Som om det inte vore nog..

..fick Molle också en släng av mild lymfangit av sin leriga hage. Har nu en inre diskussion med mig själv om huruvida jag ska göra angående lösdrift. Han får aldrig chans att stå helt torrt vilket gör att hans mugg blir infekterat, det är för dyrt att ringa ut veterinär såhär mycket.

Som ni märker går det inge bra för oss den här veckan! Går det ena bra går det skit med de andra, antar att det finns någon osynlig balans som måste upprätthållas? :(


Motivation

 

Får lov att titta lite på gamla inridningsfilmer för att hålla humöret uppe. En vecka sen jag red honom, känns som 2 månader minst! Känns han piggare imorgon kanske jag kan skritta lite om underhållet är OK, men viktigaste är att han BLIR piggare. Usch o fy tycker inte om att oroa mig!

Mår dåligt

Jag har ont i magen efter Molles kolikanfall. Det visar hur snabbt allt kan vända, och att se honom trött å lite hängig nu dagarna efter gör också lite ont. Var visserligen bara 1 natt sen det hände så självklart kommer han vara trött några dagar men man vill bara att det ska gå över helt! Ha tillbaka pigga busiga Molle! :(

Tycker ärligt talat det är sjukt jobbigt och undrar varför man utsätter sig för det här. :(


Otäckt

Nu har vi haft hemskheter på besök igen, Molle fick ett kolikanfall igår eftermiddag. Han hade så ont och bara kastade sig omkull när vi försökte promenera honom. Han svarade väldigt bra på smärtstillande när veterinären kom men man är ändå orolig i flera dagar efteråt.

Så hemskt att se hästen lida, men nu är han pigg och ute i hagen igen, har vakat hela natten och promenerat varje timme från kl 16 till 02. Är lite mör kan man säga. Tack för hjälpen från alla vid stallet, allt från hjälp med vet. till att få komma in och värma sig lite hos dig Veronica, uppskattat när jag själv också var sjuk!!

Men nu hoppas vi att vi får hålla oss friska från och med nu! Krama era hästar man vet aldrig vad som kan hända!


Nya handskar

Mina nya handskar är ett par vinterhandskar från HV Polo, är fodrad med polarfleece, inte vattentät men varm! Red i dem ikväll och det kändes jättebra, väldigt bra grepp och ändå lätt känsla trots att den är varmfodrad. Köpta på jobbet, Norells hästsport.

Första dressyrträningen (långt)

Kan inte låta bli att skriva några rader, idag har vi haft våran första riktiga träning med Emma sedan inridningen. Började med att Molle bockade/studsade/sparkade bakut! Idag var första gången sedan vi kom igång som han har trotsat/busat. Fick gå på honom och när jag sparkade på med skänkeln accepterade han det inte och busade som följd. Fick (precis som jag sagt att jag ska men inte fått tummen ur senaste 2 veckorna) rida med spö och bara lägga till som tillrättavisningen så han gick fram.

Efter några gånger så gav han med sig och blev istället väldigt kvick för skänkeln, så vi fick jobba lite övergångar till skritt. När han började acceptera både halvhalterna och skänkeln framåt så blev det riktigt bra, han är väldigt ridbar för att vara så pass lite riden. Men vi fick iaf rida på fyrkantsspåret och rida volter i hörnen, ibland i skritt ibland i trav för att han ska lära sig att runda sig kring innerskänkeln. Han är fin i munnen och har ett sug på bettet hela tiden, jag var faktiskt riktigt duktig och stilla i handen. Nya handskar + gummitygel hjälpte till, och jag fick en fin form och takt. 

I slutet av travjobbet kunde jag gå in på volt och föra handen fram mot bettet och lägga ner honom i en lägre form. Det gick även att korta och länga traven, haha min tränare är ju fantastisk (skrattar förvånat över hur jag fick hästen att gå såhär av att bara rida ut). Gick över till galopp, och jag förvarnade att han inte hade så balanserad galopp inne på banan som han har ute, men hästen tar galoppfattningen och först lite bus men drev bara på framåt och satt kvar så kom en bra galopp sen. Kunde rida rakt fram balanserat, sedan lägga in en volt och sedan fortsätta framåt. Travade mellan galopperna, fick först lägga ner, sedan ta upp formen och lägga på lite tryck, så han ökade steget men inte farten. Sedan andra varvet, han fattade galopp för kommando direkt och var fin där med. 

Nu förstår ni att det här är på en treårings nivå, inte någon högre dressyr. När jag skriver att det är bra är det bra för att vara på våran nivå. Han är kanske ingen supertalang, men han är ridbar/lättriden och förstår snabbt vad man ber honom om. Litar fullständigt på Emma som säger att han är mogen och redo för sådan här ridning, och jag vill ju ge han rätt grund från början. Har ju sett Emma förvandla Ami från skänkeldöv unghäst som bara blivit styrd runt i alla gångarter till att på bara några ridpass förstå och bli arbetsvillig och bära sig själv i rätt form och stärka sig genom ordentlig grundridning. 

+ Lättriden på tygeln
+ Liksidig
+ Taktfast
+ Tog galoppfattning
- Trotsig i början (fast det var lite roligt :P)
- Nya sadeln åkte fram :(
- Ingen film eller bilderÄr så nöjd, och jag tycker det var så roligt att han hoppade omkring, äntligen börjar det hända något! Han har varit så himla snäll och lugn hela tiden, lite kul att man äntligen får "rida" lite och det livar upp lite. Kul att se gnista hos honom helt enkelt. Hoppas dock han är lika "lättövertalad" också i fortsättningen, men är man konsekvent så blir hästarna trygga och säkare så ska fortsätta såhär.

Tävlar


Bra regntäcken

Var ut till hästarna och de var varma och goa på ryggarna under täcket, värmer skönt i hjärtat när de går på lösdrift i detta oändliga spöregn. Trodde jag kanske inte med tanke på att jag har ett regntäcke från Ullared (349:-) och ett begagnat skaltäcke (60:-), men de håller tätt och är väldigt fina fortfarande efter mycket användande.

Min lilla sparvunge... Växer för varje dag känns det som.


Miljöträning

Idag hoppade jag för första gången upp helt utan någon som höll i, som alltid med alla första-gånger; jätteroligt! Av kommer jag själv sen några pass. Idag blev det en tur i bebyggelsen, enda vägen med gatulysen ute på landet med andra ord.

Bra miljöträning med lite liv och rörelse samt bra underlag, skritt på asfalt är stärkande och gör mycket för hållbarheten på hästen. Efter turen tränade jag lite på banan, en stor åttvolt i skritt med en halt emellan, endast med vikthjälper. Sedan trav på fyrkanten med några diagonaler, med tänket fram fram fram. Han hade en bra takt, men vill ha lite större reaktion för skänkeln. Men märker stor skillnad på liksidigheten efter vi har ridit ut rakt fram, han är lika i bägge sidor och går att jobba på ett annat sätt.

Det börjar med andra ord gå att träna på saker, det handlar inte längre om att vänja in utan att nu faktiskt rida och påbörja grunderna i utbildningen. Så roligt förstås!


Bra tur

Inga tramp på bootsen under premiärturen efter balltrampet, men han är verkligen ömfotad lilla spektaklet, så grund i sina sulor. Blir sulor på vid nästa skoning, kan inte rida med halva hästen i diket längre.

Blev uteritt idag med Julia igen, kolsvart men vindstilla och ganska skönt väder. Blev rätt mycket skritt å trav för vi såg inte stigarna så bra, så blev allt som allt ca 45 minuter. Vi galopperade två varv på banan när vi kom hem igen. Nu ska vi börja träna lite ordentliga grunder, att alltid gå fram för skänkeln och jag som ryttare måste sitta still utan att klämma för att få en så känslig häst som möjligt. Vi ska inom en snar framtid träna lite för tränare.


Longering

Idag blev det longering i pissvädret! Molle var inte alls något galen eller uppskruvad efter att ha vilat 5 dagar, men går man bara på hö och vatten så blir det väl inte så livat. Men jag har faktiskt märkt att han lever rövare i hagen, men så fort vi ska arbeta är det full fokus, bra det.

Full mundering idag med skydd runtom, boots och fleecefodrat ländtäcke. Var rädd att täcket skulle ha regnat igenom efter en hel natt och dag med regn men mitt 60-kronors täcke visar kvalitet! Väldigt kul att få in en varm och torr häst, var beredd på det motsatta. Han gick iaf väldigt bra, lite motsträvigt när regnet piskade mot huvudet på han men fin takt och han arbetar automatiskt i en trevlig form och får upp ryggen. Kul att se honom från marken, jag tycker han är bra i hullet och börjar bygga lite muskler nu. 

Känns skönt efteråt när man har tagit sig ut i riktigt pissregn, vill ju visa Molle att man måste arbeta ändå. Han verkar så glad att få göra något bara. Det tåls att upprepa att unghästarna verkligen vilar sig i form... 


Nya grimmor

Ska snart åka ut till stallet efter en arbetsdag i butiken. Köpte boots nu så det blir intressant att se om han slår sig oftare än jag märkt eller om det var en engångshändelse. Är han ännu bättre i såret idag tar vi nog en promenad i byn, så han får se något annat än hagen en sväng. Blir hursomhelst en lång rykt som vanligt.

Molle fick två nya grimmor igår, min mamma hade skickat efter dem från Hööks. Dem var jättefina och Molle kommer passa bra i dem, roligt att ha fler saker ur samma kollektion!Tack för dem mamma!

Balltrampet

Är ganska intressant när hästarna skadar sig (nu är jag den eviga optimisten) för jag lär mig så otroligt mycket. Självklart förstår ni att jag inte menar att jag tycker det är bra att hästen får skador, men det är näst intill omöjligt att undvika med en unghäst som vill busa och bralla i hagen, min häst kommer in med småsår många gånger de dagar han bara har gått i hagen.

Men att se olika sorters sår och lära sig ta hand om dem på olika sätt är den bästa utbildningen för framtida vård. Som det här balltrampet. Första dagen såg det ut som ett vanligt skärsår, rengjorde och använde blåspray för att skydda. Dagen efter var det en flikliknande sår, men torrt och fint innanför. Idag hade det utvecklats mer och läkt ihop inuti och det var bara kanten kvar kan man säga. Spolade med koksaltlösning för att få bort eventuell smuts och förhoppningsvis ser vi mer läkning redan i helgen.

Unga hästar har ofta bra läkekött, men alla sår under hjärtat kan vara svårläkta då blodcirkulationen är sämre där på hästen. Friskt blod måste ju dit för att det ska läka snabbare! I övrigt ska en frisk häst läka sår ganska snabbt, är det tvärtom kan hästen ha en infektion i kroppen eller i såret, det kanske ligger "osynlig" smuts som omöjliggör läkningen.

Jag är en sån som tagit ganska lätt på sår, men efter att ha studerat mycket om det på min högskolekurs på Strömsholm känner jag mig mer insatt och kan se vilken fas såret är i, d.v.s. att det också innebär olika sorters behandlingar. De flesta läker av sig själv men daglig visitation är så viktigt för att hålla koll på ev flikar m.m. där smuts och bakterier kan gro. Jag rekommenderar långa ryktstunder varje dag, väldigt bra för bandet med sin häst och perfekt för att upptäcka alla såna här grejer.

Låst och update

Låste bloggen en snabbis för att det blev några småfel jag ville fixa till när jag lade in en ny design, var inte meningen att hålla er borta (gulligt när ni hör av er och är upprörda att bloggen är stängd) haha.

Molle har fått ett balltramp och det är ett litet sår men som ni vet, utan hovar har man ingen häst och jag vill låta det bli helt bra innan jag rider igen. Men idag såg det riktigt bra ut och snart helt färdigläkt så han får nog stå helgen ut sen kommer vi igång igen.

Gör inget för honom att vila nån vecka emellanåt såhär, har för det första inge bråttom med honom och för det andra är han så lättlärd, han kräver inte daglig repetition för att allting ska gå in. Gött med lite vila mitt i säsongen också!

Nu blir det dock boots på vid uteritt när marken kan vara lite ojämn, för det är trist om det händer fler gånger. Tänkte använda neoprenboots, då kan jag hålla koll på om det blir fler hål i bootsen och på så vis ta reda på om det händer ofta eller om det var en engångsgrej.

Hmm

Skulle ha stått i förra inlägget att jag hade varit på clinic med Sylve Söderstrand och fått en inspirationsboost, men mobilappen måste ha krånglat. Molle har vilat 2 dagar efter helgens tömkörning i skogen och löshoppning. Idag fick vi äntligen ridsällskap ute och fick för första gången rulla i galopp på en stubbåker. Kan inte beskriva känslan, den galoppen! Rund, bärig, balanserad. Fick lov att skrika "titta på oss, vi galopperar!!". (A)


Nej..

Nej tror inte mitt bloggsug kommer tillbaka nån gång snart, så vet ni varför det inte uppdateras. Tråkigt men så är det. Undrar ni (mina vänner) något så finns jag ju faktiskt IRL. ;) Får hoppas inspirationen kommer tillbaka inom kort! :)


Rider på

Igår ett bra pass med övergångar skritt-trav, idag en lugn tur i skogen i mörkret! Helnöjd idag, så lugn, trygg och fin på tygeln. Hade ett mjukt sug i handen, lätt men stadigt. Kunde sänka halsen och ha en fin form med kontakt, övade på att böja runt skänkeln lite när vi rundade vattenpölarna..

Så coolt att jag gjort allting från början, startat hans ridkarriär från att bli hängd på till att ridas som han gör nu. Ridit 2-3 ggr i veckan under 3 veckor och det görs framsteg varje gång. Det viktigaste för mig är förtroende och trygghet, han ligger lite efter pga skadan men det gör mig ingenting. Vi kommer så småningom vi med! :)

Bilden från Julia i stallet, första gången vi sett dem ligga i ligghallen! :)


Update

Hallå där! Har inte öppnat datorn på några dagar nu, vi har haft lite vila pga skitväder och mycket jobb, men häromdagen gjorde vi ett mycket bra pass med lydnad och galopp. Idag fick han skor för andra gången och sköter sig utmärkt. Nu: jobba vidare!


RSS 2.0