Love

Underbart att hämta sin häst, rykta sen gå promenad 40 minuter i kvällssolen.. Han får mig på bra humör jämt! Så ska det vara.. Han har tålamod, är vänlig och många fler kvalitéer. Lovande för framtiden enligt mig!


Skydd vid ridning

Vad föredrar du, benskydd eller arbetsbandage under ridning?

Jag tycker att det är snyggare med lindor ur en estetisk synpunkt, plus att man kan bestämma själv lite över hur långt man vill ha skenbenet skyddat. Man kan få skyddet så tjockt man vill genom att variera paddar och man kan som sagt hitta mycket olika snygga färger. Lätt att bara slänga paddarna i tvättmaskinen och få dem helt rena från smuts och grus.

Benskydd är dock mycket mer lättanvända och perfekt när det är lite blött ute, lindor och väta går inte så bra ihop. Dock köper man ju inte benskydd i alla möjliga färger, och det kan vara svårt att hitta olika tjocklekar på skydd utan att de blir för tunga och besvärliga. Men man kan även få lite hårdare skydd vilket blir svårt vid lindning, så det kan vara mer lämpligt vid hoppning.

Tycker dock att benskydd samlar på sig mera grus inuti som är svårt att få bort om man inte tvättar dem i maskin, mer risk för skav helt enkelt. Men jag tycker om att använda bägge, ur både praktisk och estetiskt synvinkel.


Tack!

Tack för er som tar er tid att läsa här och skriva en rad ibland, uppskattas och känns jättetrevligt att logga in till några fina och snälla rader... Kram från mig och Molle!


Dekorativ hästvårdSist jag var i Strömsholm diskuterades dekorativ hästvård. Det fick mig att se Molle med lite nya ögon:
- Han har lång och supertjock man, ser lite slafsigt ut!
- Han har för lång pannlugg, dessutom med lite solfärgade toppar-..
- Han har hovskägg i så liten utsträckning att jag lika gärna kan klippa bort de små tofsarna och få ett mer "städat" utseende.
- Han har långa tofsar som hänger ut från öronen som jag måste ta tag i, han ser ut som en björn!
- Men svansen är jag riktigt nöjd med, tjock och lång, bra vårdad. 


Uteritt

Idag red vi ut en sväng, Malin och Agnes gick med oss som sällskap. Han kändes pigg och glad, var riktigt framåt! Kortade tygeln redan i skritten idag med, och han accepterar handen jättebra och kan skritta på framåt ändå. Vi travade lite på en stubbåker, men Molle tyckte det var konstigt att trava ifrån Agnes som bara skrittade, men jättebra träning dels att gå ifrån och dels att jag ger kommandon. På hemvägen gjorde jag några halter så vi hamnade längre bak och så travade jag ikapp, gick jättebra.

Nu blir det vila 2 dagar. Han ska få gå i hagen och äta mat, bara få komma in och bli lite ryktad på någon av dagarna. Sen tänkte jag faktiskt ta tag i den där galoppen, dags att börja jobba med den lite.

 

Dagens pass

Molle var fint framme för skänkeln idag. Gjorde några få avsaktningar till skritt men mest trav, för att hitta balans och träna framåtbjudning. Det har regnat massvis hos oss och ridbanan bjöd på stora vattenpölar, Molle gick igenom alla utan en som han hela tiden genade vid. Men det gör inget, jag utmanar honom inte med sådant förrän jag vet att han är befäst med alla hjälper. Red inte så länge och försökte hålla mig mycket på fyrkantsspåret för det är svårast att få balans rakt fram, men det är också bäst träning för liksidighet. 

Denna vecka har jag tänkt börja galoppera på ridbanan igen, idag hade varit ett perfekt tillfälle om det inte vore för att vi fick förminska ridytan pga vattenpölarna, han var väldigt lugn och trygg med ridningen idag, kändes kanon helt enkelt. Så imorgon ska jag försöka få sällskap ut i skogen och trava lite mera, så tar jag galoppen senare i veckan och helst en till uteritt mot nästa helg. Försöker följa min planering som jag gjort, eftersom de lär sig så snabbt och ökar i kondition snabbt tror jag att jag kommer kunna hålla den ganska bra.

Min mamma har fotat bilderna på oss idag.


Ridning - 23/9Frukost

Träffade Jens Fredriksson till frukost idag. Inte varje morgon. :)


Strömsholm

Åker till Strömsholm idag på kursträff. Blir ganska mycket praktiskt jobb så tiden lär väl flyga fortare än vanligt... Hoppas på en inspirationsinjektion!!


Uteritt

Idag har vi varit på uteritt igen. Vi red denna gång ut på åkrarna istället för i skogen, men ditvägen är densamma som vi ridit tidigare. Travade på ganska mycket och Molle blev mer och mer avslappnad ju längre tiden gick. Han var mjuk och fin på bägge tyglarna, började redan i skritten att ta tygeln och hålla ett stöd samtidigt som han ska gå framåt. Han var fram för skänkeln och lite mer framåt än tidigare hela vägen hem efter vi hade travat. 

Han är snäll och lugn fortfarande, bara väntar på dagarna när det börjar hoppas och skuttas! Nästa ridning blir på lördag då jag förmodligen ska rida för Emma som hjälpte till med inridningen. Då kan hon se redan nu om jag ska fokusera på något särskilt eller se någon detalj som man redan nu kan putsa på. 
Lackade boots

Idag packade jag upp nya boots på jobbet. Lackade i färgerna svart, brun, vit, royalblå och rosa! De var faktiskt riktigt snygga och jag gillar att de är lackade. Färgerna var fräscha och uppfriskande, kan mycket väl tänka mig att köpa dem om Molle visar sig behöva boots någon gång i framtiden.


Starkare

Molle har vilat två dagar men idag tänkte jag tömköra lite. Men det går inte så bra, han måste gå fram mycket mer av sig självt först. Rakt fram går det jättebra men så fort jag tar lite i yttertömmen för att styra ut honom så blir det tvärnit. Men provade en stund och bara gick på rakt fram sedan gick jag över till longering. Jag har tyckt Molle varit lite lat på sista tiden och det sista jag ska ha är en häst som inte går framåt när man ber den, så jag var extra hård idag. Hade långpisk och lät bli att smacka utan sa jag ett tempo så fick han banne mig gå i det också eller så var jag på direkt med spöet. Tänkte jag skulle rida med spö så småningom för samma effekt, tänker inte fastna i kläm å tjat-träsket utan ha en häst som reagerar direkt för skänkeln!

Så jag var extra hård idag också med fram och avskrittningen, det ska vara en energisk skritt som tar för sig framåt, som tur är tar han korrigeringar väldigt bra och jag behövde bara blir stor i hjälperna någon enstaka gång för att han skulle förstå att det var allvar. Men tillbaka till dagens longering, han var jättefin och lyhörd för hjälperna. Galopperade faktiskt ganska mycket och han har blivit så stark i galoppen, orkar sätta under sig och har en balanserad galopp (för att vara i hans ålder). Väldigt lovande inför hopphästkarriären! Var jättekul att se att det hänt så mycket med honom, traven var också bättre, han har mer vinkel på hasen nu.+ Duktig på stallgången ensam
+ Gick att sätta på grimman i hagen igen
+ Fram- och avskrittning på asfalt ca 20 minuter

- Måste ta för sig ännu mer
- SPÖREGN hela tiden

Nu funkar det

Igår släppte jag ut Molle i hagen och tog av honom grimman. Mandomsprovet ungefär.. Ni som varit med ett tag vet att Molle började krångla på morgonen för tanten som tog ut hästarna och vägrade få på sig grimman. Det blev en grej sen en olat och efter det så fick Molle gå med grimma dygnet runt för att inte jag skulle behöva åka ut varje morgon och ta på den och släppa ut honom. 

Men som sagt, igår blev han utan och idag gick jag ut i hagen och han mötte mig som vanligt, lugnt tog jag fram grimman och höjde den mot hans huvud, vad gör hästen då om inte sticker in mulen som om det vore en hink full med mat. Han börjar mogna till mattes stora glädje!

Han fick sig en 20 minutare med ryktborsten också. Älskar att rykta, börjar bli proffs på det! Det är ju en helt annan massage än borstning, och hans päls blir så mjuk och glansig. Han uppskattar nog omsorgen, han somnar nästan varje gång jag ryktar ordentligt.
Missunnsamhet

Malin frågade igår när vi red om jag trodde att annat folk kan tro att jag sitter och drar ihop Molle i formen när jag rider bara för att han naturligt går på tygeln när han hamnar i balans. Funderade lite men jag har inte ens tänkt så, jag har bara varit glad att det kommer naturligt för han, precis som det sig bör med unghästar. Ärligt talat så bryr jag mig inte alls om vad andra tycker och tror, för nu när man har lite flyt med sin häst så finns det massvis med folk som inte kan unna mig detta, men jag tänker inte ge dem någon energi för det finns massvis om inte mer människor som tycker det är roligt att det går bra, att man har hittat en häst man tycker om som också är trevlig att rida.Jag är så jäkla naiv och godtrogen, ger alltid andra människor nya chanser om de har betett sig illa tidigare. Och jag tror inte att någon jag känner eller tycker om skulle få för sig att jag sitter och drar ihop Molle för att det ska se snyggt ut, de som känner mig på riktigt vet vad jag har för filosofi med hästarna. Däremot så tror jag säkert att det finns många därute som kanske läser bloggen och hoppas att det ska gå dåligt, som vill gotta sig i allt som är dåligt med mina hästar och som inte önskar mig framgång, för det har jag fått lära mig den hårda vägen om jag säger så. Men jag unnar inte dem personerna någon mer energi, ni har fått både en och två och tre chanser och visar er bara vara energitjuvar.

Men för att knyta ihop säcken, vad andra tror och tycker kommer nog aldrig bli ett problem för mig, har tidigt lärt mig att lita på att det jag gör är riktigt. Och jag tror faktiskt inte att ni är så många som hoppas det ska gå dåligt för mig, jag tror ni är betydligt fler som önskar andra lycka och framgång! För sån är jag, jag vill att det ska gå bra för andra också! Ofta sätter jag andras lycka före min egen till och med. Men där ska jag jobba med balansen, måste våga sätta mig själv först ibland också. Nog med känsliga inlägg på ett tag haha! :)
"Storhästgarderob"

Denna bild lade jag upp för några månader sen, jag gillar den lyxiga, stilrena och tidlösa stilen! Blått, brunt och cremefärgat är klassiskt och snyggt, och går att matcha med det mesta. Har faktiskt hunnit förnya ganska mycket av min nuvarande utrustning, perfekt när man gör såna här kollage så ser man hur allting matchar tillsammans och man får en spark i ändan att rensa ur det gamla man har. 

Men även om jag gillar denna stil så tycker jag om att "fräsa" till det lite med något rött, rosa eller kanske någon annan rolig färg, men kanske bara lite detaljer, inte hela häst- och ryttargarderoben.Marinblå väst - check!
Marinblå schabrak m cremekant - check!
Schabrak JH - check!
Marinblå huva - check!
Brun huva - check!
Marinblå ridbyxor - check!
Guldfärgat pannband - check!
(Fy vad mycket man handlat. Men mycket har jag hittat till fyndpriser och några grejer såsom schabrak och västen har jag fått i present!)

Det ser kanske ut som det enda jag bryr mig om är utseende med såna här inlägg, så är det inte men jag tycker det är kul att ha fina saker, som vem som helst egentligen. När jag äntligen har en egen häst som fungerar som den ska så vill jag ha fina grejer och efter ponnytiden är det dags att börja bygga upp "storhästgarderoben" så att säga, då måste jag köpa dem grejerna jag själv vill ha och efter min stil.

Lillgrabben

Vet inte om jag kan kalla honom liten så mycket längre... Tror han blir ganska stor när han vuxit färdigt helt.


Uteritt

Lyckades lura med mig Malin så jag fick sällskap på en uteritt idag. Ville rida 2 dagar på rad med Molle och idag red vi ut samma runda som sist, fast bakvänt. Vi mötte 3 bilar och han var stencool. Är så nöjd med hur han hanterar saker och ting, känns verkligen skitbra just nu. Det blev en lång skrittur bara, men han är nog så trött när vi kommer tillbaka, märks att det tar ganska hårt i psyket på honom att utsättas för allting runtom. Han får iaf vila 2 dagar nu och proccessera allting, låta det smälta in.

Idag när vi hoppade upp flyttade han på sig, jag gick då över på andra sidan och flyttade honom lite bestämt tillbaka, sen provade han en till gång då flyttade Malin honom bestämt tillbaka och då kunde vi hoppa upp. Nu har det gått från att vara fundersam över pallen till dumheter och då blir det att visa direkt vad som är OK eller inte, men idag gick det bra och nästa gång ska det förhoppningsvis inte flyttas något alls! ;)
Att låta det ta tid...

... med unghästar och utbildning. Det finns så mycket olika genvägar som folk försöker ta; quickfix via bett, hjälptyglar m.m. så man ska slippa göra grovjobbet och för att det ska gå så fort. Det ska ta lång tid att stärka dem och lära dem grunderna! Skit i om hästen inte tar stöd på bettet, eller om den går och slänger med huvudet utan anledning, vänta ut den. Jag vill inte fokusera på att Molle ska gå på tygeln innan han lär sig att alltid gå fram för skänkeln t ex. Man får nog mycket tillbaka om man lägger ner ett år på att rida väldigt basic, så kommer nog det andra av sig självt. Jag har en pärm i ryktväskan, där jag för träningsdagbok för att hålla koll på vad jag gör och gjorde sist, samt en höstplanering och en sida med riktlinjer för hur jag vill skola Molle. Där står bland annat: Rid mycket rakt fram, Använd vikthjälper, Använd rösten, Korrigera alltid framåt m.m. Det är bra att titta på den innan jag rider så jag har en plan, även om ridningen för tillfället mest är för kondition och vanan som jag redan sagt. 

Det får ta den tid det tar, jag kommer ta till tränarhjälp ganska snart då Molle är väldigt lättlärd och jag vill ha ögon på mig så jag gör rätt helt enkelt. Men jag strävar just nu efter att ha en avslappnad häst som tycker det är roligt att bli riden, och jag kommer satsa på grunderna helt enkelt, för att få en rolig ridhäst i många år framöver.

Ridning

Idag har det stormat och vi tänkte rida hästarna imorse men det var riktigt skitväder så vi höll på det tills kvällen. Det blev inte så mycket bättre men uppehåll i alla fall så vi red Molle och Agnes nu, men höll oss på banan ifall det skulle hända något i busvädret. Fick longera Molle lite innan för han var lite busig och pigg, men sen red jag och det är superbra träning att rida på banan samtidigt som någon annan för då vill han gärna följa John men nu fick jag träna styrningen. Egentligen provade han bara en gång att vända efter Agnes och då fick jag snabbt tillbaka han med yttertygel och innerskänkeln, sen gick han dit jag ville.

Just nu är det dock inte så mycket "tuff" ridning utan som sagt, invänjning. Han är ju faktiskt inte så mycket riden utan måste fortfarande vänja sig med att styras, gasas och bromsas och även under "läskiga" förhållanden, som idag när det blåser och står i så är det ett ypperligt tillfälle att redan nu vänja han vid att hålla fokus på mig och hjälperna. Men redan nu korrigerar jag honom när det blir fel, han är ju inte direkt testig av sig ännu, men han stannar upp ibland när det blir läskigt men då bara smackar jag på framåt ganska lugnt. Man behöver inte bli arg på Molle utan kan bara lugnt och bestämt visa vägen så att säga.

Däremot så trampade han omkring vid uppsittningen igen, men när man väl får han att stå still och klättrar på så står han så stilla. Där kanske han börjat testa? Men upp kommer vi så vi "vinner" alltid. Idag fick jag hjälp av Maria att hålla i eftersom Malin redan hoppat upp och börjat rida. Sen tog hon oss på lina första varven för Molle var lite uppe i varv. Jättesnällt att ta sig tid och vara stöd åt lille Molle och mig när han utsätts för allt nytt. Men jag är så stolt att han inte brakar loss i bus eller blir orolig när det är såhär! För det stormar faktiskt ganska mycket, man kan inte bara rida när det är sol och lugnt och stilla, utan måste träna sånt här också och lika bra att göra det omgående om dem är så snälla som Molle är t ex. Bara bra att ha det gjort helt enkelt.


Teknik och känsla

Ridning är ju skitsvårt. Det handlar jättemycket om balans; i säte, mellan förhållning/framåtdrivning, om tajming med tygeltag, skänkel och om såklart massor av mer faktorer. Men ändå är det så många som lär sig rida, och många riktigt bra! Men ibland ser man verkligen vilka som har en känsla för det, och vilka som har lärt sig "tekniken". För det är en teknik i viss grad, och man kan komma långt bara av att lära sig det. Men dem som kommer längst, dem måste ha känslan också, iaf vad jag tror.

Sen handlar det mycket om inställning, vill man lära sig mer och nytt eller vill man vara kvar i sin comfortzone? Är man öppen för att hela tiden sträva efter att bli bättre och duktigare eller är man nöjd med att göra det man kan? Jag tycker i alla fall att det är väldigt inspirerande att analysera min egen ridning, med filmer eller med tränare, och verkligen veta "teorin" bakom varför det gick si eller så. Jag vill och vill och vill massor, men eftersom det blivit i stort sett bara unghästar för mig sedan 2007 har det stått lite stilla i siktet på de högre klasserna, men jag vill dit och hoppas kunna ta mig dit nån dag. 

Tycker ni att ridning också är teknik och känsla eller hur förklarar ni ridning?
Försenad present

Jag fyllde år i slutet av augusti, men en present var "restad" och skulle komma från postordern tidigast den 25 oktober. Men den kom igår, det var en väst från JH kollektionen från mamma, bror och syster. Den är jättefin och jag är jätteglad över den, men har bestämt att jag bara ska rida i den, inte ha i stallet för den är för fin för att förstöra där. 


Tyska utbildningsskalan

Här kommer äntligen en redovisning av de tyska dressyrprinciperna, utbildningsskalan vi rider efter och som jag ska skola Molle efter. Refererar till hur vi gjort med Agnes under hennes skolning också i exemplen.

1. Avslappning

Många skyller på hästen när den är spänd och att "den inte går att rida" med mera. Jag tror många gånger att det går att rida ur den där spändheten, men man måste som ryttare inse det och förstå att det krävs mer av dig som ryttare då att få den avslappnad, det är inte hästens ansvar. 

Om Agnes spänner sig brukar hon krulla ihop halsen och bara springa. Vi brukar då rida på framåt, även om hon är het. Man måste låta dom coola ner sig lite och det gör man INTE genom att sitta och få dom att trava sakta, sakta utan jag låter henne trava på framåt och skaka loss kroppen och komma ner med halsen för att sedan komma tillbaka lite självmant.

2. Rytm & Takt
När jag fått Agnes avslappnad är nästa steg att hitta en bra takt. Övergångar, tempoväxlingar, halvhalter: i tusental! Man måste aktivera hästen och kunna rida med olika längd på steget för att hitta en bra takt och tempo.

3. Kontakt med bettet
Agnes brukar kunna krulla ihop sig i början, det gäller att släppa ut nosen och få henne att börja tugga på bettet. Att man är kvick i handen, kramar på yttertygeln samt använder vikten för att rida övergångar så att man kan hålla handen så stilla som möjligt får Agnes att ta ett bra stöd på bettet. Många undrar varför deras hästar biter sig fast i tygeln och oftast beror det på att man håller för mkt i handen. Om Agnes biter sig fast i bettet brukar jag släppa tygeln snabbt så hon inte får chansen att hänga i den, samtidigt som jag kickar till henne snabbt med skänklarna. Om hon blir tom har hon antagligen tappat framåtbjudning och försöker komma undan att jobba, då får man driva på framåt till handen, så man har något att fånga upp igen. De behöver lite hjälp att orka bära upp sig i form.

4. Lösgjordhet
Agnes kan ibland ta ett tag att få lösgjord, ibland är det jättesvårt att få igenom bägge sidor på henne. Men problemet om jag inte får henne att t ex böja igenom hela kroppen är att jag glömmer innerskänkeln. Så fort jag kommer ihåg den så faller alla bitar på plats. Det vanliga problemet till att hästen blir hård åt något håll är att man bara böjt den i halsen, med tygeln och glömt bort skänkeln och resten av hästens kropp. 

5. Rakhet
Många hästar går på fler spår än dom ska, kanske oftast med baken innanför. Detta är ett sätt att komma undan när de inte är starka nog än. Det kanske tar lång tid innan du kan få hästen att sätta ordentligt under sig, men när Agnes kanske står emot lite och försöker trycka ut en bakdel eller så brukar jag mana på framåt, allting handlar om att hästarna hela tiden ska tänka framåt, även när man samlar dom och så. Det är lättare att få hästen rak om den får gå i ett tempo lite högre än det man kanske tänkt om den trycker ut baken. Men man måste få lika mycket stöd i bägge tyglar och ett lika bra genomtramp från bägge sidor av hästen när man rider den rak.

6. Samling
Hit har vi inte kommit så många gånger, man får inte till samling så bra förrän hästen är stark, men början till har vi väl känt på. Det svåraste problemet jag möter på är att jag då rider med för mycket hand istället för sitsen. De gånger jag fått tillbaka Agnes med fortsatt aktion är när jag tagit mina förhållningar med sitsen, tar man med handen får man inte samlingen med framåtbjudning. 


Rykt och ryckt

Idag blev det bara ryktning i tjugo minuter för Molles del. Ryckte resten av hans man så nu är den lite kortare, men fortfarande ganska tjock, ska tunna ur den lite framöver. Som sagt tidigare verkar han trivas väldigt bra i nya stallet, att röra lite på sig hela tiden under dygnet är toppen för hans temperament. Han är så himla glad varje dag Molle, han har aldrig haft en dålig dag hittills i min ägo utan är alltid social och kommer och möter mig i hagen. Och det gör mig så glad, att han tycker allting är så kul och spännande.Nu ska jag strax åka till stallet!
 

Plan

Har en känsla av att Molle kan bli riktigt fin att hoppa med i framtiden. Jag kommer hoppa in honom i höst med en "mall" som jag självklart reglerar enligt Molles individuella mognad. Men man är rekommenderad att hoppa in dem lätt och enkelt så snart man kan styra och kontrollera alla gångarter för att lägga fokus på något annat än ryttaren för att hålla jobbet motiverat och för framåtbjudningen.

Jag tänker rida på ute i skogen nu sen börja styra över bommar på marken mellan hinderstöd för att vänja han. Sen gå över till travhoppning över kryss med draghjälp, fortsätta vidare med att landa i galopp och hoppa småhinder med utdragen markbom. Man jobbar enkelt men intensivt med andra ord. Längtar tills dess! Ska jobba på med grunderna hela hösten, gas broms styra lyda. :)


Ridning - Ridbanan

Idag red jag Molle själv på ridbanan. Han ville inte stå still när jag ställde mig på pallen, så med tålamod försökte vi göra om när det blev fel, och berömma när han stod still. För mig är det väldigt viktigt att de lär sig att stå still, så det ska vi träna vidare på. Nästa gång ställer jag honom bredvid staketet, för han går åt sidan ifrån pallen nämligen.

Men väl uppe kändes det bra, longerade inget och red själv från början. Skrittade fram han för hand på asfalten så efter några varv i skritt började jag trava. Han lyssnade väl på framåtdrivningen och hade bra takt fast han var lite spänd och vinglig. Men när han spänner sig så blir han inte en fiolsträng eller pinnar iväg, utan bara slingrar sig lite i halsen och ställer sig utåt och vill ha mycket stöd helt enkelt. 

Idag red jag dock på lite halvlång tygel, för att han ska hitta egen balans. Man får ge han lite mer stöd vissa steg, och sedan lätta igen så han söker upp stödet när han hittar sin balans helt enkelt. Men eftersom dagens ridning fortfarande var mer "invänjning" på ridning igen så gjorde jag inte så mycket mer än att trava runt, både på fyrkantsspår, volt och diagonalerna och bara rida på framåt. Han lyssnar mycket väl på förhållning, bara sitta upp och spänna magen. Han var framåt och fin, är nog onödigt att rasta av honom på lina varje gång, bara om han är väldigt pigg innan.

Så småningom i min planering för höstens ridning kommer passen på ridbanan koncentrera sig på 1: avslappning, 2: takt och 3: övergångar för att befästa grunderna. Han går ganska naturligt på tygeln så jag ska bara vara stilla och följsam när han söker sig dit, men mest av allt kommer jag rida ute i skogen och stärka han på skogsstigarna.
GårdagenEmma i stallet hade sin systemkamera lägligt i handen när vi kom tillbaka efter våran första uteritt, hon knäppte några bilder! Tyvärr var Molle så trött så han gjorde sig inte riktigt på bild. Nästa gång jag ska bli fotad när jag rider ska grimman av, kanske hålla oss till 2 olika läderfärger och ha ridstövlar och matchande kläder haha, jag dör så roliga vi ser ut! Lila grimma, rött schabrak, brunt&svart läder, grå strumpor, haha...

Emma Åsberg har alltså tagit bilderna, hennes blogg hittar ni här.

Uteritt

Idag har jag ridit ut på Molle. Jag är väldigt stolt över honom för han skötte sig exemplariskt. Vi hade sällskap av Malin och Agnes, och vi satt upp precis utanför stalldörren och skrittade iväg. Han var framme för skänkeln och gick och sög på bettet hela tiden. Vi skrittade bakom Agnes men han var inte särskilt "needy" av henne för han hamna långt bakom men skrittade bara på i sin takt, tittade inte på något alls och var helt enkelt en dröm! Kändes som om han hade ridit ut i flera år ungefär, har tidigt märkt att han är väldigt avslappnad ute i skogen också. På hemvägen när vi halkade lite bakom så travade vi ikapp sällskapet, det gick väldigt lugnt och stabilt, helt enkelt överträffade detta alla mina förväntningar.

Nu är vi ju på GÅNG! Molle blev trött när vi kom tillbaka, nu märker man hur mycket energi alla nya intryck kräver. Men att dem vilar sig i form stämmer verkligen, satt upp första gången efter sommarvilan i torsdags och idag red vi ut i skogen. Perfekt att Agnes ska sättas igång i lite trav efter nästa veckas skritturer, så sätter vi igång dem tillsammans!Började rycka Molles man när vi kom tillbaka, nu är det dags att göra ridhäst av denna grabb på riktigt.


Ryggont

Tack vare ganska mycket dressyrridning på sista tiden (Ferrary, Ami, Agnes, ridskolehästar..) så har jag fått ordentligt magträning vilket har lett till att mitt ryggont blir mindre förekommande. När man rider så vet ni säkert att man ska i stort sett spänna magen till en viss grad hela tiden, vissa gånger mer och andra mindre men i det stora hela ska magrutorna bränna hela passet. Och jag har alltid varit väldigt stark i ryggmuskulatur och efter skadan 2009 så tränade jag upp ryggen väldigt snabbt, men pga felbelastning samt att jag inte tränade någon styrka då så kom aldrig magmusklerna tillbaka och därför har jag haft ont, på grund av att jag inte haft balans mellan rygg- och magmuskulatur. Man måste ha av bägge delarna för att kunna stabilisera sin kropp och sitta rätt. Jag har överhuvudtaget inte lika ont i rygg och axlar som förut, vilket tyder på att jag börjat hitta rätt sits på hästarna, jag spänner inte arm och axel längre men jag har såklart massor av annat att träna på.

Ville bara skriva det för jag vet att flera av er som läser också har problem med ryggen och kanske också bör träna upp magmuskulaturen, jag har fått tillbaka mina magrutor genom att ihärdigt spänna magen när jag rider. (Man sitter inte och spänner som om man var skitnödig utan för att stabilisera hållningen mot ryggen, haha)Hittade en gammal bild på Tina och mig på dressyrträning!


Promenad och ko-träning

Nu på kvällen har jag och min syster varit ute hos hästarna. Borstade Molle och pysslade om honom, han hade ett nytt sår på insidan benet som blödde men det slutade när jag fått på lite sårspray, älskar den för den torkar ut det mesta och såren läker jättefort. Provade att linda benen på honom för första gången och det gick bra, sen gick vi en promenad och hade ko-träning. Det stod tre-fyra kor vid stängslet när vi skulle passera, jätteskönt tyckte jag. Men jodå hela flocken kom i galopp när vi skrittade förbi haha! Så Molle fick attack-tränas, vilket han hanterade väldigt bra. Dansade några steg sedan gick vi vidare som vanligt. På hemvägen gjorde han ingenting fast alla kor stod kvar vid stängslet. De tryckte sina huvuden mellan trådarna och åt allt gräs på utsidan hehe..

Tycker att Molle är väldigt trevlig och tillfreds på nya stallet nu, jag tror att han trivs! Han är helt underbar att pyssla med, känns verkligen som att han har mognat under sommaren och jag kan göra lite mer "vad jag vill" med han.

Fin kille i sin nya grimma som vi fick av Carro för att jag hjälpte henne designa bloggen. :) Nu vill jag rida rida rida så han får sig en överlinje! Recension - Alosin

Mirakelsalvan jag använde på Molles mugg var en som heter Alosin. Det är en väldigt allsidig hovsalva som verkar fungera mot det mesta! Här är text kopierad från deras hemsida som ni hittar här.

"Alosin innehåller ämnen som är bakteriedödande och återfettande. Det är läkande på de flesta hudåkommor, även eksem och trampskador. Alosin gynnar hovens fuktupptagning. Salvan smörjes in med lätt massage i kronranden, detta bidrar till att hoven kan ta upp vatten och behålla fukten i hornet längre. 

Alosin används både morgon och kväll vid hovsprickor, förträngda fötter, traktsprickor, torrsprickor, sköra hovar, strålröta, torra karleder, och mugg, m.m."
Jag tycker denna salva fungerade superbt på Molle, smorde in hans hovar för att stärka hornet och muggen som försvann över en natt. Jag hoppas kunna använda den till mycket mer i framtiden men kan redan nu varmt rekommendera den vidare! 

Sadel

Jag har fått tag i en sadel. En mörkbrun Stubben som jag ska rida i tills jag fått ihop några tusenlappar att köpa en bättre för. Det är ju nödvändigt att jag har en sadel när jag ska rida honom nu, att han har ett svart träns och brun sadel är något jag helt enkelt får ha överseende med haha.Ser ni att mina ridstövlar halkar ner? Jag har lite smalare ben nu om man jämför med när jag köpte dem, samt att de har börjat säcka ihop nu, efter 6 års användande. SÅ FULT! Får börja använda mina bruna stövelskaft istället, men de är riktigt dressyriga och hårda så måste använda "in" dem först.


Halvdan för tillfället

Jag funderar på om jag ska fortsätta blogga eller inte. Jag vill inte hålla igång en blogg som bara radar upp "Idag har vi gjort detta.." utan isåfall analysera åsikter, recensera utrustning och kunna dela med mig av fakta och kunskap, helt enkelt ett vettigt innehåll. Jag gör inte saker halvdant.

Jag ska se om min motivation höjs något under nästa vecka, annars kan jag skriva om mina ridpass i en dagbok i stallet likagärna. :)


Ridit

Idag red jag på Molle, första gången efter sommarvilan, blev skritt och trav. Var som att man inte hade slutat rida, var så snäll och trygg, men seg! Nu kommer unghäst-segheten efter sommarbetet, så på söndag ska vi rida ut med Malin och Agnes och sen hoppas jag kunna rida så mycket som möjligt ute på våra framåtbjudande vägar i skogen. Kändes som att jag hade kunnat rida ut idag redan, så trygg känner jag mig på honom.


"min" häst igen

Åh idag ställde jag molle i spolspiltan där man bara har ett grimskaft framifrån och inte från bägge sidor, och molle stod och sov hela tiden. Backade nån gång och fattade att han satt fastbunden så han lättade för trycket och stod och vilade. Antagligen lite trött, tror de sover lite sämre nu första dagarna på nya stället.

Men blev så glad att han var lugn igen, inte många som står sådär stilla som han. Så passade på att borsta igenom hela han och man och svans, ryckte manen och flätade över det som låg på fel sida, behandlade muggen med min nya mirakelsalva som tog bort 90% på 1 dag (!) och smorde även hovarna med den. Sen ryktade jag, pysslade om honom ordentligt i en timme och han bara njöt! Så kul när tålamodet är med också. Och tränsning och sadling gick SKITBRA! Är så tacksam för Molles trevliga psyke.


Haha...

Hade liiite för höga förväntningar om molle på stallgången idag. Kättingen de binder upp med va rejäl och tung och molle som redan är skraj för rasslet var en pina på gången. Han och Agnes skrek som grisar efter varann och han blev spänd, stressad och blockerad såklart. Gick lite med honom och sadlade i paddocken och det gick bra, då var han lugn igen. Efter longeringen var han cool igen och då hade de andra hästarna gått in så han slapp va ensam. Men imorgon ska tränset på!!

Usch hatar när de gnäggar de låter så illa och högt!

Men självklart fattar jag att det kommer vara såhär tills de känner sig trygga och tillfreds på nya stället. Tog tid i vintras och kommer ta tid nu med. Bara å vänta ut med massa tålamod. :)

Bästisarna avslutade Molles middag tillsammans i hagen!


Vackert

Ikväll tänkte jag ta med kameran ut till vårt nya stall och fotografera lite. Det ser iaf ut som om hästarna kommer känna sig mer fria på något sätt, öppna vidder och lite på en höjd med friska vindar..

Molle var supersnäll att promenera dit, han känns inte rädd för bilar eller något längs vägen. Han är ganska tålmodig och kan stå still medan jag pratar osv. Idag blir det att tränsa och jobba honom från marken!


Hästarnas nya hage

Hoppas hästarna njuter av utsikten!


Igångsättning

Dags att sätta igång Molle nu! Jag kommer börja ganska intensivt (men enkelt och korta stunder) och vänja en liten stund om dagen för att komma igång igen där man slutade. I början ska det vänjas med bett igen, och så sadel och så lite longering på det vilket jag tror inte kommer vara någon chock utan kännas som rutin. Leda lite med tyglarna vid manken, sedan hoppa runt som ett ufo precis som vi gjorde under inridningen (miljöträning), och sen hoppa upp och ledas runt lite. Sen hoppas jag kunna rida lite i skritt och trav och sen rida ut med Malin och Agnes 2 ggr i veckan.

Blir inspirerad när jag ser filmer från tidigare i somras, här galopperar vi för första gången.Godmorgon

Idag är jag förkyld och har en vagel på ögat men solen skiner och det är rätt ljummet så går inte att klaga! Kommer bli lite mer aktiv här när hästarna sätts igång igen, Agnes blev friskförklarad idag och ska skrittas igång 14 dagar nu, så ska försöka komma upp på Molle så vi kan skritta med dem båda ute i skogen.


RSS 2.0