Fredagsmys

Idag har jag fått lägga om Molles bandage då han ägnat sin första dag i friheten med att rulla sig = bandaget glidit ner. Man blir ju extra hönsmammig eftersom man vet att det inte får komma i smuts i stygnen.. Rengjorde med koksaltlösning (tack Veronica) och lade på nytt. Är noga med att följa precis vad veterinären ordinerat för Molle, ska vara noggrann nu så det inte "kan" bli fel.

Men nu tar vi helg va? :)


Jag rider B-ponny

Idag har jag ridit B-ponnyn Fille Filur som står i vårat stall! Försökte trimma lite, han är inte så stark i kroppen men han kan i grund och botten. Smidig som ett kylskåp skulle jag vilja säga haha. Men visst ser jag inte så stor ut? Hade dressyrläder men vi provade hoppa några språng i slutet som mamma fotade.


Agnes har sträckt sig i hagen så hon vilar några dagar, därför hade jag så stor ridabstinens. Men bra man kan låna häst av andra i stallet dom gångerna. Fille var kul!


Sjukhage

Nu får Molle gå i sjukhagen ute tillsammans med de andra! Han tyckte det var toppen, och matte blev också glad att han var så lugn och harmonisk. Bättre han står därute lugn för om han stressar och oroar sig kommer han inte gå upp i vikt igen i den takten man önskar. Om han är lugn kommer han ta åt sig av maten mer. Så nu har jag börjat göda honom igen, fullt med lusern! Lusern är ett foder man kan öka väldigt successivt utan att det tar skada, vissa hästar kan dock få såna proteinknölar men det är rätt ovanligt. 

Idag har jag ridit lite, man blir ju så sugen och får abstinens så fort man inte kan rida sina egna. Berättar mer om det snart, nu blir det matlagning!

I sjukhagen vid skymning. :)

Äntligen

Nu är prinsen hemma!Jag var med jobbet i Sthlm under tis-ons och eftersom Molle skulle hämtas på tisdag så ställde världens bästa mamma upp och hämtade honom! Molle knalla in på en gång och var så lycklig när han kom hem igen, Agnes med! 

Idag har jag läst rådgivningen angående konvalescensen och Molle får faktiskt gå i sjukhage, så det blir bara boxvila tills imorgon då jag vill att han är inne första dagarna "ifall att". Men sen får han gå ute nära de andra, i en utebox som vi byggde förra sommaren, ordentlig med trästaket + tråd. Kommer bli perfekt! Den ligger i anslutning till 3 hagar så han får många kompisar kring sig. Vi fick även gå på stallplan fram och tillbaka för att hålla igång leden samt kolla så han är ohalt, vilket han är. :)

Sen om ca 2 veckor ska han promeneras 2x10 minuter varje dag, kommer han att uppskatta! Sen när han är helt frisk är det dags att släppas på bete, så det blir som ni förstår inget treårstest. Men funderar i-och-med vilan han har nu att man kan fortsätta inridningen samtidigt som han börjar gå på bete, sen får han såklart en fullständig vila hela juli-augusti.. Jaja det blir bra hur som helst, nu är ju min fining hemma igen! Gosig som vanligt, och duktig att linda benen på haha, tack för den här gången Strömsholm!

En lång, ledsam historia med ett bra slut...

Nu ska jag berätta varför jag har varit frånvarande på bloggen. Det hela börjde i onsdags eftermiddag när jag fick ett samtal från Malin. Hon berättade att Molle var skadad. Hon själv var på jobbet, men Sonja från stallet hade ringt henne efter att ha försökt fått tag i mig. Hon sa att det verkade vara allvarligt. Jag sprang hem från jobbet och åkte ut tillsammans med mamma direkt. Jag såg redan från bilen när vi kom längs hagen att det var otroligt allvarligt...

Kommer fram till Molle i hagen och han är svullen som ett elefantben på ett av frambenen. Ser ett pytte-ytte-litet sår på carpus/framknät där det runnit vätska och lite blod. Han står nöjt och äter mat, men jag vill undersöka såret men det går inte att peta på det utan att han kastar sig bakåt, så ont han hade! Ringer meddetsamma distriktsveterinären och efter att ha ringt 3 nummer får jag tag i en som efter jag förklarat föreslår att jag direkt ringer till Strömsholm. När de får höra beskrivningen säger de åt mig att försöka lägga ett skyddsbandage och komma på en gång...

Snäll som ett fån är han Molle, som trots att han är blockhalt, följer med ur den leriga hagen och in i transporten. Totalt förtroende för oss, som att han förstod att vi skulle hjälpa honom. Gick inte att komma i närheten med linda så han får åka som han är. Väl framme så kliver han ur och med lite energi traskade han glatt in på kliniken och väntade så tålmodigt och duktigt, de trodde inte han var 3 år bara.

Nu väntade många långa timmar med provtagningar och andra äckliga grejer, för en som inte tål blod + inte hade ätit sen kl 12 så var det väldigt obehagligt under de här timmarna. Fick i alla fall i mig lite coca cola och kunde stå på benen, men Molle bara stod så snällt så matte kunde stå med huvudet mellan benen så jag fick runt lite blod iaf. Efter första testet visade det sig att såret, som förövrigt berodde på en broddspark från Agnes, hade träffat rakt in i leden och pajat den. :(

Veterinären förklarade läget som mycket allvarligt, och det krävdes sövd operation på morgonen efter för att spola bort allt som var infekterat och om han var bra dagen efter det var det 90% chans att få en bra prognos och efter 5 dagar med bra prognos visste man att han skulle bli helt återställd. Men om han inte svarade på spolningen dagen efter så skulle det diskuteras om man skulle få lov att göra en ny operation, men denna gången sänktes chansen att bli bra till ca 30%.

När veterinären berättade att varje spolning kunde kosta upp emot 50-60 000 kr höll jag på att sätta hjärtat i halsgropen. Eftersom jag bara haft Molle i exakt en månad vid tillfället har jag ej kollat över om man skulle höja veterinärvård, byta bolag eller liknande så min veterinärvård täckte endast 60 000 kr. Alltså hade vi bara en chans att spola Molle då man inte satsar 60 000:- ur egen fick på en 30%-chans-att-bli-bra-operation på en treåring som inte ens är inriden... Iaf inte jag. Med den prognosen fick vi lämna Molle på kliniken. Tur var att han inte hade fått någon fraktur eller lös benbit av sparken iaf, han fick ta 5 röntgen plåtar.

Hem mitt i natten utan häst och trött och sliten, man hade ju gått på högvarv hela kvällen och natten. Dagen efter ringde kirurgen innan operationen och förberedde mig lite, sen ringde han efteråt och han sa: "Din häst, Mordillo, mår bra och vi har spolat bort allt smuts och hår bla bla bla". Det var så skönt att höra! Inte bara att de noggrant fått bort allt utan att själva sövningen och uppvaket hade gått så bra också. Det är ju alltid en risk när man söver hästarna, men man får bättre resultat av operationen än att ha hästarna stående.

Nu väntade fredagen, lördagen och söndagens prognoser. På fredagen ringde de och berättade att första dagen efter operationen var Molle helt ohalt och svullnaden var nästan obefintlig! Han hade svarat väldigt bra på spolningen med andra ord! Hon sa att under lördag och söndag ringer de inte om han inte får en ny infektion, så det var bara att hålla tummarna. Men hon sa också att vi skulle ha maximal otur om detta inträffade, men jag vågade ändå inte andas ut. 
Molle med kanyl som han fick 3 olika mediciner i stackarn.
Lördag och söndag har gått i snigelfart, men utan att det ringt. Och idag, ringde de och sa att min häst Mordillo mår jättebra, såret ser jättefint ut och han är fortfarande ohalt så imorgon kväll får han komma hem! Ni anar inte hur detta har kastat mitt liv upp och ner, har haft ont i magen, huvudet och i hjärtat.
Har redan från när vi åkte in med honom varit beredd på att vi kanske skulle fått ta bort honom om inte första spolningen gett resultat, och det har varit så hemskt så ni anar inte. Nu blev det en ganska dyr räkning ändå eftersom på Agria måste man betala 20% av beloppet själv, men det underlättar att betala den när man får hem sin häst hel igen än om man skulle fått ta bort honom men ändå betalat... 

Prognosen på denna skada är att de blir helt återställda efter några veckor. På Molle beräknade dom ungefär 4-6 veckors vila, sen ska det inte märkas att han varit med om detta för resten av livet! Jag måste tacka för "turen i oturen" att han råkade ut för något som för det första inte ger några men och har en superkort konvalescenstid, jag menar, vad är 6 veckors vila gentemot ingen häst?? Och för det andra får jag tacka för att man vet på en gång, inom några dagar att han blir helt bra, hade inte varit kul om man skulle stå med en häst på boxvila länge sen testat sätta igång och se om han blev återställd eller inte. Nu är det ändå raka besked.


image description

Vill avsluta med att säga till er att uppskatta varje dag med hästen, en sån här olycka händer så lätt. Molle och Agnes är bästa vänner, men detta uppkom under lek. Och så vill jag säga att kolla över era försäkringar, det är så viktigt att ha koll på dessa saker när det väl händer något. Jag hoppas att ni aldrig behöver genomgå detta med era hästar, även om man måste vara inställd på att de är djur och förr eller senare råkar de ut för saker. Denna gången hade vi tur med en så skicklig kirurg och att vi kom in relativt snabbt. Så ring hellre veterinären för många gånger än inte alls, hade vi avvaktat i tron om att svullnaden skulle gått ner hade vi inte haft samma chans för att Molle skulle blivit bra igen.
Det hjälpte väl inte att jag dagen innan var så lycklig för jag hade ridit på honom, men nu spelar det ingen roll. Nu vet jag att han kommer hem och kommer må bra igen, det är det viktigaste!

Snart.Jag kommer snart tillbaka. När mitt hjärta är lagat...

Dags för ridning

Ville visa film från första gången Molle bär ryttare. Innan detta har jag hängt på honom i ridhuset varje gång vi har varit iväg, har inte skrivit om det då jag ville hålla det lite för mig själv. Men nu har han alltså burit ryttare också. Hoppade upp 3 gånger tror jag, detta är filmat första vändan. Sen innan vi avslutade stod vi också bara på pallen och bökade, klappade på rumpan överallt, sparkade med foten på rumpan och sådär för att han skulle vänja sig med en gång att man kanske slår i lite vid uppsittning, men som ni ser på filmen var jag väldigt försiktig första gången, för att inte skrämma honom såklart. Kan skriva mer en annan dag om hur det har gått när vi har hängt på honom osv, hur vi har lagt upp det.

(Observera dock att en häst inte är inriden för att man suttit på den.)Kommer inte blogga förrän om några dagar igen, det gäller fortfarande men ville visa filmen för att hålla lite liv här ändå.

bara så ni vet...

Kommer inte blogga på ett par dagar, återkommer i nästa vecka!Så glad och nöjd

Idag har jag ridit Molle!!! :D :D


Pållarna

Sorry för de dåliga bilderna, men visst är jag snygg i mjukisar och stövlar? ;)

Idag har vi övat att bromsa och gasa, och han är så duktig! Han är så duktig att vänta på mig, hoppas han kommer vara likadan när man rider honom. Han svarar riktigt bra för bettet, behövde inte ptrooa när vi bromsade och kunde svänga åt bägge hållen. Dessutom var han så lugn och avslappnad trots stormblåst och springiga hästar omkring sig.

Agnes och jag red en vända, var hårt i backen idag (det är aldrig lagom numera :P) men vi jobbade i skritt och trav, hon var så mjuk och fin! Det senaste slitet Malin lagt ner märks verkligen av. Spännande!

Idag provar jag på dagtidsjobb för första gången. Känns väldigt spännande och nervöst! Jag hoppas att jag kommer trivas. Jag har alltså som ni kanske förstår fått ett nytt jobb, och kommer inte stå på köpcentret längre (vi får väl se haha), vilket känns bra med tanke på att man slutar 20:30 där varje vardag. Nu måste jag fixa håret, jobbet är på en PR byrå och att se bra ut är väl trevligt om vi har kunder som besöker oss. Mysig

Ikväll när jag var i stallet så ville Molle mysa väldigt länge. Han är gärna med mulen och upptäcker lite vid ansiktet, då jag inte har haft han så länge så har han inte fått ha mulen där då jag inte velat bli biten men nu fick han lägga mulen på min axel medan jag kliade honom bakom öronen. Han har varit känslig om öronen sen han kom, men nu var det okej att jag pillade överallt. När dom små liven väl är avslappnade är väl det mesta okej med dom. ;)

Längtar varje dag tills jag kan åka ut till stallet, önskar bara det låg närmare så jag kunde cykla dit. Blir så himla mycket pengar på bensin, det är ju skrämmande. Nu ska jag sova, imorgon är en viktig dag!


Planering

Imorgon ska jag följa med Micca och Martina till Falun för att kolla på lite hopptävlingar, klasser 120-130. Det ska bli roligt! Känner ganska många av de startande och alltid kul att kolla på hur bekanta ekipage utvecklats eller ligger till just nu. Inte minst blir man grymt inspirerad och motiverad! 

Så fort banan på klubben är lagad (stormen Dagmar förstörde den) så ska jag börja rida markarbete en extra dag i veckan med Agnes, det gav så himla mycket förra året när man kunde hoppa lite 2 ggr i veckan. Dessutom ska hon gå mer detta år, hon är ju hela 6 år gammal! Hon mår ju som sagt bäst också när hon får gå ordentligt sedan låter vi ha henne vila sammanhängande några veckor emellanåt.Nu vill man nästan gå och lägga sig så man får söndag och träffa sina (nya) vänner. :)

Uteritt

Idag har jag och Agnes varit ute på en tur i skogen. Red fram och tänkte mycket på att ha henne rakriktad och att hon inte får vrida ut rumpan åt något håll och tvära, utan verkligen att hon spårade rakt inunder sig hela tiden. Både i skritten och traven fortsatte jag så, red tempoväxlingar med mycket ben så hon inte började slingra sig när man bad henne korta sig utan fortfarande trampade mer under sig.

Red fram väldigt friskt, den vägen jag red brukar jag trava och galoppera ihållande 15-25 minuter i början. Då får man igång henne ordentligt och hon blir varm och mjuk. Vägen är en åkerväg med sand och grus så den är inte lerig, tacka vet jag våra ridvägar! Sen när vi kom in i skogen travade och galopperade jag igenom vattenpölar. Agnes som är lite skraj för vatten gick bara rakt igenom så det var ju bra, och överraskande. Måste ha varit en bestämd pilot idag!

Jag och Agnes brukar börja bråka på vägen hem i skritt på lång tygel för jag tycker hon drar mycket åt vänster med huvudet, men idag lät jag henne inte slingra iväg utan red på framåt hela tiden så vi kom aldrig i något bråk. Skönt! Var härligt att komma ut på en tur, var faktiskt rätt länge sen med tanke på ridunderlaget denna vinter!Medveten ridning

När jag håller träningar tycker jag det är bra att stanna upp och prata med sina elever. Det blir lätt så att man ber dom göra en övning, och de gör och gör men kanske inte har reflekterat själv över varför man gör den och vad man vill ha ut av den. För när man t ex går på ridskola så ifrågasätter man inte så mycket utan man rider runt och gör det som ridläraren säger.

Tror att när man börjar bli medveten i sin ridning, då går det väldigt fort att bli duktigare. När man är medveten om att "denna övning gör jag för att..." så tror jag att man får ut mycket mer av sina träningar! När jag vikarierade på ridskola så var några av mina kompisar elever till mig, och då brukade jag påminna dom när vi sågs att ta för sig mer i ridningen, att börja påverka hästarna själva under uppvärmningen redan istället för att rida längs spåret i alla gångarter bara. När man får igång huvudet på ryttarna så vill de flesta oftast ha mera, och det blir bättre ridning.Jag (i allra högsta grad såklart) måste stanna upp mig själv och vara medveten om att nu ska jag rida öppna här och ställd ditåt, för att kunna få henne mer under sig eller vad det nu kan vara. Är man medveten om hästens fysik och hur man löser problem i grunden så kommer man längre än om man bara rider på den där volten i tusen år utan att det egentligen inte händer något förutom att man går på böjt spår.

Repetition: tömkörning

Molle hade två vilodagar tis och onsdag eftersom han var i ridhuset både lördag och måndag samt tömkördes på tisdagen. Man kan inte göra för mycket med treåringarna, jag kommer försöka tänka jobb två dagar, vila två dagar, jobb en dag vila två dagar osv. för att man inte ska jäkta deras huvuden. Räcker gott och väl att göra något med dom 3 dagar i veckan, de andra dagarna ska de vara häst och busa i hagen och äta upp sig och tänka lite helt enkelt. Det är vad jag tycker. 

Igår skulle vi tömköra igen, men denna gång var det lite svårare. Det berodde dock inte på Molle så mycket utan yttre omständigheter. Det var 5 (!!) bilar på parkeringen, ägaren till isisen och russet var där med sin dotter, de hade sin medryttare där med sin mamma, I-B var där, Maria hade 2 bilar och hon kom med transporten också för att hon hade hämtat hö och min bil var där såklart så hela stallplanen var attackerad. Så vi fick vara i sommarhagen. Han var pigg samt att han var lite spänd för all aktivitet på stallplanen så jag tänkte låta han trava av sig lite men han bara halkade runt eftersom tjälen gått ur och han sjönk ner i leran så man fick helt enkelt bita det sura äpplet och avsluta. 

Men iaf så hade jag de rundsydda tömmarna och bromsen samt styrningen gick bra! Nu gick han inte på tygeln haha. Men kul att se att han sänkte halsen och jobbade när han fick stödet, men inget jag eftersträvar nu i början utan han måste lära sig tömkörningen helt och hållet först. Nu fick han eftergift också när jag hade gjort halter. Men tänkte i alla fall prova mer idag om det är plats på stallplanen, där är det grus/sandunderlag så det funkar jättebra. Han stod stilla och lugnt på stallgången idag vilket var kul eftersom han var helt ensam.Det var "tur" att Tia var så trevlig att tömköra, vi lärde varandra så mycket känns det som. Jag vet liksom ganska väl hur jag vill att Molle ska vara i tömkörningen, och jag hittade sätt att få Tia dit jag ville så får göra likadant med Molle. Gäller att göra övningar hundra gånger om för hästen är ju som sagt ett vanedjur som lär sig via repetition.

Svart

Detta är en svart häst. :p


Film

Här löshoppar Molle för första gången, 1½ år gammal.Inspirerande bloggar och regelbunden ridning

Jag tycker om att läsa bloggar med folk som rider regelbundet och seriöst. Då blir jag själv inspirerad! Ibland är det ju sådär att man ställer in en dag för att det regnar, men det kan bli fler anledningar, mörkt, lerig häst, andra orsaker. Men de som vet att de måste rida och träna för att få resultat tycker jag om att läsa om, för att de ger mig motivation. Det behöver inte vara tävlingsryttare på hög nivå som t ex Kristina Warg, men bara någon som är duktig och ambitiös!

Agnes är en sån häst att ju mer stimulerad genom motion hon är desto trevligare att hålla på med, men såklart får hon vilodagar fortfarande då hon är rätt ung, men jag tror definitivt att hon är en häst som ska gå 6 dagar i veckan ungefär, ridas ur och igenom för att må som bäst. Vissa hästar som inte får nog med motion lägger till med olater, inte bara krubbitning, vävning m.m. utan dumheter pga överskottsenergi de inte vet var de ska lägga. Tömkörningen


Jag tar tillbaka det jag sagt om valacker i boxen! De senaste 4 dagarna har han radat upp bajset längst bak och en och samma kisspöl. Underbart lättmockat, och skottkärran är inte full som den varit. Kan ha att göra med att jag slutat ge han morgonhö vid kl 6-fodringen, det tar sån tid för honom att äta upp all lusern så han har bara gått runt höet i allt spån och gjort det svårmockat.


Idag har jag tömkört Molle. Han var lite dryg på gången, men det måste man vara medveten om med unghästen att flocken är viktig för tryggheten, och tar man ifrån den så kommer han nog vara lite orolig vissa dagar. Han börjar stå riktigt bra fastspänd, han har både backat och gått framåt och märkt att han sitter fast, men får inte panik. Det är ju bra.

Iaf så var vi på stallplanen och övade tömkörning. Gick bak vid gjorden och styrde runt på volt, på stallplan, ner till bostadshuset och övade på att göra halter. Han tuggade på bettet, och sänkte hela halsen. Jag vill inte riktigt jobba honom på "tygeln" men att han söker sig neråt är ju positivt. Men han måste få mycket mer framåtbjudning, hela tiden tänka framåt. 

Men jag upptäckte att med de tömmar jag hade, vävribbstyglar, så fick han ingen eftergift på yttertömmen, så den satt liksom lite hela tiden som ett stöd. Att jag inte upptäckte det tidigare! Nu fick han stöd hela tiden på yttersidan istället för en slapp töm. Så den gick väl och "bromsade" honom lite hela tiden, så nästa gång ska jag låna Veronicas rundade istället, som glider i ringen mer. 

Men han var väldigt duktig, och lättlärd! Men som jag och Malin prata om igår, även om hästen visar att den kan ta både 1, 2 och 3 steg så kan man nöja sig med steg 1 och verkligen bygga en grund, annars finns det risk att man missat något viktigt i grunden. Så tänker jag iaf! Så även om Molle säkert kunnat trava på töm idag också så ville jag börja med att skritta, styra och bromsa/gasa. Det är nog med träning bara det. Vi höll på i ungefär 15 minuter.Min förra häst

Ibland saknar jag min förra häst, Tia. Känns så konstigt att kalla henne min förra häst.. Men det är ju så. Något jag kommer ta med mig är att hon blev förändrad hos mig, lugnare, gladare, mer välmående. Jag tycker faktiskt det syns på bilder om man jämför. Från glanslös, smal och stressad...
före  -  efter
nere var då, övre var ett halvår senare...
När hon kom...
När hon flyttade. :)
Från den bästa dagen någonsin med Tia.
Saknar min jättebäbis emellanåt, men glad och stolt över att jag vågade ta rätt beslut. För min egen skull, och hennes. Men nu ska jag ta och åka ut till min Molle, så glad att det blev just han, en rolig och speciell individ.

Alla hästar lämnar väl ett spår i hjärtat, eller hur? Vissa lämnar större avtryck än andra..

Hoppträning

Tränade med Agnes för Anna igår. Det vi tränar mycket på med Anna är att Agnes ska söka sig fram till bägge tyglarna, inte flyta ut någonstans utan kliva på under sig lika mycket med bägge bakbenen. Vi började med att trava cavaletti i ett ganska samlat tempo, för att få schwunget och därmed få ut styrketräningen av övningen. Gick över till att trava en serie, där vi vill att Agnes själv ska komma på att när man travhoppat det lilla hindret blir allt lättare om man suger tag och tänker framåt efteråt för att räcka över galoppbommarna, men hon har lite svårt att rätta sig. Om man lägger på spöet kvick i hoppet så kommer hon igång, men vi vill som sagt att hon klurar ut det själv.

Sen red jag lite bana och fokus låg på mig själv, att jag skulle ha en rytmisk galopp. Fick tänka ett-två, ett-två hela tiden för att få till den där trumgaloppen. Då fick Agnes bra språng där hon tryckte ifrån med bakkärran. Red lite längre bana och jag var lite passiv med anridningen, men Anna är petig och så fick vi göra om, blev några bra språng. Nästa steg är väl att få Agnes att komma till en galopp där hon bara går och går och går, så man kan "åka" med och bara länga, korta där det behövs. Men just nu är hon lite av och på sådär.Träningsvärk

Jag har en grym träningsvärk idag. Igår gick jag upp tio över sex och då hade man helt plötsligt så många timmar att göra något på så jag tränade ett pass med mina appar på telefonen (man kan ju göra allt via appar numer!) och den var koncentrerad till magen. Jag körde också ben samt rygg, och sedan hoppträning med Agnes och jag bar bort allt hindermaterial själv, och då tar man alltid två bommar i taget så jag fick lyfta lite vikter med andra ord. 

Har så ont! Men det är ju skönt på samma gång, att musklerna är på uppgång. Vill vara fit under tävlingssäsongen, stadigare i sadeln och inte sitta och j*cka när jag driver hahaha. ;)

Gissa mankhöjden på hästen på bilden?

Hårdträning

Idag har vi varit i ridhuset igen, nu börjar hårdkörningen med inridning och grejer. Imorgon ska jag tömköra för första gången, ska väl inte vara några problem. Idag var det 3 andra ekipage i ridhuset, så det blev miljöträning iofs men han var rätt spänd. Men då får man bara backa ett steg och ta det lugnt, inte prova massa nytt utan bara det vi har gjort innan. Men han sköter sig så bra så man får vara nöjd!

Långa fina ben mmm...

Snyggt!

Tycker det är så snyggt med vita boots när man rider dressyr, stilrent och stiligt om man har en häst utan bentecken. Lånade en bild från Vicky.

Löshoppning

Hittade ett klipp från när Molle löshoppas för första gången som 1½-åring. 
Är det något ni vill jag ska visa er?

TävlingTävlar hos Johanna om ett set från Cheval ridsport!

Klicka på namnen för att komma dit själv :)

Ridhuset #2

Idag har vi varit i ridhuset igen, eller rättare sagt ikväll. Vi åkte ca 21:00 och det blev miljöträning som hette duga! Det blåste och då darrar ridhuset sådär mycket och knäpper och låter, skitbra för Molle. Agnes och Malin red ett dressyrpass, såg riktigt bra ut medans Molle var på bushumör! När jag longerat åt bägge hållen och gjort några avsaktningar så var han lite tröttare. Sedan på med sadeln (den som Malin red i) och han var kolugn och blev longerad lite till. Jätteduktig var han. Lastningen gick också bra, tror de uppskattade varandras sällskap för de stod så stilla så.

Agnes för 2 år sedan, maj 2010. Den dagen kunde inte Agnes gå förbi läktarhörnet utan att springa, tänk att i november senare samma år red vi en LC:1 på 61% i samma ridhus. Vad fort det kan gå!

Treårstest

Nu är det 10 veckor kvar till treårstestet här i Dalarna. I år går det i början av maj, och inte sista helgen som det brukar. Jag vill på inget sätt skynda Molle utan jag vill ha en trevlig och ridbar häst i framtiden, inte en som är fabriksinriden. Det skulle vara så himla kul att komma ut och visa honom på testet, men om han inte är redo så ska jag inte skynda på inridningen på grund av det. Han ska vänjas in helt med ryttare först och främst, och om det rullar på från det så får man vara nöjd helt enkelt. Alla hästar är ju individer, och vissa går att rida in på 2 veckor medan andra behöver mer tid.

Tror såklart att såfort han är van med ryttare på ryggen så kommer allting rulla på lite mer, följa efter en häst i skogen och bygga kondition. Åh det är så spännande!

3 veckor idag

Idag har jag ägt min goa snälla Molle i 3 veckor. Malin skrattade åt mig när jag sa att det skulle bli så roligt att rida in honom, "ja om du vill bli avkastad ha ha ha". Ja men man kanske ska av några gånger innan det blir rätt. ;) I-B i stallet tyckte iaf att han fått upp fettet lite, magen kan jag nog tycka det stämmer på. Gäller att komma igång nu så han gör muskler av det. För att inte förvirra er, han är inte ett dugg tjock, men han har gått upp lite ja. Men mer måste komma på! Han har nu ätit lusern i 2,5 vecka så det är ju en början, det är ju skönt att det tar sig i bra takt åtminstone.

Tjock? Dräktig?Har ni lättfödda hästar? Unga, gamla?

Inte bara jag som ska skrikas på

Iförrgår följde jag med Malin till ridhuset på kvällen, Agnes gick jättefint och vi tränade lite på Malins psyke, hon tänker för mycket när hon rider och måste bara "göra". Imorgon ska jag följa med igen då de ska träna dressyr för min hopptränare, haha Malin har varit lite ängslig för att Anna är så hård. Jag ska följa med och hoppas hon får höra lite jävlar-anamma från Anna. 


Snart ska de rida L:A..  De är så duktiga!Vinter eller vår?Tänk, för 2 veckor sen var det snö överallt! Nu är det barmark och frusen isyta i hagen. Vad fort det går när det sätter fart! Men jag är alltid rädd för att hurra att våren är här, för då slår det väl om och blir vinter igen... Man ska inte säga för mycket när det bara är början av mars...

Har ni mjukt i backen redan till och med?
Här är stenhårt fortfarande.. Lite svikt på gräsmattan hemma men tycker det är hårt annars. Bara vänta in mera plusgrader så ska vi väl kunna ta oss fram överallt snart.Molle i ridhuset

Idag har vi varit i ridhuset med Molle. Fick hjälp av Malin i utbyte mot lunchbaguette, tycker jag var en bra deal! Malin är så duktig med unghästar, samt att jag litar på henne till 100% och det behövs när man jobbar med unghästar eftersom båda måste vara helt med på vad man ska/vill göra annars går det inte. 

Longerade med sadel och gjorde några avbrott och igångsättningar, det är inga problem med dem så vi släppte lös honom i ridhuset och manade på honom lite. Han är ju lite försiktig och Malin menar på att genom att släppa honom och be honom ta för sig så får ju han lite självförtroende av det, det vill vi ju. Han såg ut att ha lite roligt där han sprang, nån gång när stigbygeln touchade honom där virveln är sparkade han bakut åt den, klart man ska busa lite!

Filmade lite men vår nya kamera gör en fil som inte kommer in i vårat filmprogram, och den är så lång att det tar för lång tid att lägga upp hela, dels att jag snörvlar mig igenom hela filmen samt att jag och Malin kommenterar att han breddar bak som en travhäst, så jag tog några printar från filmen istället. ;)


I början var det skitkul!


Se på mig!


Sen blev han tröttis..


Sen orkade man inte mera flashig trav.. :)


Allt var lite på sniskan efteråt. :)


Inställning till träning

Det här med träningar och vissa ekipage... Jag menar, jag åker på träning för att få hjälp med mina problem, utvecklas och bli bättre! Då är jag beredd att höra kritik, eller rättare sagt, jag vill ha kritik! Jag vill att tränaren förklarar för mig vad som är bra och vad som är mindre bra, och vad jag måste ändra på. Jag går dit med inställningen att vi är där för att träna, inte för att visa upp oss!

Det finns så många som åker på träning och inte blir nöjda för att de inte fick hoppa tillräckligt högt, inte fick hoppa många språng eller annat, och de är sura för att tränaren sa att hästens teknik inte var den bästa, eller att man måste jobba med att få den lydigare eller sin sits o.s.v. Är det så svårt att se att man inte är bäst i världen jämt? Om tränaren säger att Agnes inte är lydig nog, då åker jag hem och tränar på min hemläxa, jag byter inte tränare för det!

En kompis till mig tränade för John Hickey. Hästen kunde verkligen hoppa, men var alldeles för het och bara sprang. De 4 första lektionerna hon var med på fick hon rida ensam i ett hörn, hoppa över en sockerbit, bryta av, vända och hoppa tillbaka och så höll hon på hela lektionerna. Alltså 4 hela lektioner(!) innan hon fick komma och vara med i de andras övningar. Men han hade en plan med det, en tanke bakom det hela. Och hade hon struntat i vad han ville med det och surat ihop för att hon inte fick hoppa mera så hade hon inte kommit dit hon gjorde med den ponnyn. Det gav effekt kan jag säga. ;)

Är så trött på att man tror att man är bäst i världen och ingen, inte ens en kunnig tränare, får säga att "nej, det här var ju inte bra" utan att man bryter ihop/blir sur,käftar emot eller byter tränare igen. Om det är så bra som du fått för dig, varför ligger inte du etta på världrankingen liksom? Jag tycker det syns vilka som tränare regelbundet och vilka som mest rider hemma. Man ser utvecklingen om man kanske känner igen ekipagen, som här i Dalarna, där det alltid är samma folk på samma tävlingar.
Jag har alltid tyckt om att träna, vare sig det är för Malin eller en kompis som bara kan flika in "nu är formen öppen, går för fort/sakta eller gör si och så", eller om det är för Louise Haaga som sist. Det ger så mycket, och jag har bestämt mig för att jag ska vara superseriös på träningarna, alltid se till mig själv och hur jag måste rida istället för att skylla på att hästen gör si eller så.. Det är trots allt piloten däruppe som ska styra.

Har du en bra inställning på träning?

Dagens

Idag har jag tränat med Molle igen, det gick bra. Idag fick han sadel och träns på sig, så longerade jag honom lite först, sen tränade jag "tygeltag" på stallplan. Försökte gå vid bogen på honom och leda till höger och vänster som tömkörning fast bara med tyglarna, han följde handen jättebra så jag tror de har tränat lite på det innan, annars fattade han nästan för enkelt! Sen kramade jag yttepyttelite när jag gjorde halt och han svarade snabbt, så jag ska verkligen försöka behålla hans känslighet. Imorgon ska vi nog åka till ridhuset och longera lite där med, ska nog ha sadeln på då och släppa ner stigbyglarna så det svajar lite.


Han var verkligen fin i träns, såg ut som en riktig ridhäst, ska se om vi kan filma honom imorgon.

Populär

Idag var jag minsann poppis i stallet!

Diskussion och DUS

Jag hade visst massa åsikter idag känner jag... Har skrivit både om hästmaten och uppfostran, blev ett långt om träningsinställning också men de kommer upp imorgon. Kan inte bombardera er med mina tankar. Även fast jag har mycket åsikter är jag ganska öppen till diskussioner, jag kan lyssna på bra argument och ta det till mig. Men jag är envis, men jag är inte den som säger att det du gör är fel, jag bara lyfter fram det jag tycker är vettigt.

Tänkte jag skulle åka ut till stallet strax, har tagit en lång sovmorgon och långfrukost, sitter och jobbar lite vid datorn just nu. Är så kallt så jag vill egentligen inte gå utanför dörren...

Ikväll är det möte med DUS, det ska bli kul att se tjejerna igen. Vi är några som sitter kvar även nästa år, JAG gör det absolut, vissa som lämnar oss. Det ska bli kul att hålla aktiviteter i år, då vi har mycket planer och förhoppningar som bl a har att göra med fadderklubbar, 100årsfirande och kurser.

Är ni intresserade av att gå med i DUS? Man måste vara medlem i en klubb, och inte äldre än 26 år. Hör av er om ni är nyfikna, drivna och har lite ansvarskänsla! :)Uppfostring av hästen

Det är en väldig skillnad på hur vi människor uppfostrar våra hästar. Allt är inte svart och vitt, och jag tänkte berätta lite av min syn på detta. Jag tycker inte man kan dela upp det i det ena eller det andra, men jag har några ståndpunkter som jag anser är otroligt viktiga:

- Att vara konsekvent
Det får inte vara OK att göra dumheter nån gång, utan ska man tillrättavisa hästen måste man göra det varje gång, annars blir hästen förvirrad över vad som är ett bra/dåligt beteende.

- Att förstå hästens instinkter
Att förutläsa vad som kan hända innan det händer, t ex flyktinstinkt och sättet du rör dig kring hästen.

- Att veta vad du vill
Om du är osäker snappar hästen upp detta och blir osäker på att du är ledaren. Bestäm dig innan vad som ska hända, och se till att det blir så.

Jag har haft en häst innan, Tia, som var väldigt dominant. Hon gjorde allt för att få ta över och leda mig, istället för tvärtom. Med henne fick man ryta i och vara ganska "brysk" mot för hon gick på ganska hårt när hon bestämt sig för en sak, och då gällde det att gå på ännu hårdare. Jag fick tänka att när hon började med en småsak, då fick jag visa med dubbel kraft att det var fel, för annars så utvecklades den där småsaken till en större sak och då har jag som människa på 160cm och 48kg inget att säga till om! Det gäller att vara med från början och vara konsekvent, inte ens en småsak ska "slippa undan" när hästen är så pass dominant. Sen är det alltid svårare att jobba med en häst som redan blivit så pass dominerande, än att jobba med en "blank" häst.

Molle som jag har nu, är tvärtom. Om jag skulle ryta i åt honom skulle han sätta sig i ett hörn med svansen mellan benen. Men jag har fortfarande samma regler: jag är lika konsekvent åt honom, han måste sköta sig men tillrättavisningarna är mer i stil med ett bestämt "-nej" eller en liten klatsh på bogen. Men han har inte det här dominanta i sig ännu, men det gäller att fortsätta få honom att respektera människan och visa honom att jag alltid är ledaren så ska han förhoppningsvis alltid vara trevlig att hantera.Vill bara flika in också att allt du gör med din häst är övningar. Det finns såklart speciella ledarskapsövningar, men t ex när du leder din häst till hagen, stanna den, backa den, flytta den i sidled. När du borstar, lyft hovarna länge och slå lite på hoven med kratsen, träna den på att bara följa dig i alla situationer. Få den att söka tryggheten i dig, och på så sätt slappna av mer.

En sak man kan komma ihåg, både med unghästar och gamla hästar, är att de försöker testa en. De är som små barn, som ska testa gränserna och se vad som tillåts. Och man kan få berätta 100 gånger att nej du ska inte krafsa med hovarna i stallgången innan de ger med sig. Men sen har ju vissa hästar personliga grejer för sig, och det är väl alltid upp till ägaren vad man ska tillåta eller inte. Jag tycker att när man står i ett stall där andra ansvarar för utsläpp/insläpp ska hästen respektera människan och uppföra sig, inte stå på bakbenen eller sparka efter en när man knäpper täcket o.s.v. Men så kan ju hästen vara i en testperiod, och då kan man informera de andra om detta och vad man vill de ska göra om hästen uppför sig på ett visst sätt, t ex att man säger till på skarpen om de försöker något eller att man tränar på att stanna och backa 3 ggr på väg mellan hagen och stallet.

För att avsluta vill jag säga, det är alltid svårast att jobba med sin egna häst. För man gullar med den, man kanske ser den som sin bästa vän, och det är den absolut! Men, man måste också inse att det är ett stort, kraftfullt djur som kan skada både sig själv och dig om den inte är trygg. Det gäller alltså att inte människo-fiera sina hästar, och kunna öppna ögonen för vilka problem som finns där. Förhoppningsvis har du en väluppfostrad häst som gör det den ska utan att ifrågasätta alltför mycket, och det är väl det alla strävar efter.Hästmat

Funderar över en sak. Varför serverar man sin häst müsli istället för riktiga spannmål? Oftast är det ju en blandning av korn, ev havre, mineraler och i vissa fall är det inget av detta i och då ska muslin serveras tillsammans med havre, korn, majs för att vara fungerande/bra för hästen.

Är det då inte smartare att köpa riktigt spannmål, bra hö och komplettera med mineraler om det behövs? Det här med müsli känns som man inte riktigt vet vad det är i utan antar att det är ett fullfoder. Sen kanske många ger det för att hästen ska äta längre tid, för det står på säckarna att man ska fodra med bra hö och t ex korn eller havre för att det ska bli bra åt hästen, då skulle man nig lika gärna kunna ha morötter eller knäckebröd där känns det som. Sen finns det kanske fullfoder i müsliförpackningarna men har typ inte hittat något än med en innehållsförteckning.

 


Motion

Idag när jag kom hem från Sthlm åkte jag ut till stallet. Jag longerade Molle i sommarhagen och han var väldigt duktig och lyhörd. Gäller att träna in gas och broms tills man ska lära in det via andra kommandon. Tycker han var duktig med tanke på att det var kolsvart ute, så cool och bara uppmärksam på mig och det vi gjorde.


Hovis

Idag är jag stolt hästmamma! Molle verkades nu på morgonen, och han var så otroligt duktig. Stog still hela tiden och hade verkligen tålamod. Alla fyra hovar klara på nolltid! Han lutade sig inget mot Anna (vår hovslagare) utan bar benen själv, snacka om att jag var stolt efter att ha utsatt Anna för Tia och Agnes hahah... Nej då de andra är också duktiga men Tia försökte lägga sig på Anna och Agnes får typ 1 utbrott per skoning sen är hon också cool igen.

Anna sa att Molle hade jättebra hovkvalité och fina hovar, antagligen kan man vänta 10 veckor mellan verkningarna som det gått nu ungefär. Så kul att höra och trevligt att han var så cool!Torsdag


Idag i hagen.

Molle har inte så stor rörelsefrihet i hagen, numera ser den ut som en skridskobana. Han halkar omkring lite och försöker trava på snön som är kvar. Stackarn! Vill åka till ridhuset med honom och longera lite så att han kan springa av sig. Vänner

Molle och Agnes har blivit riktigt bra vänner nu. De står och myser som ett par och gnäggar lågt till varann när man kommer tillbaka efter ett pass t ex. Molle och Angola är också bra vänner, och Molle var lite kär i henne i början men jag tror att eftersom han delar hage med Agnes så blir det helt enkelt så att de tyr sig till varann. Men skönt också att de kan vara utan varandra utan stress och bråk, skulle inte klara av att ha en så beroende häst!


RSS 2.0