Inridningsplanen


På söndag ska vi rida med Emma igen, ska prata med henne om hur vi ska göra framöver då. Hon föreslog en veckas vila snart sen rida lite mer innan han släpps helt på bete, så han får befästa alla moment lite (uppsittning, skänkel, broms, lätt styrsel) inför hösten. Men jag vill gå igenom lite hur jag ska rida han, om jag ska vara hemma i en hage tillsammans med Agnes och Malin kanske eller om vi ska försöka ha ledare och gå ut i skogen eller vad hon föreslår. Jag ska skriva ner lite punkter och funderingar så att jag kan rådgöra med henne innan jag bestämmer någon plan. Jag sitter inte på honom längre än 10 minuter så jag kan gott och väl rida några veckor innan han får ställas av helt och hållet. Så får han gå och tänka och längta efter att få komma igång igen under sommarveckorna! Ska börja skriva ner mina funderingar på en gång!

Hoppträning 27/6

I onsdags hopptränade jag Agnes. I det stora hela så gick det bra, vi red på en S båge med tre hinder och skulle ha hästarna i kort galopp och lugna på steget. Sedan skulle man fortsätta på en bana på 5 hinder som var högre och därmed lägga upp tempot sedan efter dem in på S bågen igen och få tillbaka dem igen. I början gick det jättebra, i mitten hade vi lite tjafs och det gällde att vara konsekvent och vinna kamperna. Men det gjorde jag och i slutet gick det bra igen, vi hoppade närmare en meter och alla språng var bra och med rygg.

Det känns så kul att kunna rida ordentligt på hindrena, vi kommer in rätt och börjar få helt andra språng! Hon har en helt annan energi och egen motor, nu när hon inte lägger energin på att hålla lite i bettet. Men det är några veckor kvar av tragglande, men vi kommer små steg i taget. Är iaf riktigt kul att hoppa henne nu. Och förresten så var det en som kommenterade att Agnes var så fin när jag red, har nog aldrig hört annat än "vad stor hon är", "är hon en unghäst" o.s.v. Haha!


Exteriör juni 2012Här har ni Molle som han ser ut i dagsläget. Fortfarande smal men Emma tyckte inte att han var för smal alls, hellre såhär än stora klumpar när man rider in dem tyckte hon. Nu har han haft ryttare hela 11 gånger! Sjukt att det inte är mer, men han behövde kanske mer miljöträning för att komma hit, och det ska jag såklart fortsätta med då jag i framtiden vill att han ska kunna göra allt man vill göra utan att bli rädd eller orolig.


Working Equitation

I förrgår så var jag till en ridskola med våran klubbs styrelse och provade på den nya grenen Working Equitation. Det är en blandning av dressyr och lite western/bruksridning med situationer som kan förekomma i vardagen på en gård. Stationerna var bland annat:

- Fålla med får i mitten, man skulle galoppera runt utan att hästen tryckte sig mot mitten eller ut mot staketet.

- Tunnor du skulle runda i alla gångarter, på små volter

- Slalom på breddade konor, galoppombyten mellan

- Plocka ringar med en lans, som ett tornerspel. I alla gångarter

- Flytta föremål från A till B, uppifrån ryggen

- Rygga i vinkel

- Skänkelvikning rakt åt sidan

Ja det var lite mer grejer också men nu kanske ni förstår lite vad som gäller. Det viktigaste var att hästen hela tiden var lydig, helst ska den gå på tygeln och vissa tävlar detta på kandar. Att man rider raka spår och absolut inte flamsrider är det viktigaste, för man sammanbinder dressyren i "leken" så pass mycket.

Jag lånade en ridskolehäst eftersom Agnes gick ett pass den dagen redan. Han var snäll och hette Olle, har ridit honom lite förut när jag sålde min förra häst och tappade min motivation lite. Han slog bakut varje gång det var galopp, och i bytena ska vi inte tala om hur nära det var att jag låg på halsen. Eftersom han provat på det där förut så visste han exakt vad som gällde, men det var bara kul.

Har ni provat detta?

Ridning i ridhuset #2

Idag har jag ridit Molle med Emma igen. Vi var i ridhuset även denna gång, och i början trappade vi ner på våran miljöträning och red lite skritt - halt och red lite lätt i skritten bara i bägge varv. Sen travade vi mycket idag, och idag kunde jag rida lätt, helt utan problem! Han var balanserad och vi fick bra framåtbjudning emellanåt, ska våga rida på mer så han får upp lite fart också. Vi gjorde även så på långsidorna försökte jag rida rakt genom att bara styra ut med yttertygeln så gick Emma med från mitten, och längde ut linan. Sen på kortsidorna gick jag volt spår sen lite mer rakt fram på långsidorna. Det gick bra, han är så duktig!

Mamma fick jättefina bilder både i ridhuset och sen uppställd ute, men vi har ingen minneskortläsare så de får komma en annan dag. Jag älskar min häst! Det känns rätt, i hela kroppen. Påminn mig om denna känsla när han har sina trotsperioder är ni snälla. :)Imorgon ska vi gå ut på promenad i skogen sen får han vila lördag, så ska vi rida igen med Emma på söndag. Är så skönt att ha en duktig person som jag kan lita på med mig, som Malin och Emma. De skulle aldrig be mig göra något de ser att Molle inte är redo för. Ska leva på denna känsla resten av helgen nu!

Ögonblicksbilder

 


Haha detta är ett roligt fenomen, tycker ni inte?

Kollar man på dessa två bilder så skulle man kunna tro på den översta att Molle blivit dressyrriden i några år, han har en jättefin uppförsbacke och ser ut att gå på tygeln o.s.v. Skulle jag lägga upp dessa två och skriva jämförelse mars - juni så skulle det kunna se ut som värsta resultatet! Men faktum är ju såklart att jag inte för avsikt "rider" Molle på det viset, jag ville ge han stöd när det var dags att trava så han känner sig trygg och han accepterar bettet väldigt väl. Men jag skulle medvetet aldrig försöka rida han så när han inte ens är inriden. Men skulle man inte veta det eller veta om att han var tre år så ser han ju faktiskt rätt snygg ut! Får bli till framtiden då alltså. ;)

Såklart kan ögonblicksbilder vara till det andra hållet också, då man ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig och då ser det såklart ut som vi vore världens sämsta ekipage istället. Så man ska vara lite försiktig med att tycka och tänka kanske när man ser ögonblicksbilder som dessa. Men kul att han såg snygg ut, de tyckte åtminstone jag att han gjorde. 

Känsla

Är väldigt nöjd med min känsla idag, för första gången kändes det som att jag red Molle och inte åkte med. Det var bara jag som sa till honom när han skulle gå, när han skulle stanna och när han skulle göra något annat. T ex när vi skulle trava så smackade Emma men inte förrän jag uppepå smackade till och la på skänkeln så började han trava. Då känns det som att han har förtroende för mig och fattar lite att det är jag som styr, och jag tror absolut att jag skulle kunna rida honom utan lina. Fick väldigt mycket självförtroende idag, och bekräftelse att jag och Malin inte har "missat" något i hans inridning hittills. Men jag ska krypa långsamt fram, min inställning är ju att göra en sjyst, hållbar häst och jag tycker att man ska jobba med grunderna väldigt länge så att man alltid har dem att falla tillbaka på om det går fel någonstans i utbildningen. Är hästen riktigt grundriden kan man alltid backa ett steg om man stöter på problem framöver, och det är den grunden vi lägger denna period.

Måste jag säga att jag är PEPPAD!? :)Ridning i ridhuset

Idag har vi tränat med Emma. Lastningen gick bra som vanligt, och jag värmde upp han som jag brukar i ridhuset, trav under longering sedan lösgaloppering. Men han var lite trött idag, så krävde inget än bara nån galopp åt vardera håll. Sen satt jag upp och Emma stod med linan. Gjorde allting som vi gjorde igår och han var HUR duktig som helst, otroligt förtroendefull mot mig och lyssnade jättebra på både hand och skänkel. I slutet så travade vi på lina, det gick jättebra! Han hade jättefin och mjuk trav, och var helt avslappnad! Jag är verkligen hur glad som helst!

Tänkte dra några kommentarer från Emma:

- Hon trodde att jag i slutet av veckan kunde rida han själv, utan lina. Jag vet ju att han lyssnar på mig, man har ju mest lina för det psykiska för min del, att jag vet att den finns där utifallatt.

- Han var väldigt lugn och duktig för att vara tre, lugnare än hennes femåring hehe.

- Vi ska vänta med galoppen tills i höst, han måste bli mer balanserad. Helt rätt tycker jag, vi ska ändå bara skritta och trava ute på stigarna i skogen och stärka honom.

- Han behöver inte jobba så mycket inspänd i framtiden trodde hon, för han ger redan nu en jättebra respons på bettet.

- Vi ska börja rida rakt fram och när jag gjort det samt ridit själv så kunde han vila en vecka, sedan gå lite i skogen innan "betet".

Hon tyckte att han var helcool och jag fick verkligen kvitto på den träningen jag lagt ner nu, jag är väldigt peppad! Imorgon ska han stå så ska vi rida igen på torsdag. Längtar! Min fina häst. :)


Min "ridhäst"

Åh idag har min underbara häst varit så avslappnad och duktig! Och jag har också varit duktig tycker jag. Började med att longera men idag var vi på stallplan och på den delen där det är sand och gräs klev han på bra men han är ömfotad (barfota) så den andra delen ömmade han på så då blev det bara lite framskrittning. Men eftersom de gått ute inatt antar jag att han var rätt avrastad ändå, för han var väldigt avslappnad och tillfreds. 

Idag började vi i "fel" varv, det som Molle har svårast för. Han kan ibland inte förstå att jag ska leda honom om jag går på höger sida om honom, har tränat och det har släppt massor men han har mycket svårare att ta för sig liksom i det varvet. Kan säkert vara hans svaga varv som kommer märkas av i framtiden. Iaf så började vi som vanligt med halter och igångsättningar, han svarade jättefint både framåt och bakåt (när jag skriver bakåt menar jag att bromsen fungerar, jag ryggar inte) och jag gick över till att rida lätt. Min inställning från början jag satt upp var att inte vara mjäkig på nåt vis, och jag körde på från början med stora dunsar, för det hjälper MIG så mycket att slappna av, och därmed vara ett stöd för honom.

Sen skänkeln fram och tillbaka, och till sist luta sig fram och klia han på halsen, nästan öronen. Han har aldrig varit mer avslappnad vid ridpassen än vad han var idag, det var så kul att sitta på honom, kändes förtroendefullt. Vi gjorde såklart samma sak i andra varvet, och i slutet avslutade vi med att skritta på framåt. Och idag gick vi fortare, fortare och fortare tills vi efter lite smackningar från både mig och Malin smög över i trav! Vi travade kanske 5-6 steg sen bröt vi av och berömde jättemycket! Då hade paddarna som jag har vid manken glidit undan så sadeln hade börjat sjunka mot manken så jag ville inte trava en gång till då jag inte ville sätta han i en situation där han kanske börjat krumma av obehag. Men jag var så nöjd med honom! Kändes kontrollerat fast det blåste storm ute och vi tränade kl tio på kvällen, det verkade inte bekomma honom alls.Så idag fick det bli ett skrytinlägg om min lilla pålle. Imorgon bitti ska vi på't igen, och träna med Emma. Hoppas han är lika trevlig då! 

Föl 2013

Nu har jag varit med till stuteriet med ägaren till Ferrary och Ami. Hennes avelssto är brunstig och imorgon ska det insemineras! Ska bli spännande att följa och kunna pussa på en fölmule nästa år, förutsatt att allting går bra.

Har aldrig varit insatt i aveln, jag vet inte så mycket om det men det vore kul att kunna. Men att titta på hingstar är roligt, att drömma lite sådär.


Mitt lilla "föl" hihi, dagen han kom hem. :)

Träning med Molle

Imorgon ska jag få hjälp av Malin att rida Molle, sen på tisdag ska vi åka till ridhuset så kommer Emma (som skolar Ami) och hjälper mig lite. Hoppas vi kan hitta några knep för att han ska vänja sig, och hoppas att Molle fortfarande känns avslappnad och så. Känns han som förra gången tror jag att jag törs prova trava lite mot slutet imorgon med Malin, hade varit kul att prova några steg bara sen brutit av. Men samtidigt så vill jag inte flyga av heller om det INTE skulle gå bra haha. Får självklart bli väst på så slipper man oroa sig för att skada sig. 

Ska bli kul att se vad Emma säger, om hon tycker han är i fas för nästa steg eller vad man ska säga eller om hon har några tricks som vi kan träna på för att förbereda han ännu mer. Vill ju kunna trava på honom snart, men som sagt så vill jag inte skynda på honom för något han inte är redo för, det skadar mer än stärker. Men samtidigt så måste man nog våga prova lite, och bara för att han blev skrämd förra gången betyder det inte att han måste bli det denna gång, då vi har övat massor på det han blev överraskad av. Vi får se hur han känns imorgon helt enkelt! Ska se till att rasta av honom ordentligt, att dem varit ute inatt är nog bara positivt.


GaloppturIdag red jag ut på Agnes tillsammans med en tjej i stallet. Vi galopperade över nyhässjade fält och red slalom mellan alla vita balar, så roligt! Agnes var jättefin att rida idag, skillnad mot förra veckan när hon var usch och blä att rida. Men unghästar är väl som dem är.

Nu blev det lite storm ute vid stallet mot kvällen, men vi tänkte släppa våra hästar första natten ute inatt! Det ska bli skönt att slippa mocka, och roligt om Molle får röra på sig hela dygnet så han dels får äta så mycket han själv vill, dels att han blir av med överskottsenergi. Han har varit så cool och snäll senaste dagarna, tror att när han blir så när man rider så kommer inridningen flyta på framöver. 

Hoppas ni har haft en trevlig midsommar!


Dumma APP:ar

Idag ska jag jobba, vilket passar bra för jag måste köpa ny flugspray. Så ni vet varför det inte uppdateras, helt enkelt för att min blogg.se-app har lagt ner och vill inte fungera. SKIT! Men hörs när vi kommer hem, ska rida lite hästar direkt efter jobbet så det blir en trevlig kväll iaf.


Lördagsträning

Igår tömkörde jag Molle på stallplanen. Innan var vi ute i skogen och promenerade en kortis, men det var så mycket mygg. Det kan vara bra att gå ut i skogen innan för han blir lite mentalt trött och då är han liksom lite avrastad innan man börjar jobbet. Det gick helt OK, jag gick ganska nära och svängde bara på en volt och rätade ut samt övade halter och igångsättningar. Efteråt duschade jag honom, han är så snäll och säger inte emot utan står bara och gör som man säger hihi. 


Rommehoppet 2012

Hela gårdagen från kl 13-17:30 var jag på hästtävlingarna på Rommetravet. Borlänge håller nationellt meeting men först ut på torsdagen var ponnyerna, ganska många från min klubb. Alla våra ekipage red med bra resultat, alla fick en varsin felfri runda sedan var det 4 fel på en runda var, men en av dem kom 3:a i LC:n med sin ponny. Så roligt när de är så duktiga och tränar och verkligen får resultaten utav det! 


 
Själv satt man i linne och ridbyxor och gissa vad sönderbränd jag är? Ser ut som en kräfta, och såklart hade jag långbyxor så benen är lika vita som innan. Suck.. Det är tävlingar hela helgen och jag hade gärna suttit i publiken men man måste väl "fira" midsommar också. Jag och sambon + vänner ska åka och spela minigolf, sen tänkte vi käka lite jordgubbar här hemma innan vi ska till mamma på middag, grillat såklart. 
 
Men tillbaka till tävlingarna. Stannade till på väg till stallet och kollade en timma på 1m klassen för storhästarna. Det förvånade mig att så många rider så slarviga vägar. Det största "felet" för många var en kombination som stod på kortsidan och man kunde absolut hålla ut vägen längs staketet för innan hade man hoppat ett hinder på diagonalen, men ca 8 av 10 red inte rakt efter diagonalen utan började svänga och kom in på kombination så de inte hoppade första hindret rakt utan fick svänga tillbaka i mitten så de kunde hoppa ut rakt. 
 
Det revs hur mycket som helst där (såklart) men man kan ju undra hur de tänkt? Såklart kan det vara så att hästen inte svarar undan för skänkeln just då, det kan finnas massvis med orsaker men det var just så många som slarvade med vägarna. Så himla onödigt bara kan tyckas. Men det är som sagt väldigt lärorikt att se detta och ta med sig hem tills man själv ska ut och tävla, det kanske inte är så jävla enkelt för mig heller när man kommer ut! ;) Som jag tidigare skrivit är det lätt att stå på läktaren och "rida". Men jag tycker om att analysera över dessa saker, då är man lite mer förberedd tills man själv rider in på tävlingsbanan på storhäst.

Mycket ridning

Igår skulle jag rida Micaelas hästar igen, hon hade det där bruna stoet som var supertrevlig att rida sist. Denna gång var vi på ridbanan tillsammans med andra hästar, samt 3 hästar i en hage i direkt anslutning till ridbanan som galopperade fram och tillbaka vilket gjorde henne stressad, så i början fick jag rida mycket i skritt men sedan släppte hon även i traven och blev sådär trevlig, man vill liksom inte sluta rida. Hon är otroligt mjuk och formbar, samt känslig så man behöver bara sänka knät och axeln för att hon ska forma sig i insidan åt bägge hållen. Mot slutet blir hon trött och då blev hon lite springig, men avslutade när hon var avslappnad igen och sedan hoppade jag upp på Liptus istället.

Han var rätt träig, inte lösgjord alls och hade en stöttig trav som inte var rytmisk. Red mycket utåtställd för att verkligen få igenom yttersidan och då släppte det mer och mer hela tiden. Försökte koncentrera mig på att ställa om ofta och rida på raka spår men variera ställningen, i galoppen försökte jag bara få honom att spåra, då han gärna sladdar in rumpan. Så då blev han lite arg på mig och sparkade bakut, så vi fick en ny gångart, bock-galopp hehe! Men sen gick jag ner till skritt och flyttade undan rumpan, sen i trav och till sist i galoppen igen och då gick det bättre. Red sedan lite förvänd galopp för att stretcha ut honom samt få honom att sätta de där bakbenen under sig. Det tyckte han var jättesvårt, men gjorde det väldigt bra ändå. Kul att få sitta på lite olika hästar, Ferrary, Agnes, Liptus och Wilma rids på helt skilda sätt, men med samma tankesätt och samma mål! Det är väl lite tjusningen med hästar och ridning.


Hej på er!

Det blir inte så mycket bloggning nu när man har haft fullt upp hela dagarna, har ridit rätt mycket på sistone och då får man lägga sin tid på det helt enkelt. Men min app för bloggen på telefonen har inte fungerat de senaste dagarna så det är ju också en orsak, jag brukar skriva rätt ofta på telefonen.

Men ville kika in för att önska er en glad midsommar! Från mig och Molle, vi var ute på en promenad i skogen i förmiddags, så mysigt! Han var så trevlig, är så skönt att låta dem vila 2 dagar på rad så är dem så coola och lugna när man sen gör något. Säger det igen: all vår miljöträning ger så mycket, det märks sån stor skillnad på grabben. Tyvärr hittade jag varken prästkragar eller andra fina blommor på vår tur, men vi filmade en liten video.


Ett tack..

.. till er som hjälpte mig pussla ihop eftermiddagen. Micaela som inte bara hjälpte mig hålla i hästar hit och dit utan också MOCKADE åt mig haha! Stackaren fick slita, det var inte meningen men kul att du följde med, är roligt när man är två! Kanske mockade hon för att jag ska rida hennes häst imorgon. Nu får jag ju lov att rida båda två haha. ;)

Tack till Veronica som red Agnes till träningen så jag kunde rida båda två i grupperna efter varann idag. Var supersnällt och jag uppskattar det verkligen.
Och tack till Malin som var publik, hehe.

På facebook delade jag med mig av glädjen av träningarna ikväll, och i kommentarerna kom vi in på att jag snart ska ut på tävling med bägge hästarna. I en av kommentarerna upplyftes att jag "ju" har två hästägare som kan agera hästskötare och vilken lyx jag hade av det, och det lät nästan som att jag såklart skulle prestera bättre då. Tror man verkligen det? Säger man så för att det ska låta som att jag "har det så jävla enkelt" för jag har ju hästskötare?

Första tävlingen jag åkte på med Agnes var jag själv, gör iordning själv och ansvarar för anmälan och tidsplanering själv. Första träningen med Ferrary åkte jag själv, lastning och göra iordning m.m själv. Bara för att andra är ägare till hästarna så tror jag inte de blir mina slavar, Malin äger ju Agnes och vi hjälper varandra nästan lika mycket. Jag är med mycket när hon rider, tränar och tävlar och hon vill väl vara med och se sin ponny hoppa, självklart. Och Ferrary rider jag ju som en tjänst åt ägaren, kan man säga. Då är det väl klart att hon vill att det ska vara enkelt åt mig när jag ska träna, men jag tycker inte att jag får allting serverat jämt utan jag erbjuder mig alltid att göra saker själv.

Är uppfostrad sån bara. Jaja det skulle inte vara något irriterat-inlägg utan jag bara reagerade på den kommentaren. Men det kanske inte menades så, utan bara "vilken tur du har"-mening.Här ser ni Fille Filur i stallet, hans lilla ägare och jag och Hugo som tar sig en sittplats på Filles rygg. Söt bild va, lånade från stallkompis facebook.

Finaste hästarna

Måste först bara klaga lite jag också på blogg.se's nya design. Är ju hemskt svårt att förstå hur man gör detta, gillar det inte alls faktiskt. Men man vänjer sig väl precis som med allt.
 
Men till dagens, bägge hästarna (Ferrary och Agnes) har gått bra på hoppträningarna, allra bäst var faktiskt Agnes som klivit ett steg i rätt riktning med den här trotsen. Det är inte perfekt eller befäst ännu, men vi är på rätt väg och när denna lilla sak lossnar så började så mycket annat att fungera! Hon gick träningen med egen motor, satt bara med och kunde reglera henne rätt på hinder, vilket annars är skitsvårt. Vi red kombinationer utan problem, linjer var bra. Hon blev lite matt i slutet eftersom hon inte är van att gå såhär men jag hade sån bra känsla att jag satt och log. Kändes som om det inte hade spelat någon roll om hindren var 1 meter eller 1.20 meter! Så det ska jag ta med mig.
 
Ferrary var fin och reglerbar, han var faktiskt duktig men han hade inte någon gnista idag, gjorde det han skulle och var avslappnad, fick några språng där han hoppade mig ur sadeln faktiskt men gjorde liksom inte mer än det han skulle. Han brukar vara överambitiös så klart man får ha såna här träningar med, tror det var lite värmen som sinkade honom. Hoppas på att kunna ta med han på tävling i juli.Bästa ponnyn, idag var vår bästa träning iår. :) Så tacksam att jag har tillgång till så fina hästar att rida, är så glädjande att jag får den chansen.

Duktiga hästar = lycklig ryttare

Idag kändes det så bra när vi tränade Molle! Dels var det för att jag sen senaste gången reflekterade över min inverkan när jag rider: jag måste vara mer inställd på vad det är jag vill, jag kan inte vara "frågande" utan när jag ska rida på framåt t ex så måste jag visa bara det och inget annat, så att jag inte är så försiktig utan t y d l i g.

Dels så var det också för att en bekant från klubben som själv har mycket unghästar frågade hur det gick med Molle och jag berättade att han verkade lite känslig och hur han reagerat osv och hon lugnade mig och sa att det var fullt normalt beteende med storhästarna under inridningen, att jag inte kan jämföra han med en ponny. Det är såklart olika mellan olika individer men det var bara så skönt att höra att det faktiskt var normalt, så jag gick nog in för kvällens ridning med ett annat lugn.Idag rörde han inte ett öra när jag hoppade omkring, och bägge uppsittningarna var coola som vanligt. Han är faktiskt riktigt duktig när man hoppar upp, står blickstilla och "bryr" sig inte om att jag klättrar från marken. Skrittade runt och började rida lätt i skritten, inga konstigheter, gick vidare till att svinga skänklarna fram och tillbaka, inga konstigheter. Sen introducerade vi något nytt som jag tror ska hjälpa honom då han har reagerat på när man är ovanför öronen på honom; jag lutade mig framåt under skritten och klappade han så långt fram på halsen som möjligt. Själva miljöträningen här låg i att jag skulle fram med överlivet så han vänjer sig. Även detta gick jättebra! Roligt med en så avslappnad och förtroendefull häst idag! I slutet red vi på mer framåt som vi alltid gör och han fick tåga på ordentligt. Vi har bestämt att göra så när vi ska trava nästa gång, att vi liksom smyger fram honom istället för att gå från vanlig skritt till trav direkt. Men nu fortsätter vi på samma steg och ger han en rutin för det fungerar för både oss och Molle så vi blir avslappnade. 

Kändes verkligen som att en polett trillat ner på Molle idag. Jag tror att denna "överdrivna" miljöträning gör oss väldigt gott, dels i ridningen och dels i min hantering, jag kan inte vara så försiktig med han hela tiden utan jag kan vara stor och hastig i mina rörelser utan att han skiter på sig. Men jag hade som sagt också ett större lugn över mig idag, och han gjorde mig inte besviken. Det förtroende han visade idag måste ju säga att jag inte gjort så mycket tokigt under inridningen hittills, då skulle han inte vara såhär avslappnad. Nu har mitt självförtroende stigit och jag tror faktiskt att vi klarar av det här tillsammans. :)Nu ser han inte lika överbyggd ut bak längre, de ändrar sig ju dag för dag ibland känns det som!

Att våga

Läste en liten rad som jag tyckte var bra och som jag håller med om. Gillar att peppa mig själv med sånt här om jag tycker något känns drygt eller för stunden jobbigt.

"Även den största förlusten spöar skiten ur att aldrig försöka"
Håller ni inte med? Vad vore livet om man aldrig provade saker för att man är rädd för att misslyckas. Är det alltid så fel att misslyckas ibland? Jag själv har gjort många, många misstag och impulsiva saker som inte alltid visat sig så smarta, men jag har ju lärt mig massor och det är väl det viktigaste. Att våga leva och chansa ibland, istället för att sitta och titta på medan det pågår. Jag tror att jag dras till lite drama och äventyr emellanåt, sen har jag även lugnare perioder men jag tycker om när det händer mycket och man får göra lite av varje. Just nu har jag haft en galen period och lärt mig massor om mig själv nu när jag kan se tillbaka på den. Men ibland måste livet vara lite galet helt enkelt! Kram.
"Även den största förlusten spöar skiten ur att aldrig försöka"

Håller ni inte med? Vad vore livet om man aldrig provade saker för att man är rädd för att misslyckas. Är det alltid så fel att misslyckas ibland? Jag själv har gjort många, många misstag och impulsiva saker som inte alltid visat sig så smarta, men jag har ju lärt mig massor och det är väl det viktigaste. Att våga leva och chansa ibland, istället för att sitta och titta på medan det pågår. Jag tror att jag dras till lite drama och äventyr emellanåt, sen har jag även lugnare perioder men jag tycker om när det händer mycket och man får göra lite av varje. Just nu har jag haft en galen period och lärt mig massor om mig själv nu när jag kan se tillbaka på den. Men ibland måste livet vara lite galet helt enkelt! Kram.


Saknar dig idag.

Vi jobbar på

Varit barnvakt åt Hugo idag för Malin tränade för Anna. Träningen gick jättebra av det jag såg, Anna började introducera byten med Agnes vilket hon gjorde bra, lättare i ena varvet såklart. De red även en hel del förvänd galopp och massor av skritt - galoppövergångar samt lite längningar på slutet. Hon sa att det var jättestor skillnad från förra gången så 2 dagars jobb måste ju ha gjort en del.

I förrgår longerade vi henne inspänd och så fick hon gå på en lite mindre volt och göra galoppfattningar, då det är där hon alltid "nickar till" med huvudet istället för att bara vara stilla och kvar vid bettet. Men då fick hon ju komma fram till själv att hon måste ha egen balans, och sen igår "vann" jag över henne i trotsen så lite har det väl hjälpt. Så kul att vi på en gång kan se framsteg! När hon kommer helt loss så får hon en helt annan bjudning och motor, istället för att gå och inte vara helt framme vid bettet utan hålla i lite. Kommer förändra så mycket!Och ikväll ska jag ut och rida Molle med assistans av Malin, får se hur han känns idag då. :)

V I D E O B L O G G

Jag hade tänkt att göra en videoblogg idag när jag red, men jag fick bråka så mycket med Agnes så det blev liksom inte av, utan vi fick jobba hela passet igenom. Hon var rätt fin men det är som sagt en liten grej vi håller på att ta igenom som kommer lossa på mycket tror jag. Men jag filmade två klipp och jag lägger upp ena, rätt misslyckat men jag tänkte bjuda på det och på MITT FINA DALMÅL! :) Ville mest visa omgivningen och skogen vi rider i, hur underbar den är.

Och jag är mycket medveten om hur töntigt och pinsamt
det är att prata med en kamera mitt i skogen ensam så det är inte utan motsättning jag lägger upp det här, ni får njuta så länge jag vågar ha det kvar hehe.
Alltså ni anar inte hur jag skäms, men jag vill ju bjuda på mig själv också. :P

Hjälp mig analysera

Nu när Agnes har en trotsperiod så är det extra drygt att rida, man får "bråka" en del och vara konsekvent och tråkig, går liksom inte att låta något gå förbi för då suddar man ut gränserna som vi vill sätta. När det är en svacka ridmässigt så måste jag hålla motivationen och att sätta lite nya mål eller riktlinjer är ett bra sätt att få upp kämparglöden igen! Jag tänkte passa på att analysera min sits och sätta upp mål att jobba med, så kan jag koncentrera mig på det när jag rider istället för att bli frustrerad på ponnyn medans vi kämpar oss igenom trotsen. Jag håller inriktning hoppning under analysen.

Bra saker med min sits: (börjar med det som redan är OK)
- Min blick
Jag är ganska duktig att hela tiden titta upp och ha koll på nästa hinder och mitt vägval

- Min hand
Jag ger oftast lagom eftergift, kastar inte fram handen och drar inte hästen i munnen. På det sättet får jag ofta snabbt kontroll efter landningen också.

Att jobba på/Mål:
- Överlivet
Jag måste räta upp mig, samt lätta ur sadeln på längre sträckor, släppa fram hästen men sedan kunna ta tillbaka utan att bli för tung i sadeln. Får inte bli kutryggig.

- Att vänta in hindret
Jag har alltid fått beröm för jag har varit så kall och väntat in hästen i avsprången, aldrig kastat mig före hästen. Men på sista tiden (mycket iomed att Agnes kommit rätt på hinder men ändå trampat om innan hoppet) har jag börjat "hoppa" före hästen! Det gör att jag ställer mig på tå och kastar mig fram innan hästen lättat från marken, vilket i sin tur gör det ännu tyngre för hästen att komma upp fram.

- Hålla en passiv skänkel
Jag får bara använda skänkeln när jag ska, annars måste den ligga stilla. Har blivit lite "jaga" med skänkeln senaste året, måste hålla den stilla annars förlorar den sin verkan framåtbjudande.


Nu tänkte jag fråga, har ni fler tips eller något som ni märkt av på mina bilder i bloggen? Nya ögon ser ju alltid mer än mina egna! Skriv gärna, tar tacksamt emot seriösa åsikter!

Städar fortfarande

Är fortfarande hemma, har städat och rensat och joxat hela dagen. Har huvudvärk så känner mig inte på topp direkt. Men jag tänkte rida ut på långtur med Agnes, funderar på om jag ska köra typ 2-3 timmar... Är så mysigt att bara försvinna på våra härliga ridvägar. Blir iaf till Sörbo och hoppa lite stockar och klättra i backarna. Behöver få komma ut, och ha roligt.

Det värsta är att när jag rider Agnes och planerar att rida rätt kravlöst så kanske hon gör något som inte är OK, t ex inte svarar direkt när jag ber henne bromsa och då måste jag (enligt mig själv) rida ordentligt på en gång så att jag är konsekvent HELA tiden, och inte låter henne tro att det är OK att svara långsammare på mina kommandon bara för att vi har en rolig tur i skogen. SÅ svårt det där när man har unghästar! På en äldre, befäst häst skulle jag absolut kunna ut och flumrida och bara ha roligt, inte bry mig så mycket om hästen tar lite egna initiativ sådär men på unghästen vill man ju se till att dem alltid får rätt förutsättningar att verkligen befästa kommandon...

Men sen brukar jag ju racea på rätt rejält ute i skogen, men det är ju jag som manar på då, skulle aldrig låta hästen dra iväg på dens initiativ. Så det ska jag göra ikväll, racea och klättra och hoppa! :)Sörbosjön

BilderOvisad från tävlingen, Ferrary tar det med ro.. :)

Fick låna Dalpil från en tjej på prisutdelningen eftersom jag inte trodde vi var placerade, han och jag lika glada!

Alla foton tagna av Yohanna Karlsson.

Sovmorgon!

Dags för frukost! Idag ska jag rida Agnes och Molle ska få sig en skogstur. Jag kände igår att träningen verkligen hade gett resultat, fastän han hade stått 2 dagar så var det mesta coolt med han. Så det kändes bra! Man måste få en natt på sig att smälta allt när man har jobbat med honom, när man sitter på koncentrerar man sig på att känna efter hur han känns o.s.v. Så nu får jag fortsätta med upplägget ridning - miljöträning - ridning - vila - ridning. Tror det kan ge med sig lite just när han är extra känslig! 

Ska först tvätta, städa och sånt roligt, är väl därför jag legat kvar i sängen så länge hihi. Molle brukar också ta sovmorgon!

Väst och jacka

Jag har hittat lite grejer på jobbet som jag vill ha... till mig själv! Finns så himla mycket snygga ridkläder, hoppas på en bra lön så kanske man kan köpa lite nytt...
image description
Denna väst! 899:-


image description
Jacka 999:-

Hann även med på öppningserbjudandena så jag har snart bruna ridstövlar också. Så snyggt tycker jag! Men först ligger nog ändå Molles träns hihi.

Mysig kväll

Nästan alla var i stallet nu på kvällen och jag red Molle i hagen. Det gick bra, var mycket som hände runtomkring så jag tyckte han var duktig som kunde koncentrera sig på mig. Men han är en känslig häst och jag kommer behöva mycket hjälp i framtiden tror jag, men vill verkligen att han ska bli en sjyst häst att rida och kommer ta hjälp för att han ska bli det också. Idag märktes det verkligen att all träning gett resultat, han var jätteduktig när vi hoppade omkring och när jag hoppade upp, så roligt med framsteg! Nästa är väl att jag ska kunna göra mer i sadeln utan att ha Malin så nära, att han förstår att han kan gå själv och det är OK med han. Han är lugnare när jag ska rida lätt och så när Malin är närmare.

Men vi får ligga i och kämpa på! Han kommer också bli en ridhäst en vacker dag!


Hej

Längesen nu. Har lite fullt upp för jag har inte börjat jobba på mitt schema ännu men ändå blivit inringd varje dag så har blivit oplanerade jobbtillfällen och då har hästarna kommit i andra hand lite. Har ridit lite i helgen men inga träningar, men till veckan blir det mer. Är sugen att åka på tävling med Ferrary på lördag men vi får se helt enkelt. Har haft jätteproblem med ryggen i två dagar, förhoppningsvis har jag bara överansträngt mig lite, men vill inte hålla på för mycket när det gör ont, har lärt mig att lyssna på kroppen.

Dessutom bara regnar det varje dag just nu, hur tråkigt som helst!!


Horses

Idag säger jag bara USCH för Agnes och MJAA för Molle.

Jag och Malin håller på och tar igenom en grej på Agnes som vi har varit för snälla med. Och Agnes blir så trotsig när hon inte kommer undan längre så det är rent piss att rida henne just nu. Tur Malin ska träna för Anna imorgon, hon har förvarnat att hon får hoppa upp om det behövs. Red ut med Veronica idag och det var helt kravlöst förutom den där grejen då, men fan vad vi fick jobba. Ingen av oss ville ha häst öht när vi kom tillbaka till stallet. Men så är det vissa dagar, då vill man lägga ner sen släpper det en dag och man vill aldrig hoppa av! :)

Molle hann vi inte rida igår, men i förrgår gick det som sagt väldigt bra och idag fick jag hjälp av Veronica. Han var spänd idag, men det gick bra, inga större utfall men jag red i gummistövlar och när jag lade på skänkeln en gång så blev det lite kraftigt så han travade några steg, jag ptrooade bara och han bröt av. Det var egentligen ingenting att analysera men ändå var jag lite småglad att han tog några travsteg utan konstigheter hihiihihi. :P Men red kortare idag, bara gjorde några halter och fram i skritt igen. Han var som sagt spänd och jag kunde inte rasta av honom helt innan eftersom han bara halkade i regnet. Så alla förutsättningar var inte rätt idag, men ändå skötte han sig bra, så jag är väl nöjd ändå. LÄNGTAR!Detta var första gången bruttan går terränghinder! Längtar så otroligt mycket tills vi kan börja åka till Leksand igen och träna på denna bana, älskar det! Vi var ju här på en provridning och visade upp Agnes, då hade hon fattat grejen och var väldigt framåt och fin att rida, supertrevlig. Då fick ju jag även rida deras ponny (de hade tagit med sig 4 hästar för att passa på att rida på terrängbanan, var en utbildad terrängtränare som provred Agnes då) och rida lite svårare och högre hinder med den som hade tävlat, var svinkul! Fick jättefina lovord av honom som jag tänker på än idag, när jag behöver sporras lite extra.

Skönt att vi inte ska sälja Agnes, då hinner vi kanske tävla en fälttävlan eller åtminstone en startfälttävlan. Får man rida avd B på en fälttävlan om man har unghäst? Vet ni?

Unghästarna

Idag ska jag få hjälp av Veronica i stallet som ska hålla i Molle när jag sitter upp, samt hålla i linan när jag rider runt. Bestämde som så att när jag har annan medhjälpare än Malin ska jag bara repetera det vi gjort, jag ska inte prova något "nytt" för då vill jag ha Malin med som kan läsa av både hästen och mig. Men ska miljöträna vidare med att rida lätt i skritten samt gunga med skänkeln och luta mig lite framåt i sadeln, samtidigt hela tiden prata med honom så han hör mig däruppifrån. Igår kändes han så avslappnad om man jämför med gången innan det då han var väldigt spänd, så igår hade vi både framåtbjudning och att han var avslappnad vilket var skönt för mig som satt på. Såg Urban rida sin treåring igår (det var han som sa att molle skulle bli 168..) och jäklar vad han inspirerar! Han rider ut själv på sin treåring, gör halt vid ridbanan under pågående hoppträning och hästen bara står där avslappnad tills husse säger något annat. Och när han ska gå förbi alla hindermaterial blir han lite ängslig men husse bara sjunker ner i sadeln och säger att det inte finns något annat än att gå förbi.

Den inställningen måste man ha på unghästarna! Så fränt att se. Jag skulle lätt låta Molle gå i uppfostringsskola hos Urban om han skulle vara dum i framtiden hahahaha skämt åsido. Men han är kanon med hästarna Urban. Hans förra treåring hoppade jag lite innan han skulle säljas, en jättefin häst efter Cathageno, med ett dunderpsyke! Han var också sådär lugn och trevlig, och fastän en mankhöjd på 170 så var han inte alls läskig att rida, märktes att han lyssnade hela tiden. Bjuder på en film, inhoppad på vintern som treåring, detta var i januari som fyraåring.Prestigelös eller pressad bloggare?

Detta är lite tankar jag har haft om bloggare, speciellt hästbloggar. Att det är svårt att hålla sig till verkligheten och alltid överdriva resultat och prestationer blir vanligare för att man är pressad pga bloggen. Skrev några rader om det men som sagt, det är bara lite tankar jag har haft...Att ha en blogg, mer definierat en hästblogg, är roligt tycker jag. Jag har aldrig gjort reklam för min blogg men har ändå en stadig statistik som faktiskt ökar för varje dag. Känns läskigt när man inte vet vilka alla är som läser, det enda sköna är att jag vet att jag när som helst kan sluta skriva, och det bestämmer bara jag. Jag bestämmer vad jag vill skriva i bloggen och hur mycket jag vill dela med mig av. Och ärligt talat så använder jag den mycket för att kunna ha en riddagbok att gå tillbaka till och kolla vad vi har gjort och hur ofta o.s.v. Men jag har däremot valt att skriva om det mesta, och jag har valt att verkligen vara noga med hur jag skriver. Om jag skriver att det har gått skitbra en träning betyder ju inte det att jag har Sveriges bästa ponny utan jag jämför ju bara med oss själva, våra egna prestationer och våra egna resultat. Så när något är "SKITBRA" för mig och mina hästar, betyder det bara att vi har gått ett steg uppåt i vår utveckling, det kanske inte är ens är NÄRA "bra" för någon annan. Men jag vill även dela när det går dåligt som sagt.

Det jag försöker smyga in på är prestigen som många känner när de bloggar. Jag har valt att skriva en helt prestigelös blogg, där jag säger när saker går skit och när saker går bra. På det sättet är jag ärlig mot både mig själv och mot mina läsare, och har inte större krav på mig än dem jag väljer själv. Men många har alltså en otrolig press på sig, låter bli att skriva om ridpassen om det har gått dåligt, och överdriver sina kunskaper och sina resultat för att det ska låta bra, på bloggen. På en blogg alltså. Är det inte konstigt? Att det är så viktigt, att alla dem här okända människorna som läser bloggen ska VETA och TYCKA att man alltid är så otroligt duktig och kan så mycket? 

Jag har faktiskt egna erfarenheter av detta, när man har läst en blogg och tänkt "jäklar det låter ju som att detta är ett helt otroligt ekipage som är svinduktiga", som när man sett dem i verkligheten inte är ens nära hur det låter i bloggen. Jag kan inte förstå varför man ska behöva känna den där pressen att det alltid ska gå så jäkla bra? Det gör ingenting om man gör fel eller om man gör något dåligt ibland. Det händer oss alla. Jag föredrar att höra om en verklig historia med ups and downs snarare än att någon hittar på för man inte törs visa sig svagare vissa dagar. 

Jag tycker självklart också att det är skitkul att få skriva på bloggen när något faktiskt har gått SVINBRA och man är så jäkla nöjd och vill dela med sig, och det verkar ni också tycka eftersom jag får mycket kommentarer när något går riktigt bra. Men annars, så skiter jag faktiskt lite i vad andra tycker, om jag inte frågat om hjälp såklart. Jag har riktiga personer i mitt liv, som jag rådfrågar och jag skulle aldrig behöva bekräftelse av okända människor som läser min blogg. Jag känner att det är väl just därför många känner sån press, de är i behov av bekräftelse och för att få det måste man skriva att allting går så jäkla bra hela tiden för att få höra av okända människor att man är duktig. 

Har faktiskt aldrig fått en elak kommentar, jag har fått en som löd "lite långa stigläder va?" på en dressyrfilm på 30 sek som jag lade upp. Men då hoppa min dressyrtränare in och skrev "nja, snarare ska hon ha längre men hon måste jobba på sin sits och komma ner i sadeln för att kunna släppa ner knäna". Det var lite roligt, men värre än så har aldrig kommentarerna varit, hoppas det är för att jag (enligt mig själv iaf haha) har två fötter på jorden och inte är så provocerande att läsa om. Men ja, nu fick jag det här skrivet också. Att ha press på sig från bloggen skapar man bara själv, genom att bygga upp en illusion som inte är verklig. Och den enda som kan bryta det är den som skriver. Så man ligger lite som man bäddat helt enkelt hehe. Och till sist, kom ihåg att bloggen bara är en blogg, det du har i verkliga livet är det som betyder något. Kram!


Bjuder på en failbild på Agnes kasta-med-frambenen-teknik!

Pustar ut!

Vilken lång dag det här blev! Ferrary gick fint på träningen, inte lika fin från början som förra gången, men blev på slutet riktigt härlig att rida! Har saknat att träna för Åsa, så positiv men samtidigt sträng, och förklarar så man förstår hela tiden. Så kan absolut varva henne och Anna framöver. Vi red mycket linjer och bana idag, vi fick även travhoppa en del så han stärker sig. Gillar honom så mycket!

Red Molle också. Pratade med Åsa som har massor av unghästar och jag måste rida han typ varje dag framöver för att han ska vänjas in ordentligt, väntar man 3 dagar mellan så får man alltid börja om lite från början. Och Molle som är lite ängslig för hastiga rörelser MÅSTE utsättas för detta hela tiden! Idag skötte han sig dock väldigt bra, och jag tror inte att det är några större problem OM jag kan rida varje dag nu, vi ska göra ett försök men har jag ingen som kan komma och hjälpa mig dem dagar Malin inte kan så får jag väl ta hjälp av någon annan eller helt enkelt skicka honom på "skola". Jag vill liksom ha någon jag litar på, för jag vill inte bli osäker när jag sitter på honom utan vill ha en lugn person på marken. Är inte rädd för att skicka honom till någon av mina tränare heller, men det får helt enkelt visa sig. Vi ska göra ett försök nu att ligga i.

Iaf så red jag på volt runt Malin i lina, styrde och gasade/bromsade själv. Red lätt i skritten och han var duktig och inte rädd för mig. Pratade med honom hela tiden och i slutet gick vi på mindre volt och så förde jag skänkeln fram och tillbaka längs skänkelläget. Avslutade med att tänka extra framåt och sen hoppade jag av. Fortsätter det såhär nu framöver, och jag kan rida regelbundet och fortsätta miljöträna honom så är nog traven inga problem. Vi får kämpa på helt enkelt!!


Molle som idag absolut inte skulle ha grimma på sig.. Alltså tålamodet är ens bästa vän med dessa små...

Hoppträning

Ikväll blir det hoppträning med Ferrary! Blir för en annan tränare då jag jobbar imorgon så hinner bara hoppa i en grupp då. Men har ridit för Åsa mycket tidigare och hon är också skitbra! Man får resultat när man tränar för henne, med genomtänkta övningar som stärker hästarna.

Jag sitter och fnular på ett åsiktsinlägg, men det är med lite blandade känslor jag skriver. Kan verkligen låta helt fel om jag inte formulerar mig helt rätt så måste korrekturläsa det lite till. Inlägget handlar om bloggare och livet som visas genom bloggen. Får se om jag ens publicerar det. Denna blogg är som sagt en spegling av mig och mina tankar och ska inte uppfattas som elak även fast jag aldrig skriver om någon direkt person. (även om man ibland vill skaka lite vett i vissa hihihi)


Ett brunt sto utan tecken..

Jag är käär.. Var och red en kompis ena häst på förmiddagen. Förvarnades om en stressad, ängslig häst som vi egentligen bara skulle testa om det gick att rida på för hon har trippat och stressat fram som en B-ponny, och enligt ägaren även "oridbar". Men Micaela har ridit lite barbacka och haft henne med som handhäst i skogen, så oridbar var hon inte! Men jag var sugen att hoppa upp bara för att testa, och om jag blev förvånad! 

Vi var i ridhuset, vet inte om det hjälpte eller om det var min ridning, men jag visste på en gång att jag bara skulle vara lugn och prata lite med henne, låta henne ta för sig och be henne tänka framåt så hon fick länga steget istället för att trippa. Så jag red runt och märkte snabbt att egentligen var hästen rätt välriden, jag trampade ner i inner stigbygel så böjde hon sig och höll bara handen stilla utan att ta något i tygeln så kom hon själv fram till bettet.

Travade runt på volter och raka linjer, hästen var superfin att rida! Lyssnade på minsta vikthjälp och jag blev kär. Ägaren hade sagt att hon kan ALLT, men något hade gått fel och hon hade inte gått att rida mer, även en utbildare hade gett upp hoppet om henne. Men jag provade bara att sitta på olika sittben och hon kunde alla skolor, väldigt flyttbar och uppmärksam. Hon verkade väldigt nöjd med vårat pass, och jag hoppas få sitta på henne fler gånger. En otroligt välriden häst, och fast hon stått i 3 år så var hon otroligt mjuk i kroppen och välvillig. Hon har en väldigt stark prestationsstam, och hoppar fantastiskt. Så jag hoppas Micaela kämpar på och är villig att jobba hårt för denna lilla häst! :)

Så fin ska Molle också bli att rida, har jag bestämt! :D

Molle den lilla busen!!

Ja idag var Molle en liten buse, fast bara lite. Jag stod på gången och hade ryktat så skulle jag tränsa, och jag tog av grimman för att hänga den om halsen, då var han lite snabb och höjde huvudet så han stod lös. Sakta började han backa, och jag bara ptrooade åt honom, och sakta sakta vände han sig om och gick ut haha! Går liksom inte att kasta sig mot en lös häst utan fick försöka vara lugn och be han stanna men det funkade inte idag. Så sprang han längs med hagstaketet med Agnes sen kom han tillbaka till stallet, då öppnade jag hans boxdörr så gick han in i sin box. Suck, så lättlurad. Sen tränsade jag i boxen istället och det gick jättebra, sen gick vi ut i skogen och körde styrträning.

Han var fin och framåt idag, stannade snällt när han skulle och väntade på kommando. Jag körde även på min miljöträning med att hoppa omkring och vara ett UFO och det fungerar faktiskt bra, känns som att Molle först tittar sen liksom bara rycker på axlarna och säger jaha nu är hon igång igen. Tycker egentligen att det är ganska roligt att hoppa runt och fjanta mig hihi, jag blir också mer avspänd då och känner att jag inte kan ha honom inlindad i bomull. Imorgon blir det nog ridning, pratade med Malin idag och vi ska försöka rida 3 gånger i veckan för det handlar ju bara om repetition. Vi håller på ca 10 minuter per gång.Hans nya pannband var för stort, men tränset jag tittat ut går lite längre bak på nacken så det kan nog bli bra då. Sen tror jag det lägger sig lite när det varit med ett tag.

Fina Ami

Idag skulle jag rida Ferrary, men det åskade och spöregnade så jag lät bli. Men innan jag skulle rida så skulle Emma som ska visa Ami på fyraårskvaliten rida. Och jäklar vilken tjej! Hon rider helt otroligt bra, och Ami såg superläcker ut. Hon tyckte att Ami blivit starkare, och jag ska fortsätta rida ute i skogen och fortsätta galoppjobbet så hon stärker sig så hon verkligen gör bra ifrån sig på kvaliten. Men Emma, shit alltså! Jag önskar att jag någon dag rider så bra som hon gör, en helt otrolig sits och får hästarna att röra sig utan att störa dem. Verkligen en inspiration! Så nu ska jag och Ferrary få träna lite för henne när hon är på plats, ska bli kul! Hon är under bantning också, sisådär 25 kg ska vi väl jogga bort! :)Mässpriser

Var och köpte ny hästmat innan stallet, lusern och ett avelsfoder med bra värden och mineraler i. Och igår köpte jag ett schabrak från Jacson, ridvantar och ett pannband i guld, ser nästan oranget ut på bilden. Hoppas det blir fint på Molle, ska prova det ikväll. Schabraket är brunt med beiget kantband och ett vinrött inre kantband och beige passpoaler.

Nu när jag jobbar i ridsportbutik märkte jag hur det luras på mässor. Stora skyltar med "Mässpris!", "Extra just idag" o.s.v. när vi i vår butik håller lägre normalpriser på grejerna. Så det var perfekt att veta det när man gick där, och kunna jämföra. Hela grejen med mässor är väl att kunna köpa grejer till lite bättre priser, samt se sådant som inte finns i vanliga sortimentet i butiker.


Äntligen måndag

I fredags var jag och Molle ut i skogen, och jag hoppade runt som ett ufo bara för att han ska vänja sig som sagt. Det går faktiskt bra, han suckar och skrittar på ser det ut som. I helgen har jag jobbat på butiken, har varit nyinvigning med lite bra erbjudanden. Sen igår som ni såg var jag i Strömsholm och kollade på tävlingar och lite på mässan. En vän till mig vann fälttävlan i onsdags, skitduktig kille, bara 17 år! Snacka om inspirerande. Jag sa att någon dag ska jag och Molle tävla på Strömsholm. Man måste ju ha mål här i livet. 

Nu ska jag ut mot stallet, har erbjudit mig att promenera hästen som står på boxvila i vårat stall så slipper ägaren åka från jobbet mitt på dagen, hon har 30 min enkel resa så det kunde jag väl ställa upp med, hon hjälper oss mycket med insläpp på vardagarna så man får helt enkelt ge och ta.Ska göra nåt med denna fjäskkille också :P

Slut

Är helt slut! Gick upp halv sju imorse och kom hem nu. Ska åka till min häst nu, längtat efter honom! Hörs snart.

Blev bara lite shopping.


1½ månads skillnadMolle för ca 1½ månad sen. Syns på bilden nedanför att han fått börja röra på sig! Hans benmuskler har kommit tillbaka, och kring bog och hals har han börjat sätta muskler igen. OOh så sjukt spännande att se hur han ser ut i höst!

Agnes - bilderHär var några av bilderna Veronica fotade, tack för dem! Jättefina, det är bra för mig att Veronica ska träna på att fotografera hehe. Måste få tummen ur och köpa en ny "hemma-hjälm". Denna börjar se förjävlig ut, men den är så skön! :) Men tråkigt när de är så solblekta.Löshoppning

Nästa vecka ska vi iväg och löshoppa hästarna. Ska bli jättekul! Jag ska komma ihåg att Molle inte har blivit löshoppad sedan januari, så jag förväntar mig inte att han ska vara särskilt duktig eller klok. Jag vill inte heller höja hindrena för påfrestningen vid landningen, så jag tänker be Anna hålla det lågt, kring en meter. Vår klubb brukar löshoppa för Anna, vår hopptränare. Det är superbra för hon ser detaljerna och när vi andra nöjer oss att hästarna hoppar så ser hon att hästen kanske drar sig åt ena hållet, eller är för stressig eller måste få fler hinder för att jobba med tekniken o.s.v. Rekommenderar att löshoppa med tränares hjälp än ensam! 

Ska försöka få en regelbundenhet med det nu tills han släpps på bete, så man tränar upp han lite i taget. Stärker ryggen och bakkärran, förutsatt att han hoppar med god teknik. Ska bli spännande att se hur han beter sig! Agnes får följa med också, perfekt för hennes självförtroende då hon är väldigt eftertänksam och har bara sig själv att lita på vid löshoppningen.


Agnes som 3 år
Min förra häst hade helt OK teknik!

Godnattinlägg

Är helt slut efter kvällens lektioner! Men så roligt det är att hålla dem. Alla är så härliga och glada så det smittar direkt av sig och man orkar lite till. Idag har jag frågat om de tar illa upp när jag blir lite sträng (skriker) men nej det var bara bra sa alla. Jag tycker nämligen inte själv om att rida runt och höra "bra" när det bara är halvbra, självklart överöser jag dem med beröm när de gör rätt, men om de bara åker häst så behöver man lite wake-up-call. Härligt att man kan ha den tonen men samtidigt skratta tillsammans. Nej så kul helt enkelt.Foto: Veronica Johansson

Tänkte lägga upp lite bilder från träningen imorgon, kika in då om ni vill se Agnes hoppa. Blev rena rama fyspasset för henne direkt efter vila, lika bra att gå hårt ut. Nu är jag svintrött och ska sova, börjar om igen imorgon 6:00...

Har köpt en ny ridtröja, eller ja det är väl en tävlingsskjorta men om man har den öppen i halsen kan man ju ha den till vardags också. Den var så enkel och stilren, men ändå med något lite extra. Hoppas inte jag blir besviken på kvalitén. Den är ljusrosa med marinblå emblem och ärm-band.

Godnatt!

På jobb nr 2

Nu sitter jag i fikarummet på jobb två för dagen! :) Kul att få variation faktiskt. Ska strax gå ut i stallet och börja ta emot eleverna. Var hos mina hästar nyss men tänkte åka ut igen ikväll och tömköra Molle en sväng.

Vad gör ni idag?


Flugmedel - behöver tips!

Min stackars häst reagerar rätt stort på flugorna/knotten som smyger fram dessa fuktiga kvällar, ser ut som prickigkorv. Jag vill faktiskt inte använda UltraShield för jag tycker det är så himla starkt, råkade få lite i ögonen när jag sprayade häromdagen och det sved hur länge som helst! Och hästarna får ju inte gå till livsmedel nånsin efter att ha använt medlet, så jäkligt tunga grejer måste det vara i! Jag gjorde ett eget för några år sedan, med typ olja, vitlök och något mer. Kommer inte ihåg hur det fungerade. Så nu undrar jag:

Har ni något bra tips på flugmedel, från butik eller hemmagjort? Gärna ekologiskt.
image description

Helt OK första träning

Har alltså varit på hoppträning nu med lilla ponnyn, Agnes! Kändes så bra att sitta på "rätt" häst när vi skulle hoppa. I början var hon iaf sådär att när man ville bromsa upp och reglera så dog hon, och när man kom rätt så man tror att hon ska hoppa av, så trampar hon om. Detta handlar om hennes självförtroende, och förra hösten när vi byggde upp det så jobbade vi med mycket markbommar innan hindrena för att hon skulle få en hjälp och veta att hon skulle hoppa av, utan att jag ska behöva trycka iväg henne varje gång. Så det ska jag göra mellan Anna-träningarna, rida låga hinder med markbommar så hon får tillbaka självförtroendet igen! Det krävdes hela hösten och massor av träning förra gången, och lika mycket kommer det krävas nu.

Ju mer träningen gick, desto bättre gick det. Anna påminde mig om att när jag har manat på framåt, så måste jag ta tillbaka henne just för att checka av att jag kan samla den energin jag försöker få fram, och när jag red på det sättet att jag manade på framåt, sen samlade upp henne lagom innan hindret så kunde jag se avståndet och känna att hon var reglerbar hela vägen fram, då kom jag rätt på hindrena och det kändes bra helt enkelt. Det har inte gått att reglera henne tidigare då vi fått koncentrera oss på att jaga fram henne. Men nu höll jag liksom kvar i handen samtidigt som jag gått på fram, jag har varit för försiktig innan kan jag känna, att jag tänkt att hon är ung, inte så stark än. Men vi måste dit och sniffa för att kunna stärka oss! Så nu vet vi vad vi måste träna på, och det ska jag göra när jag rider ut och rider markarbetet hemma. Så pepp att börja utvecklas nu igen!

Är inte så stolt över min ridning eller våra språng här, men det var det längsta jag fick på film idag. :) Om ni undrar varför jag inte stannar och rättar galoppen är för att min tränare tycker att jag ska koncentrera mig på flytet med Agnes, och hon försöker att rätta själv ibland, därför det blev korsgalopp och så.Bara att fortsätta träna nu!

Äntligen

Ikväll är det hoppträning! Har längtat efter att få hoppa Agnes jättelänge nu. Ska va väldigt konsekvent på henne och verkligen se till att renodla hjälperna. Går hon med den energin jag fick fram där hon går på bakkärran och sin styrka så kommer hon snart klättra i klasserna. Gäller att komma dit och stärka henne där, det är då finridningen kommer!

Så intressant att tänka att förra ponnyn också släppte och började hoppa på styrka hösten hon var sex år. Gick ju att styra på allt oavsett höjd för man hade henne så stark och i rätt form. Nu har ju Agnes inte riktigt haft samma förutsättningar pga mina jobb som gjort att vi inte kunnat hoppträna regelbundet under vissa perioder, samt att hon varit konvalescent två vårar. Men det betyder bara att hon haft lättare för sig, och det är ju bra att få något som rullar på i medvind.


"Känns som i en film"

Idag på min ridlektioner så red vi ut på den första, vi var bara tre stycken så det var jättemysigt! Tjejerna hade aldrig galopperat ute, eller ja ens ridit ut ordentligt. Vi red runt travslingan som är en bred sandväg i skogen, vi galopperade rätt mycket och ena tjejen sa att det kändes som om hon var med i en film, och den andra sa att hon aldrig galopperat så fort (lovar, var ett säkert och tryggt tempo)! Så det tyckte jag var ett bra utlåtande efter ridturen. När vi skrittade pratade vi om allemansrätten och hur man beter sig i trafik med hästarna. Så det blev lite teoretisk kunskap under ridlektionen också. Men då kände man, fan vilket bra jobb man har emellanåt!Jag har en kompis (carin) som rider lektionshäst fritt på helgerna, så jag tänkte köra dit Agnes (eller rida, rätt nära) och rida med henne på travslingan någon helg. Är helt underbar slinga, bred och bra underlag omringad av skog. Vore kul att få sällskap, är lite dåligt med det hos oss.Tisdag

Godmorgon. KAFFE! Så känns det just nu. Jag ska idag jobba dubbelt, efter butiken fortsätter jag på ridskolan och håller kvällens lektioner. Ska bli kul, men hoppas bara att vädret håller sig stadigt. Ihållande regn är inte det roligaste att stå ute i. Blir lite körigt men jag gillar när man har mycket att göra jämfört med att det är lugnt.Är fortfarande nöjd med gårdagens ridning på Molle. Tränsningen gick jättebra, lastningen går jättebra, även fast han var spänd så kan man klättra upp på han och köra miljöträning. Ja jag är faktiskt nöjd, och tror att en sån träning, när han får utsättas för dem sakerna när han är lite på tårna tar bättre än om han hade varit avslappnad. Så nästa gång kanske något inte är lika farligt, och så fortsätter man så tills det mesta är lugnt med han. Ååh det är så roligt!

Har förresten blivit kontaktad av en bloggportal för hästbloggar. Men vet inte om jag vill flytta bloggen, tycker ni den krånglar mycket här på blogg.se? Men det kan ju vara en chans att göra nåt med den kanske. :)Strömsholmstävlingen

På söndag åker jag till Strömsholm! Kommer gå på en konferens på morgonen sedan besöker vi tävlingen och såklart mässan. Ska försöka få lite shoppat där från min lista, älskar att de ofta säljer BR schabrak i alla färgkombinationer och modeller, älskar deras enkla och stilrena utseende till ett väldigt bra pris. Mitt enda BR i mitten nertill, ett beiget med brun passpoal och brunt kantband. Vill ha det mörkblå med cremefärgad kant också, men det har Malin så lär ha lite fantasi och köpa något annat. 

Brukar ni besöka Strömsholm? Är ju ändå hästmeckat i Sverige. Älskar omgivningen där, och såklart att man är utomhus. Vädret visar 23 grader och sol hela dagen hittills på söndag.

Hästarna idag

Det blev en uteritt med Agnes idag, hade tänkt att rida på långtur men så var Veronica i stallet så övertalade henne att göra oss sällskap. Hennes häst är inte helt igång så det blev en lite kortare tur men rolig och trevlig med bra prat och lite peppning. Tränade iaf att rida kortare galopp med Agnes, går så bra när man är ute och har den naturliga framåtbjudningen. Ska se till att rida så på träningen på onsdag också.

Vi åkte till ridhuset med Molle, som för dagen var väldigt spänd men vi överdrev ändå vår miljöträning och hoppade omkring som 2 ufon och klappade han med stora gester och visslade och höll på. Hoppade upp och red runt, han hade väldigt bra framåtbjudning idag, tänkte och ville framåt! Istället var han som jag skrev spänd, och reagerade lite stort när Malin t ex kastade upp armarna i vädret. Så mycket sånt framöver!! Men han höll sig på marken och i skinnet, bara liksom snabb i reaktionerna. Men framåtbjudningen fanns, kunde göra halt med sitsen och rösten och bara krama fram honom igen med benet, lade jag till skänkel lite kraftigt så hoppade han fram liksom. Men bra att han skötte sig trots att han var spänd tycker jag! Så 2 bra saker idag, framåtbjudning och mental utmattning av alla våra hittepå-rörelser.Nu kunde vi nog konstatera att Molle växer, och antagligen är det därför han tunnat ur lite på senaste tiden. Malin såg att han var mer markbunden i sina rörelser än innan, som är ett tecken. Samt att jag tyckt att rumpan höjts lite på sistone, och så ligger han ner i hagen mycket. Så hoppas bara att han inte växer för högt! Jag hade en av de "lokala" uppfödarna här på besök som bestämt sa att Molle skulle bli kring 167-168. :P

Shopping!

Nu har jag jobbat första dagen i butiken, jag har jobbat under helgen också men då har vi haft stängt och inventerat samt ställt om lite i lokalen. Det har gått bra, vet bara inte HUR jag ska lära mig se skillnad på de tusentals olika skorna i olika material och olika namn och räfflor, ja herregud. Under de timmar jag stod i kassan var typ hälften hovslagare som köpte massvis med skor...

Jag har iaf sammanställt någon slags lista på saker jag (mer eller mindre hmm..) behöver köpa:

- Träns (sugen på både ett svart och ett brunt)
- Tyglar med snabbknäppe
- Hoppskydd
- Dressyrskydd
- Regntäcke

Och det som är mindre viktigt men som jag vill köpa är:

- Guldfärgat pannband
- Schabrak i marinblått, beige
- Benlindor i marinblått, mörkbrun, vit (...rosa också :P)
- Compositstigbyglar
- BootsZZzzleepy..

Har legat sömnlös hela natten, bara vridit och vänt på mig. Jag har drömt mardrömmar om min lilla Molle (!) som inte gjorde annat än kastade av mig! Har ni hört.. Haha får kanske bli ordentlig avrastning idag innan jag hoppar upp, så inte drömmen slår in. Men blev ca 5 timmars sömn iaf, så man klarar sig åtminstone en dag. Jag brukar inte ha dessa problem, men någon gång ibland och vid fullmåne blir det så bara.

Målet idag är att jobba klart och sedan åka ut och rida Agnes mot kvällen, efter det blir det Molleridning i ridhuset tror jag. Ska försöka sova lite däremellan så jag hämtar lite kraft. Blir som sagt att backa ett steg idag och försöka väsnas och röra så mycket som möjligt på mig (och han) från sadeln. Har funderat lite på hur jag ska göra med Molle i framtiden. Han är min första treåring och den första storhästen jag blir att rida in. Det jag funderar på är skolningen av honom, jag tror jag vill låta någon duktigare sitta på honom emellanåt. Att jag rider ut och jobbar på med formen, så låter jag t ex Anna (eller Malin om hon törs) trimma lite i ridhuset. Men det beror såklart på hur "enkel" han blir, gör han allt man ber honom om utan några större svårigheter kan jag ju göra det, men skulle han vara svårlärd så vill jag att någon duktigare lär honom. Detta för att såklart ge han de bästa förutsättningarna för framtiden! Jag vill ju ha en så bra häst som möjligt. Men under ledning utav ett par duktiga ögon kanske jag klarar det själv, men alltid bra att låta duktiga sitta upp och checka av att allting funkar som det ska, så man inte blir insnöade på någon egen sorts ridning.

image descriptionAll sorts träning är bra, eller?

Jag försöker "miljöträna" Molle så mycket jag kan nu. Han ska vänjas med allt, ljud, rörelser och annat. Det bästa stället att miljöträna är på hemmaplan, visste ni det? För om hästen kommer till ett nytt ställe så vet den inget annat än hur det ser ut där den gången, men om man ändrar något på hemmaplan, som den ser varje dag, så är det konstigare för hästen. Det jag gör är att inte vara så försiktig kring honom. Har försökt vara väldigt lugn med honom för att han ska känna sig trygg och lugn, men jag måste även utsätta han för saker. Så jag kastar t ex på täcket på han, kastar det på halsen, på rumpan. Klappar med stora rörelser på hela kroppen, drar fötterna i backen när jag går, skramlar med hinkar och påsar. Helt enkelt försöker vara "oförsiktig" men för det är jag ändå lugn, det är ju mitt sinneslag som smittar hästen. Skulle jag vara nervös när jag gör dessa grejer skulle nog Molle också bli det.


-Men matte, jag ska inte ha nån grimma på mig, det var därför jag tog av den!


Men om jag pussas lite då?


Trökig du är...

Imorgon ska jag träna på allt det här uppifrån ryggen. Ska gunga i sadeln, dunsa lite upp och ner, böja mig framåt, rätta till stigläder/gjord, klappa han högt och yvigt på rumpa och hals, prata med honom och berätta att det bara är piloten däruppe som tokar sig. Han ska vänjas vid att hon på ryggen kan dunsa runt lite, men det är inget farligt med det. Ska bli så kul att se om denna "miljöträning" ger verkan. 

Det finns så himla mycket träning, speciellt med en så ung häst. Hade ju tränsningsproblem för nån vecka sen när han bara höjde huvudet så jag inte kunde nå. Nu har det gått skitbra varje dag efter det, har använt mig av en liten morotsbit i handen där jag har bettet, haha lättlurad pålle (han får såklart morotsbiten när tränset är på). Sen har jag tränat att stå på gången själv, vilket går långt över förväntan! Vissa dagar är han och Agnes väldigt needy av varandra, men han står ändå och vilar på ett bakben, tycker det är kul och skönt att bli ompysslad tror jag. Men nu är som sagt målet att vara noga med miljöträningen och fortsätta vänja han vid allt konstigt och hastigt, så han är lugn i dem situationerna i framtiden. Han är en häst som jag tror kräver lite tid att mogna, och jag tror att efter sommarbetet så kommer det ha hänt mycket, och om bara något år ännu massa mer. En spännande tid är det vi har framför oss...Dressyrfilm på Agnes

Om ni inte ser det så kan jag berätta vad som sker på filmen:
- Tempoväxling på volt, mellantrav - kort trav sedan övergång
- Skänkelvikning undan höger skänkel
- Skänkelvikning undan vänster skänkel
- Mellantrav på diagonalenFina va! :)

Cavalettistöd

Iförrgår byggde jag som jag skrev cavalettistöd. Jag gjorde ett par igår och ska göra fler en annan dag, sen spraymåla dem vita och använda hemma i hagen om jag vill rida markarbete med upphöjda bommar eller små hinder och styra runt.

Det var superenkelt och jag använda gamla brädor, gick hur fort som helst faktiskt.


Haha det är ett kvastskaft som ligger på här, måste fixa lite bra björkbommar tror jag!

Mätte inget utan körde allt på ögonmått med sågande och spikande. Så rullar de bara om hästen smäller i, inget som fastnar eller så. Söta/smarta va?

Min söndag

Idag följde jag med och tittade på Malins dressyrträning. Tränaren Mona är skitduktig och ser just de där detaljerna som är lite fel och rättar till dem så alla hästar går oftast väldigt bra när man tränar för henne. Otroligt lärorikt och soffan är belamrad med publik! Hon tyckte att det hade hänt mycket med Agnes sen hon såg henne sist, trots att hon stått i 2 månader vilket såklart var kul, då får Malin ett kvitto på att hon tränar på rätt sätt hemma. Kanske lägger upp en film senare...

Sen har vi rensat i stallet och slängt massa schabrak och lindor, här ska köpas nytt! Malin behövde massa nya grejer, så hon ska besöka mig på jobbet imorgon. Tror hon slängde kanske 3-4 schabrak och lika mycket lindor. Alltid kul med nytt och fräscht!

Molle longerade jag idag, han var trotsig och hade heeelt glömt bort att man kan gå i högervarv också så jag fick vara otroligt noga med att hålla rätt position, om jag hamnade ett halvt steg "före" han i min kroppsposition så tvärstannade han. Lilla skithäst, nu börjar det komma alltså. ;) Men fick igenom det (efter lite bråk) och kunde longera som vanligt i höger också! Sen gick vi ut i skogen, jag styrde bak från manken och vi hade en mysig tur. Märktes att han var lite slut i huvudet när vi närmade oss stallet igen, blev lite långt idag men inte så pressande. Imorgon ska jag nog rida han igen, ska bli så kul!Bara pyssel

Usch var riktigt tråkiga hästar jag mötte när jag kom ut. Vi tog in dem i boxarna jag och mamma, bägge två skakade och såg sådär eländiga ut hehe. Drog av vatten och masserade dem med handdukar, sen fick de varsitt täcke på och Molle åt hö men Agnes ställde sig och sov.. Jag passade på att pyssla om dem och trasslade ut Molles svans och spraya han med pälsglans, sen stod jag och klia och klia och klia tills det kändes som om armarna skulle lossna.

Jag pysslade med dem i över en timme i boxarna, jag brukar inte borsta och hålla på så länge vidare ofta. Brukar bara borsta typ en kvart innan jag rider, ofta för att det tar tid och man vill ju hinna rida och träna längre! Men det är ju alltid mysigt att vara med sina hästar, man lär känna dem bättre och man förstärker bandet man har med hästen. Skickade ut dem med nya täcken på och de var avslappnade och vanliga igen. Nu vill jag mest bara krypa upp i soffan med popcorn och en pojkvän! Men jag ska faktiskt laga lite god mat först, om det är skitväder ute får man fixa sommar inomhus istället! :)

Bjuder på bilder från gårdagen då det var lagom väder!


Fin utan teckenOm man får skryta om sin egna häst så tycker jag faktiskt att Molle är ett bra exempel på en häst som inte behöver en bläs eller något slags ansiktstecken för att vara karismatisk och ha utstrålning! Just på denna bilden ser han väl lagom jäst ut efter en halvdag på gräs men det var bra skärpa i bilden. Tycker han har lite attityd i sitt utseende ändå.Ruskväder

Nej nu tänkte jag åka ut till stallet och ta in hästarna så får de stå och torka lite. Är svinkallt, det regnar i sidled och blåser! Så min tunna krake lär väl frysa lite lagom kan jag tänka mig. Och nej jag är inte mjäkig med honom i vanliga fall eller med tusen täcken, men väta och blåsten tål de inte lika bra som ren kyla, och kombinerat är det nog inte så gött. Cavaletti

Idag vilade hästarna! Bokstavligt talat, de låg i hagen och sov när jag var i stallet. Jag har idag istället ägnat mig åt att bygga hemmagjorda cavalettistöd. Ni får se bilder imon!!


Längtar till måndag morgon!

På måndag börjar jag mitt nya jobb i ridsportsbutiken! Ska bli så kul! Ska dessutom köra lite på ridskolan under veckan så kommer gå dubbelt men det gör inget, bra att tjäna lite extra pengar på något man tycker om. Ska försöka hålla hårt i dem trots att jag kommer gå bland hästgrejer hela dagarna... Iiiih!

Men lite grejer ska jag ju köpa, måste skriva en lista på det jag behöver framöver när vi ska börja rida på riktigt så småningom. Men nu ska jag äta lite lunch, har varit på stuteri under morgonen och druckit lite kaffe i stallet, planerat lite inför sommaren också... :)RSS 2.0