Utsikten


Underbara Dalarna, charmen med berg överallt är väl ganska slående, man kanske inte ska byta ut det mot Skånes slätter riktigt än.. :)
 

Känslan..

Vilken känsla! På träningen i tisdags fick Emma rida på Molle, alltid så roligt att se han från marken. Han var lite spänd först, men det släppte när Emma ridit fram lite energi. Jag har inte riktigt fått ihop "samlingen" på han, jag hamnar i ett läge några steg där jag varken får igenom halvhalten eller fram för skänkeln, men igår visade Emma vad hon menat! Och det var jätteviktigt för mig att se, och när jag sedan hoppade upp själv och red så fick jag fram energin och kunde sedan samla den och av att döma från "publiken" så var han så läcker som han kändes! 

Han fick gest och tryck i traven, långa stora steg snarare än hans tidigare paddlande. Emma sa att traven var bättre än galoppen då (!!) vilket betyder att det måste ha varit väldigt bra! Så nästa vecka ska vi filma det. Märkte när jag skrittade av att Molle hade mycket mer tryck i sig, ska bli spännande att se hur det här kan arta sig om ett år, speciellt när han kan börja göra skolor och sidvärtes i den traven... :)


Rider en högeröppna på fältet.

Go your own way

Lyssna på andra, men välj väg själv 
 

DagensBilder från dagens pass.
 

Markarbete

Molle har fått lite styrketräning på slutet. Jag red ett markarbetespass i veckan med upphöjda bommar för att få in känslan för hur jag ska rida honom i dressyren. När man rider upphöjda bommar kan man korta avståndet liite lite så man får den här "passage"-känslan i traven, där han får korta sig och trampa ännu mer inunder sig med lite samling. Det kommer helt naturligt för dem när man använder bommarna, så några vändor åt bägge håll fick det bli som en styrkeövning.

Sedan hoppade jag en serie med bom - räcke - bom - räcke, vi har inte hoppat serier så mycket för han är så ung, så började med bommar på marken och sedan höjde jag till ett hinder o.s.v. Han gjorde detta mycket bra och kändes så grym fräsch, så bad mamma flytta ihop allt till en oxer. Så hade bom - 2 språng - oxer. Bad henne höja, höja, höja, haha han kändes så grymt fin så ville prova höja. 

Han hoppade riktigt bra, både framben och bakben var kanon, och min sits var bra så jag är så nöjd. Är tacksamt när han är så lättreglerad för då kommer jag rätt in på bommen vilket gör det så enkelt att rida på hindret oavsett höjd, och då får vi så bra självförtroende båda två. Man måste träna låga hinder men ibland måste man helt enkelt upp några decimeter och känna vad vi klarar. Och Molle blir bara bättre å bättre ju högre det är, är en så fin känsla i magen om denna häst alltså. Blir glad bara av att se honom!

 

Bakbenen

Han har utvecklat sin bakbensteknik enormt,
utan att vi för den delen har "hoppat" så mycket, kul! Tänk om ett år!
 
 
 

Tävlingssugen


Är så tävlingssugen! Inspirerad av bästa Emma och Chanel idag i Segersta, vilken fantastisk tränare och vän jag har som levererar så fantastisk ridning! Underbart att se, ännu bättre såklart att jag har möjligheten att lära av henne. Vill bara träna, träna, träna!

Min häst, hopp eller dressyrhäst?

Får höra mycket reaktioner när jag berättar om hur jag tränar Molle. "Är han en hopphäst? Eller en dressyrhäst? Ska du hopptävla??" Jag skriver ju inte om alla träningspass jag rider, men under tisdagsträningarna som är våra stående dressyrträningar brukar vi ofta fotografera då en av deltagarna har en jättebra kamera. Så man får ofta fina bilder att lägga ut! Men det betyder ju inte att jag bara dressyrtränar.. ;)

Däremot, när jag skulle köpa häst så ville jag ha en häst som kunde gå både hoppning och dressyr, kanske 1.20 klasser och MSV C dressyr. Då fick jag tänka: det är lättare att köpa en häst som har hoppet i sig, så lägger jag ner lite mer energi på dressyren! Det har jag följt, och vet ni vad? Det stärker bara hoppningen ännu mer! Molle är hoppad så få gånger men att han gör det så bra och okomplicerat har helt och hållet berott på hur stärkt och välriden han är tack vare all dressyr. Att han också är rent hoppstammad gör ju också sitt med hoppningen såklart. 

Att träna dressyr är inte att rida program och göra krumelurer, det är att få en enkel kommunikation och kunna reglera tempo, steglängd och hela kroppen på hästen med små hjälper. Och vad behöver en hopphäst? Just konsten att kunna regleras och justera avstånd och steglängd, inte behöver man då träna på att hoppa hinder, det är ju allt däremellan man måste träna.

Och när min häst bara är 4 år tycker då jag att det blir för tufft att gå både dressyr- och hoppträningar varje vecka, så jag får dela upp det lite. Så varannan vecka går han även ett hoppass, är dressyren inställd så blir det en extra dag med bommar och hinder. Men på det sättet behåller jag arbetsglädjen och motivationen i min häst, och det värdesätter jag enormt! Att han tycker det är kul att arbeta och vara till lags är viktigare än teknik och stam.

Så tänker jag, och med ålder och utbildning trappas träningen upp, nästa år räknar jag med att han ska gå både dressyrträning och hoppträning varje vecka. Sagt det förut men säger det igen, när man som jag vill ha en häst för bägge discipliner får man räkna med att det tar längre tid, men jag hoppas vi kommer ha mycket kul i både hoppning och dressyr. Visar det sig längre fram att han är mest lämpad att träna en gren så kanske man får grenspecifiera sig, men det tar jag då. Men jag vill helt enkelt ha en välriden häst, för jag rider på det sättet, för det mesta planerat och ganska stilrent.

Så nu vet ni att han är både en dressyr och en hopphäst, och hur jag tänker! :)

 

Träning

Dressyrträningen igår gick jättebra. Vi har mycket att träna på, jag har nya idéer och är motiverad att kicka igång en träningshöst!


Födelsedag

Idag har jag firat min födelsedag, mestadels med underbara vänner! Började dagen med uteritt tillsammans med Malin, hästarna var pigga och fina. Sedan åkte jag hem till bästa Emma och hennes familj som bjöd på mat och hallonpaj, lyxigt måste jag säga! Emilie och Svea var med, så mysigt att få umgås med mina kära vänner hela dagen. Avslutade med lite familjefika på kvällskvisten, och nu njuter jag av ett glas vin i soffan. Detta var nog det mest ohästiga inlägg som nånsin skrivits här, så avslutar här.


Galoppbommar


Skrittade av Molle barbacka idag efter ett grymt bra pass där vi har varierat galoppsprång mellan bommar på marken. Så enkelt hjälpmedel som arbetar oss på så många sätt! Börjat stärka oss och vi fick några fina fattningar från skritt även inne på banan, har mest provat ute i skogen där jag provar alla "nya" saker. Har jobbat i lätt sits hela passet, mycket galopp och han var helt loss i kroppen, jättefin på bägge tyglar. Grymt helt enkelt!Obsession - 90cm

Några foton från tävlingen igår. Var väldigt sugen att rida en till klass, men jobbet kallade. Får hoppas på fler gånger! :) 
 
 

Favoriter

Curium läderbalsam från Veredus
Gör allt läder (billigt som dyrt) mjukt, kladdar inte och luktar ljuvligt! Cowboy Magic pälsglans
Det bästa pälsglanset jag använt hittills, med en fräsch doft som jag älskar!

 

Present

Har fått en till födelsedagspresent i förväg, denna av min underbara mamma. Hon lyckades tillsammans med den underbara personalen på Norells, mina jobbarkompisar alltså, att få hem ett vintertäcke i Norells egen design som jag fått! Det "finns" egentligen inte än, så lite hemligt är det men de hade ringt leverantörer o.s.v. och fixat hem ett åt mig! Så gulligt och välplanerat hemlighetsmakeri så man blir ju alldeles varm inombords.

Riktigt dåliga mobilbilder, men här har ni en sneakpeak:

 
250g vintertäcke med glansig insida, kryssgjordar, bensnören och dubbel knäppning framtill. Även ludd på manken. Snyggt med svart och beige tillsammans!

- - - - - - - - - - - - - - - - - 

Mitt fyndade stalltäcke i 200g kom idag också, var i superfint skick och för 75:- är jag mer än supernöjd! Ser ut som ett härligt och varmt duntäcke.

 
 
 

Fredag

Idag jobbar jag i tält på BORS sommarmeeting på Romme travbana! Är jättekul och vi har ett så fint försäljningstält. Började dagen med att starta första klassen med Jörgen och Emilies häst Obsession, som vi nollade! Kändes enkelt och roligt!


Fin idag

Lite träningsvärk men riktigt fin i ett dressyrpass idag. Har ridit i hoppsadel så länge så jag fick ont i ljumskarna av dressyrsadeln först, men så gött det var att kunna sitta om honom ordentligt!

Han gjorde riktigt fina fattningar, och efter galoppjobbet fick jag en mellantrav! Han har haft svårt att länga sig men jag tror jobbet igår lättade något, var så läckert och många "bra" och klappar!


Täckesfynd

Jag har lyckats fynda täcken till Molle. Till hösten kommer han stå på box, och han kommer ridas och tränas en bit in i vintern och såklart även januari/februari, så jag hade behov av lite nya täcken iochmed att han blir klippt.

Bucas Freedom regntäcke

Ett ofodrat regntäcke, perfekt då man senare i höst kan ha ett stalltäcke under för extra värme.

WeatherBeeta vintertäcke 350g med hel hals
 Blir perfekt för kallaste dagarna, och den hela halsen ska förhoppningsvis inte slita på manen som ett med halvhals gör.

Till sist ett stalltäcke, 200g, marinblått med kryssgjordar. Har bara ett 400g sen innan, och det använder jag mest i transporten när vi varit på träningar i flera minusgrader.


Galopptur

Idag var vi som sagt ut och "skenade" lite. Det är lutning mest överallt här men jag kan tycka det är viktigt att skilja på "vad" man tränar dag för dag, inte går man till gymmet och tränar ben, armar, mage, rygg och en löprunda på en och samma gång? Delar man upp träningen på olika moment för varje pass får man en snabbare utveckling av muskler och man får dem resultaten man ska ha. 

Så idag tränade jag kondition. Intervaller med galopp varvat med återhämtning i skritt. Först red vi fort, sedan red vi tempoväxlingar också. Molle är så fantastisk kul att galoppera på, har sagt det förut men jag önskar jag kunde sätta upp alla på honom så de fick känna hans språng, de är underbara! Han var lika nöjd han, så glad när han fick göra något riktigt roligt och som han är bra på, enligt han själv. Underbara djur!
Morgondagens plan

Imorgon blir det konditionsträning, i lite lutning. Man rider ofta mycket "lagom", men ibland måste man tänja på gränserna. Jag märkte förra veckan att Molle var riktigt fin dagarna efter vi hade klättrat både upp och nedför lite lätt, jag tror att musklerna får en riktig genomkörare utan att man tar slut på dem. Dessutom är Molle lite i en piggfas, antagligen för att hettan har avtagit. Då kan det vara bra att få varva ur honom lite, och lägga in skrittpass dem dagar man egentligen tänkt vila helt.

 
 
 
 

När jag ser denna...

... så ser jag fram emot en klippt häst denna vinter!

 

Dagens motionIdag hoppade vi lite smått hemma på banan. Jag och Malin och våra två räserhästar... På något vis lyckas dem alltid busa och vara "galna" på hemmaplan, aldrig på träning borta. Det var på håret idag att jag åkte av för första gången.När Molle är busig brukar han överhoppa sig. Sen blir det fyra-fem bockningar, vill jag sen byta galopp så blir det lite bus efter det med! Tur att matte bara skrattar.Höjer vi till  90 och uppåt så blir det genast lite mer koncentration, från hästens sida alltså. Han gör mig så stolt, varje dag.

En uteritt

Efter två dagars vila red vi ut tillsammans med Malin och Sune, Molle kändes superfräsch och fint framme för skänklarna. Luftiga galoppfattningar från trav och skritt, tempoväxlingar i galopp längs åkervägarna och såklart lite bus också! Det börjar bli mer massa och "häst" av honom, han har växt under sommaren och vilan.

 
 
 

Bloppis

 
Säljes! Mörkbrunt träns med pullbackknäppning, mjuk fodring på nackstycke, nosgrimma både ovanpå och undertill. Silverspännen. Smala lädertyglar ingår, allt stl Full. 200:- (36:- frakt)
elinhaglof@live.se
Sålt!

Fått present

Fick en födelsedagspresent för tidigt av min lillasyster, hon sa att hon inte kunde hålla sig tills min födelsedag att ge mig den. Så gullig är hon, och detta är vad jag fick:

Silverboots från BR! Jag blev jätteglad, tycker om dessa och jag kommer använda dem till ett schabrak jag fått av mamma (köptes i Falsterbo) som är svart med en silvrig logga på vänster sida och svarta lindor. Stilrent men fräckt med silverdetaljerna!

 

Spöregn

Hoppade Molle på klubbens bana igår. Trots spöregn och ett sugande underlag visade han sina fina kvalitéer. Känns otroligt bra inför framtiden, jag är så lyckligt lottad som var först å ringa på den lilla späda hopphästen för 1 och 1/2 år sedan!

Tack mamma och Malin som hjälpte mig med hindren och bortplockning. Jag är så tacksam att jag har backup från så fina vänner. Det passet gjorde min vecka!!


Äntligen tränat!

Tränade för Emma igår och upplevde en ny känsla med Molle, det var otroligt roligt och välbehövligt med ett dressyrpass för oss båda. Han har blivit ännu rundare i kroppen, börjar komma ihop sig och bli mer kvadratisk, på rätt sätt.


Några foton

 

Hoppat massor

Jag har fått förmånen (tjatat till mig) att få hoppa Angola, Veronicas fina femåring. Hon används som både dressyr och hopphäst, men har visat sådan otroligt hoppförmåga så jag har helt enkelt legat i å tjatat om att få känna på några språng! Fick låna henne en hel träning och det var jättekul verkligen, hon var ridbar, fin och vi kom väl ganska bra ihop oss på den korta stunden.

Fortsatte på samma spår med att hoppa Malins dressyrhäst igår, hon gjorde det jättebra, noll teknik men lydig. Hon var också jättefin att rida, stor skillnad mot när vi provred henne nere i Skåne. Jag gillade henne jättemycket, Malin har hunnit gjort rejäla framsteg på dem få pass hon ridit henne. 

Sen fick jag hoppa Jörgen å Emilies häst efter att ha hjälpt Jörgen lite. Det var superkul, först var det svårt att reglera henne lite då man rider på hackamore och det gör jag aldrig, man förlorar den där lilla finkontakten med munnen. Men ändrade plan och fick ta fram känslan och rida på, då gick det super, fick till några härliga språng med lite tryck i!

Jag blir så glad för Malin uppmärksammade samma känsla jag fick, min hoppkänsla är inte alls förlorad efter ett så långt hoppuppehåll, den har faktiskt blivit bättre för jag har ett helt annat tänk när jag rider numera. Jag är så mycket mer planerad, jag har både en plan A, B och C... Det känns iaf jättebra att jag kan känna mig självsäker med mitt tänk och med min ridning.

 

RSS 2.0