SIHS

Imorgon åker jag till Stockholm och går på horseshow i Globen. Åker med kollegorna från ridskolan, är bjuden till instruktörernas dag då jag arbetat som ridinstruktör senaste halvåret, ska bli jättekul att få se lite clinic, show och såklart mässan!

Har faktiskt aldrig varit där tidigare så jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Kanske bra att komma fördomsfri, kommer känna mig som ett barn på julafton.

Ska ni dit??Schema

Sitter och skriver schema för nästa månad, får hem två hästar som ska tränas och stå uppstallade hos mig i ungefär 7 veckor. Jag och Malin ska rida tillsammans, så ska vi passa på att rida och träna så mycket vi kan! Jag ska HOPPA så jag får utlopp för min abstinens, (har ej hopptränat på fyra månader).

Ska bli väldigt kul iallafall, kommer kanske skriva lite om dem här. Men det är ju lite att planera då molle står på lösdrift och vi nu ska börja ta in och ut från boxen och hagen med dessa två. Men får ganska mycket hjälp av dem i stallet, så det är jag tacksam över!


Travbommar

 

Blev verkligen skitdålig kvalite, men här travar vi över bommar för första gången! Nästa steg är att fortsätta rakt fram efter några travbommar på ett inramat kryss i trav! Men först vila mån-tis och sedan rider vi nog ut i skogen igen.

Kallt!

Nu har det börjat krypa ner i graderna hos oss! Igår hade Molle ett 100g regntäcke med fleecefoder och han kändes kall när jag tog in honom, så jag satte på honom vintertäcket då det skulle bli minus över natten. Men nu måste jag nog köpa nåt mittimellan då han ska ha vintertäcket när det blir -15...

Molle fick iaf ha skrittäcke i ull under dagens pass, skönt att värma dem över kors och rygg. Jag måste köpa dunjackan jag lagt undan på jobbet, men ni vet hur det är, man väljer saker till hästen i första hand. Men jag måste ha en jacka att rida i när det är runt nollan i grader. Kommer film från dagens lilla pass snart!


Stora framsteg

Snart är det dags för vintervila! Vi börjar närma oss alla våra "mål" för höstens träning och det passar väl bra att börja trappa ner, jag rider nog bara 3 veckor till och det blir en dressyrträning till för Emma om en vecka, sen mest uteridning tills han får gå en månad i hagen och ta det lugnt, bara bli ompysslad och gå någon promenad. Kan bli uppemot 6-8 veckors vila, han har varit så otroligt duktig och jobbat på i höst med bara några veckors vila här och där.

Idag kom vi stora steg framåt för inhoppningen! Är inte jätteviktigt för mig att han ska hoppas redan i vinter, för jag skapar hellre ett stort förtroende för hinder än skyndar på. Men som sagt, idag trillade poletten ner kan man säga. Längtar tills imorgon då vi ska rida lite!


Man

Molles man börjar ibland dela sig, en del på mitten som vill smyga över på "fel" sida. Jag tror att det är för att han börjar muskla sig ganska liksidigt, och ni har väl hört att manen lägger sig på en sida beroende på hur musklad den är? Vet inte om det är att den ligger på den starka eller svaga sidan, men att den "vill" ligga på bägge sidor tar jag som att Molle börjar muskla sig haha...

Ikväll har jag gått i stallet i en å en halv timme och inte gjort nånting.. Smörjt utrustningen och putsat på hästen, bara myst omkring. Så skönt att ha ett andra hem..


Travar av, film

 
Sista traven innan jag sitter av, här var han lite trött för det blev som sagt ett litet styrkepass för honom. 

Träning

Min lilla kunghäst! Så vill jag sammanfatta dagens träning för Emma. Han var jättejättefin i galoppen, i höger är han svagare och vill sätta innerbak innanför spåret, bara tänkte utåtställning och han rätar upp sig. Han är så känslig att rida, riktigt läckert att ha en sån häst!

Idag tog vi galoppen tidigare för att han skulle komma igenom mer i kroppen och komma till avslappning snabbare, och så jobbade vi med att hitta en lägre form. Vi lade ner honom och lugnade tempot så han hann med och inte sprang iväg, sedan höjde vi formen igen och satte på lite längre steg, sedan tillbaka till lägre igen och bad honom länga steget kvar nere i formen o.s.v. Helt enkelt varierade form och steglängd för att hålla arbetet intressant. Han svarade jättefint och i slutet kunde jag länga tygeln och han letade stödet själv när jag kramade om med benen, blir så stolt över att han förstår och hela tiden vill göra rätt! Han är så arbetsvillig och kämpar på, och jag kan bara le.

Blev ett riktigt styrkepass idag för honom, han fick vila på steget och arbeta med ryggen, använde nog lite nya muskler tror jag allt. Är så stolt över honom!


Bra hoppat

Idag löshoppade Molle riktigt bra, märks att vi har tränat extra och det har hjälpt honom att bara ha 1 vecka mellan gångerna. Han tar i väldigt mycket, och överhoppar sig själv. En tidigare ponny gjorde också det, och efter 3-4 hinder på tävling är de typ trötta för att de tar ut sig själva i sprången.

Men efter gårdagens "skutt" över stock i skogen och dagens löshopp känner jag att vi är på väg dit vi vill. Ska fortsätta rida ute i skogen där han är så avslappnad och lätt, så vi börjar där! Vet man att man har en häst med bra hopp och potential så behöver man inte skynda fram något, det sa Anna om Molle så det känns bra.

Imorgon är det unghästträning för Emma, längtar!


Minns ni när han såg ut såhär?? :)

Uteritt

Red ut med Emma och Nicke i stallet idag, så roligt med ridsällskap! Blev en jättebra tur med mycket skritt samt trav och galopp, Molle fick gå först i galoppen så han får träna sitt självförtroende. Vi travade även över 3 nedfällda träd, och han hoppade två språng! :) Jättekul att se att han bara gick på utan att fundera, får träna det i skogen och sedan med bommarna på banan. ;)

Så skönt att ha en häst som är så trygg och avslappnad att rida ut på, är väl kanske för att vi aldrig gömt oss innanför fyra väggar utan har börjat från början ute på ängar eller i skogen. Eftersom han är så avslappnad ute i skogen påminns jag om att det är där jag ska jobba när han blir fyra också. Över våra terränghinder, uppför våra backar och runt sjön, bara ha roligt tillsammans och låta terrängen göra "jobbet" med Molle muskulärt och temperamentmässigt. 


Träningsupplägg

Nu väntar 3 dagars träning: imorgon uteritt i skogen med trav och galopp! Bara ut och ha roligt, samt se lite dagsljus! På söndag morgon löshoppar vi igen, just nu pågår intensivträning med bommar och hinder innan han släpps på vintervila. (Helst ska jag kunna trava markbommar och kanske travhoppa nåt kryss innan han vilar en längre period igen.) Och på måndag rider vi i ridhus, tränar på att komma ner i formen och lite galoppfattningar. 

Jag tycker det ger mer att rida och träna några dagar på rad sen vila lika många dagar än att träna t ex varannan dag. Det blir mer ihållande och med flera dagars vila så märker man att det mesta har "landat" hos hästen mentalt också. Hoppas på att vintervilan sen gör honom gott. Han ska helst öka lite i hull och växa litegrann, så han blir jämnare i kroppen. Mest på bredden då. Sen ska han förberedas för fyraårsträningen, blir samma upplägg men lite högre krav och mer konditionsträning ute. Ska bli så roligt att se honom ett år från idag!


Mask!

Mask i magen på Molle (ganska mycket också), ikväll blev han avmaskad! Jätteskönt att få svar på varför man inte riktigt känt igen honom, och antagligen varför han tunnat ur lite. Han har varit pigg och glad och gjort det han ska, men jag har känt att han varit lite off ändå. Nu vet jag att jag alltid ska lita på magkänslan.

Har ridit lite annan häst idag och haft spännande "möte" angående andra hästar m.m. Kommer mer info inom kort. Snart har jag även en lite annorlunda jobbsituation... Till det bättre!

Sötnosen när han blev utsläppt efter sin "lymfangit". Inte konstigt hans immunförsvar varit sämre!


Höjden av lathet

 
Var ute hos hästarna och gav dem betfor tidigare idag.

Update

Känns som om vi hunnit med massor senaste dagarna! Nu väntar tre vilodagar för Molle, så han hinner smälta allting. Igår red vi med på en hoppträning, för att träna att rida med andra ekipage. Han gjorde det så lugnt trots att de andra galopperade om honom m.m, helcool i psyket men lite spänd i kroppen, hade inte väntat mig något annat. 

Däremot, var han så skraj för bommarna på marken! Trodde dem skulle hoppa fram och äta upp honom! Att rida förbi oxrar och andra hinder gick bra men bommarna på marken drog han minst 3 meter ifrån. Men vi fick också vara med att skritta över, och i slutet efter 2 vilopauser så gick han avslappnat med huvud och hals sänkt, som om poletten trillat ner lite. Är så stolt över honom. Han bara åker på träning med massa andra hästar och transporter och är så cool och lugn. Så nu blir det massa vila! I måndags, travar av efter att ha longerat över bommar.

Nytt!

Idag har jag köpt nya ridstövlar!

Det blev ett par nya Mountain Horse stövlar, har varit grymt nöjd med mina gamla som jag har haft i 6 år. Men nu har jag en helt annan form på kroppen, och de har ju självklart blivit lite säckiga och för stora. Men nu köpte jag Supreme modellen, som är smalare och mer tajt. Den är jättefin och jag ska bara ha dem på träning och tävling, och ha de gamla när jag rider ut och rider hemma. Får ändå inte plats med långkalsonger under de nya... ;)


Reflexer

Fortfarande rätt stolt att vi tog oss ut på en tur ensamma igår. Första gången jag red med ländtäcke också, men det var ju inte några konstigheter. Gäller att dränka sig själv i reflexer! Hade väst, benreflexer och ländtäcke. Har boots också men ville inte sätta dem på Molles muggfot. Vi saknar bara en svansreflex och kanske en brösta!

Men vet ni vad jag blir riktigt irriterad över.. När folk annonser att de vill köpa begagnade billiga reflexer till sina hästar.. Herregud vet dem inte att reflexer tappar sin effekt ganska snabbt? Man ska alltså förnya dem ganska ofta, och jag menar du får 2pack benreflexer för 39kr, det är väl ganska billigt redan? Billigare än att bli träffad av en bil iaf. 

Så kom ihåg att man kan testa sina reflexer med en ficklampa varje år för att se till att man verkligen syns. 


Bild & film, löshoppning

Idag löshoppade vi Molle. Han var lite trög och tog inte för sig så mycket. Det har gått så lång tid mellan hoppningarna så han hinner aldrig "känna igen" det vi gör. Så nu ska vi köra på lite intensivt med att longera hemma över hinder och cavalettibommar, eftersom han är så skraj när bommarna ligger på marken. Sen ska vi tillbaka nästa söndag igen så vi kan börja hoppa honom sen! Vänja korta stunder, men intensivt helt enkelt.

Molle är smidig som en katt när han hoppar, snabb upp med tassarna, har bra teknik både fram och bak men måste få mer självförtroende. Man vill att han ska känna att han klarar allt, men behålla hans försiktighet/vilja att inte riva. Så det kommer nog krävas mycket träning i framtiden, mycket markarbete och jobba med att han inte måste göra så stor grej av allt. Han tar i så jäkla mycket haha! :) 
 

Outfit


Tack

Men oj vad mycket kommentarer det kom på filmen jag lade upp! Lite roligt och läsa vad ni tycker, och vad ni har för krav på min häst haha. Tackar för intresset! :)


Idag har jag ridit ut själv på Molle. Idag var det liksom bara dags, i kolsvart mörker men det gick bara bra. Inatt står han på box och torkar muggen lite, blivit väldigt äckligt igen i hagen. Kan det inte bara frysa och bli vinter så vi slipper all lera? Iaf ska vi åka och löshoppa imorgon bitti, ska bli kul att se hur han beter sig!

Film

Kastar mig till vargarna och lägger upp alla klipp som blev filmade från Emma-träningen. Dock red vi 30 minuter inte 4, så har ni perspektiv på vad ni ser och vad ni inte fick se. ;)

 

Tänk när man är igång på riktigt och har styrka i oss båda, om ett par månader kan det nog se bra ut! Då kan vi kanske se ut som ett dressyrekipage också!

Höstplaneringen

Jag hade i somras skrivit en träningsplan för Molle vecka för vecka under hösten, för att hålla koll på att jag tränar med mål och för att se till att det inte går för fort eller för långsamt. Jag satte ganska låga mål dels för att Molle redan låg efter de andra 09:orna, samt för att jag tycker att man ska ta det ganska lugnt med unghästarna.

Det enda jag inte lyckats hålla är egentligen löshoppningen, är jättesvårt att få till tider då man inte vill åka ensam och löshoppa, men så måste nog bli fallet om jag vill ha Molle inhoppad i år. Men jag hade tänkt börja hemma med att rida bommar, men det har inte blivit av då jag inte haft möjlighet till draghjälp då Agnes vilar och jag inte kan tvinga någon annan i stallet att hjälpa mig hela tiden.

Men annars så har jag tränat på enligt mitt schema, sen har det smugit in några veckor med vila pga balltramp, bortrest o.s.v. men det har bara gjort gott. Just nu kan jag inte använda våran ridbana heller för den har blivit saltad, och så länge Molle har sin mugg så kan jag inte utsätta han för en saltad bana, tänk vad ont!

Några punkter på min planering:

- Alla gångarter på banan
- Alla gångarter i skogen
- Rida över enkel bom på bana
- Rida med andra hästarMen det har varit jättekul att ha en planering som man följer, så det tänker jag fortsätta skriva för det håller motivationen igång och man kan planera in vila o.s.v. med eftertanke. Har alltid hållt planen öppen för förändring, som jag skrivit förut måste man läsa av hästen om den behöver mer vila någon vecka.

Min nästa "stora" grej med Molle är (förutom inhoppning så småningom) att kunna rida ut själva. Eftersom det är så svårt att få sällskap i stallet så är det ju nödvändigt om jag ska kunna hålla igång Molle. Jag tror ju faktiskt inte det är några konstigheter, nu svarar han ju alltid framåt för skänkeln, och han har alltid varit trygg ute själv när jag varit på marken, så varför inte från ryggen? Får hålla mig i skogen ifrån all trafik bara. Ska prova bara upp och nerför allén någon dag när jag kan rida i dagsljus.

Skriver ni planering?


Hopphäst?

Lade ut bommar på banan och ledde honom över, han kunde knappt skritta utan hoppade över dem varje gång, fram å tillbaka hahaha... Studsboll! :)


Katastrofsits...igen.

Min sits är katastrof = ett resultat av lång tid utan regelbunden träning på bra häst, mycket hemmaridning och träning utan någon som kan påpeka något.

- Min vänstra arm lever sitt egna liv, måste intill kroppen!
- Måste räta upp mig! Bara för att jag tänker att jag rider bebis-Molle och ska vara "lätt" och följsam så blir jag framåtlutad, måste redan nu få fram magen och blicken uppe.
- Ankfötter! Tån måste peka lite mer rakt fram, kan inte sitta med foten rakt ut.

Ska jag tänka på redan nästa gång jag sitter upp!

 

UPPD: Filmklipp, galopp

 

UPPDATERAT: Nu har jag lagt över filmen till youtube, nu kan ni nog se den!
Här är galoppen från igår.

KUNGEN!

Vi gjorde en grym träning ikväll! Han var klockren från att jag hoppade upp till att jag hoppat av. Helt sjukt vad ridbar han är, jag rider liksom bara ut i skogen rakt fram men att ställa/böja kring vattenpölar/träd samt träna med vikthjälperna ger så otroliga resultat.

Han var jättefin och framåt idag utan att visa minsta tillstymmelse till bus, till en början lite spänd men inte alls tittig eller så (eller han speglade sig rejält fåfängt i spegeln när vi skrittade fram, men under ridningen är det full fokus på matte). Fick lägga lite volter och tänka på att ta tillbaka honom till hörnpasseringarna och rida dem som en halv volt. Sedan jobbade vi två vändor med serpentinbågar, gick bra att ställa om, till vänsterställning får man hjälpa honom lite med ledande tygeltag.

Därefter galopperade vi, han var kanonfin i galoppen! Stödet är ännu bättre där än i traven, och jag kunde rida ut hörnen i lugnare galopp eller välja att driva på framåt i större språng. Avbrotten är riktigt bra och fattningarna kommer mer och mer. I slutet fick jag prova sitta ner i traven 3 varv och då fick han mer takt i sin trav, sedan lade jag ner honom och travade av i en lägre form, en form vi eftersträvar att kunna variera till snabbare. Men jag kan inte rida i den formen förrän han är helt avslappnad och det kommer komma snabbare och snabbare för varje pass säkert.

Känns så sjukt bra, är så stolt över min häst!


Skrittat i skogen

Idag blev det en skrittur ute i skogen med lite promenadsällskap från Malin och Agnes. Han är rätt pigg just nu när han stått i ligghallen så mycket, och den energin blir till bus när man rider. Men han gör inget mer än lättar lite bak och dansar lite i början, men så fort man kommer igång så lugnar han sig. Känns bra att han blir stimulerad bara av att komma ut på en skrittvända trots överskottsenergin.

Men idag har han faktiskt rastat av sig lite i en hage, blev bara 1½ timme idag men han får gå där större delen av dagen imorgon. Jag har fått låna en gräshage av snälla Jörgen och Emelie i stallet som de inte har använt = ingen lera! Den är nerbetad så det finns lite, lite gräs men ingen lera, och där får Molle stå om dagarna tills det blivit tjäle i marken, då kan han börja gå normalt på lösdriften igen. Han busade så himla mycket, han såg så glad och härlig ut! Jag orkade inte ens oroa mig över om han skulle råka sträcka sig eller så, var så glad för hans skull.

Imorgon blir det Emma-träning i helt nytt ridhus, ska bli kul att se hur han beter sig. 


I fredags.

Filmklipp, trav

 
Back where I belong!

Här har ni ett superkort travklipp, blev allt som allt 3 filmer varav detta var en. De andra två var en med galopp och en med galoppfattning med bockningar. Passet blev kort och intensivt, eftersom han är lite busig numera så rider jag på ganska friskt framåt så han får springa ur sig buset, och sedan kan man börja jobba med att kunna ta tillbaka m.m. Men här hade Maria och Veronica precis kommit in i ridhuset, så han tittade lite på dem vid ingången. Men han var ganska fin ändå, han känns väldigt följsam och "med".

Gjorde lite lika som för Emma sist, volter i skritt i hörnen sedan några övergångar mellan skritt och trav. I galoppen busade han så då var det bara att driva på framåt, höger galopp är bäst men den kom inte med på film, han har rätt fina bakben när han kommer igång! Mamma ska filma på nästa Emma-träning, så hoppas jag kunna visa mer av hur ridningen ser ut nu. I slutet när han är avslappnad för jag handen framåt mot bettet och han följer med och kan lägga ner sig lägre i formen, något jag vill uppnå även i början av passen så småningom i utbildningen.

Så stolt att jag gjorde iordning honom själv, hoppade upp utan någon som höll i och genomförde ett bra pass, känner mig så nöjd! Kul att se Molle så pigg och framåt! Visst har han blivit större över rumpa och hals?

Duktig

Han är ju fantastisk! Visar film sen.


Fredag!

Har varit ute och gått med Molle. Jobbar på med hans mugg, gör egentligen inget mer än håller det torrt så läker det av sig självt. När det blir helt bra så får han gå ut i hagen på dagarna, sedan till kvällen får han stå i ligghallen där det är torrt. Så vi får vi hoppas jag får bukt på det! Eftersom mugg kan orsakas av en obalans i tarmen så blev den nog "värre" i samband med att han fick kolik, så allting kom på samma gång vilket har tagit ganska mycket av min energi, men jag känner att klumpen i magen är borta nu. 

Ikväll tänkte jag åka till ridhuset och motionera Molle lite, först longera för att rasta av sedan rida lite, som jag har längtat! Han var riktigt pigg under promenaden, och han är verkligen tillbaka i sitt vanliga temperament nu. När han är frisk får jag dåligt samvete för att jag stänger in honom i ligghallen för han vill verkligen busa och springa, men det är för hans egen skull så muggen får en chans att försvinna! :)


Bäbis-Molle i våras!


Är det några av er som också kämpar mot muggen nu denna leriga höst?

Äntligen på rätt väg

Molles svullnad hade gått ner helt och tempen var normal, han till och med bockade och busade när jag släppte ut honom = friskhetstecken! Nu går han i ladan som är halmad, han får gå där nu tills muggen torkat upp helt så får han börja gå ut i hagen igen med lindat ben framöver, så på natten får de stå torrt igen i ladan så han kan lufta muggen halva dygnet. Så skönt att se att han var pigg och glad, när jag kom dit nu vid lunch låg han och sov, snarkade med underläppen halvvägs i backen. Men när jag började prassla med höpåsen rullade han runt sen hoppade han upp och var jättehungrig, hela hinken vatten var slut också. Känns bra i mitt oroliga hjärta.

Nu tänker jag inte oroa mig mer, händer nåt så händer nåt. Nu har vi haft en jobbig vecka och när Molle var så trött efter koliken var han väl säkert extra mottaglig för andra infektioner, och en unghäst reagerar kraftigare innan de har hunnit bygga upp sitt immunförsvar. Men nu hoppas vi att det här kan gå över så vi får börja rida och må bra igen! Sen kommer han vara lite extra trött men det beror på många olika faktorer just nu:
- pälssättning
- kolikanfallet
- lymfangiten
- sovit dåligt
- får inte äta kraftfoder
- unghäst!
- hängigt väder

Ska dit efter jobbet ikväll och promenera honom och släppa in Agnes i ladan så de bägge två får stå inne över natten, så mysigt de kommer ha det!


Min glada pigga friska Molle! Skönt att se att du är på bättringsvägen!
 

RSS 2.0