Dagens

Ja jag började direkt med miljöträning för Molles del. Skickade han mellan tunnor och gick över bommar, sen tränade vi med en IKEAkasse som jag först rörde han över hela kroppen med, drog den mellan frambenen och under magen och över hela ryggen från öron till svans. Sen kastade jag den på ryggen från bägge håll med häftiga rörelser, knölade den till en boll och kasta på rumpan osv.

Var inga konstigheter alls. Blir mer sånt här sen ovanpå ryggen, klapp och ljud och rörelser i sadeln. Går förresten bra att vara själv i stallet nu, tror han har börjat känna sig hemma. Men kommer väl komma dagar då det går mindre bra förstås, livet är en bergochdalbana för en treåring!


Sjuk känsla

Nu ska jag strax åka ut till hästarna för dagen. Har haft en riktigt seg ledig dag med bara lite ärenden, sen har jag tagit det lugnt just för att mina dagar brukar vara fullproppade så ibland behöver man lulla runt lite bara. Ikväll ska Malin rida dressyr på Agnes och jag ska vara där och titta och skrika och filma. Bra kombo va? Både jag och Malin vill hela tiden bli bättre och göra rätt, så att ha någon på marken när man rider som kan vara lite på angående hur det ser ut är superbra! 

Är förövrigt glad att vi är igång och får börja träna nu igen, vi är verkligen träningsanalytiker to the bone! Och tänk i höst, när vi kan ta med bägge hästarna på dressyrträning tillsammans! Att ha dessa små mål gör allt runtomkring mycket lättare, och det gör att tålamodet blir mer tåligt.image description


Känns egentligen rätt sjukt att se dessa bilder, jag RIDER på min lilla häst ju!Val av klubb

Att välja vilken klubb man ska vara medlem i är ibland svårt, det finns liksom 900 föreningar i vårt land! Här i Dalarna har vi ca 44 klubbar och de är alla en blandning av ridskolor, hobbyklubbar, specialinriktade och renodlade tävlingsklubbar. Jag har några "favorit" klubbar här i närheten men i år är jag bara medlem i en, och där är jag väldigt aktiv och sitter som sekreterare i styrelsen samt är ungdomsansvarig.

Orsaker till att jag valt min klubb är bland annat:
- en mysig klubb där de flesta lär känna varandra
- mycket aktiviteter som klubbtävlingar, föreläsningar
- alla får komma som dem är
- jag får tillgång till 3 bra hopptränare varje vecka
- jag får fritt använda den stora ridbanan när jag vill
- inga krav på att sälja saker 

Vi hade t ex i vårt hopplag för storhästar, som vann sin division, en New Forestponny, en kallblodstravare, en Morganhäst och ett halvblod. Det är lite roligt att man kan komma från "bygden" och vinna divisionen med det laget. Men på de senaste åren har faktiskt klubben fått många tävlingsryttare. Från början var det mer en klubb för hobbyutövare som annordnade klubbtävlingar, men vi har blivit så duktiga och stora så vi har mycket duktiga tävlandes ute som ofta får fina resultat!

Så just nu känns det som en perfekt mix av det här gemytliga och härliga stämningen man vill ha i sin klubb blandat med att vi faktiskt blir ett namn på tävlingsbanorna! Vi har många duktiga eldsjälar i vår förening och vi kommer framåt, lite i taget. Vi är en privathästklubb med egen ridbana, där vi just köpt ett hinderhus och snyggat till lite.

Hur väljer ni klubb? Vad ska de erbjuda?Enkel mat till stalldagen

Nu ska jag laga en enkel och god mat som är super att ta med sig till stallet för man kan äta den kall eller värma i micro om man vill. Minipizzor! Jag gör dem med bakpulver i degen istället för jäst just för att det går fortare.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl olivolja
1½ dl vatten

Rör om de torra ingredienserna först, sen har du i vatten och olja och knåda till en deg lite snabbt. Kavla ut på bakplåtspapper på en plåt, och sen grundar du med ketchup/tomatsås sen är det bara att ha på det som finns i kylen. Jag ska ha på bacon, champinjoner och ost tror jag. 
Om du vill ha vanlig pizza är du klar nu, men jag brukar vilja göra minipizzor för de ser roligare ut och sen är det enkelt att ta några st med sig i en matlåda. Då tar jag bara ett glas eller en rund pepparkaksform och trycker ut små plättar!

8-10 min i ugnen på 250 grader!


Googlebild.

Blandade bilder från igår

Jag är fortfarande glad att Molle är frisk och kan springa såhär i hagen! 2 tjockrumpor iväg mot oändligheten!Trött i huvudet måntro. Men söt.

(D)EVIL

Världens bästa ponny, med EL DIABLO ÖGON! Haha hon har ju ett öga som är blådimmigt efter att hon fått en pinne eller nåt i ögat som liten, och det såg lite läskigt ut på bilderna som min syster tog igår.

Bjuder på den.

Japp. Skritt i några månader till då så vi hinner vänja oss med lite gung och studs i sadeln från matte... Måste säga att han kändes väldigt rörlig och elastisk under bockturen.. *skämt*

Vågar jag?


Agnes - markarbete

Idag var vi till ridbanan och red markarbete med Agnes. Började med att i skritt och trav få henne i ramen, genom att kontrollera innersida till yttersida och vice versa. Malin hjälpte mig, så skönt när man får någon som kan säga och se från marken. Efter uppvärmet travade jag bommar och hon jobbade jättefint med dem, kunde samla henne men ändå gå på med skänkel så jag fick den här "uppåt"-traven över dem, kändes kanon!

Efter det galopperade jag på ett kryss med bom på volt. Första gångerna ville jag att hon själv ska märka om hon kommer fel och rätta sig till nästa, men när jag sen hjälpte henne och skulle skänkla på så liksom kommer det där att hon inte svarar direkt och bara blir lång. Så då bestämde jag att nu jäklar skulle jag vara konsekvent och red på spåret och svarade hon inte för skänkeln så fick jag förstärka med spöet direkt! Sen red jag i galopp och gjorde tempoväxlingar, fast jag tog i handen skulle hon inte bryta av utan fick samla sig och lade jag på skänkeln var det framåt direkt som gällde. Efter det red jag an igen och shit vilken känsla! Kunde plocka i henne utan att tappa energin, och jag kunde reglera henne som  jag ville. Kändes skitbra!

Avslutade med att rida 5½:an och sen tog vi bort förhindret och red på oxern två gånger. Kändes lagom och bra eftersom hon inte hoppat på över 2 månader. Det var kul, och jag längtar tills jag ska hoppträna henne för Anna, då ska jag eftersträva samma energi som idag.

Rodeo

Ja då har man sett vad Molle är kapabel till idag då. Började med att skritta runt, gick jättebra. Malin hade longerlinan idag så jag fick styra ut på en volt själv och rida runt, gjorde halter och igångsättning till skritt i bägge varv. Eftersom han skötte sig exemplariskt och tänkte framåt bestämde vi att vi skulle prova trava.

Han kom fram i trav och första stegen gick bra sen upptäckte han nog att jag red lätt för han kastade sig framåt och började bocka. Jag klämde väl säkert med benen när han for framåt och ja iaf så blev det ett bockrace högt och lågt, men jag satt kvar och han lugnade sig. När vi hämtat andan lite hoppade jag av och flyttade bak sadeln. Gissa om jag var skakig i benen!! Sen hoppade jag upp på nytt och vi skrittade på volt igen och provade rida lätt i skritten, han tyckte det var lite otäckt men efter nåt varv slappnade han av och jag försökte dunsa i sadeln lite, så han vänjer sig!

Så nu blir det hårdträning i häftiga rörelser och tjoa uppe från ryggen, så han vänjer sig med att piloten rör sig i sadeln. I övrigt skötte han sig så bra, är så skönt att vi har lååång tid på oss, skynda långsamt blir mottot med Mollis! :)


Herregud

Idag har molle haft rodeo, med mig på ryggen! Berättar mer och visar bilder sen.... :p


Markarbete

Nu blir det markarbete med lite hoppning på Agnes! Ska äta lite frukost bara så drar jag ut till stallet. Som jag har längtat! Ska vara konsekvent från början idag och kräva att hon svarar lika snabbt fram som bak så vi kan komma rätt på hindren. Att hon går på rumpan i formen ska jag träna på, eftersom hon inte kommer vara stark nog att begära detta av än.


Svåra beslut kommer som djurägare

När ens djur blir sjuka kan det ibland leda till vår värsta mardröm - att man möter beslutet att avliva sin häst. Det kanske är pga att de lider för mycket under en behandling/väntan, eller att de ekonomiska möjligheterna till vissa operationer inte finns, eller för att man anser att hästen inte ska behöva genomlida en riskfylld operation för den kanske inte används till mer än skogsridning eller något liknande.

Ansvaret vi djurägare har är stort och ibland jobbigt. Ska man låta en fånghäst som kanske drabbas några gånger om året få gå och vänta på att bli bra för varje gång eller ska man ta bort den för att du inte kan förhindra de återkommande attackerna? Kolikhästar som har återkommande krampattacker.. Det finns många saker som gör att våra djur lider, vad avgör om man ska låta dem få ha dessa återkommande plågor eller om man ska avsluta lidandet direkt?

Det är såklart jättesvårt att dra linjer och säga vad man själv skulle gjort innan det drabbar ens egna häst. Faktorer som kan påverka är såklart om hästen är en fullfjädrad tävlingshäst eller en skogsmulle. Men jag tycker det är hemskt att hästen ska lida OM det beror på att djurägaren blir för ledsen om den inte lever kvar. Om hästen alltså står och har återkommande fånganfall under flera år som du inte kan motverka så lever den fortfarande för att du skulle bli för ledsen om ni avlivade. Det är inte schyst. Men som sagt, supersvårt att dra linjer!

Har ett exempel själv. När vi gick i femman så lånade min kompis 2 hästar på foder varav en var en 18årig shetlandsponny. Vi red varje dag och var så lyckliga! När sommaren närmade sig så var de i en större gräshage och betade, och när vi skulle flytta tillbaka dom stod hon och åt inte, och det kom mycket dreggel ur munnen. Veterinären kom och konstaterade att hon hade fått foderstrupsförstoppning, och enligt vad hon kunde känna hade hon på något vis fått in en liten pinne i halsen, som inte gick att massera loss. Det skulle krävas en operation på 30 000kr för att hon skulle överleva, och hon var inte försäkrad. Då skulle hon fått lov att köras till Strömsholm, och då tog ägaren beslutet att hon skulle få somna in istället. Det tyckte jaf var rätt val, för det första så hade hon ju jätteont och fick dåligt med luft, sen tycker jag inte att en så gammal ponny, som när vi skulle ha lämnat tillbaka bara skulle gå i en hage som den gjort tidigare år, är "värd" att lägga så mycket pengar på. TOLKA MIG RÄTT! Hon var våran ögonsten och helt underbar, men jag tycker liksom att hon har fått levt ett så långt liv, och sista året var hon så fin och trimmad, mådde jättebra hos min kompis så jag tycker inte hon skulle få lida mer än de timmar hon gjorde under dagen.Fina Zorina

Har ni några erfarenheter eller har ni varit med om att ni fått tagit bort hästar?

Mobilbilder från idag.

Fille i stallet, ser ut som han har slöja den godingen. Hehe söt va!


Jag i ett försök att visa att jag har typ på mig samma som igår fast
en piké med smalt rutmönster som matchar strumporna. Cool, jao.

Unghästarna idag

Idag har varit en bra dag ridmässigt! Ami red jag ut en sväng själv på, bara i skritt. Skrittade iväg efter grusvägen vi brukar rida på och hon gick på utan att bry sig om att hon var själv. Eftersom hon var så duktig så slutade jag innan vi stötte på problem och vände efter kanske 500 meter. Sen red jag på banan, där jag hade ställt upp några små hinder. Ami hoppade med ryttare för första gången idag! Hon var jätteduktig och rädd om benen, överhoppade sig ganska mycket men bjöd fint på de små hindrena. I övrigt var hon pigg och framåt även idag, trevlig i formen men lite väl på, men blir väl så efter hon hoppat lite.

Ferraris hoppträning kan jag bara beskriva med ett ord - FANTASTISKT! Är så nöjd, han var med mig redan från början och när jag rätade på mig kom han tillbaka. Gick att kontrollera och svänga och bromsa och gasa från ögonblicket jag satte mig i sadeln. Han rusade inte mot eller efter hindrena utan vi låg i balans, jag måste få skryta för jag är så nöjd! Som jag skrev på FB, idag var han en VOLVO! Trygg och lätt att manövrera hehe. Så träning ger alltså färdighet! Flera kom fram efteråt och klappade om honom, det kanske t o m blir lite tävling framöver... Men ska inte säga för mycket, man kan önska sen får man se hur mycket jag kommer hinna med nu när Molle rids mer.

image description
Välanvänd bild, men så läcker!

SadelkammarenI vår sadelkammare har alla en varsin sån här hylla, + 2 sadelhängare och 2 tränshängare. Sen är det smockfullt! Jag och Malin delar på våra två hyllor så vi får lite extra plats eftersom vi också använder varandras saker och utrustning ofta så fungerar det bra. Men i övrigt är det väldigt lite utrymme och förvaringsplats! Det är ett gammalt travstall vilket betyder att den har varit gjord för att ha selar och huvudlag, inga sadlar eller hyllor och därför är kammaren kort och smal till formen.

Vi har löst det genom att skilja på vinter och sommargrejer och ha det vi inte använder såsom tjocka täcken och det som tar plats uppe på höloftet. Vi har inte så mycket hö däruppe så det finns massvis med yta över. Jag och Malin har även en garderob i foderkammaren med grejer, + att jag har en lagerhylla där med som också är full av grejer. 

Drömmen är ju ändå en stor, uppvärmd sadelkammare med fikabord och soffor, micro och ett litet pentry. Då skulle man ju faktiskt kunna bo därute på riktigt! Vore perfekt! Blir så avis på er som har plats för era grejer + har yta att röra er på haha.. Blir liksom lite trångt emellanåt.

Har ni era dröm-sadelkammare?

Bloglovin

Följ min blogg med BloglovinNäthat

Idag är det återigen ridning på Ami samt hoppträning med Ferrary. Jag har haft en lite segstartad morgon efter en jobbig natt men kommer nog igång när jag kommer ut till stallet sen. Är ändå världens bästa jobb att få rida och jobba med unghästar. :)


Imorse pratade de om näthat på TV4. Det är otäckt, folk sitter och skriver saker som
- du är äcklig
- du är så jävla värdelös/tjock/korkad osv. Bara för att det är kul att göra någon ledsen.

Jag tycker att på t ex hästbloggar ska man kunna kommentera frågasättande och diskussionslystet, men absolut inte på detta viset där man bara vill såra! Det är hemskt vad folk får genomlida, skriver ni sånt elakt så skärp till er! Peppa och gläds åt andra istället, det är tufft nog i denna värld med dem kraven man har på sig själv och sina prestationer, alla är inte trygga i sig själva och kan borsta bort sådant utan många är osäkra och måste hela tiden prestera för att vara "godkänd".

Hur bra mår man inte inuti när man får beröm för något? Tänk på det och försök ge beröm till någon annan ibland, även om det slutgiltiga resultatet varierar så är vägen dit väl kämpat, beröm det! :)


Att rengöra sina Magic Brush

Har ni också köpt Magic Brush borstarna? Jag har tyckt jättemycket om dem, och att rengöra dem är superenkelt och går snabbt. Jag har i början bara dragit med en hovkrats men för att få bort stöv, lort och allt hår hitta jag ett sätt som var bra.Såhär ser den ut, fullsmockad med hår och lort.


Börjar med att dra med en mankam i stål, och gräver liksom ur hår.


Sen blöter jag på den och diskar den, trycker ner borststråna och diskar hela borsten om.


Sen smäller jag dem mot golvet och på så sätt får jag ur pälsen som satt sig längst in där lorten är, och drar igen med stålkammen. Katten skulle självklart vara med på bilden...


Här är jag nästan klar som ni ser, jättebra resultat och det ligger inget lort kvar i botten som man strör på hästen igen när man borstar.

Ur garderoben

Nu tänkte jag visa benlindor!Ljusblå(!) stallbandage med Snobben och Skrutten på... Do i need to say more! Dessa var de första lindorna jag köpte eller fick, och jag tyckte dem var så fina då! Men de duger som pjamaslindor om hästarna nån gång måste stå lindade.Ännu mer ljusblå! Dessa använde jag till mina första foderponnyer som var mörkbruna, då tyckte jag inte heller särskilt mycket om dem men hade köpt dem på Strömsholmstävlingen tillsammans med ett mörkblått schabrak med ljusblå passpoal så därför fick de följa med..Mina orangefärgade! Dessa tycker/tyckte jag mycket om, men jag har börjat gå ifrån det där med skrikiga färger och vill ha lite dovare nyanser, men läckert som detalj tycker jag!Mina äppelgröna. Dessa planerar jag använda till brunt schabrak och en äppelgrön-vit storrandig pike jag har, då klär man ner det lite och det blir inte som limegrönt och sticker ut för mycket.Skogsgröna, kan vara fint till brunt eller någon annan rolig färg, aldrig använt dem faktiskt, de står bara och samlar damm... De kanske bara får vara stallbandage.. ;)

Ami - Film

Som jag skrev var Cissi i stallet när jag kom och då hade hon mockat alla boxar så jag frågade om hon ville rida Ferrari eftersom jag ändå skulle rida båda så kunde vi ta dem samtidigt. Vi red ut i skogen och Ami var pigg, inte spänd men pigg och busig! Vi travade och galopperade sen skrittade vi hemåt och kände lite på dem på banan. Ami var superfin! Red bara på volt och tänkte fram fram fram och hon var superlätt i handen och tog ett lätt stöd men bar sig själv! Såklart korta stunder men man kände ändå en ridbarhet som inte funnits tidigare. Jobbet ger resultat.. Hon får ett naturligt framåttänk av mina uteritter vilket ger så himla mycket, vill få henne lite mer följsam för skänkeln så hon inte blir som en sten emellanåt nu.Hon försökte fatta galopp ner mot Ferrari nästan hela tiden, kul att hon tänker framåt!

Kaffepaus

Har kaffepaus på mammas jobb, hon jobbar på ett bageri. Cissi var i stallet och hade mockat allt när jag kom så vi red ut tillsammans, Ami gick jättebra idag. Berättar mer och visar film när jag kommer hem. Nu ska jag åka till Molle och städa upp lite i stallet, vi har fått ny häst i stallet och först då märker man att vi kanske är lite ostrukturerade i vår sadelkammare och så. Så tänkte ta ett ryck och städa lite bland allas grejer hehe..

Får bli en bild bara för utfyllnadens skull! Idag har jag jeansridbyxor, brunt läderskärp och en offwhite v-ringad tröja.


Måndagens jobb

Efter en seg morgon tänkte jag pallra mig till dagens första stall och rida två pass. Skönt att man idag iaf kan ha ridbyxor på sig utan att bli blöt i hela stjärten! Ska göra mig lite frukost och byta om så sticker jag ut. Uppdaterar under förmiddagen när jag har ridit. Ut och galoppera med Ferrari!

Unghästens faser

En stor skillnad när du rider vuxen häst jämfört med att rida unghäst är att unghästen har mycket mer faser de går igenom. Ett tag kanske allting känns toppen och hästen växer flera steg i utbildningen och tävlingarna går skitbra, sen nästa månad har det vänt, hästen svarar inte fram för skänkeln, den har svårigheter med sådant den kanske gjorde jättebra för några veckor sedan. När man har sin första unghäst så möter man mycket känslor som skrämmer en, har jag förstört hästen, vad har jag gjort för fel o.s.v. Men bara andas, det löser sig. Har du gjort ett bra grundjobb med hästen och möter dessa faser, så hoppar hästen oftast 2 steg framåt nästa gång!

Vad beror dessa faserna på?
Du kanske har introducerat något nytt, sidförande kommando t ex. Hästen kanske fattar första gången och gör det skitbra men tredje gången står den bara emot. Det blir mycket i huvudet åt de unga hästarna helt enkelt. Ibland beror faserna på att hästen är trött i kroppen, den kanske behöver en vila eller så kanske den behöver ännu ett snäpp i styrka. Den kan ha en trotsperiod, där den provar var gränserna går och tro mig, de kan testa i veckor innan de släpper efter!


Dahlina

Jag kan ta ett exempel. Den förra ponnyn Dahlina gjorde väldigt bra ifrån sig i 4-5 års åldern, där hon hoppade hus och hade ett jäkla driv i galoppen runt hoppbanan. Hon hade lätt för sig i dressyren och var allmänt positiv till det mesta. Detta berodde ju på att hon gjorde det mesta med fart och vilja.
När de sen blir 5-6 så kräver man mer av dem på både träning och tävling; vi ska hoppa på styrka, vi ska fatta galopp från skritt på styrka, sätta sig på rumpan och komma upp mer i formen, allting med hjälp av bakkärran. Det året vi tränade styrka kunde vi åka ut på tävlingar och alltid fick nån skitvägring för att hon helt enkelt inte orkade hela banan runt, låg på 55% för att hon inte var stark nog, men vi fortsatte såklart att kräva det vi skulle för att i slutändan få en bättre häst!

Året därpå när hon var 6 år var vi felfria varje tävling utom en där vi fick ett pet (vi var dock bästa ekipaget ändå den tävlingen och vann) och vi red 100cm-110cm banor på träning, samt att procenten gick upp till 60% på dressyren. Detta för att vi visste att unghästen måste få ha dessa faser, och att det inte kommer att påverka slutresultatet när den blir äldre om du fortsätter jobba den på rätt sätt! Agnes har däremot ganska kvicka faser, förra året, som var Agnes första tävlingsår, har vi pga jobb och Malins bäbis inte kunnat vara ut på så många tävlingar som vi skulle önskat! För det året måste man träna på att vara på tävling. Men Agnes började året med att inte svara fram för skänkeln på tävlingarna. Sedan gick det till att få jaga runt och därmed bli lite lång och flack, för att sedan avsluta säsongen med lokala LC:klasser med ett pet och en klubbtävling där vi red 2 faser för första gången på den höjden, där jag kunde reglera tempot både framåt och bakåt. Ska bli spännande att se hur hon beter sig nu när vi får börja om igen pga det ofrivilliga uppehållet.

Men summa kardemumma var att oroa dig inte när din egna unghäst går igenom dessa faser, för dem kommer och går. Och att låta dem vila längre perioder mellan träningsterminerna är att rekommendera. Det är så skönt att ha vetskap om detta, det gör att man håller i under en seg tävlingstermin.Foderstat

Nu har jag börjat öka på Molles foderintag lite mer, försöker smyga in mer och mer så han inte får någon chock i form av kolik eller andra knasigheter. Under hans konvalescens gick han ner i vikt, och nu har vi försökt få dem att äta gräs istället för hö om dagarna och inne får han istället äta mycket hö, men han har tappat fett så jag har hällt ut massa hö i höhuset igen, det är bara det att Agnes äter ju minst lika mycket som Molle om det väl finns att äta av.

Det tar ju mycket längre tid när de betar och de rör på sig hela tiden, annars står de och häckar vid höhuset och får i sig mycket mer på samma tid. Men snart går de över på kraftigare bete och så får vi stödfodra med hö helt enkelt. Sen är det ju så att han växer i partier, ibland är rumpan mer kraftig och ibland syns det på halsen o.s.v. Sen kan han ju vara en häst som tunnar ur under våren, det vet ju inte jag ännu. Han kanske tar allt till muskler först och när de är "mättade" så går det till extra hull och fett, eller nåt sånt.

Men nu äter han följande:


Morgon:
6dl betfor
1dl korn
1liter lusern
Hötuss (de går ut så han hinner inte äta höet)

Dagen:
Fri tillgång till hö, gräs

Kväll:
1liter korn
2-3kg lusern
7kg hö

Alltid tillgång till saltsten och vatten.

Ger jag mer hö på kvällen så lämnar han det och röjer runt det i boxen, och på morgonen hinner han inte äta mer lusern för då hinner han inte äta klart innan de släpps ut. Jag har tänkt att börja ge han extra salt till maten, samt funderat om han ska äta mer korn. Det kanske är så enkelt som att om han går på fri tillgång till hö även under försommaren så håller han sig till de släpps på kraftigare bete. Veterinären på Strömsholm trodde att han skulle börja gå upp i vikt när han började tränas och ridas, och så kan det ju vara men vill få han lite go och rund på hela kroppen, inte bara små partier. Kanske om han får ett extra mål mat mitt på dagen, men lite betfor och nåt kilo lusern?

N å g r a  t i p s ?
Soja vägrade han äta. Men ska öka upp lusernen till ca 5-6 kg om dagen, eftersom det är något de kan äta mycket av utan att ta skada, vad jag vet iaf.Hästarna idag

Idag red jag Agnes ute på fältet. Hon var först jättepigg och skulle bara gå i mellantrav, det här med att rama in henne måste jag få en träning i för nu kändes det som att framdelen var på ett ställe och baken for emellan skänklarna hela tiden istället för att jag kunde centrera henne! Man blir för stunden först irriterad och tänker "det går ju inte", men mind over body, det gäller att tänka om direkt! Det hela handlar bara om att jag måste vara mer konkret och förtydliga vad jag vill, nu när hon lyssnar på så små hjälper får man inte sitta och ge hela tiden utan måste kunna hålla om och när det behövs, bara krama lite extra med vaden.

När jag ridit lite övergångar trav-skritt blev takten mycket bättre och vi kunde göra fina tempoväxlingar. Red mest för att hon skulle få gå i alla gångarter och inte bli stående en sån här varm dag när de bara står och jäser efter gräsätandet. Hon kändes iaf pigg och framåt, men jag var själv lite mosig efter dagen så jag hade ingen plan i ridandet, bara komma till ett lugnt och trevligt tempo och ställa igenom i bägge sidorna.Molle och jag tog en promenad i skogen, och han njöt! Han går med huvudet lågt, nosar lite nyfiket och med jämna mellanrum lägger han nosryggen mot min arm, precis som att jag ska skydda han från flugor eller något sånt. Vi gick över mycket stockar och rötter idag, svängde av på en stig vi inte gått på förut. Han stod innan och bockade och rejsade i hagen så man undrar alltid "ska man gå ut i skogen med den där", men så fort man hämtar grimskaftet blir han så nöjd att han får vara med, och han vill ha uppgifter och vara i centrum. Så trevligt med en valack hahaha... Förresten har tränsningen gått superbra 2 dagar i rad, jag tänkte ligga i med det nu och tränsa nästan varje dag så han får en hårdkörningsperiod innan det blir betessläpp!

Sommarkväll

Nu har jag varit och ridit och tagit in hästarna, skönt väder även idag! Förresten tryck F5 för nya färger på bloggen!

 


Agnes - dressyr på fältetFint ekipage va? Andra riktiga ridningen efter 2 månaders uppehåll. Hon såg då riktigt läcker ut live igår! Bra grundat jobb gör väl att de inte tappar så mycket när de står längre perioder, en häst ska ju kunna stå hela 5 veckor utan att tappa någon betydande del av konditionen, är väl mest kvickheten som ska tränas upp igen. Malin har iaf själv kommit förbi ett mentalt hinder med Agnes nu, galoppfattningarna! Sånt som spökar i huvudet blir väl de största problemen.. :)


Dagens ridning

Idag skrittade vi för hand till klubbens bana, en promenad på 15 min genom skog och på bilväg. Mötte lite bilar och andra hästar vilket gick bra, bara lite spänt. När vi kom fram var den bokad och en grupp red fram på åkern bredvid. Molle blev väldigt lätt och spänstig, dansade lite och var uppspelt. Jag försöker tänka positivt hehe, och när gruppen äntrade banan fick vi vara på åkern. Först skrittade vi för hand och molle lugnade sig snabbt och ville äta gräs. Då började vi longera.

Jag blir så stolt att han inte gör större väsen av sig och direkt han får sina arbetsuppgifter så blir han fokuserad. Efter det sadlade vi och hoppade upp, UTAN PALL! Stod med foten i och studsade först innan jag kasta mig upp, så skönt att allting är coolt med Mollis! Idag red vi runt och styrde som vanligt men idag skänklade jag istället för att bara smacka, och han fattade direkt och tog skänkeln framåt utan att jag förstärkte med rösten. Avslutade med att tänka mer framåt som förra gången och sen gick vi hem. Trivs på min häst!!


Första gången ute!

Jag är så stolt över Molle idag! Berättar mer sen!

Dova bilderLite dova bilder från när vi var i ridhuset i helgen. Det dammade rejält men det blev faktiskt lite cool effekt av det på bilderna. Har fler bilder att bjuda på från idag, men dem får ni se senare!

Markträning och kontakt

I början när man får ny häst eller kanske har en unghäst är man superduktig och är väldigt ambitiös med markträningen, vare sig det är tömkörning, lastträning, tittiga saker, miljöträning eller annat man ägnar sig åt då. Men efterhand, när man kommer in i ridträningen och börjar rida mer så tar det ofta överhanden. Man blir lätt för bekväm att rida så man lägger ner markträningen mer och mer. Så känner iaf jag! Förut tömkörde vi Agnes minst 1 gång i veckan, både i skogen och på bana. Men sedan rinner liksom tiden iväg, man vill ju dressyr- och hoppträna mellan uteritterna, och vi glömmer helt enkelt bort att göra det från marken. Är ni likadana?

Nu ska jag säga nåt jag inte trodde jag skulle säga. Men på det sättet ser jag ändå lite, liiiiite tur (i oturen såklart!!) att Molle fick en skada. Jag vill självklart inte att min häst ska lida eller något sånt, men jag är glad att vi fick så lång tid där ridning inte var möjligt, utan att vi har fått lära känna varandra från marken och vi har kunnat analysera varandras kroppsspråk. Jag ser tecken på när Molle är på ett visst humör, om han är på drygt eller trevligt dagshumör hehe. Förstår ni? När man som jag inte har stallet på gården finns liksom inte möjligheten att vara där flera gånger om dagen så jag är tacksam att vi fått denna kvalitetstid tillsammans, och jag vill såklart ha mer. Att stå ute i hagen och borsta och pyssla om gör mycket för samspelet än att bara göra stallsysslorna den dagen det inte ska tränas.

Veronicas foto
Så jag ska ge mig fan på att inte tappa markträning, kontakten, promenader o.s.v. när vi kommit igång med ridningen. Det kommer bli svårt, han blir säkert rolig att rida (heheheh...) men jag vill försöka lägga tid på att göra saker tillsammans från marken, så vi gör annat roligt tillsammans än ridträning helt enkelt.

Är ni duktiga med markträning fast era hästar kan ridas?

Listan


Ljusblå hästutrustning! Det gäller schabrak, luvor, skydd.. Tycker baby/ljusblå utrustning på täcken och grimmor också är hemskt. Vet inte riktigt varför, jag avskyr ljusblått helt enkelt. Dock kan ljusblå detaljer såsom passpoaler eller en pike vara fint, men absolut inte mer. Hade ett ljusblått täcke som vi kallade "pjamasen", för Dahlina fick bara ha det när hon la sig och sov på natten vintertid då hon var klippt. Det var det enda ljusblåa jag har "tyckt om" som sak, fast jag avskydde såklart även då färgen.

Jag har inga rid/stallvantar för sommarbruk. Hatar att packa hö utan vantar, och när jag rider blir jag svettig i händerna så tyglarna glider. Något tips på några bra, tunna som man inte svettas ihäl i?Att det är sommar! Att man är ute dygnet runt och man är hela tiden peppad och motiverad till att göra saker med hästarna. Dock är värmen lite omtumlande emellanåt men man ska inte klaga i ett land som består av vinter 9 månader av 12.

Rida på min häst, det gillar jag. Att inridningen är igång är såklart det roligaste detta år, ska bli så kul att se var vi är om bara några veckor. Ska bli mindre kul att släppa han på bete sen, men det är bara själviskt för Molle kommer ju ha det jätteskönt och förhoppningsvis längta lite tills vi sätter igång sen igen i höst.

Raka och ärliga tränare. Både Anna och Malin säger vad som måste sägas, allt är inte bara "bra" hela tiden utan vill man komma framåt måste man träna för ärliga tränare och förbättra det som inte är fulländat. Att de hjälper mig att alltid sträva efter nästa steg, och att se till mig själv som ryttare att lösa problemen, än att säga att det beror på hästen.

Mmm...

Jag vill ha lite ny utrustning när hösten och ridningen drar igång för Molle. Jag tycker att brunt, beiget och mörkblått är snyggt tillsammans, och kommer försöka köpa lite grejer så man har bas-saker i dessa färger så kan man använda det tillsammans och mixa lite.
Detta är en drömgarderob för mig!

Fredag

Idag har jag och Ami varit på en skogstur. Hon var lugn och jättetrevlig idag, riktigt mysigt att vara ute på tur trots hettan. Resten av dagen har jag spenderat med Malin och Hugo, vi har shoppat på Kupolen sen hängt ute med Hugos nya pool. Molle fick vila idag med, så får han gå i helgen bägge dagar. Veronica tog kort på oss med sin nya kamera, hoppas hon kan fota oss när vi rider någon dag framöver. Här är en bild iaf, jag går alltid klädd såhär i stallet gör inte ni? :)


Foto: Veronica Johansson

 


Morgontur

Nu ska vi ut på en morgontur! Är redan kokhett men vi ska försöka genomlida det ändå.


Att betala själv

Att det är kostsamt att hålla på med hästar och ridsport vet de flesta om. Något som jag trodde var självklart, visar sig gång på gång inte vara fullt lika normalt som jag trott! Nämligen att betala själv för sina hästar. För mig är det självklart att jag själv får stå för alla kostnader, jag får jobba arslet av mig för att arbeta ihop pengar varje månad så att jag kan ha mina hästar samtidigt som man betalar på lägenhet och alla hyror. Skulle inte vilja vara beroende av en förälder, sambo eller annan som får lov att betala hästeriet. Däremot förstår jag om man lånar av dem vid t ex köp, som man sedan betalar av.

Jag kunde inte skaffa mina första ponnyer innan jag hade börjat jobba. Då fick man ta alla skittider såsom vardagkvällar och varje helg, så att man hade råd att betala stallhyra och hästmat varje månad. Att alltid behöva arbeta hårt för det man vill tyckte jag hörde till hästlivet, och jag trodde att fler trots hästintresserade föräldrar betalade själva för sig. Såklart kan föräldrar vilja hjälpa till med något ibland och det förstår jag väl, det är snarare äldre ungdomar som inte hjälper till att dra sina strån till stacken som jag kan irritera mig på. Jag tycker man lär sig mycket och blir mycket mer ansvarsfull om man får betala för sin häst när man blivit 17, 18 och kan börja jobba. 

Att man hyllar äldre ungdomar (18-20) för att dem har jobb och betalar sin häst själv tycker jag är märkligt, det är väl en självklarhet? Vad tycker du?
Bella, en av mina första foderponnyer

Vill dela mina åsikter

Hur känner ni angående åsiktsinlägg? Min blogg är inte till för att såra, pika eller trakassera någon, men i och med att jag vill skriva om mina åsikter tror jag att jag kan råka kliva på någons tår ibland. Men jag försöker alltid vara noga med att skriva att "såhär tycker jag" och inte "du som gör såhär gör fel". Märks det i mina inlägg eller låter jag ändå som en besserwisser? 

Jag vill kunna skriva om mina åsikter, ska jag göra det fastän vissa kan ta illa upp?

Kan klargöra att mina åsiktsinlägg inte är riktade mot någon specifik.

Agnes och jag på badpremiär

Idag har jag och Agnes varit på lite längre tur och badat i en sjö. Hon var fjantig först och vägrade gå i så matte fick snällt gå framför och blöta ner både jodphurs och byxor och sen var det visst inget farligt att gå i längre... Men det torkade så fort i solen på vägen hem så det gjorde inget. Vi badade ganska mycket, vill ha henne vattentränad tills terrängen drar igång! Det är ju sommarväder idag med så man får passa på. Är helt underbara ridvägar här, sandstigar med skog, åkrar och ängar. Måste faktiskt filma en uteritt någon gång så ni kan få se.Molle vilar idag och imorgon, sen fredag blir det skogen sen till helgen ska jag rida igen.

Lever på känslan

Jag är fortfarande varm i kropp och hjärta från gårdagens skrittning på Molle. Att känna att jag hör hemma på hans rygg känns för mig så otroligt tryggt och jag tror att vi tillsammans kan bli riktigt samspelta i framtiden. Att han krånglade massor vid tränsningen glömmer man snabbt bort efter man fått rida en sväng. Han är ganska rädd om öronen och huvudet öht men senaste dagarna har han tagit bettet som en godis utan att blinka men igår skulle han ha huvudet i taket och när jag kom upp på pall började han backa istället.. Treåringar.. Tålamod! :)


Film: Rider Molle

Är kanske skittråkigt för er att se när jag skrittar runt och smackar och stannar, men lägger upp den ändå!

Ridhuset

Hela teamet i arbete!

Nu på kvällen åkte vi som sagt till ridhuset med båda hästarna. Malin red dressyr på Agnes och jag longerade Molle, sedan red jag Molle vilket gick skitbra! Men först Agnes: Malin har hållt igång och tränat sig själv ganska flitigt under hästarnas konvalescens vilket har gett resultat tycker jag, hon hade inte förlorat sin fina sits och styrkan att rida med säte istället för handen. Såklart resulterade Malins fina ridning + Agnes framåtbjudning i riktigt fin uppvisning, efter att ha stått i 7 veckor! Jag hoppas Malin är nöjd, de red väldigt fina övergångar trav-galopp-trav samt en riktigt bra skänkelvikning på diagonalen. Efter att Malin börjat träna för Anna har hon lärt sig att kontrollera Agnes spårning och får henne mycket mer i ramen, och när man kommit dit kan man ju göra det mesta!

Molle då, min fina, fina kille. Hängde först, inga konstigheter. Hoppar upp och tar tyglarna och styr omkring och gör lite halter, svänger åt alla håll. Han var jätteduktig och lugn! Min styrträning visar sig ha fungerat hehe. Han har absolut inga invändningar åt att ha mig däruppe, är inte rädd eller kollar bak på mig. Idag klev han på helt OK framåt självmant, Malin höll i grimskaftet och gick vid min skänkel. I små stunder pressade vi han att gå på ordentligt, och vi ska göra det en liten stund i slutet varje gång, då vi ber han kliva på ordentligt och smackar på, så vi inte går hela tiden och smackar för då tappar det sin mening. Är supernöjd med Molle idag, och håller på att ladda upp en film.


1, 2 och snart 3

Full fart även idag! Jösses, det sliter på krafterna att flänga runt hela dagarna. Idag har jag i alla fall hunnit med 2 hästar hittills, och en kvar. Ami red jag ut på tillsammans med en av medryttarna i stallet (hej Cissi!) och vi fick faktiskt till galopp ute idag! 2 långa uppförsbackar där hon fick sträcka ut och även passa på att sparka bakut lite. Annars var hon faktiskt spänd och lite på tårna idag, lite testig mot mig.

Efter det åkte vi vidare på hoppträning med Ferrari, och idag om något levde han upp till sitt namn! Vi skulle hoppa en linje med en kombination med 1 språng mellan, sedan 3 galoppsprång ner till oxer. Ferrari gick på 2 språng de första gångerna, och han var svår att få tillbaka idag. Men Anna lade ut markbommar så var det löst, sista vändan på den höjde hon upp oxern så då blev hela linjen riktigt bra, fick en jättebra känsla. Sen red vi lite bana med snäva svängar och det var inga större problem, han måste bara lära sig bli mer följsam och snabbare komma till balans emellan. Cissi filmade lite.Nu ska vi iväg till stallet och lasta in hästarna och ta oss till ridhuset! Hörs senare.


Att leta häst: kravlista

När jag letade häst tyckte jag det var svårt att välja ut annonser man ville ringa på. Om man inte vet nästan exakt vad man vill ha, kommer man komma på sig själv med att kolla på vissa hästar som går jättehögt samtidigt som man kollar på billiga hästar som man "tror" kan ta sig uppåt med massa massa träning. Det gäller verkligen att vara kritisk och inte förälska sig i filmerna på hästen utan granska hela tiden och gärna ha någon utomstående som hjälper till med detta.

En kriterielista kan se ut såhär:

- Budget 30-45 000:-
- Ålder: yngre, f 2010-2007
- Utbildning: ej av större relevans
- Stam: viktig, mot hoppning med prestationsstam
- Framtidsmål: högre hoppning, lätt dressyr, lätt fälttävlan

Om man har denna lista t ex så måste man vara kritisk mot sitt eget tänkande. Ska du ha en häst som kan gå högre höjder kan du inte köpa en lite äldre häst som säljs billigt och lita på att ägaren säger att den kan hoppa, för om den kunde gått högre varför gör den inte redan det? Man ska vara försiktig, och vill du ha en häst lite billigare så hittar man dem oinridna och kanske i 2 årsåldern. Och kan man köpa en så ung häst är det nog där man får kolla för den budgeten.

Det kan vara väldigt svårt att hitta rätt häst, sen tycker jag att man måste ge det något år och massa träning innan man kan säga om det var rätt häst eller inte. Men har man köpt en häst som faller in på sin lista med kriterier har du antagligen rätt grund, men då kan hästens personlighet vara avgörande. 

Så mitt tips är helt enkelt, ha solklart för dig vad du ska ha för häst innan du letar i annonser.Om man drömmer lite...

Ett flygfoto över vårat stall. Som ni ser finns det ändå lite mark, och det finns möjligheter att göra mer med den än vad som görs idag. T ex så används inte ens sommarhage 1, den förfaller och det har kommit upp små tallar i den t o m. Men staketet är kvar runt den. På bilden nedanför ser ni ändringar jag skulle gjort om det var mitt stall!


Här nedanför är alltså mina ändringar.

- Eftersom vi är bortskämda med sandmark och alltså ingen lera skulle jag lägga på grus och göra ridbana där de små rasthagarna var, det är jämnt underlag och vore kul att kunna sitta på stallplan och kolla på när andra tränar. Då blir den lite lagom för dressyrtrimm, ~60x30m.

- Sen skulle jag öppna upp våra hagar helt och göra ett vindskydd och ha lösdrift, perfekt för unghästarna. I den hagen kunde de som ville ha sina hästar med flocken men ändå ha box också stå, eftersom den blir stor nog för 4-5 hästar åtminstone. 

- Jag skulle bygga en liten korridor och använda sommarhage 1 till rasthagar istället, då kan de som vill ha sina hästar själva stå där. Sen kunde de turas om att släppa sina hästar på större bete i sommarhage 2, kanske köra varannan dag eller något om de vill.Vårt nya schabrak

Idag invigde vi det bruna schabraket med rosa och vita kantband. Han var riktigt fin i det, men ännu finare blir det väl till en hoppsadel eftersom det är en allroundmodell. Vad tycker ni?


Rosa lindor till det här så är vi snyggast på stan. :P

Mina stjärnor

Agnes var trevlig att rida idag, jag var på en äng i skogen och kände lite mer på henne än sist. Red lite övergångar men hade fokus på framåtbjudning. Det var så varmt och hon blev så svettig så hon fick sig en dusch när vi kom tillbaka, självklart med en rullning efteråt så är glad att Malin ska rida imorgon = hon får borsta haha...

Molle, min fina kille, fick ett pass med longering igen. Denna gång i bägge varv med inspänning, förra gången testade vi bara. Han var duktig och hade trevlig bjudning! Han är så söt, tuggar på bettet och klurar ut var han ska hålla huvudet så det känns bäst. Han lär sig mer och mer varje dag! Efter "passet" skrittade vi ut i skogen och jag gick längre bak och styrde med tömmar. Han var väldigt duktig och avslappnad, är bara att krama i tygeln så gör han en fin halt. Hoppas det fortsätter så när man rider! Molle blev också duschad efteråt, och gudars vad han tyckte det var otäckt. Men han är ju sådär dumsnäll så säger matte att vi ska duscha då gör vi väl det, och efter ett tag var det inte läskigt med slangen längre. 
Här har ni en kort snutt jag filmade idag.

Måndag

Vilken sommardag! Den har varit fylld med häst, häst och häst! Återkommer snart. Så länge kan ni kolla in snyggingen här nere.

Veckans planeringMåndag
Rider Ami ett pass med bara framåttänk i alla gångarter.
Rider Ferrari med fokus på lösgjordhet för att underlätta inför träning på tisdag
Rider Agnes i skogen, mest kondition med mycket fattningar och tempoväxlingar
Tränar styrning med Molle, ev longering

Tisdag
Rider (sitter på) Molle i ridhuset (om han känns i fas, annars bara hänga och vänja på nytt igen)
Hoppträning med Ferrari för Anna
Uteritt på Ami m. sällskap

Onsdag
Rida sagoponnyn, bara avslappning som fokus
Molle vilar

Torsdag
Molle vilar

Fredag
Skogen med Molle med träns och styr från manken

_____________________________________________________________________________

Usch kanske inte ska lista vad som planeras under veckan? Det ser för mycket ut! Man ska passa sig för att planera in för mycket, finns risk att man börjar stressa istället för att njuta.. 


Insta'

Älskar Instagram! Har ni det?
Det är en app där man snabbt tar bilder och laddar upp så att andra personer som följer en kan se vad man har för sig under dagen. Lite som en fotodagbok. Jag laddar ofta upp där direkt om vi gör något, innan man har kommit hem och kan skriva ett blogginlägg så om ni vill hänga med mig där så sök på: nittondeaugustiBara lite tankar...

Jag skulle vilja spola fram tills när jag får klä Molle i snygga lindor och rykta honom inför en träning eller duscha honom dagen före en tävling... Det är kul att längta till framtiden, men jag skulle inte vilja hoppa över det som kommer det närmaste året: en lugn och icke påskyndad inridning under sommaren och höstens träningstermin med allt man ska försöka lära Molle. Det låter värre än vad det är, en treåring enligt mig ska mest lyssna för skänkeln framåt (vilket den ändå inte alltid kommer göra), förstå förhållande hjälper (som den också kommer streta emot för bara för att man kan), kunna styras i alla riktningar hihi och förhoppningsvis ska vi kunna få framåtbjudningen att samarbeta med kvicka förhållningar och hitta en balans och en trevlig arbetsform. Vad mer kan man begära egentligen? *blink*


Jag är ingen unghästutbildare, jag har inte hållt på med unghästar hela livet och jag har inte så jättebred storhästerfarenhet. Men jag har hjälp av mycket duktiga människor som har allt detta och som vill hjälpa mig och Molle att komma framåt. Nu har jag själv visserligen ganska mycket erfarenhet av unghästar, iaf om man ser till andra i min ålder, och jag har ett tänk som gör att jag kan vara trygg i det jag håller på med och jag har en ide i mitt huvud om vad jag vill uppnå. Och jag vet vad jag klarar av, och vad jag måste ta hjälp till för att klara av. Och det vet jag att jag kommer långt med.


Att veta sina begränsningar, att inte vara rädd eller skämmas för att man inte klarar något själv. Jag har alltid varit ödmjuk och det har gett mig fördelen att inte ha för höga krav på mina prestationer, och inte låta någon annan få ha krav eller förväntningar på mig. Om jag skulle skrivit här att jag utbildar unghästar bara för att jag ridit någon annans unghäst 2 ggr i veckan skulle jag bli rädd för mig själv, jag skulle inte kalla mig själv för "utbildare" även fast jag varit med på både Dahlina och Agnes, som inneburit stenhårt jobb ända sen 2007 tills idag. Det är man nog kanske inte ens efter ett liv av hobbyutbildning! Jag tycker man ska vara försiktig med vad man gör sig självutnämd till, kanske speciellt försiktig om man som jag, skriver en offentlig blogg. Att måla upp förväntningar och skapa illusioner som är mycket högre än vad verkligheten egentligen visar känns ju bara otroligt onödigt, osäkert och inte minst töntigt. T ex, tänk vad sjukt om jag skrev i bloggen att jag och Agnes tränade på piruetter och piaff så ser ni mig på en framridning på någon tävling och jag kan inte ens rida henne i form? Lite så jag menar...


Summa kardemumma var väl att jag tycker ödmjukhet och två fötter på jorden är väldigt viktiga i denna värld. Jag har just nu ganska mycket hästjobb på G, och när man rider andras hästar så måste man vara beredd på att folk kommer ha åsikter om precis allt man gör, och hur man rider o.s.v. Att vara säker på sitt upplägg och ha en tanke bakom allt man gör tycker jag då är väldigt skönt, och det är kanske därför jag får göra sånt. Allt detta har såklart inte kommit av att sig självt, utan jag har alltid varit en öppen bok som sugit in information och har alltid velat lära mig mer, mer och mer! Sen när man blivit lite äldre har saker som hästens anatomi och fysik samt logik lärt mig vad som faktiskt stämmer och inte. Jaja, bla bla bla vet inte riktigt vad jag ville med detta inlägg så jag slutar skriva nu.

Känner du några ödmjuka vs. skrytiga ryttare eller självutnämnda experter?
Gissar att det finns lika många av bägge sorterna..

Dammsugaren

Hej! Hoppas ni haft en trevlig helg, min har varit fullspäckad vilket har gjort att jag inte kunnat skriva något här. Hade ett "jobb" på lördagen och utöver det träffade jag vänner och var i stallet. Hela denna dag har gått åt till storstädning av hästarnas hagar! Vi har dammsugit hagarna (japp du läste rätt) och tagit bort allt bajs och all "grogrund" för mask och annat äckligt.

Vi hyrde en dammsugare tillsammans i stallet och fick ha den under helgen. Idag var min och Malins dag och den var väldigt lätthanterlig och gjorde sitt jobb. Den ser ut som en megastor vanlig dammsugare och så suger man upp hästbajs och vi kunde ta flera decimeter pressad skit, den var riktigt bra! Men det tar jättelång tid då man måste tömma den ganska ofta (motsvarar ungefär 9-10 skottkärror) och sen förflyttar man den genom att dra den efter en fyrhjuling, den är alltså inte självgående och man bara går omkring utan man får röra sig i mönster och ta allting i ordning.

Fördelar:

- Ergonomiskt. Du står inte och skyfflar och kör skottkärror i evigheter, att kratta och skyffla i flera decimeters packad bajs är inte lätt

- Man slipper dubbeljobb: kratta ihop och sen skyffla, du bara suger upp

Nackdelar:

- Man måste ha en stupande gödselstack för att kunna tömma den

- Det tar lång tid iochmed att man måste tömma ganska ofta och den tar små stora ytor åt gången

Jag tycker att fördelen med att den är väldigt ergonomisk räcker för att vilja använda den, jag har nog mycket problem med min kropp redan och jag är tacksam för att jag slapp springa med skottkärror och spadar m.m. Att ägna en hel dag åt att mocka såhär tar tillräckligt på kroppen ändå. Jag, Malin och min mamma, som hjälpte oss med massor idag, hade en väldigt trevlig dag. Jag har inget emot att göra sånt här en helg, vi hästtjejer brukar ju vara vana att få jobba för saker och ting, som Malin uttryckte det.

Däremot undrade grannarna vad fan vi höll på med! Haha
Vi har slarvat de senaste åren och malin står på kanske 3 dm packat bajs...?
Här har vi tagit bort lagret på de tre närmaste meterna som ni ser, bra resultat va?
Malin tömmer lilla sugaren under övervakning från mig!

Uteritt

Idag blev det lite ridning på Ami igen. Vi red ut i skogen tillsammans med ägaren på en av de andra hästarna, vi skrittade bara då hon inte är van att rida så mycket. Ami skötte sig bra, kändes ganska lugn och avtaggad jämfört med hur hon brukar kännas. Men det beror nog på att hon går ganska mycket nu, varvar ridningen med mycket tömkörning samt longering med inspänning. Hon börjar bli vuxen! Men nu är hon lite, lite högre bak så hon har nog en växtperiod. Då får hon ta det lite lugnare, och man får läsa av om hon behöver längre vila. Annars var hon snäll och trevlig som alltid. 
Tävlingskavaj

Jag är så glad! Jag ska få en ny tävlingskavaj uppsydd efter min kropp och mina mått. Jag tänkte ta ett material som följer kroppen och är lite stretchigt, då jag känner mig så "fast" i det vanliga kavajtyget. Äntligen ska jag få en kavaj som sitter bra runt midjan, men ändå har tillräckligt långa armar. Har alltid fått köpa kavajer i barnstorlek om de ska vara tillräckligt små i midjan och i längden men då har man för korta ärmar på den istället.

Jag tänkte jag skulle ha en svart, för den blir enklast att matcha med all annan utrustning och eftersom jag har svart hjälm. Men vi funderar på att göra antingen kantband på kragen eller ha kragen i en egen färg. Den kommer även ha blingade knappar fram, det ska glittra lite stilrent om den.


Gillar dessa tre modeller starkt, kanske blir någon bra blandning. Ska i allafall vara väldigt figursydd, dels för att jag ska kunna ha väst över om jag vill och dels för att den ska följa kroppen och inte bli hängig eller pösig någonstans. Kanske en flagga på armen eller något litet emblem också. 

Vad tycker ni är snyggt på en kavaj?

Hovslagaren

En trött kille (korv) möttes jag av imorse! (ja jag har fyllt på spån nu)

Idag har vi haft hovslagare Anna på besök! Molle sköter sig jättebra, men han är livrädd för vagnen som låter så illa när hon drar den fram och tillbaka, han drar in rumpan som en rädd hund och skakar lite. Men sen när han får nosa lite går det bra ända fram till den ska röra på sig igen. ;) Bara att börja ljudträna Molle med andra ord! Verkningen går verkligen superbra, duktig häst och duktig hovslagare. Jag var rädd att strålen eller hovkvaliten sjunkit när han stått på sjukhage (lera och höbädd) så många veckor men det var fortfarande bra, vilket alltid är skönt att höra.

No hoofs no horse!

Hoppträning

Idag har jag hopptränat med Ferrari! Idag var det rätt många ekipage, och mycket publik och han kändes koncentrerad på det runtomkring istället för på mig, och jag fick han inte lösgjord på uppvärmningen alls. Så han var lite stark idag, kunde inte rida på finhjälper utan idag blev det mycket avcheckningar med övergångar och jobba han i lite sidförande mellan övningarna. När vi rider t ex linjer eller enskilda hinder blir han starkast, när det bara är start - hopp - bryt av. Men när vi började lägga upp banor så blev det genast skillnad.

Vi gjorde rätt svåra övningar idag, vi red bana och hade med bland annat titthinder, en trekombination och några linjer samt smalt hinder ur kort sväng. Helt enkelt sådant man kan stöta på ute på tävlingar. Ferrari är så härlig och går på framåt av sig själv, så det är en mycket bra början för att kunna reglera honom. Han svarar fram för skänkeln omedelbart, och det är lätt att taxera honom till hindrena. Där är skillnaden mellan han och Agnes. Agnes har inte den där egna drivningen hela vägen, så det finns inte alltid något att reglera och därmed blir det svårare att lägga henne rätt på hinder. Så himla lärorikt att rida olika sorters hästar!

Kolla vad liten jag ser ut! Ihopsjunken och allt, stilryttare eller vad..


Hoppar fram på vattenmattan. Pluttigt det ser ut!

Ur garderoben

Tänkte köra en liten serie med grejer ur vår garderob. Först ut blir benskydd!Mina dressyrskydd, i svart med vitt (brukade vara fluffigt) ludd. Dessa har jag tyvärr inte hunnit använda själv men Malin har använt dem till Agnes, men så är det när man "delar" hästgrejerna. Köpte dem till min förra häst som använde dem en gång på sommaren. Men de blir väldigt fort utslitna såna här, Agnes går och slår i sig lite så de blir ju fula med tiden helt enkelt. Siktar på att köpa nya när vi är igång! Gillar dem, de är snygga och täcker som en linda. Från JHL.Detta är hoppskydden. Dessa har jag köpt på Ullared och är väldigt nöjd med dem, de gör helt enkelt det de ska utan att gå sönder. Bara lite lortiga på bilden.. Dessa har jag använt till bägge ponnyerna och de har hängt med ett tag. Finns även teknikskydd till bakbenen, men vi har slutat använda bakbensskydd på ponnyerna. Men Molle har nog för långa skenben för att kunna ha dessa, får bli nya såna också helt enkelt. Copperfield hette märket.AktiveringMolle fick idag också ha sadel och träns, så tränade vi lite styrning och broms. Bromsen var mycket bättre idag på det sättet att han inte följde med bettet så fort man kramade lite, tror att longeringen igår hjälpte oss en del faktiskt. Hängde även på honom, hade hållar-hjälp och stod på pall och försökte störa honom så mycket som möjligt så han vänjer sig. Det gick jättebra, hängde två gånger.

Imorgon ska han få vila, man får ta det lite lugnt även om man inte gör så krävande saker. I helgen kanske vi ska åka till ridhuset igen, så jag får komma upp på honom igen. Känns så nära när jag hängde på han idag, men vill ha Malin med mig när jag sitter upp för henne litar jag på och jag vet att hon kan läsa av hästen på bästa sätt. Så bra att ha en så duktig människa i stallet, och som vän! Har gjort mig till en bättre hästmänniska. Är iaf nöjd med Molle idag också, han var en ängel på stallgången även idag, så skönt...

Ridturen

Min ridtur med Agnes var kanon! Red ut på åkrarna och travade, hon verkade tycka det var så härligt! Hon kändes riktigt fräsch, när vi rullade över i galopp red jag och flyttade henne några steg för innerskänkel, sedan tillbaka o.s.v. för att få lite balans och lugn utan att behöva ta i munnen på henne. Upp för en backe gasade jag massor och när hon sträckte ut fullt så gasade vi lite till! På Agnes känner jag mig alltid trygg, jag vet hur hon uppför sig och vi behövde båda två få sträcka ut i lite tempo!

Hon var lugn och behaglig hela turen, verkade nöjd med att få röra på sig ordentligt. Nu ska vi bara bygga upp lite kondition och uthållighet, tänkte börja med galoppintervaller på åkrarna och klocka henne. Ska man ha en bra häst får man för tusan ligga i lite, lugna promenader i skogen tar oss ingenstans! ÄNTLIGEN!

IDAG SKA JAG RIDA AGNES! 
I TRAV OCH GALOPP! :)


Längtar!

Min fina kille!

Min Molle under longeringen igår... Kan nog bli en riktigt snygg häst när han får upp hull och muskler, eller vad tror ni? Jag tycker då att han är en riktigt trevlig modell av häst, vi kommer nog kunna ha mycket kul ihop både i hoppning, dressyr och terräng! Kvick och vändbar, men spänstig och lätt samt modig i skogen. Only time will tell...


Johan Fyrberg och Mia Thun

Nu på kvällen har vi varit på en inspirationsträff med lite workshop i ämnet: hur vi får ideellt engagemang? Det är ett svårt ämne, som man behöver en kick för att få igång. Var hittar man eldsjälar? Hur får man fler att vilja hjälpa till? Hur belönar vi de som vill? Mycket bra för att snurra igång hjärnan. Johan Fyrberg är också en grym talare så man blir inspirerad bara av att höra hans vinklingar och engagemang.

Vi i DUS har också blivit inbjudna till Strömsholm i år igen på lite konferens och sedan besök på tävlingarna. Det var hur kul som helst förra året så jag tänkte åka i år också. Jag brukar åka ner oavsett om det blir med konferensen eller inte, tycker om den tävlingsplatsen då man kan se hoppning, dressyr och terräng samt ett stort utställarområde med massa fint att köpa.

Brukar ni åka dit?

Vi tillsammans med tävlingsledaren

Träningen

Som jag skrev tidigare är jag väldigt stolt över Molle idag, för att han hanterade nya uppgifter väldigt väl och bara var allmänt trevlig och arbetsam. Han stod bara och njöt av att bli borstad och jag kunde gå ifrån honom på stallgången (tränar korta stunder) och göra annat och han väntade bara. Han hade sällskap av Fille som stod i en box och åt lunchhö, närhet till flocken gör unghästarna lugna och trygga, och han tränar ju även på gången ensam men idag hade han sällskap i stallet. Sadeln kom han ihåg, fick bära den idag och den ligger faktiskt bra på honom med en liten padd under. Tränsningen gick exemplariskt, var som att ge han en godis hehe.

Träningen idag var longering, men jag tycker longering utan inspänning sliter mer än den gör nytta, brukar bara rasta av han på det sättet t ex innan vi hänger eller hoppar upp på honom. Men idag var jag ju ensam så då hoppar jag absolut inte upp eftersom jag bara varit upp en gång tidigare. Men efter lite uppvärmning i trav med några avbrott till skritt (Molle hade förresten glömt bort betydelsen av "ptroo" idag men efter några varvs påminnelse mindes han :P hehe) så kändes han pigg och framåt så jag hade inspänning på yttersidan. Molle var jätteduktig och "klurade ut" sin uppgift väldigt väl. Han gjorde precis som han ska, sträckte ut halsen till han hittade stödet och fick en fin takt i traven. Jag var på och såg till att han tänkte framåt hela tiden. Han var jätteduktig! Efter några minuter longerade jag utan igen och galopperade även på större volt så han fick tänka framåt igen.

Molle var lite svettig efteråt, beror nog både på det kvava vädret och arbetet. Han verkade väldigt nöjd och han verkar trivas med bettet också! Kändes jättebra och vill få han att arbeta med ryggen när vi ska jobba från marken, sen när man hoppar upp och börjar kräva i ridningen tar man vid just där, att han ska bjuda framåt fast jag har ett stöd i tygeln. Så kul att se att han är avslappnad vid nya uppgifter, att han inte fick panik/blev arg när något "höll" lite på yttersidan. Men kraven var just bara att han skulle gå fram med inspänningen på, absolut inga krav på takt eller övergångar eller något, bara avslappnad framåtbjudning. 

Filmade, men det blev upp och ner - vill ni se ändå?

Klok kille!

Stolt!

Är så stolt över Molle idag, han har skött sig helt exemplariskt med dagens uppgifter och i hanteringen var han en ängel, utan den senaste tidens överskottsenergi. Berättar mer och kanske film när jag kommer hem!


Blåsig dag

Så härligt att se sin häst gå och beta i gräshage... Har jag inte varit bortskämd med på sistone!


Vilket jäkla skitväder! Dagen har bara bjudit på orkanvindar och ett träd vid stallet blåste av! Tur nog ramlade det inte över något hagstaket... Idag har hästarna vilat men imorgon blir det nog trav och galopp med Agnes och Molle ska få komma ut på något också, kanske lite longering? Om han minns hur? ;)Nu börjar allt falla på plats igen

Nu ska Agnes börja ridas i trav och galopp också, i början kommer det bli mer avrastning innan vi kan börja jobba henne men vi har redan planerat in träningar också. Hästarna var så nöjda att gå i varsin stor hage med gräs, Agnes var också mer intresserad av att äta gräs än att busa. Men annat blir det väl imorgon, vi ska ta av bakskorna på Agnes sen släppa ihop dem igen. Det kommer antagligen bli lugnt, eftersom de gått tråd i tråd men för säkerhets skull kommer vi vara på plats och titta. Allra bäst blir det när de går ute dygnet runt, när vi slipper de första 10 minuterna när de blir utsläppta då de bara busar med varann. Det är väl då det sker flest olyckor... Men jag är ändå tacksam att vi kan ha hästarna så pass naturligt som vi har med fri tillgång, hästsällskap och många långa timmar i hagen.Agnes friskförklarad

Nu är vi på väg tillbaka med Agnes efter återbesöket. Nu får hon sättas igång!


Dagen

Idag blev dagen då Molle fick gå ut i stora hagen, som vi har längtat! Han förstod nog inte att han var i en så stor hage, för i början höll han sig i ena hörnet på liten yta, sen tog han en travvända längs med staketet hela vägen runt, sen bjöd han på rusningar och lite tvärnitar och sånt. Han kunde inte riktigt bestämma sig om han skulle busa eller äta gräs. Han har haft gräs i sin lilla hage också men inte lika mycket såklart. Ska hålla lite koll på kotor, hovar och mage nu när han ska gå på gräset, men det är ju kort och inte av något betes-slag, utan mer en gräsmatta. Så rör ju Molle så mycket på sig, så det ska väl inte vara några problem att gå på det tror jag.Hans kondis är nog inte den bästa, han började flåsa och bestämde sig för att äta gräs efter rusningarna. På filmen visar han inget, såklart bjöd han bara på sånt när matte lagt undan telefonen. Men så skönt att leden äntligen är bra!

Tränat med bett

Idag har jag tränat Molle med träns på. Hade händerna vid manken och gick längre bak så han fick gå först så styrde jag. Haha det är svårt när man vill svänga åt ett håll och man inte har några ben att lägga på så hästen förstår! Men han gör det bra, han var väldigt koncentrerad och verkade tycka det var roligt att få göra sånt här igen. Han blev skrämd en gång för de slängde plåttak hos grannen så han kastade sig bakåt och jag tappade honom. Då travade han längst bort till Candelias hage. Det var bara att hämta honom och köra igång på nytt, han var inte brydd av det lilla rymningsförsöket.

Det svåraste var att få honom att gå framåt utan mig, jag fick stå och smacka som en ekorre men när poletten väl trillade ner så var det inte heller några konstigheter. Nu ska vi göra såhär ute i skogen också, då tänker han väl lite mer framåt av sig själv. Han kommer nog bli en häst som kräver mycket ben tror jag... Ingen maskattack

Molle hade nästan ingen mask, hans värde låg på 150 och ska alltså ej avmaskas. Hans uppfödare har säkert skött det där ordentligt när han var liten, skönt att inte behöva använda maskmedlet i onödan. Förra året hade Agnes 300 och Malin åkte till veterinären som skicka hem henne och sa att vi absolut inte skulle avmaska, men det finns fortfarande folk som vägrar inse att hästarna blir resistenta och måste ligga på NOLL. Men det är väl ändå veterinärerna som är experter, jag lyssnar då till dem. 

Jag tänkte slänga in en bild på mask men det är förjäkla äckligt så jag låter bli.Visste ni att...

...jag har ridit islandshäst i 3 år förut och planerade att söka till islandshästtränare på Strömsholm?


...jag har fruktansvärt dålig tidsuppfattning och är obotlig tidsoptimist?


...jag går att läsa som en öppen bok, ledsen, glad, arg, trött, pigg..


...jag har praktiserat på ett stuteri och ridit en av Sveriges främsta dressyrhingstar (ponny)?


...jag klarar inte av att sitta fast, kan inte ens bli omstoppad i sängen med täcket.


Eitill, islandshäst modell STOR!

Hästbajs

Igår skickade vi in Kolla Masken. Det skulle inte förvåna mig om Molle hade mycket mask, det brukar unghästar ha och det blir ju bra om vi kan avmaska innan de går på bete, så får vi veta i höst om det är mask i sommarhagen eller inte. Gräset där växer för varje dag och nu börjar det bli lite längre strån, ser lovande ut! Skulle bli sol hela dagen på söndag så då lär det väl smälla till lite extra nu efter allt regn.

Brukar ni använda "Kolla masken"?
Tycker ni att det var bättre förr när man bara avmaskade regelbundet eller föredrar ni att skicka in träckprov på labb? Det enda som egentligen tar emot är väl att det kostar 300 kr att skicka iväg bajs i en påse. Hästbajs.Har du nå maskar i magen Molle? :)

Skitsnack

Jag och Malin pratade om en lite rolig grej igår. Det var nämligen så att när jag tävlade Ferrari förra helgen så hade jag innan bestämt att jag skulle hoppa i trav, detta med tanke på att han var stark och laddad eftersom han inte hade hoppat på väldigt lång tid. När han landade efter hindrena drog han i galopp och då tycker jag att det är självklart att jag tar ner hästen till en balanserad gångart, dvs om vi inte kan hålla galopp hela vägen utan att det ballar ur så travar jag istället. Efter min ritt fick jag då höra hur några stod och pratade om mig och Ferrari bakom min rygg, att vi hade haft en dragkamp med varandra och varför jag i hela friden inte satte på han ett starkare bett??

Jag fick även detta frågat direkt till mig också av samma personer, varför satte jag inte på ett pessoa eller ett kimblewick så jag fick "tag" i han bättre? Detta då efter jag redan berättat att jag ridit hästen 3 ggr och de var medvetna om att han inte hoppat på länge och var därför otroligt laddad. 

För mig är det helt sjukt att överväga att sätta i ett starkare bett på hästen när jag inte ens har tagit chansen/provat att träna bort "problemet". På träningen igår så gjorde vi halt på volten under framhoppningen, och jag fick vara konsekvent och i början vara ganska brysk på han, men efter två halter fattade han galoppen så att säga. Efter det behövde jag bara checka av med kramningar i tygeln för att han skulle lyssna. 

Summa kardemumma, EN träning för att lösa problemet med att han ignorerade mitt tygeltag, genom att konsekvent vara bestämd och sedan lösgöra honom via bakbenen. Han skötte sig kanon resten av träningen, och kändes avslappnad och följsam. Tänk resultatet av regelbundna träningar med samma tänk? De som föreslog att jag skulle rida på starkare bett har själva en het häst, kommer inte nämna namn såklart men jag vet att hästen alltid varit pigg och framåt, och de har alltid, alltid, alltid ridit på starka bett och har fått gå upp i styrka allt efter tiden går. Hästen är oerhört stressad och har tungproblem och slänger med huvudet. Jag kan då själv tycka att detta är tecken på att man bara har skjutit problemet framför sig, och de kommer nog aldrig kunna lösa själva grunden i problemet utan alltid få använda starkare bett eftersom de valde den vägen från början.

Jag undrar, är det okunskap?
Eller orkar man inte göra rätt?
Finns det omöjliga hästar?

Oavsett tyckte jag att det var kul att visa skitsnackarna att jag kunde lösa problemet utan konstigheter eller andra bett. Men jag bryr mig inte om vad de tycker, som jag skrev tidigare kan jag låta läktarproffsen göra på sitt sätt så gör jag på mitt sätt. Menar inget illa bara roligt hur man kan göra. Kram!

Jag och Ferrari har dragkamp.

DYNGSUR

Godkväll! Idag har tiden flugit förbi, jag spenderade många timmar på Dalahoppet som bjöd på både trevliga och mindre trevliga ritter, allt lär man sig något av och tar till sig nya grejer som man vill ta hem och träna på. Nu på kvällen har klubben arrangerat en gubb/kärringhoppning som jag har varit med och styrt upp. Stod ute på ridbanan och var speaker och även tävlingsledare tillsammans med Kristina från klubben, måste jag berätta att det har varit spöregn under hela tiden?! Blev blöt ända in till underkläderna, och direkt efter det ut till stallet och skulle pyssla om hästarna och egentligen träna Molle men det blev inget, var pissblöt och kall så då skjuter jag på det.

Jag brukar faktiskt ge mig ut oavsett väder, men jag ser inget fel i att ställa in i en situation som denna. Hade jag varit torr hade jag nog gått ut ändå, men nu kom jag till stallet pissblöt och skulle mocka och fixa innan, nää då får det liksom vänta. Nu ska jag tina upp lite sen tänkte jag skriva lite mer inlägg, har lite åsikter att dela med er.

Dalahoppet

Är just nu i Falun och kollar på tävling. Dalahoppet arrangerar klasser från 1.10 till 1.50m i helgen. Jättekul att ha stora tävlingar i närheten, hämtar massa inspiration! Varit många fina ritter hittills.

Bilden är tagen med iPhone.


Samma vanliga

Molle fick som vanligt ut och promenera på kvällen. Det har regnat och skogen doftade ljuvligt, de gröna knopparna på träden har blivit stora löv och helt plötsligt känns det sådär mysigt lummigt. Idag har han haft tömkörningsgjorden på under promenaden och det var inga problem, "man har väl inte glömt allt" säger Molle som inte brydde sig ett skvatt. Ska tillägga att han stod fast i stallgången i bägge sidor och stod still under hela tiden vi gjorde iordning hästarna. Hade bara vanliga grimskaft, men de satt iaf fast. Snart ska jag börja träna med kedjorna igen, han har blivit skrämd av kedjorna under utsläppen då han ryckt av den ena en gång, så han är lite rädd för dem men snart ska det nog gå bra igen.

Imorgon blir det träns på under promenaden. Ska gå vid bogen och styra via tyglarna med händerna vid manken och träna broms och styrning, ska bli roligt. Han är så ambitiös så han blir nog glad att vi börjar träna igen. Dröjer nog inte så länge innan jag är uppe på ryggen igen... (Iiih!)Hoppträning - Ferrari

Dagens hoppträning har gått över förväntan bra! Kommer nu analysera den lite kort för er som gillar sån läsning. Började med att rida fram och han var allmänt stark och okoncentrerad. Efter galoppen började jag rida med benen och vips så blir hästen fin och trevlig, hallå piloten, vakna! Hoppade fram på volt och fick på den delen där hindret inte var göra halt, sen fram i galopp igen för han var så stark och älgade fram. Men han rättade sig väldigt fort och resten av träningen kände jag balans och kontroll.

Vi fick rida linjer med 5, 6 och 7 galoppsprång mellan och red även kombination. Det flöt på väldigt bra och vi hoppade bana 2 vändor. Efter det blev Ferrari lite trött, men Anna tyckte han var trevlig och bara behövde bli mer riden ordentligt, så han svarar för lite mindre hjälper. Han var helcool att ha med sig, åkte ensam. Precis som de ska vara! Mycket nöjd med dagen.


De tyska grundprinciperna del 1

Jag lärde mig om de tyska grundprinciperna i dressyr för några år sen. Som Malin sa: den stora hemligheten bakom dressyr. Malin har lärt mig detta och när man får det förklarat tycker jag att det är en enda stor självklarhet, som absolut borde läras ut i tidigare åldrar. När man följer dessa sex steg är det viktigt att komma ihåg, att om du inte klarar av steg 1 kan du inte komma till de resterande stegen. Kommer du inte förbi steg 3, kan du inte komma till steg 4-6 o.s.v. Jag har detta i bakhuvudet inför varje ny häst jag rider, och det gör att jag klarar att rida de flesta hästar. Målet är ju detsamma, men metoden dit kan variera.

1. Avslappning
Att hästen är avslappnad är A & O. Är den inte avslappnad kan du inte få den att använda sig av kroppen rätt, du kommer inte få en korrekt form på den och den kommer inte koncentrera sig på dig till 100%.

2. Rytm & Takt
Att hästen inte är springig utan väntar in sin ryttare i den takt som bestämts. Man ska kunna korta och länga steget men behålla samma takt. Att hästen rör sig rytmiskt kommer oftast när den avslappnad.

3. Kontakt med bettet
Att hästen tar ett stöd på yttertygeln, inte biter sig fast eller blir tom i handen. Hästen tuggar på bettet och du får ett stöd på båda tyglarna, se till att det fungerar i båda varven.

4. Lösgjordhet
Att hästen rör sig med hjälp av hela kroppen, är uppmjukad i båda sidor och följer dina hjälper lugnt och harmoniskt. Att du kan länga och korta enkelt och hästen tar ett lätt stöd i bägge tyglar.

5. Rakriktning
Att du kan rida hästen rak med bibehållet stöd på tygel och att hästen spårar väl.

6. Samling

Som ordet säger, du kan samla din häst, men inte förrän alla de andra stegen sitter.


Failbild - Agnes inte så avslappnad. Kan tillägga att vi hoppade det trots lite spända...

I del 2 ska jag skriva om hur jag uppfyller alla steg ett i taget, och tips på hur man kan variera mellan olika sorters hästar. Hoppas du kikar in senare och läser det med!

Agnes - dagsläget

Agnes är som ni vet konvalescent pga att hon smällt på sig själv i hagen och fått en benhinneinflammation. Det var längre konvalescenstid på det än om hon hade fått en fraktur.. Såklart väldigt tråkigt då både jag och Malin har uppsatta tävlingsmål med henne. Vi har varit väldigt duktiga att träna henne, och lägger alltid upp vecka till vecka vad som ska övas på och förstärkas. Nu har ju hon vilat i snart 7 veckor och innan det hade hon hunnit vara ut på en dressyrtävling och var planerad att starta hoppning i slutet av april (första för året som inte låg mer än 2 timmar bort, typiskt Dalarna) men det blev ju inte så iomed att hon slagit på sig. 

Men vi har inte lika bråttom med Agnes längre, då hon inte är tillsalu för tillfället. Vi har inte samma tävlingspress och måste inte vara ute på varje tävling, varje helg, utan kan lägga upp tävlingsplanering utefter hur vi vill/hinner med. När man ska sälja en häst vill man ju vara ute så ofta man kan för att förbättra poäng och visa upp henne i länet, men nu kan vi lägga upp veckorna hur vi vill, och få henne ännu starkare. Ni vet hur det är mitt i tävlingssäsongen, man hinner inte med att träna på allt man vill göra eftersom man tävlar lör-sön, sen ska hästen hinna vila, gå både dressyr och hoppträning samt ridas ut någon dag och vips så är veckan borta? Agnes har återbesök på måndag, och efter det ska jag planera med Malin om hur vi ska lägga upp träningen. Hon har ju fått hålla igång i skritt, och vi tror att när hon gått ner lite i vikt (för tjock just nu) är hon nog inte långt ifrån tillbaka där vi slutade, bara det där sista med samling, stadigheten m.m. som man tappar när man inte tränar regelbundet. Mest är det väl vi som ryttare som tappar mest, hästarna kan om vi gör rätt helt enkelt, men hon ska stärkas igen som sagt.

Agnes är en otroligt ridbar ponny, som har många fina kvalitéer. Har alltid sagt om hon skulle ha växt över till storhäst (hon är 148cm) så skulle jag velat köpa henne själv, men Malin känner nog likadant. Hon har en enorm energi, ibland så hon känns som en atombomb att rida, men det är aldrig omöjligt att få henne att använda den energin till att arbeta, en otroligt arbetsvillig ponny som vill och vill och vill! Såklart kan hon ha sega dagar, men de är väldigt få. Hon har visat otrolig goodwill i hoppningen, stannar inte utan hoppar från alla lägen oavsett hinderhöjd, och i terrängen visar hon att hon hör hemma. Vi har bara hunnit med 2 träningar i terrängen men tränaren sa att hon såg ut att ha gjort det här i 15 år..Och det är inte bara ridningen jag gillar, hon är också hur gosig som helst och lämnar gärna sin mat för att komma och pussas, och så har hon alltid varit. Oavsett om Agnes är pigg och galen så har jag aldrig känt mig orolig på hennes rygg. Jag litar på henne, och vet att hon aldrig skulle vara dum även om hon kan strutta omkring och hoppa runt. Det är väl det som är tjusningen med att vara med lite från början, man lär känna sina hästar och får ett ömsesidigt band mellan varandra. Agnes litar nog fullt ut på oss också, eftersom hon alltid gör vad vi ber av henne. Hon är helt enkelt en supertrevlig ponny!


Första hopptävlingen - 2:a plats


Första dressyrtävlingen - 6:e platsSkulle ni vilja att jag skriver en kortare presentation
om hästarna som går att komma åt i vänsterspalten?


Kan vara lättare att hänga med då.

Hoppträning

Ikväll ska jag hoppträna med Ferrari. Hoppas på uppehåll! Ska försöka rida så mycket jag kan i galopp idag, så jag får hjälp att kontrollera galoppsprången framför och bakom hindrena, utan att han rusar iväg. Helt enkelt sätta han lite på rumpan och få mer kvalitetssprång, det kommer bli jobbigt för honom och jag anar att han kommer testa mig en del när han får lov att jobba och sätta mer under sig. Men vi provar helt enkelt. 


Tjock och glad!

Kvällen

Idag följde min gamla jobbarkompis Kajsa med till stallet, hon red Agnes när vi var ute på vår dagliga promenad. Hästarna skötte sig super, och Molle var riktigt duktig på stallgången idag, måste vara skönt för honom också att inte bära på lika mycket energi längre.

Var även förbi på ridskolan och blev en kort tur med vita sagoponnyn igen. Idag var hon mer stressad i början, men sen säger det poff så slappnar hon av och blir riktigt trevlig. Hon behöver bara en balanserad ryttare, hon är jättefin på töm men ryttarens signaler i sadeln gör henne förvirrad. Så det gäller att bara sitta still och erbjuda balans hela tiden.Molles skada och konvalescens

Molles skada och konvalescens
Tänkte ta och berätta i korta drag om hur det gick till när Molle skadades, vad det inneburit och hur konvalescenstiden har gått och bara lite info om ni själva råkar ut för något liknande i framtiden.
Molle blev skadad i slutet av mars, han blev sparkad av Agnes rakt från sidan med brodd så det var brodden som var boven, den gick rakt in på leden! Han var blockhalt och hade jätteont så vi åkte direkt till Strömsholms djursjukhus där de tog prover och konstaterade att han måste opereras morgonen därpå. Operationen innebär att de söver honom sen öppnar man in till leden och spolar med massor av koksaltlösning, helt enkelt för att spola bort hår, smuts och bakterier som ligger bakom infektionen = orsaken till att de sväller och blir halta. Molle hade 70% chans att bli bra efter första spolningen, och det blev han också! Dagen efter spolningen var svullnaden nästan obefintlig och han var helt ohalt.
De första 5 dagarna är mer kritiska för att såret fortfarande inte är igenväxt något så det kan komma in ny smuts, men Molle klarade sig undan det och fick komma hem efter 5 dygn på sjukhuset. Väl hemma var det sjukhage på bestämda mått och skyddsbandage de första dagarna för att skydda ärret och låta det växa igen helt och hållet. Sjukhage har man bara för att leden läker fortare om de står stilla första tiden, den läker om de får gå i stor hage och springa också men mycket långsammare så därför står de i sjukhage.
Tro inte att de står och har ont och lider, de är inte halta eller något alls. Inte mer än att dom är ömma om man klämmer på ärret. Molle har busat och bockat och försökt galopperat omkring på sin lilla 5x5m plätt. I början fick vi skritta några vändor fram och tillbaka på stallgången, bara för att se att han inte var halt. Vi tog tempen dagligen och för Molle låg den stadigt på 37,8 grader. Efter några veckor fick vi ta bort stygnen och därefter fick han även gå utan bandage. Då går Molle och smäller på sig ett nytt sår som vi får ta ut veterinär pga en svullnad. Men den berodde på överkänslighet efter att ha gått lindad i 3 veckor så det gick över på några dagar. Efter det har vi promenerat i korta sträckor på ca 10 minuter, som successivt blivit 30-40 minuter.
Just nu springer han och busar i hagen som han ska, och om några dagar går han i fullstor hage och är redo att köra igång. Eftersom det här har räknats som en fem veckor lång vila kommer vi ta upp hans inridning nu, det blir i takt med hans igångsättning. Denna ledskada är inget som lämnar något spår, utan han är helt återställd och den kan inte "spöka" i framtiden. Sedan släpps han på sommarbete och går ute dygnet runt tills i höst när träningen drar igång igen.
Molle har skött sig över förväntan under dessa långa veckor. En treåring full i energi inspärrad i en liten hage, men han har bara varit extra känslig för ljud och häftiga rörelser, flugit i luften för att någon lyft en hink och sådant. Spolningen gick på 53 000:-, det har tillkommit mycket pengar för att köpa tillbehören för att rengöra och lägga om bandage, samt bensin till och från sjukhuset, extra mat för fri tillgång. (Kan vara bra att veta om man söker på ledskador och hittar hit.)
Alla ledskador är individuella, och jag har fått instruktioner som gäller för just min häst, det kan skilja på om Din häst råkar ut för en skada. Jag var supernoggrann och gjorde exakt som min hemgångsinstruktion sa, men jag lärde mig att utveckla min bandageteknik bland annat, samt att våga använda brems om det behövs. Personalen på djursjukhuset i Strömsholm var toppen! Jätteduktiga och ringde med jämna mellanrum ända fram till det var dags att förstora hagen med råd och tips.
Tänkte ta och berätta i korta drag om hur det gick till när Molle skadades, vad det inneburit och hur konvalescenstiden har gått och bara lite info om ni själva råkar ut för något liknande i framtiden.Molle blev skadad i slutet av mars, han blev sparkad av Agnes rakt från sidan med brodd så det var brodden som var boven, den gick rakt in på leden! Han var blockhalt och hade jätteont så vi åkte direkt till Strömsholms djursjukhus där de tog prover och konstaterade att han måste opereras morgonen därpå. Operationen innebär att de söver honom sen öppnar man in till leden och spolar med massor av koksaltlösning, helt enkelt för att spola bort hår, smuts och bakterier som ligger bakom infektionen = orsaken till att de sväller och blir halta. Molle hade 70% chans att bli bra efter första spolningen, och det blev han också! Dagen efter spolningen var svullnaden nästan obefintlig och han var helt ohalt. 

De första 5 dagarna är mer kritiska för att såret fortfarande inte är igenväxt något så det kan komma in ny smuts, men Molle klarade sig undan det och fick komma hem efter 5 dygn på sjukhuset. Väl hemma var det sjukhage på bestämda mått och skyddsbandage de första dagarna för att skydda ärret och låta det växa igen helt och hållet. Sjukhage har man bara för att leden läker fortare om de står stilla första tiden, den läker om de får gå i stor hage och springa också men mycket långsammare så därför står de i sjukhage.

Tro inte att de står och har ont och lider, de är inte halta eller något alls. Inte mer än att dom är ömma om man klämmer på ärret. Molle har busat och bockat och försökt galopperat omkring på sin lilla 5x5m plätt. I början fick vi skritta några vändor fram och tillbaka på stallgången, bara för att se att han inte var halt. Vi tog tempen dagligen och för Molle låg den stadigt på 37,8 grader. Efter några veckor fick vi ta bort stygnen och därefter fick han även gå utan bandage. Då går Molle och smäller på sig ett nytt sår som vi får ta ut veterinär pga en svullnad. Men den berodde på överkänslighet efter att ha gått lindad i 3 veckor så det gick över på några dagar. Efter det har vi promenerat i korta sträckor på ca 10 minuter, som successivt blivit 30-40 minuter.Just nu springer han och busar i hagen som han ska, och om några dagar går han i fullstor hage och är redo att köra igång. Eftersom det här har räknats som en fem veckor lång vila kommer vi ta upp hans inridning nu, det blir i takt med hans igångsättning. Denna ledskada är inget som lämnar något spår, utan han är helt återställd och den kan inte "spöka" i framtiden. Sedan släpps han på sommarbete och går ute dygnet runt tills i höst när träningen drar igång igen.

Molle har skött sig över förväntan under dessa långa veckor. En treåring full i energi inspärrad i en liten hage, men han har bara varit extra känslig för ljud och häftiga rörelser, flugit i luften för att någon lyft en hink och sådant. Spolningen gick på 53 000:-, det har tillkommit mycket pengar för att köpa tillbehören för att rengöra och lägga om bandage, samt bensin till och från sjukhuset, extra mat för fri tillgång. (Kan vara bra att veta om man söker på ledskador och hittar hit.)

Alla ledskador är individuella, och jag har fått instruktioner som gäller för just min häst, det kan skilja på om Din häst råkar ut för en skada. Jag var supernoggrann och gjorde exakt som min hemgångsinstruktion sa, men jag lärde mig att utveckla min bandageteknik bland annat, samt att våga använda brems om det behövs. Personalen på djursjukhuset i Strömsholm var toppen! Jätteduktiga och ringde med jämna mellanrum ända fram till det var dags att förstora hagen med råd och tips.Tips och råd:

- Ring veterinären på en gång om ett sår läcker vätska som inte är blod
- Misstänker du ledskada, vänta inte! Snabbare in, desto större chans till positivt utfall
- Ha koll på din veterinärförsäkring! Ha gärna kopior i stallet
- Ska du bandagera knä kan kirurgisk tejp vara din bästa vän: linda i en åtta över och under carpus
- Använda hönät/krubba i sjukhagen så att hästen äter maten istället för att ligga på den
- Brodda av hästarna så fort isen är borta
- Om du får en skadad häst, fråga veterinären massor så du verkligen förstått läget, även om det är jobbigt att hästen är sjuk så är det bättre för dig att veta så mycket som möjligt än att gå och leva i blindo

En liten present

Titta vad Molle fick i present idag, för att han har utstått sin långa vila på liten plätthage!


Det gäller väl att belöna gott uppförande, eller hur? Idag har Molle varit på äventyr, imorse när gubben skulle släppa ut honom låg tråden på backen men han tänkte att Molle skulle gå förbi fast den tickade och in i hagen, så han knäppte loss grimskaftet. Då gick Molle åt andra hållet och galopperade längst bort och in i en annan hage. Så där fick han stå och beta så bytte vi tillbaka när jag kom till stallet. Vad vore väl en tisdag utan lite action? Om ni kikar in senare under dagen kommer ett inlägg om Molles ledskada och vad den inneburit.

Växtfas

Jag tror min häst växer lite.. Han ligger ner mycket i hagen och jag upplever han som större trots att han är smal, kan också vara därför han fortfarande är lite smal trots allt käk jag trycker i honom. Det går ju åt en del när de växer ändå. Ska bli så spännande att se var han är om ett år! När han har blivit riden och tränad och haft lite unghästvila och ätit upp sig ännu mer - men det blir då, nu ska vi inte vila mera utan ridas in! Måste börja jobba för sin vila nu minsann! 

Äppelgrönt

Jag vill ha en äppelgrön outfit till Molle. Jag tycker det är en stor skillnad på äppelgrön, ärtgrön och t ex limegrön, så för att inte förvilla er tanke satte jag ihop ett kollage. Det är snyggt att ha till vitt, brunt och svart.Det ska gå nästan mot pistage, då tycker jag nyansen är snygg. Limegrön kan bli så stickande, och ärtgrön ser man ut som ett barn i. Detta när vi rider dressyrträning för Malin på en sandbana med vita staket kanske.. Gäller att drömma och ha långsiktiga mål, och att se sig själv nå sina mål! (om det så bara är att välja outfit till tillfället)

GLÄDJE!

Fått nytt jobb! Jag har inte skrivit om det på bloggen men när jag började på mitt nya jobb så vantrivdes jag från starten, blev nästan sjuk av all ångest jag fick från det. Så har sökt lite nya jobb och nu måste jag säga att jag hamnat rätt, har fått jobb på stans stora ridsportsbutik! Att få kombinera min butiksvana med hästar och ridsport, är inte det perfekt? Har så mycket inspiration och idéer, skulle kunna börja imorgon! Det var detta jag var nervös över imorse. ;)


AWESOME

Nervös!
Idag ska jag göra något roligt, ni kommer nog få reda på mer inom kort.
Är superfint väder också så det peppar mig ännu mer! Håll tummarna nu!

Molles pappaDet här är Molles pappa. Är dom lika varann tycker ni?

Trivsam motion

Idag gick vi (jag och mollis) en promenad med Malin som red Agnes. Det verkar som att både Agnes och Molle busar rätt mycket i hagen nu för de är så avslappnade, nästintill trötta när vi går ut. Det är bara bra, de får gnabba med varandra istället för med oss hehe. Idag var det iallafall miljöträning för hästkorven, på baksidan stod en traktor och vedmaskin och skötte vedklyvning, det brummade för fullt. Och mitt på stallplanen höll Maria på att lastträna Mysla. Jättebra att utsätta honom för sånt här, speciellt när han har Agnes med sig som stöd. Hur mycket stöd Agnes nu är hela tiden går ju förstås att diskutera.. ;)Du gör mig så glad!

Min dag

Detta vann jag i tävlingen förra helgen. Sånt här är ju perfekt! Pälsglans, flätgele, mankam och nya gummisnoddar, verkligen behövligt alla gånger.

Idag har det varit pisstråkigt väder rent ut sagt, jag och Malin har dock varit och köpt en höbal till hästarnas hage, det kliar lite i fingrarna när man tänker på att innan den är slut går de antagligen i gräshage... Det går så fort, men kan ändå kännas så långt borta då vi vaknade till snölandskap igår och idag har det varit regnrusk som sagt. Men det är bara lite sent aprilväder, kan vi väl säga.Det tar sig, lite i taget. Sommarhagen är inte gigantisk, men den går ner till skogen och in i skogen i ena hörnet, för att hästarna ska kunna söka skydd en varm dag. Nu om det blir varmt efter regnet kommer nog det gula slås ner av det nya gräset som gror under, och snart är den nog i full grönska. I början kommer de ju inte gå ute dygnet runt utan även gå på box, sen har vi en till hage vi kan rusta upp om vi behöver mer bete så småningom.
Har ni också snö eller står era gräsmattor i full grönska?

Hittat ett träns

Varit på Aubiose en snabbis och hittade två grejer jag ville ha: ett träns till Molle och ett vitt dressyrschabrak med en smal blå passpoal och svenska flaggan som logga nere i hörnet. Men när jag känner efter vill jag ju hellre ha ett träns så man får prioritera, ett tävlingsschabrak till mig och Molle är ju totalt onödigt att köpa just nu, det dröjer ju minst ett år innan vi ska ut på någon tävling! Men tränset gillade jag, var ett av märket Treadstone, samma som vi har till Agnes. Lädret är otroligt mjukt, nosgrimma och nackstycke är fodrade och verkar bekväma.Molle ska ha ett svart med silvriga spännen. Priset var kring 800 kr och det tycker jag är riktigt bra för ett kvalitetsträns! Jag vet ju hur läderkvaliten är eftersom Agnes har ett som sagt. Jag tycker det passar bra för både hoppning och dressyr, sen när man väl ska ut på dressyrtävling kommer nog Molle få ha en vitfodrad nosgrimma eftersom han inte har några ansiktstecken så ger det en vacker effekt.

Jag väcker MolleTänk den dagen jag visar ridfilmer på mig och Molle! Tills dess får dessa töntiga "hej" videos duga.

Irriterande

Något jag faktiskt stör mig så himla mycket på är när ryttare när de rider hästarna inåtställda och de inte får igenom insidan riktigt, då för de innerhanden lite över på andra sidan mankammen, alltså lyfter över den på utsidan i tron om att man får igenom innerställningen lättare. Så kan det lätt bli för det känns rätt, men i själva verket så är det innerskänkel som fattas! Du får inte igenom insidan mer, du blir bara starkare i ett ställande tygeltag, där ska du använda innerskänkeln, hästarna smiter undan annars.

Känner du igen dig? Det är så lätt hänt att rida så, har nog gjort det själv förut. Men händerna ska vara på varsin sida mankammen, och man ställer/böjer hästen med skänkeln, dvs hela benet. Det är många som rider mycket mer med hand än säte och ben, men jag tror att fler och fler blir medvetna om riktig ridning när man blir äldre och om man har viljan att utvecklas och förändra sin ridning.

Mina små klagoinlägg är inte riktade mot någon person
utan bara sånt jag snappar upp och som stör mig. ;)

Bomövning - unghäst

Tänkte tipsa om en övning för unghästen som får den att tänka efter, bli lösgjord i bägge sidor samt höja ryggen och därmed söka sig framåt i formen. Markbommar och upphöjda bommar på serpentinbågar som du rider i trav. Bäst resultat blir det om du har ca 4-6 bommar vid varje rakriktning så hästen får chans att kunna rätta sig mot slutet av bomserien, rider man bara 3 st kanske den kommer fel men den är direkt ute ur serien igen så den har inte hunnit rätta sig något.Det gäller att ryttaren endast bestämmer tempo och styr, och låter hästen ansvara själv för hur den ska ta sig an bommarna. Den kommer märka om den måste bromsa eller ta för sig mer, och det gäller att låta hästen lära sig helt enkelt. När den får med sig bakbenen och höjer ryggen kommer den bli lösgjord och du kommer få den på bägge tyglar då man byter varv hela tiden. Man kan rulla på denna övning rätt länge, och avslutar när man uppnår det man vill ha ut av övningen.

Strömsholm

I höst ska jag plugga på Strömsholm! Fick mail att jag blivit antagen igår, det ska bli så roligt! :D Jag kommer studera på distans så jag kommer bo hemma och jobba samtidigt. Spännande va??


Ami - dressyr

Varit hos Ami på förmiddagen och ridit. Skrittade ut med grannen först och sedan red jag på banan. Ami var pigg och busig vilket resulterade i bockningar och lite kast hit och dit. Red lite övergångar för att få tillbaka henne, sen testade hon mig genom att trycka sig utåt så mycket hon kunde när vi svängde. Bara unghästtestning så såg bara till att vi hamnade där jag bestämt och lät henne inte bestämma själv.

Efter lite styrträning gav hon med sig och vi red på stor volt i mellantrav, och efter nåt varv kom hon självmant tillbaka lite och fick en stadig takt och då följde även formen! Jättefin form där hon var lätt i handen och följsam för ytterhjälperna. Red flera varv och kunde byta varv och ställa om samt behålla formen, då var hon trevlig och faktiskt ridbar! Hon får gärna busa fler gånger om hon får så bra påskjut. :)


Ridskola

Idag har jag jobbat på ridskolan och hållt i kvällens fyra lektioner. Det är så roligt och givande att stå och jobba med ungdomar och vuxna när man ser att man ger dom verktyg att hjälpa sig själva med. Nu är inte jag världsbra på att lära ut eller rida själv för den delen, men jag vill mycket och försöker vara den positiva Elin som jag alltid är, och jag har hittills fått trevlig respons. 

Fick själv också rida lite, hoppade upp på en B-ponny som ser ut som en sagohäst, vit med lång grå man och svans, så otroligt gullig! Hon är så liten, så jag är egentligen för lång, men väger inte så mycket så jag red henne lite. Hon blir otroligt stressad på lektionerna då barnen ger alldeles för många signaler, och de tycker hon är så snabb så de bara bromsar och bromsar.

När jag red försökte jag istället att få henne att gå framåt, hon stod ju emot och var nästan "får jag?" när jag försökte få henne att länga på sig. Hon är otroligt känslig i munnen så jag bara hade en stilla hand för stöd och sen fick man styra med skänkeln och hon förstod mig, men tog inte för sig. Jag red på framåt och framåt och hon förstod tillslut att hon fick balans med mig så hon frustade loss och blev lite längre i formen. Ägaren ville att jag skulle komma fler gånger och rida så jag tror jag ska göra det, så enkelt att svänga förbi ridskolan på vägen till stallet, hon står ju inne ändå så bara att göra iordning och rida lite.

Lånade från hemsidan, fotografen står på bilden.

Molles nya hage

Idag var nog Molle lycklig. Jag byggde nämligen en större hage åt honom så han och Agnes går tråd i tråd nu och kan beta tillsammans. Han gjorde inte jättestor affär av den nya hagen, började med att äta och äta och äta sen körde han och Agnes lite race med bockisar och sparkar sen var det maten som lockade igen. 

Värmde hjärtat att se honom kunna gå omkring, nu kommer det verkligen gå fort framåt, om några dagar får han gå i ännu lite större och snart är det dags för dygnet-runt bete. Och om en vecka får vi som sagt börja träna med träns igen.Babbel

Måste faktiskt få skryta lite här i bloggen och berätta vad veterinären sa om Molle idag. Knät såg jättebra ut, det var ju hon som kom ut när han fick sår nummer två. Hon kommenterade vad trevlig typ han var, kort stark rygg och fina långa ben, att hovarna var av bästa kvalite och att han säkert skulle bli väldigt snygg och musklad när jag började rida honom. Det är så kul att höra det från en veterinär, hon har ju inget för att stå och säga sånt när man inte ens frågat henne liksom. Hon sa även att han har en trång mun, och att jag ska vara noga att prova olika längder på bett så jag inte har ett för långt bett, det är alldeles för många som rider på för långa bett för de vet inte hur man provar ut dom. Så det ska jag tänka på, han har 10,5 nu och jag tror faktiskt att det passar riktigt bra, men jag kan ju alltid prova ett mindre och se om det blir bättre eller för litet.

Ferrary

Visst har vi haft några fina dagar? Idag har vi även mockat ur hans lilla sjukhage, det blir mycket hö och annat skit som lagras på hög. Vi körde minst 10 kärror och lite finns fortfarande kvar. Får tacka för värmen och solskenet för all energi man får så att saker och ting blir gjorda. Idag har jag mockat hagen i linne!Inridningen

Planen jag har i huvudet med Molles inridning är att backa nåt steg från där vi slutade men sen köra på likadant som vi gjorde innan. Med hjälp från Malin hela tiden, hon får övervaka och säga till om det går för fort/segt, bra att ha andra ögon än sin egna, man kan inte vara rädd för att ta hjälp.

1. Börja ha sadel och träns igen
När han får gå på fri tillgång samt röra sig regelbundet kommer nog ryggen tillbaka, han blev lite kantig under första tiden av konvalescenten så han får några veckor att äta upp sig igen.

2. Longera och ha framåtbjudning
När han har egen framåtbjudning tänkte jag börja med inspänning på yttersidan så att när han sänker huvudet hittar han ett stöd och kan börja jobba med formen.

3. Hänga - sitta upp
Sen är det dags att sitta upp igen, och ledas omkring och förstå att man kan gå framåt utan att den som leder går först. Prova bromsa, svänga, starta osv. Sedan gör man samma sak på lina, så att han förstår att den på ryggen ska visa vägen. Sen kommer traven och galoppen naturligt efterhand han förstår.

4. Börja rida ut
Jag vill ut i skogen efter annan häst så snart Molle är styrbar, för han är avslappnad där och jag ska ju bara åka med egentligen. Där får han lyfta på fötterna, svänga runt träd, få framåtbjudning och så småningom tar vi alla gångarter därute.

Vissa kanske vill rida sina unghästar i ridhus hela första tiden men jag känner att jag vill komma ifrån fyra väggar ganska omgående, jag tror de flesta hästar egentligen trivs i skogen och jag vill som sagt att Molle ska vara trygg och nöjd med att gå i skogen. Han lär sig nånting nytt iomed inridningen så det spelar väl egentligen ingen roll var han lär sig det bara han är trygg och avslappnad där man är.


Molle, alltid nöjd och avslappnad på våra skogsturer

Veterinärbesök

Idag har vi haft besök av farbror doktorn, eller ja, fru veterinär var det ju faktiskt. Hon kommer på hembesök så det är ju väldigt praktiskt när man bara ska göra rutingrejer. Idag har vi vaccinerat, raspat tänder och dragit ut den lilla men sylvassa vargtanden, allt var över på 20 minuter och blev billigt också, hur skönt som helst.

Molle var så pigg så han fick 3 (!) doser med lugnande innan hon kunde börja, så det tog ungefär två timmar innan han hade vaknat och vi kunde släppa ut honom i hagen igen. Då passade jag på att frisera herrn, började med att klippa manen och när jag klippt den till önskad längd mätte jag hur tjock den var, den stod ut en hel hand från halsen, så många lager man är det alltså! Ryckte massvis och ändå måste jag fortsätta en annan dag, men nu börjar han bli fin!

Så nu är allting klart för att sättas igång, om någon dag går han ut i större hage och om en vecka får han börja ha bett så då börjar vi om med träns och styrning, broms och så vidare. Nu hoppas vi att alla håller sig friska ett tag till, peppar peppar!

Här var den innan jag började rycka, ska lägga upp en bild när jag ryckt klart också!

Den stora läxan...Jag och Molle i djupa dalaskogen... Idag bråkade vi bara med varann, han försökte hela tiden snabba på och gå framför mig, fick vara konsekvent och visa att det var jag som var ute och gick med honom och inte tvärtom, men han försökte hela tiden prova om han fick gå framför och leda om och om igen. Tålamod är din bästa vän när du tränar din unghäst!

Träning inför treårstest

Hela dagen har spenderats på träning inför treårstest. Jag var inte där med någon treåring utan vi åkte dit med Ami, fyraåringen för lite social träning och även för att löshoppas lite. För det första kom vi sent då det tog 1½ timme att lasta, ni vet hur det kan vara med de unga hästarna, jag börjar kanske förstå varför man sätter röda märrar i en egen kategori också...

Väl på plats var hon en ångvält på 550 kg muskler så jag fick börja med att dra mig undan och faktiskt sätta henne lite på plats. Hon är en dominant dam som blir farlig om hon inte kan lyssna på sin pilot så det är väldigt nödvändigt att ta ner henne på jorden, efter tusentals halter - back - fokusövningar så var hon trevligare att jobba med, och efter löshoppningen började hon lägga fokus på mig så visa vid hand gick jättebra, och ridningen gick också väldigt bra men hon blev trött ganska fort. 

På vägen hem lastades hon på 20 minuter, med lite behövlig hjälp från Carro, vi tänker lika i hanteringen av unghästen och direkt hon kom och hjälpte från marken (jag fick ta hand om ledandet så jag kunde inte påverka så mkt när hon försökte gå bredvid/kasta sig osv) så klev hon på så snällt så. Lillfia!RSS 2.0