Långtur i skogen

Om gårdagens Elin var irriterad och surig så var dagens en glad ängel. ;) Uteritt idag, hästen kändes riktigt fräsch och härlig! Vi red ut 3 stycken, jag, Jörgen och Cissi på Ami. Kul å se dig Cissi efter du varit i USA, hon skötte Ami riktigt bra så känns tryggt att låta henne rida Ami i fortsättningen också.

Molle var riktigt framåt och tågande, tog täten och låg "i suget" framåt hela tiden. Riktigt kul känsla när han under lösdriftstiden har känts menlös och lite trött-valack liksom. Nu har han bra energi som han använder rätt! När vi galopperar sitter jag bara och ler, älskar den galoppen! Önskar jag kunde låta alla hoppa upp och galoppera Molle så skulle alla få sitta med ett fånigt leende hahaha...

Fattningarna satt riktigt bra även i skogen, han tog både höger och vänster på rätt kommando. Vi red runt Sörbo och skulle korsa ett minipluttigt vattendrag och där blev vi ståendes kanske, tjugo minuter? Haha Jörgens häst var den enda som vågade gå över men tillslut fick han komma tillbaka och då följde Molle honom i rumpan över vattnet och tillslut Ami med. Nu ska jag sluta analysera sönder en uteritt och börja ladda för morgondagens dressyrträningar med efterföljande middag och "fest" med hela stallgänget och Emma med sin familj. Så roligt!!


Galoppfattning - check!

Usch för dagen! Var irriterad och ville typ inte träffa folk redan innan jag åkte ut till stallet, och skulle rida Molle med hoppsadeln men han har ju vilat 2 dagar sen stått utan täcke och då skjuter han alltid rygg innan han har travat igång så sadeln åkte upp på halsen och min splitternya antiglidpadd bara SUGER! Så jag blev liksom lite förbannad och frustrerad. På med dressyrsadeln som ligger skitbra och longera sedan fungerade allt som vanligt igen.

Skulle dock rida galoppbommar idag och det blåste och min mor skulle testa vattenslang till hagarna och vattnet gick på precis när vi skulle passera det "läskiga" hörnet på ridbanan och då sprutade det upp vatten ur ett pyshål så han blev flängig och sådär, bra miljöträning ja, men drygt! Onödigt. 

Han var otroligt fin i galoppen idag, men otroligt framåt! Fattningarna var skitbra, kunde skritta, trava två steg och sedan fattning, åt bägge håll. Poletten hade trillat ner efter 3 dagars ridning med 2 dagars vila, precis som det ska! Men nu ska jag börja ta tillbaka honom mera i hemmaarbetet, inte bara under dressyrträningarna. Nu börjar han få både styrka och kondition att man inte bara behöver galoppera fort hehe...

Han var väldigt fin över bommarna iaf, tog tag i dem och jobbade. Ska träna mer på att behålla galoppen över bommarna så han inte byter själv när det passar. Jättebra att han byter enkelt men ska börja kontrollera det redan nu, så kommer flygande bytet inte vara så långt borta. Kunde korrigera en korsgalopp idag till och med. Det var faktiskt ett bra ridpass trots att han skyggade för grejer som blåste runtomkring, avslutade lång och låg så han får en avslappningsrutin. Men det är sånt man får ta, nu står han inte på lösdrift längre och har mer överskottsenergi, men att han är piggare och roligare i ridningen nu väger upp det så det får man helt enkelt stå ut med. :)


UNDERBAR DAG

Haha låter nog bilderna tala för sig själva! Vi har varit och hälsat på Malins gamla ponny Dahlina som jag red och tävlade, hade på foder sista tiden innan hon blev såld till Storvik där vi idag hälsade på som sagt. Vi skulle få provrida henne och då fick jag även chansen att provrida deras shetlandsponny Barbie så det gjorde jag, jag skrattade så jag vek mig dubbel när jag såg bilderna! Bjuder på dem!


Benen räcker inte ens under magen haha...

Här kommer ett gäng bilder när jag rider Dahlina, min gamla tävlingskamrat!

Såhär såg jag och Dahlina ut när vi tävlade för några år sedan:
Analys

Tänkte jag skulle skriva några rader om hoppträningen i onsdags. Började med att vi skulle galoppera över två galoppbommar på volt, med ett språng emellan. Vi (jag och molle alltså) skulle börja i trav, han bjuder ganska bra över bommarna så han faller över i galopp precis som man vill att han ska göra. Får efter någon gång komma i galopp som de andra, han arbetade riktigt bra med bommarna, bytte galopp över och efter, väldigt ambitiös!

Sedan fick jag börja hoppa fram på ett räcke, skulle travhoppa men Molle bjuder så mycket så han faller över i galopp. Anna höjer lite i taget och ökar på till oxer, Molle hoppade riktigt bra! Blev nästan het där. Får sedan gå över på vattenmatta och det gör han så enkelt, men då börjar han bocka efteråt! Som tur var så var det bockningar på stället, inte i full galopp!

Fortsatte på en båge över ett räcke, 7 galoppsprång mellan. Efter det hoppar vi lite bana med bågen, grind på medellinjen, kombination 2 galoppsprång och avslutande plank. Kändes riktigt bra, fick göra om grinden-kombination-plank för att vänja honom med kombinationen och han rättade sig från hur den första rundan gick. Sån tur att jag hoppat in honom för Anna, känns otroligt tryggt med hennes upplägg och hon vet mina mål och kommer hjälpa mig nå dem!

Jag såg på filmerna och bilderna hur stor sadeln egentligen är, den är inte alls gjord för mig! Skänkeln åkte fram i landningarna, överlivet tippades både fram och bak då jag inte är en 17,5 tums-rumpa... Så nu blir största prio att hitta en sadel som passar oss båda! För i onsdags kände jag hoppgenerna i min häst, jag tror att om jag kan sitta still och börja rida "med" honom istället för att glida omkring i sätet så kan det bli riktigt bra. Han kändes otroligt modig och framåt, behövde bara krama med vaden så var han iväg! Härlig känsla!
Här ser ni hur mycket sadel jag har bakom mig, och att jag inte når fram till stöden alls.
Nu ska jag jobba med mig själv!
- Stilla i sadeln, fram för skänkeln (inte gunga med)
- Stilla följsam hand, mer eftergift för hans teknik kräver det
- Våga rida i den stora galoppen, hjälpa han alltid framåt
- Rejält tramp i stigbygeln

Snygghäst!

Molles profil från igår! Något väldigt positivt med att han står inne nu är att jag har 3 extra fodringstillfällen, då får jag i honom lusernen han behöver. Blir finare och växer för varje vecka... :)

Hoppträning


Han var så duktig idag på träningen, så kul!

Ledig onsdag!

Jag och Malin red ut i skogen, det blåste helt galet! Kändes som att jag skulle blåsa iväg om jag fällde ut "vingarna" haha! Blev en alldeles lagom tur, vi hoppade hindrena på "terrängslingan", Molle hoppade tunnan också, så duktig hoppehäst. På tal om hoppning, jag känner mig inte alls bekväm i hoppsadeln, hur ska man sitta kvar? Den är för stor för mig, når inte fram till knästöden och glider omkring i sätet. Måste köpa ny, annars kommer jag konvertera till dressyr på heltid, ofrivilligt! Funderar på om man ska ta en tur till Leksand och kolla begagnade sadlar.

Det känns ganska rimligt att nu när Molle går på box, kan han behöva aktiveras lite mer än att stå helt 3 dagar i veckan, så jag funderar på att börja tömköra i skritt i skogen 1-2 av dagarna han vilar. Jag tror att han kommer känna sig mer "nöjd" så och jag tror att han bara stärks av det, ut bland stockar och lyfta på tassarna..

Nu ska jag faktiskt åka på bio! Göra något ohästigt några timmar, tack till underbara Malin W som tar in min häst ikväll! <3 

Uteritt

Idag ska vi ut i blåsvädret och rida en skogstur! Längtat så efter att få sträcka ut med min egna häst utan en massa snö! Var ut 2 ggr förra veckan och då var det fortfarande snö kvar, men nu har det redan hunnit torka upp så jag räknar med att vi kan rida var vi vill. Måste vara skönt för hästarna att känna fast underlag, jag vet ju själv skillnaden mellan att gå i snö och på barmark! Får se om vi hittar någon stock att skutta över också...

Imorgon är det dags för hoppträning utomhus, första gången vi ska träna på klubbens bana, hoppas Molle kommer tycka det är kul att få hoppa igen. Jag vet ju hur het han kändes när jag lade fram galoppbommar.. Tjoho! :) Nu ska jag åka och handla mat till oss här hemma och så lite hästmat och spån på det också. :)

 

Tisdagsträning

Idag har det varit Emmaträningar på gården! Blandat väder men till största del sol men en hel del blåst. Jag är både nöjd och inte nöjd med träningarna.

Molle först ut! Jag hade lite spänningar i kroppen, jag vågade inte lita på mig själv och en del som domaren skrek åt oss i söndags satt kvar i huvudet och gnagde, så jag gjorde lite som hon hade sagt och inte som jag tränat hemma. Då blev det fel, men när jag fick tillbaka känslan för hur jag brukar rida gick det lite bättre. Måste börja lita på att jag kan, och känna känslan snarare än att jag ska fixa allt.

Ami fick jag in känslan på helt och hållet istället! Red ut henne igår och lösgjorde henne totalt, idag var hon mjuk som smör, och helt uppmärksam på mig, var jättefin att rida. Och galoppen var mycket bättre än den varit tidigare, utan att jag ens har ridit galopp. Men gäller på henne att man rider fattningar, sen måste det hända något nytt, man kan inte bara rida på rakt framåt utan sysselsätta henne väldigt.


Rykta liten häst

Idag ska min häst få sig en rejäl rykt, imorgon väntas regn på förmiddagen och han ska inte vara ett enda stort lerbad när han kommer in! ;) Vilar idag, lektion imorgon sen väntar helgen med lite uteritter! Har fått ordning på mina planer med ridpass o.s.v. nu efter han "varit skadad klart", och har ett upplägg hur jag kommer göra för att öka på styrka och kondition ett snäpp till. Det är grunderna vi bygger här och nu, för framtiden. Vi gör inget för resultatet idag, vi bygger för resultatet om några år! :) 


Förra veckan på Emma-träningen! Blev ett lugnt pass efter att han hade vilat, joggade i låg form. :)

Igår red jag Ami på kvällen, alldeles nyharvad ridbana, ooh så underbart! Ikväll blir det ett pass till inför träning imorgon. Hon kändes riktigt fin, jag hoppas på samma känsla på tisdag.
 

Träningstävling :)

Idag var vi iväg på en programträning, en sorts träningstävling där man får visa ett program för en domare sedan får man feedback och får rida igenom vissa delar igen o.s.v. Perfekt läge att miljöträna min häst tänkte jag, och hade som mål att kunna komma in och styra igenom programmet. Molle skötte sig jättebra på framridningen och på plats, inte för uppjagad men han visste lite att han var där för att visa upp sig. När vi väl kom in på banan och jag skulle till start blev han spänd när jag satt ner, och han gjorde lite som han gör och höjer upp sig och blir spänd. Travdelen funkade dock bra, galoppen blev tokig för han fick korsgalopp och var lite svår att rätta, högergaloppen var svår att fatta o.s.v. Men halterna gick jättebra och han lyssnade även om han spänd, dock stod han emot lite i kroppen så att säga, och alldeles för hög i formen. 


Domaren började med det positiva, en elegant häst med bra takt, kan vara en talang sa hon. Sedan sa hon att det negativa var att jag rider honom i alldeles för hög form, att han får inre spänningar av det. Att en fyraåring inte får vara ute på tävling alls detta år, utan ska ridas lång och låg, inte ridas program. Malin frågade då om det gällde bara Molle eller alla fyraåringar, domaren sa att hon tyckte det om alla fyraåringar. Jag frågade om att som i min situation: åka på tävling i miljöträningssyfte? Bestämt nej, då kunde jag fråga om jag fick låna ridhus här och var och åka och bara rida runt i. Kan väl tillägga att jag självklart inte med flit försökte rida honom superhög i formen! Om någon nu inte förstod det.

Kände mig först totalsågad, men nu i efterhand känner jag såhär:
- Domaren såg oss i 2 minuter, och under dessa två minuter var han alldeles för spänd och hög i sin form, men för spänd för att kunna påverka just då för mig. JAG vet att han gör såhär när han blir spänd, och av just denna anledning åker jag på tävling: för att snabbare få ridningen som fungerar hemma - att fungera på tävling. Men det vet inte domaren, hon kan bara bedöma det hon ser, och hon trodde antagligen att jag försökte rida honom i en för hög form och ville sätta upp en varningsflagg helt enkelt.

Just då hörde jag väl bara det negativa, men hon sa faktiskt att om vi fick till det avspända hemma det här året så skulle vi glänsa på tävlingsbanan som femåring, det var ju snällt iaf. Men jag tycker personligen att fyraåringar ska ut på miljöträning, som t ex jag, som har som mål att hästen ska sköta sig i den atmosfären och att det ska gå att lämna dem andra på framridningen m.m. Jag planerar inte direkt att jag ska rida runt i en alldeles för hög form för att jag tror att det är så det ska se ut, men det kan ju inte domaren veta.


Vi fick ju konstigt nog några sexor iaf, så när han var avslappnad fick jag ju bra poäng, men i mitt tänk betyder det att jag måste öva mer på att komma ut, att få honom avslappnad trots nya ställen, domare, läktare m.m. Jag vet dessutom att min tränare inte tvingar Molle till något om han inte vore avslappnad och redo för det, så jag får se det som att dessa 2 min avspeglade en av de sämsta sidorna, och inte hur vi tränar här hemma. Jag känner att jag redan har vänt detta till något positivt, och det är enda sättet att komma vidare! Blir mer taggad att få han ännu mer avslappnad och lösgjord så utifall han spänner till nästa gång med så blir det inte fullt lika mycket iaf! :)
 

Solig söndag

Varit ut och släppt ut hästarna på morgonen, det är superfint väder på gång idag tror jag bestämt! Fick en våffla till frukost hos Malin också (den satt riktigt fint!), tack bästaste vännen! :) Nu blir det en kaffekopp och sedan åka ut för heldag i stallet. 


Emma och Chanel i Hudiksvall, fotade av mig! Inspirerande att se dig tävla Emma! :)

Färg?

Vad tycker ni jag och Mordillo klär bäst i? Knalliga färger eller mer stilrent? Svara gärna! 
 

Ridning fredag

Idag har jag ridit ett dressyrprogram för första gången med Molle. Inte så speciellt egentligen, vi har väl gjort allt som finns i programmet förut men inte allting ihop och tränat tajmingen o.s.v. Måste ju börja träna om vi ska ut på tävling! Men sen kom jag på, jag har aldrig gjort halt från trav, eller igångsättning från halt till trav någon gång, så jag provade det idag och det var väl inga konstigheter egentligen, måste rama in mycket bättre bara. 

Är väldigt nöjd med Molle idag, perfekt energi och han kändes fräsch! Malin hjälpte mig och när jag hade ridit sa hon "att det var jävligt bra faktiskt", så det kändes jättekul o höra från henne. Det är våran högergalopp som är lite spökig, jag måste verkligen tänka på att ha honom på ytter i det varvet, får inte fuska och böja sig bara utan måste trampa inunder med höger bak och vara på yttertygeln! Skritten var jättefin, galopplängningarna jättefina, vi har svårare med travökningen. Som Malin sa, han ökar steglängden, men mycket mer än så är det inte än. Men det kommer av sig själv, vi har precis börjat rida mellantrav på volt när jag travar av i lägre form, kan vi det inte hemma så kan vi det såklart inte på tävling. 

Jag märker att när jag tränar/tävlar program har jag en tendens att luta mig fasligt mycket bakåt! Undrar om jag tror i mitt huvud att det ser prydligare ut om jag rätar upp mig så mycket att jag nästan är i bakvikt? Mycket man får för sig haha! Träningsfaser

Blev en lång skrittvända i skogen igår, lagom aktivitet för att hålla lårkakan igång så han inte blir stel eller så. Imorgon ska jag rida ordentligt, sen får han vila lördag igen för då är jag i Hudiksvall. Nu kommer vi sätta igång och rida lite mer ordentliga pass, köra 4 veckor ganska intensivt sedan växlar vi ner lite och kör återhämtning med lugna turer i skogen o.s.v. Så kommer jag att varva, för att hela tiden bygga upp honom ett steg i taget. Det går inte att bara köra på, och det går inte bara att ta det för lugnt, all uppbyggning börjar med att man kör "nedbrytande" träning, för det är så det funkar. Kommer det aldrig en lugn period efter den nedbrytande träningen så förstör man hästarna, istället för att stärka dem. Så återhämtningen är absolut lika viktig som jobbet man lägger vid den intensiva perioden. Men med en fyraåring förstår ni säkert att det inte är så "hemskt" som det låter, det handlar om ett dressyrpass och ett gäng uteritter per vecka. Men det är nog så mycket åt dem det också!

Molle i skritt 23 september 2012: (hihi lite sommarfet)


Molle i skritt 16 april 2013:


Snart växer gräset upp runt ridbanan och i hagarna... :)

Planera meraMin fina häst! Skönt att få köra på igen efter senaste tidens händelser. På listan står just nu hullet, lite mer vill vi ha! Han åt inte så bra under perioden han gick på medicin, så blir att hjälpa till lite extra. Nu börjar dessutom vinterpälsens sista grepp att släppa, så mycket går ju åt att sätta nya pälsen. Han har ev växt lite till, han blir bara större å större känns det som. Men som sagt, mer mat + vår varierade träning så ska nog kroppen bli fin snart igen.

Vi ska också komma igång med lite mer galopp på uteritterna, nu kommer grusvägarna fram och jag vill ut och rida intervaller, tempoväxlingar. Skogen måste torka upp lite till men vi har våra underbara åkervägar, ska utnyttjas till max! Ska skriva lite planering och se om vi är fit for fight för första tävlingen som vi är anmälda till, eller om vi tappat för mycket träningstid nu. Måste få mer hindervana om vi ens ska överväga att åka, även om det är 50cm så vill man kunna ge dem en bra upplevelse.

Träningstisdag för Emma

Äntligen lite ridning! Bara jogging, flyttade lite för skänkeln på volt, red lite tempoväxlingar på fyrkanten i trav och galopp. Han kändes mjuk och fin, men visst har man tappat på att bara stå helt still 1½ vecka. Men det har vi snart kommit ikapp! Imorgon blir det nog en uteritt, gäller att hålla igång honom lite extra nu iochmed lårkakan. Men den märktes inte av idag, skrittade fram ungefär 20 minuter. Men det kan bli värre om de blir stela och får stå för mycket.

Bilder som Veronica har fotat, tack så mycket för det! Kul att se och jämföra med tidigare.Kanske lägger upp fler en annan dag. Tack Emma för kvällen, första av många roliga tisdagar nu! Å tack underbara mamma att du grillar korv och fixar kvällsmat åt alla hungriga ryttare och åskådare, du är bäst!
 

Jippi!

Skönt att få åka ut till stallet och konstatera: såret har läkt, ohalt, inga leder/senor skadade men en lårkaka, som vi krympte på 45 minuters rask tömkörning i skogen! Så skönt att det mest akuta är förbi, skulle såret råka bli infekterat så är jag fortfarande glad att det ej är någon senskada. Ångest, bortblåst!

Han var fräsch när vi traskade iväg, han är ju varm på lårkakan men inte halt på nåt vis, måste mjukas upp försiktigt. Tömkörde i skogen 45 minuter, han var så snäll! Inte lämnat gården på 2 veckor förutom små skrittrundor för hand runt byn, och han bara tågar på i härlig takt. Har nu stallat upp Molle, är ju bara 2 månader bort till sommarhagarna och bete, allting får lösa sig i sin takt just nu känner jag. Men kan inte riskera att han stannar av flera veckor pga onödiga olyckor, han är för fin, och matte har inte råd annars hehe!

Blir lååång framskrittning imorgon så joggar vi ett lättare pass när Emma är på gården och har träning. Alltid bra att ha flera ögon när man tappat lite pga vilan, så man inte lagt till med olater, från både häst och ryttares sida.


Min fina nallebjörn!
 

Måndag morgon

Håller tummarna att sparkarna inte gjorde större skada än vad det verkar nu, igårkväll fick jag lägga en kompress och bomull dränkt i klorhexidin och försöka linda om, såret sitter på insidan av hasspetsen. Världens sämsta ställe å bli sparkad på! Men idag när jag kom ut så såg såret bättre ut, och han är inte svullen, bara lite extra varm runt såret, och ingen feber. Å inte halt heller! Så håller verkligen tummarna för att vi klarade oss från led och senor! Det skulle ju vara underbart. Och självklart hoppas jag att vi slipper ett infekterat sår igen nu, men lättare att hålla rent nu när han går in på natten.

Däremot lyckades en av sparkarna flå honom på insidan av låret, lite högre upp. Stackaren är väldigt öm där, tror han fått någon slags lårkaka. Smorde in med aloevera igårkväll och det såg inte lika rött ut idag, men det ser väldigt äckligt ut. Inga sår eller så men liksom flådd in på huden.Kan inte turen vara på vår sida denna gång!? :( Håller alla mina tummar...
 

Bilder från idag

Idag red jag min underbara buse till häst! Men säg den lycka som varar länge, efter ridpasset skulle han få komma ut igen till sina "kompisar" och får då stryk av den ena som matar på sparkar på haserna på Molle. Blir så ledsen! Vill inte att min fina häst ska råka ut för mer skit! Nu blir det att ha honom ensam tills en lösning kommer fram. Funderar på att stalla in honom, hellre en extra resa och att det får ta mer tid än en skadad häst och veterinärräkningar.

Bjuder iaf på fina bilder som min mor har fotat... Här laddar han för bommar på marken!Å här lyfter vi på tassarna!
 

Gårdagen

Igår hade vi Emma-träningar i stallet, det blir verkligen en heldag! Alla är igång, hästar överallt, utrustning överallt hehe och fika överallt. Det spöregnade och kom snö hela dagen men ändå stod alla där och tittade på lektioner och stöttade varandra, det är så bra gemenskap hos oss, det gör mig så glad.

Jag lånade hästen jag provred i torsdags, vi fick jobba mycket tempoväxlingar och rida halvhalter så att hon inte tog förhållningen och bara dog, utan att hon genom halvhalten ska sätta under sig! Det var jättekul, men svårt! Blir så frustrerad att jag inte är kvick nog! Träna, träna, träna.

Ami och jag red sist, och hon gick jättebra! Är så stolt och glad att jag får fram ridningen i henne, och att känslan jag får när jag rider själv stämmer överens med känslan när Emma bekräftar att det är bra på träning. Jag fick börja runda henne lite mera igår, börja med arbete mot slutor, och sedan även rida fram lite tryck i traven! Det häftiga är att jag i den lite maffigare traven då känner att det finns fleeera växlar till, men jag är inte kvick nog med halvhalterna än så jag skulle inte kunna rida den, men dem finns där! Blir så motiverad att träna mer så jag kan göra hennes gångarter rättvisa! 

Idag ska jag rida Molle igen, men först ska jag åka och jobba lite! :)


Blev frukost i stallet imorse. 

Friskförklarad

Jahapp idag tog man av bandaget och Molles sår har läkt jättefint! Inge svullen eller öm, inge varm och ja, allt var bra! Smsade med veterinären som sa att jag skulle börja motionera redan idag om jag ville. OM JAG VILLE?! Jag gjorde iordning han meddetsamma, åh han verkade tycka det skulle bli lika kul som jag, stod så snällt och vänta medan matte lindade ben och sadlade, till och med tränsningen som han tycker är dryg gick så jättebra!

Hoppar upp och märker redan efter några skrittsteg, sadeln åker fram... Åh jäkla fullblodsgener! Molle går upp och ner i vikt väldigt enkelt och snabbt, och brukar han vanligtvis gå på lösdrift med massa mat och röra på sig dygnet runt, sedan ställas in i en lada där han inte direkt uppmuntras till rörelse och antagligen inte ätit lika bra, så har han liksom sjunkit ihop lite. Han hade precis börjat sätta lite muskler och fett vid bogbladen och kring manken. 

Men inte hänga läpp för det! Ska sätta på honom sadeln jag red in honom i imorgon, då var han ju tanigare så det kommer säkert gå jättebra. Den var upptagen idag när jag skulle rida så fick nöja mig med att skritta och trava runt litegrann. Han var superfin på tygeln iaf, och inge stojig pga vilan heller, underbara häst! 

Bara för det; inridningsbilder!


 

Prommis

Dagliga morgonturen blev i skogen imorse, en halvtimme var vi ute och gick och i skogen är det fortfarande full vinter... Vi kommer få dras med snö ända in i maj, garanterat! Nästa vecka blir det dock plusgrader dygnet runt, det borde hjälpa till.

På tal om väder, imorgon har vi Emma-dag här och det ska bli snöblandat regn och 6 plusgrader... Men vi kommer ha roligt ändå, det blir vad man gör det till! På tisdag börjar våra veckoträningar och då ska det bli 12 plus å sol så vi får väl ta fram grillen då också. :)

Ikväll åker bandaget av Molle! Hoppas såret är läkt därunder så han slipper gå med mer bandage, isåfall ska han få rasta av sig lite i en hage så kanske man kan ta sig en liten sväng på ridbanan, galoppera lite så han blir tillfreds med sitt energiöverskott. Längtar!!


Ledig dag - stallet

Alltid när jag är ledig innebär det en heldag i stallet, även om jag borde vara hemma å städa/diska... Idag har jag i varje fall provridit hästen tills på lördag, den är bra grundriden men behöver svara bättre på framåtdrivande för att orka bära sig mer.

Ami var görfin idag! Kände mig så glad (och slut!) efter passet, hon är ännu svårare att rida när hon är såhär riktigt bra men då är det bara roligt! Kommer nog kännas i magmusklerna imorgon, hon är otroligt elastisk och går att rida från ökad trav till tramp på stället i princip. Hon blir då otroligt pampig och explosiv när vi kommer till den punkt där hon är lösgjord och arbetsam, då känns det i princip som vi hör ihop! Häftig känsla, när man bara behöver tänka och man kan dansa fram... Det är väl därför vi rider eller hur?! Man lever för dem tillfällena...

Molle fick en promenad imorse och skötte sig jättebra när han fick sprutorna nu på kvällen. Sista dagen imorgon, är såret lite läkt och svullnaden inte kommer åter kan jag nog rida lite i helgen! Vore skönt å sätta igång honom under ryttare, han är mer tam då än vid longering. Tråkigt när ett litet sår ska skapa sånt drama! Min lilla prinsesshäst.

Här kommer några fölbilder som jag fick idag av en tjej som hittade till mig på instagram! Tack för dem!


Dagen

Imorse var jag ut på promenad med Molle, han tycker det är så skönt att komma ut och sträcka på sig! Han är inte svullen eller öm i benet alls heller, förhoppningsvis läker såret fint därunder zinkabandaget.. Längtar tills jag får rida igen! Men har fixat en lånehäst till träningen, jag ska provrida den imorgon. Jättesnällt att det finns folk som kan tänka sig låna ut häst, jag som ryttare vill ju inte gå miste om en Emma-träning även om det inte är på min egna häst, kanske man kan fokusera ännu mer på "mig" även om det också är bra för hästen att få gå en träning för en så pass duktig tränare. Så tack till alla er som erbjöd häst, tack så hemskt mycket. :)

Idag har jag ridit Ami. Det började förfärligt och slutade ljuvligt! Känner mig så lycklig över att jag fick igenom henne och kunde rida på slutet och få fram den där häftiga känslan att jag har kontroll på halvhalterna och hon svarar på varje tygelkramning, då går det att börja rida henne! Ska fortsätta där imorgon, så är hon också lite back on track tills Emma-träningen på lördag. Hon har en trotsperiod när vi två som rider henne rider så otroligt olika, om bara den ena ställer krav på henne så är det ju naturligt att hon försöker gå emot. Men som sagt, väldigt glad att jag fick en så bra känsla! Mycket skrittarbete och få under höger bak så... Piece of cake va!? 

För att få lite ridinspiration för morgondagens pass så kommer här ett par ridbilder från de månader som jag ridit Molle:
Dag 2

Varit ute och gått med Molle och han har fått sina sprutor, han var duktig! Han måste vänja sig med att man sticker och joxar lite, är bara att träna på. Men som ni vet, tålamodet är inte unghästens bästa vän, den största läran... :)

Han var inte halt nu heller, och knappt svullen så det går verkligen som "planerat" just nu, såret kan ju ta lite tid å läka eftersom det var så djupt, men när det är luftat nån dag så borde det snart vara läkt så man kan köra på som vanligt igen. Allt detta för ett sår liksom! Men som veterinären sa, man har inte alltid tur med sårskador.


Här bor Molle fram tills helgen, mysigt va? En halmad lada som vanligtvis fungerar som hästarnas vind/regnskydd, perfekt att kunna vara i hagen med de andra hästarna men avskild. De är så snälla och står utanför bägge två för att hålla honom sällskap, riktiga vänner (trots att de sparkar honom haha).

Morgonprommis

Gick en prommis med Molle imorse innan han fick gå ut, han haltade inte så finadynet gör sitt jobb. Han går just nu i lösdriftsladan, så ute men avskild från de andra hästarna. Ska gå promenad igen ikväll, skulle inte bli orolig om det svullnade när han står mycket still sa veterinären. Ikväll ska han sprutas med medicin igen, så på fredag vet vi nog om han är på bättringsvägen eller inte, bara å stå ut några dagar till. Är hoppfull men är nog inte bara jag som blir otroligt nere och deppig när hästen inte är frisk?

Bättre kanske å oroa sig för att rida igen efter en veckas vila, han börjar ju bli rätt hyper nuförtiden min häst. :D


Så LESS

Jahapp vår vanliga tur känns det som... Av tre hästar på lösdriften är det två som sparkas och en som bara retas! Gissa vem min är.. Han kommer in med sparkskador var och varannan dag, i torsdags kom han ju in med ett som var lite extra svullet så bad de andra att brodda av i tårna. Nu några dagar senare har såret infekterat lymfkärlen = lymfangit. Veterinären var ut idag då Molle var halt och ömmade rejält. Såret är litet, men djupt. Förhoppningsvis inte på någon sena eller på gaffelbenet, men ska avvakta 5 dgr då han ska medicineras och har det inte blivit bättre röntgas han, gaffelbenet läker utan att man gör något ändå.. Men mest troligt just nu att det "bara" blivit ett djupt sår... INGE ROLIGT!

Veterinären tyckte inte att en häst som Molle (som reagerar väldigt kraftigt på sårskador, berättade om hans tidigare äventyr) skulle gå ihop med andra, speciellt om de busade och retades så pass mycket att han kommer in var och varannan dag med sår. Men mitt dilemma: Hur tar man en levnadsglad häst ifrån sina kompisar? Vad blir han för häst om han börjar ensam i hagen? 
Ett alternativ kan ju vara att han går med en annan valack bara så de inte slåss pga stoet, men Molle är ju den typ av häst som kommer ut i hagen på morgonen och vill busa, springa av sig. Blir ju en annan sak utan brodd nu, men ändå. Måste börja funderas på...

Så vila tills helgen, får nog låna en annan häst att rida träningen på så jag som ryttare ändå kan ta del av träningstillfället på lördag.

 

Status - Ridbanan

Detta är våran ridbana, äntligen fräsch och ren efter snöns långa grepp. Vi har dikat varje dag, hackat i grushögarna längs kortsidan och använt oss av gruset som var saltat innan snön att kasta ut ovanpå snötäcket för att få det att smälta fortare. På lördag har vi Emma-träning och då har vi tänkt att grilla till lunch bara för att få kasta ut vintern, vore ju trevligt med lite "Afterride" på det också! Får se vad damerna och herrarna säger i stallet.På lördag kanske vi kör en skänkelvikning över nån diagonal haha ;)

NyputsatLördagsnöjet när andra var på krogen och dansade. Var i behov att rengöra grejerna, allting var så skitigt och jag har dragit ut länge på det. Men nu är det fint och mjukt igen, redo för veckans pass! Veckan som kommer ser ut såhär:

Mån: Uteritt m. Malin
Tis: Hoppning på banan
Ons: Vila
Tors: Uteritt
Fre: Vila
Lör: Emma-träning
Sön: SkrittFörsta hoppningen hemma

 

Första hoppningen vi gör hemma på banan! Men mer lär det bli, om vi ska komma nånvart. Perfekt att bara kunna ta fram 2 hinder och rulla på för att träna på att hitta rätt galopp emellanåt. Nu blir det uteritt och sedan lite lugnt igen. Denna vecka har han ridits 2 dgr på rad - 2 dgr vila. Är skönt att rida fler dagar på rad för att pressa på orken lite och för att se om han får träningsvärk eller känns fräsch efter lite mer krävande arbete.


Inspiration!

Bäddar in 2 filmer från Kristina Warg på hennes femåring. Den var fyra när filmerna togs, inhoppad före Molle men filmerna är ca 1 år gamla. Så bra inspiration för mig och Molle! Här ser man att fokus ligger på att rulla i en bra galopp och bara låta hindren av olika slag bara komma emot hästen. Just nu är det bara lite större galoppsprång, min häst måste stärka sig innan han kommer börja "hoppa" och få mera språng. Fokus för Molle är just att tänka framåt och våga gå av, även lite stort ibland. Och mitt jobb är att hela tiden ha en bra galopp, och understödja honom fram till hindret. 

 
Film från hoppningen med Molle idag hemma på banan kommer strax. Vi var fyra ekipage som red tillsammans, jätteroligt!

Hoppning!

Imorgon ska vi hoppa på banan, på vår underbara grusbana! :)
Emilie har tagit bilden. ;)


Aha-upplevelse

Igår blev det lite fokus på galoppen, red på fyrkantsspåret och lade volter där jag samlade honom, Molle var jätteduktig men för att få den sista lilla hjälpen när det är jobbigt satte Emma på mig ett par sporrar, och han tog det jättebra. Då fick jag träna på att tänka "häl utåt" också iochmed att jag fick sporrar på mig och inte ville skrämma honom med dem, bra för mig. Efter galopparbetet red jag en skänkelvikning över diagonalen, han gör det så lätt! Jättekul med unghästar, han vet inte rätt/fel han bara gör det man ber honom om.

I slutet jobbade vi med att jag skulle rida halvhalterna bättre och jag fick en ny känsla! När jag kunde rida honom mer i halvhalterna utan att han stannar upp, fick jag hans luftiga trav att vila på steget, och då var han så läcker! Tänk när vi är starkare då orkar vi en hel långsida. Var så kul att jag fick en ny aha-upplevelse med Molle, jag måste börja "rida" lite mer också, nu är det faktiskt inte bebis-ridning längre. Vill bara ut och träna mer! Ska rida ut två dagar i helgen tänkte jag, ska jag passa på att träna galoppen om det är bra underlag i skogen.


Den nya sadeln låg nog ganska bra, jag hade dock glömt schabrak hemma! Tur jag hade padden med mig iaf. Ska rida lite mer i den innan jag bestämmer om jag köper den. Tyvärr blev inget filmat igår, hade verkligen velat visa er skänkelvikningen över diagonalen, men vi filmar en annan gång, vi blir ju bara starkare för varje träning. :)

Taggad

Ikväll är det dressyrträning i vika! Red Molle igår, han är fin från start, bara att njuta just nu. Började på banan då jag provade ny sadel och ville känna mig för i alla gångarter, den följer med till träningen ikväll också.

Red sedan ut en sväng runt byn. Molle är bättre att rida ut själv på, då är det bara framåt som gäller, så lätt att träna på det som är trixigt när han är sån. Längtar tills jag slutar så jag får åka ut och fixa iordning honom för kvällens pass!

Molle är väl den enda storhäst som lyckas se ut som ett russ...


RSS 2.0