Mersmak


Längtar till hösten

Längtar tills jag får rida min egen häst igen. Han verkar också vilja göra saker, han känns inte nöjd med att få komma in och jag bara rengör muggen på honom, han vill bli stimulerad. Men det är såklart inget att göra än att vänta.. Är bara en månad och några veckor kvar nu, höhöhö... Igångsättningen blir dock ganska intensiv, så att man påminner honom om inridningen och så snart som möjligt kan ta vid där man slutade. Ska bli spännande att se hur han beter sig då.

Jag har gjort en plan för Molles hösttermin, om vad jag ska träna på och SPECIELLT vad jag ska tänka på hela tiden. Små detaljer som jag måste ha i åtanke hela tiden, så att jag är förberedd på olika situationer. Jag försöker tänka: hur vill jag att min häst ska vara? Som t ex framåtdrivande hjälper, om han ska svara direkt för skänkeln i framtiden måste jag vara konsekvent redan från början, det kommer bli tufft för mig men mest rättvisast mot hästen i slutändan. 


Filmer

 Känner i efterhand vilken slarvig ritt det var med Ferrary egentligen, kunde ha ridit mycket lugnare och mer på yttersidan, blev bara att slira omkring. Men som sagt, nöjd ändå då vi höjt oss sen förra tävlingen! Jättekul att jag får chansen att rida så fina hästar.

Tack

Tack så mycket för era fina grattis-kommentarer. Tänkte lägga upp filmer på bägge hästarna sen också, om youtube vill samarbeta med mig. Idag blir det jobbdag vilket passar bra, jag börjar känna av lite träningsvärk och så känner jag mig lite sliten, kan vara bra med en dag av lite rutiner så man kommer på banan direkt igen. Det är jättestor skillnad att växla mellan Agnes och Ferrary, och efter man har suttit på Ferrary under några längningar känns Agnes ungefär som en B-ponny, trots att hon också har fint steg. Så jag har som sagt lite värk i kroppen idag...

Molle fick sig en rejäl rykt igår, fixade muggen som kommer tillbaka efter våra regniga nätter. :( Men han är supersnäll att hålla på med, har använt ljummet vatten och tagit bort skorporna med sen lite mirakelsalva. Ska vara lite ihärdig några dagar så han kommer ner på NOLL. Stackarn! Men han är inte svullen eller halt eller något sånt, vilket är skönt. 


Kort sammanfattning

Jag är väldigt nöjd med våra insatser idag på denna långa tävlingsdag. Jag och Agnes startade vid ungefär halv fem och Ferrarys start blev väl kring åtta. Bägge hästarna var superfina på framridningen, jag tänkte inte dra någon lång analys för er men ska berätta lite kort om ritterna.

Agnes: Känslan jag hade i sadeln var att hon inte var riktigt så framme som jag önskade, pga detta så checkade jag av för mycket om hon verkligen svarade fram så jag kickade till henne emellanåt och detta gjorde ritten lite av och på liksom, jag skulle ha litat på den lugna takten hon ville hålla för enligt domare och publik så var den takten bra och jag fick i protokollet skrivet att jag ibland hade för bråttom. Men i det hela gick det mycket bra, lugnt och prydligt och vi fick 63,70% vilket sen räckte till en tredjeplats vilket såklart var roligt!

Ferrary: Han blev lite trött efter framridningen och på banan hade jag svårt att plocka upp honom i formen pga jag inte fick med mig bakbenen såklart. Så vi fick på protokollet att han var för lång/låg och protokollet var otroligt jämnt med bara 6:or, 4 på skritten då han taktade vid 2 tillfällen och sen en sjua på nån galopp osv. Men det var såklart en förbättring sen sist jag och Ferrary var ut på dressyr, och jag är verkligen nöjd med honom också. Vi låg sexa tills näst sista ryttaren petade oss utanför placering. Procenten var 60,69%.
3:e plats

Vi kom 3:a i KM!


Träningen igår

Vi sitstränade alltså igår, Malin tog mig på lina, Agnes inspänd på yttersidan och jag skulle bara fokusera på min sits och främst mitt mellangärde. Jag måste spänna magen och sitta emot, inte jucka med som jag annars gör hehe. Red lite övergångar skritt - trav och sedan även trav - galopp. Jag hade jätteont i magen senare under passet, det var med andra ord välbehövligt. Sedan red jag igenom programmet och efter det tränade vi det som behövdes tränas, halter och längningar.

Red halter längs fyrkantsspåret och fick några fina, fick även bra längningar. Sedan red jag programmet igen och nu var det bättre. Och i eftermiddag är det dags då, ska bli roligt! :) 


Ikväll

Ikväll blir det som sagt sitsträning för mig på lina, sen rider jag igenom mitt program för Malin så vi är lite förberedda för vår dressyrstart imorgon. Ska starta Ferrary också så det blir svårt att hålla isär programmen, men det lär väl gå. Tänkte putsa ikväll och duscha henne imorgon. Ska bli kul, andra tävlingen för mig den här säsongen pga skador osv.


Lyxigt

Det är verkligen lyxigt att få lite fina bilder från vardagsträningar, speciellt när fotografen är så duktig! :) Här är några bilder på mig och Agnes från i onsdags, jag älskar verkligen att Agnes numera svänger upp mot hinder med spetsade öron framåt! Fotograf: Emma Åsgren

Sko-träning

Igår efter hoppträningen tog jag in Molle och pysslade om honom, muggen var jättemycket bättre men jag gjorde ändå en vända till med varmvatten och sen på med mer pasta, så det verkligen försvinner helt och hållet. Han har blivit så cool på gången, nu har jag börjat träna att lämna honom korta stunder, jag går in i sadelkammaren och väsnas, jag går in på toaletten och håller mig där han inte ser mig. Men han står snällt stilla, och när jag är på plats så tycker jag det är nyttigt att han får träna på vad som händer om han t ex backar och uppställningsgrimskaften stramar åt, så han lär sig att han då måste gå fram igen bara, inte få panik.

Sen övade jag också vad min hovslagare sagt, jag bankade på hovarna med en klubba, sedan lade jag på en lös sko mot hoven och bankade igen med klubban. Ingen reaktion, jätteduktig häst! Det är sjyst mot hästen att träna såhär inför första gången man ska slå på skor, så dem blir vana med ljudet framförallt. Så det ska jag öva på alla gånger jag tar in honom och borstar. Blev en rejäl genomborstning igår, fick ur alla tovor i hans tjocka man och svansen fick sig en omgång den också. Så mysigt när han njuter av det och liksom halvsover när man pysslar.


Min torsdag

Jahapp, här kom man hem på kvällen och skulle beställa några smågrejer av Hööks nyheter, så var allting jag ville ha slut! Sjukt vad fort det gick åt av dem grejerna alltså. Så nu får man väl vänta tills det kommer nya leveranser antar jag, haha. Kul för Hööks iaf att få en så uppskattad kollektion.

Idag har jag mest jobbat, sen åkte vi till ridbanan och kollade på träningar. Det är fascinerande att en sån liten klubb som bara består av privatryttare, bedriver alltså ingen verksamhet, har 3 tränare på fasta dagar varje vecka och fyller flera grupper varje vecka. Vi i klubben är jätteduktiga att träna för instruktörer och vissa av oss har flera hästar och kan då träna bägge hästarna regelbundet eftersom alla tre tränare är väldigt duktiga och omtyckta. Vi har även mycket folk som kommer och tittar, många har stall i närheten av våran "anläggning" (ridbana, hinderhus och ett dass hihi) och jag var som sagt där och tittade på 2 träningar innan vi åkte ut till stallet. Underbart i detta sköna väder att sitta och snacka skit på en bänk, som gjort för att varva ner efter jobbet.

Hästarna var inte nå intresserade när jag kom dit, de gick längst bort in mot skogen av hagen och kom inte ens när jag ropade, så jag antar att de mådde väldigt bra, de har nog också saknat denna torra värmen som varit idag, kvavt och kvalmigt har vi alla tröttnat på. Istället rensade jag ur mina gömmor och packade 2 påsar med tvätt jag ska ta med till jobbet imorgon och få tvättat, blev också att titta när Veronica hoppade sin häst för första gången. Hon visade att hon var gjord av ren hoppstam den fröken! Jätteduktig.


KM och sitsträning

På måndag ska jag starta Agnes på KM i dressyr. Vår klubb har fått lite dille på att ha kvällstävlingar, känns inte alls som det går åt lika mycke tid som när det är på helgerna. Malin ska också starta en klass och en häst får inte starta samma program 2 ggr så då får jag rida LC:1 och Malin LB:1 för hon har inte hunnit träna på LA:1:an än då det kom ganska snabbt inpå om tävlingen. Men vi ska väl försöka göra vårat bästa, hade väl eg kunnat rida B1:an men det ska bli kul att få prova lite bara. 

Bad Malin ha sitsträning med mig för ett tag sen och nu passar det perfekt att köra lite på söndag innan tävlingen. Vi brukar longera varandra så får man träna sin sits, komma ner i sadeln och jobba hästen med vikthjälperna och på så vis lätta i handen. Det är skitbra att göra såhär för sin egen träning, man påminns om att man inte behöver använda handen så mycket som man gör.


Nytt

Idag fick jag köpa lite nya grejer. En kompis till mig ska plugga och har sålt hästen men har all utrustning kvar. Hon hade ett helt nytt BR schabrak, likadant som Malin har till Agnes och jag gillar ju verkligen färgen med marinblå grund och cremefärgade kanter så jag köpte det till Molle, får han ha i framtiden. Köpte även med nya benlindor i samma cremefärg också från BR, finns knappt att få tag på cremefärgade lindor ö.h.t. numera om man inte vill köpa dem 2-packen från Mias RS. Jag fick även med Eskadronlindor i mörkblå, dessa var använda men det syntes inte, så nu kan jag ju kryssa dessa från inköpslistan! Kanske inte aktuellt just nu men ska spara det tills vi börjar rida och träna igen så det håller sig fint och fräscht tills dess. Jättenöjd och fick väldigt bra pris på allting. Hittade ingen bra bild på BR lindorna men de är i samma creme som kanten på schabraket är, och matchar även med mitt beige-bruna schabrak också. 

Hoppträning Agnes

Hopptränade med Agnes direkt efter jobbet, det gick både bra och dåligt. Jättebra i början, hon var "het" mot hindrena och tog för sig även när det var lågt vilket är skitkul! Vi red lite linjer med studs - studs - oxer och sedan ut på relaterade avstånd till ensamma räcken vilket gick väldigt bra, hindrena låg på 1m-1.10m medan studsen låg kanske på 70 (såklart).

Red några olika slingor, som sagt gick det jättebra i början. Sedan blev det en hel del stillastående mellan för att vänta in alla och banan o.s.v. och då blir Agnes väldigt "av". När man sedan försöker väcka henne fungerar inte allting så bra som när hon precis är framriden, och det har jag inte lärt mig än. Så då blir det "jaga-ridning" för att få fram henne för då backar hon av istället för att ta för sig, och blir direkt svår att reglera. Men efter vi fått rida lite banor så kom hon igång igen, och då jobbade jag henne även när vi skulle vänta och sista banorna blev kanonbra med rejäla språng! Att styra upp på en 1.10-oxer och känna hur hon tar i och flyger några dec över är en skithäftig känsla! Då är man nöjd igen. Men jag brukar säga att det är träningarna när det är jobbigt och svårt och man inte kanske känner sig så duktig som har stärkt oss mest, för så är det tror jag. Men alltid skönt att avsluta med en bra känsla förstås.

Kommer kanske bilder då Emma från grannstallet fotograferade lite... :)


Kvavt

Har varit hos Ferrary och Ami och ridit på morgonen. Jäklar vad kvavt det är ute, luftfuktigheten är så hög och vi får ingen torr sommar här inte. Vet ni att här i Borlänge så har temperaturen legat kring 16 grader hela sommaren, och vi kan nog räkna de regnfria dagarna på 2 händer tror jag. Ni hör ju. Hoppas augusti bjuder till lite så vi kan få känna oss nöjda med sommaren, det är ju trots allt vinter ca 9 månader resten av året i detta land.

Hästarna gick bra iaf, var lite möra efter några dagars hårt arbete. Nu ska jag ladda om för att åka till jobbet, kom gärna förbi! :)


Hästfolk i Dalarna

Om du bor i Dalarna och tycker att du äger den finaste hästen som finns, var med i tävlingen om vilken häst som blir årets Dalahäst! Man ska skicka in en porträttbild och en helkroppsbild och blir man uttagen får tidningens läsare rösta om vilka hästar som går till final. Läs om hur du gör och var du skickar bilder här och lycka till!


Muggen

Idag gav jag mig på karlederna igen. Stackars Molle är för snäll för att säga emot, tror jag fick bort alla skorvar och sen smockade jag på en tjock, zinkaktig pasta som låter det läka under samtidigt som det skyddar från flugor och andra parasiter utanpå. Hoppas det har blivit bättre tills imorgon, man vill ju se resultat snabbt!

Första sommarlovsdagen för Molle och han såg ut att fundera varför vi inte gjorde något mer än bara borsta och pyssla när jag släppte ut honom... Kommer bli så svårt... Men man får ju längta och planera istället, förstå känslan när man får rida nästa gång! :)

Förändring

Till hösten och nästa år kommer jag göra lite förändringar i mitt liv. Jag har för tillfället alltid mycket på gång och har mycket inplanerat som gör att jag hela tiden får flytta lite på "mina" saker. Jag gör väldigt mycket för andras skull, och förstå mig rätt, jag är väldigt hjälpsam och tycker om ideellt arbete, men mycket saker måste jag ändra på framöver för snart börjar en träningsperiod för mig och min häst som jag vill satsa på. Jag vill hålla fokus på att kunna ta mig och hästen så långt som vi kan komma tillsammans, och jag vill inte titta tillbaka och tänka "om jag bara hade lagt mer tid/arbete där.." utan jag vill känna att jag gett oss en ärlig chans.

Det jag kommer förändra är:
- Kommer gå ur klubbstyrelsen
- Jag kommer inte hålla nån slags regelbundna träningar
- Jag ska inte rida andras hästar förutom Agnes
- Kommer ev säga ifrån mig DUS, men det är inte säkert eftersom vi bara gör 2 aktiviteter om året
- Frånsäga mig ponnylagen

Detta gör jag för att kunna få all min fokus på mig själv och min egen häst och våran träning. Dels också för att jag i höst kommer att arbeta både på ridskolan och i hästbutiken. Ridskolan hörde av sig tidigare i somras och erbjöd mig jobb hos dem! Ville inte berätta just då men nu kan jag lika gärna dela med mig till er också. Detta känns skitbra då jag också får behörighet att söka vidare inom hästnäringen efter att ha jobbat där. Jag kommer ha ridlektioner 1-2 dagar i veckan sedan kommer jag att sköta stall och rida ridskolehästar på förmiddagarna varje vecka. Men jag har sån tur att min chef på butiken tyckte att jag kunde kombinera både ridskolan och butiken, precis vad jag också ville göra! Så jag kommer jobba halvtid på ridskolan och resten på butiken, så det kommer bli 9-18 på vardagarna förhoppningsvis, så skönt att slippa kvällarna i klädbutiken där man slutade 20:30! Så jag kommer som ni förstår få hålla lektioner och träna barn och ungdomar ändå, vilket känns väldigt kul då jag tycker så mycket om det. Men när jag är ledig, måste jag få fokusera på mig själv. Tror att det kommer bli svårt för mig att hålla mig ifrån allt, men nyttigt. Jag måste få lägga tid på mig, och bara bry mig om mig själv och mina intressen ett tag. :)


Sommarlov

Nu får Molle sommarlov. Vi var idag på ny ridbana (klubbens stora) och red. Han skötte sig jättebra på nytt ställe och när vi red så sprang hästarna i hagen bredvid (en flock med islandshästar m. 2 föl) men han bara liksom saktade av om han blev spänd. Ibland försökte han dra åt Agnes håll (vi var där med bägge hästarna) men han gjorde som jag ville, fick knacka på lite med ytterskänkeln. Men han kändes bra, framåt, men lite trött i kroppen. Vet inte hur jag ska förklara men man ska lyssna på unghästarna och deras tecken, de berättar när de känner sig trötta. Och då kände jag mig nöjd med ridningen eftersom han skötte sig så bra trots den mentala påfrestningen av att komma till nytt ställe och sådär, så nu får han sommarlov!

Kommer dock "få lov" att pyssla med honom då han har en tand på ena sidan som börjat växa över den andra, vet inte om den är påväg ur eller om den är ny och växer snett, så ska ringa tandläkaren imorgon bitti. Sen måste jag hålla koll på muggen så den försvinner. Annars har jag bara tänkt borsta och fylla på med mer flugspray, och låta han vara vildhäst. :)Emma har lovat att hjälpa oss under igångsättningen i höst igen. Så får vi kickstarta igång efter sommarlovet, sen har jag tänkt rida ute med sällskap framför så vi får framåtbjudning i herren. Det ska bli väldigt roligt och spännande! Då går det ju att "köra på" på ett annat sätt och även då får man känna om han behöver en vecka här och där, men har tänkt att rida 8-10 veckor innan han ställs av från mitten av november och hela december.

Det kommer kanske fler förändringar med hästarna, men inget jag kan berätta förrän det är 100% klart... :)

All träning är bra träning

Eftersom det inte blev någon ridning igår och jag redan hade tränsat Molle (vilket går riktigt bra just nu) så gick vi på promenad tillsammans med sisådär 10 000 myggor i skogen. Han sköter sig så bra, och det är verkligen trevligt att promenera med honom, han har en stor personlighet och vi börjar få ett starkt band mellan oss.

Sedan på stallplanen så tränade jag med uppsittningspallen, att han ska stå still fast matte går bak och klättrar upp på pallen. Stod även och hoppade på den och hängde över honom, så han lär sig stå still framöver när man ska börja hoppa upp själv i höst. Ska träna detta från bägge sidor så småningom. Efter vi var klara borstade jag av honom och shamponerade en karled på honom där han börjat fått mugg. Han är ju kritvit nästan rosa i pälsen på sina vita fötter och nu efter allt regnande har han fått små skorpor, skittrökigt! Men han är inte varm, svullen eller öm. Så jag hoppas det går bort när man kommer åt att rengöra och smörja regelbundet. Tänkte köpa mirakelkräm på jobbet någon dag framöver.


Ridbanan nästa

Nu var min jobbdag till ända, jag gör just nu lite mat innan jag ska åka ut till stallet och rida Molle. Igår skulle vi ha varit ut i skogen men efter lite missförstånd med tid så blev det inte så då vi ska vara 3 st och vi var bara 2. En som rider Agnes, jag på Molle och en på marken utifall det hade hänt något. Men idag ska vi åka till ridbanan och rida, Molle har aldrig varit där för sist vi var dit var den bokad och då fick vi rida på åkern bredvid. Men det blir nog bra, han är ju duktig på nya ställen hittills. Går det bra att rida idag så tror jag att jag känner mig klar, går det mindre bra så bokar jag en gång till med Emma i ridhuset innan han släpps på bete fullt ut. Sen ska jag sätta mig och göra ett veckoschema ända fram till vilan i november-december. 


Skriv era bloggar

Kan inte ni som läser kommentera om ni har egna bloggar? Jag vill hitta nya bloggar och gärna om ni skriver om träning/tävling eller åtminstone om hästar. Måste ha något att läsa till morgonkaffet på vardagarna ju. Tack!


Sneakpeak

Han vill i varje fall inte riva... :) Blir att träna teknik och titthinder under hösten så blir nog det här bra.


Malin och Agnes

Idag har jag hjälpt Malin som skulle prova hoppa med Agnes! Hon hoppar kanske 1 gång om året så det är kul att vara med och skrika lite, hon får ju skrika på mig när jag rider dressyr så det lär ju bli rättvist någon gång. ;)

De var jätteduktiga, hon fick fram känslan i slutet när Agnes suger tag i hindret och blir sådär lätt att reglera, men hon fick allt kämpa för att komma dit. Men de var som sagt duktiga och Malin vågade höja oxern till 65cm! 


Varg

Igår fick vi sms på kvällen att dem sett varg jättenära vårat stall. Jag och Malin bestämde oss för att inte göra något särskilt för det är säkert varg i skogen varje dag men man ser dem säkert inte. Men det är ändå lite obehagligt att veta att det på riktigt finns vargar där vi rider. Men jag är absolut FÖR vilda vargar, tycker inte vi människor ska lägga oss i för mycket utan tycker att vi ska låta naturen ha sin gång...


Godkänt

Löshoppningen gick riktigt bra, mycket väl godkänt! Han var väldigt försiktig, checkade avstånd och hoppade med bra teknik både fram och bak. Kommer film imorgon så kika in då om ni vill se. Anna gillade hans inställning och försiktighet över hinder. Så kul att se honom från marken också, han är snygg att se på! Kan nog bli bra det här.


Spännande!

Nu ska jag gå och lägga mig för tidigt imorgon bitti ska Molle löshoppas! För första gången sedan han kom till mig, pga skadan och inridningen som skjutit på det. Till hösten räknar jag med att löshoppa/jobba med hinder ca 1 gång i veckan som komplement till träningen då det ger kondition, framåtbjudning, galoppjobb, självförtroende samt att han själv får jobba med situationer med hinder och lösa diverse komplikationer själv utan pilot. Ska bli skitkul att se hur han beter sig, får dock vara beredd på att det kanske bara blir fartfyllt och ingen vidare teknik då han inte löshoppat sedan i vintras. Men men, då får man bara träna på!Molles annonsbild!

Extra utsatt

Igår när jag kom tillbaka efter galoppturen så duschade jag Agnes, schamponerade henne och rengjorde henne där hon blivit biten av flugfäna. Hon har varit väldigt utsatt av någon anledning och blivit biten väldigt mycket, men det kan vara bra att schamponera hästen och få bort alla orsaker till att hon kan tänkas klia sig, t ex gammal päls, hudflagor o.s.v. Sen hade jag på tjärsalva där det varit värst, ljuvret, bogen och mellan ganascherna. Flugmedlet som fungerar på Molle fungerar inte på Agnes, så sprayade henne med UltraShields och hoppas att hon har haft det lättare inatt.

Undrar vad det är som gör att Agnes är mer utsatt än Molle? Gillar dem hennes färg, blod? Agnes är ioförsig också lite mer känslig i huden, hon får väldigt lätt skav vid sadelgjorden, benskydd o.s.v.

Har ni några teorier, erfarenheter?

När det går till överdrift

Jag har tänkt lite på en sak med ridsportsvärlden. Ni alla vet att man tycker om att ha det så fint och prydligt kring sig, inte bara för att det blir ordning utan också såklart av säkerheten. Men man ska ha fina kläder, nyputsad utrustning och matchande färger och allt. Jag tycker själv om att klä mig fint om jag ska träna för tränare, jag vet precis för jag älskar att ha det prydligt och snyggt och allt det där! Men ibland går det till överdrift, t ex när vad man har på sig går före själva ridningen och träningen. När man bryr sig mer om hur det ser ut utåt än hur man rider/utvecklas.

Att lägga mer tid och pengar på grejer och utseende än på träningar och tävlingar är helt ofattbart för mig. Självklart väljer jag att investera mer av mina pengar på träning för tränare än på utrustning eller nya benlindor. Visst kan man ha råd med både och i oändlighet, men jag vet flera häromkring som tycker det är viktigare att ha häst för att man får se prydlig ut och får en hög status än för att rida, träna och göra grovjobbet.

Ni vet att jag tjatat om att jag vill köpa ett nytt träns till Molle, och visst vill jag göra det. Men nu har jag fått lägga pengarna på att ta hjälp av en duktig unghästutbildare när jag rider in honom istället, för han har ju ett dugligt träns och behöver verkligen inte 2 st för han är bara tre år. Självklart ser jag ett högre värde i att få hjälp under inridningen och få en bättre häst än att han ska ha 2 träns.

Missförstå mig inte för jag själv älskar att matcha och vara snygg i stallet, men det blir inte så mycket olika och nytt OFTA, utan man får ju ta det man har och byta ut saker under en lång tid. Om jag skulle ha råd skulle jag självklart lägga pengar på både bra träning och fina nya grejer hela tiden men så mycket pengar har jag inte hehe.Agnes - Intervallträning

Ja dagens pass med Agnes var inriktat på konditionsträning med galoppintervaller. Red mot ridhuset för första gången med henne eftersom det bara är långa grusvägar, perfekta med intervaller alltså. Hon skötte sig jättebra och var jättefin att rida, men när vi kom in i byn i Gustafs så var det en gård som hade en automatisk gräsklippare som åkte runt. Och det slog verkligen slint i Agnes huvud! Hon blev helt galen och kastade sig runt, galopperade på stället, diarrebajsade och blev helt tokig! Fick hoppa av och leda förbi henne för hon bara backade, hon var så rädd för den där saken. 

Visst, att hon blev rädd kan jag förstå men sen väntade en asjobbig halvtimme efteråt, då hon bara gick i piaff/passage längs vägen, jag fick henne inte att skritta ett enda steg. Flera halter, halvhalter, trav, sidvärtes men hon bara studsade fram. Så fick svänga in vid ridhuset och rida på utebanan bara för att jobba loss henne, men hon var lika igen efteråt. Jag hade ju planerat att hälsa på min moster som bor där så jag gick dit ändå, och hon for runt där på deras uppfart också. Men sen på vägen tillbaka kunde jag skritta, hon var spänd som en fiolsträng och helt blockerad men lyckades ställa henne ifrån gården och väl tillbaka på grusvägarna började jag galoppjobbet igen. Och det gick väl bra, lite hårdare i munnen efter kaoset. Men det gick bra att reglera galoppen mellan samlad och mer framåt åtminstone. 

Men man blir bra frustrerad, när hon blockerar bort en sådär så finns det inget att göra än att vänta ut det. För det funkar inte att bli arg, det funkar inte att prata lugnt med henne utan man får vänta tills hon inser själv att hon kan andas ut. Men ja, JÄKLIGT frustrerande på en i övrigt bra tur! Får väl vända innan byn nästa gång och bara köra intervallträning, inte hälsa på moster hehe.Innan vi gick av gården hade vi Hugo med i sadeln, vår framtida ponnyryttare!

Dagens

Tidigare i förmiddags var jag och Malin ut till stallet vid Ferrary och Ami. Vi lasttränade Ami som hade vägrat gått på igår, de hade tränat från kl 9 till kl 15 utan resultat. Men det tog bara 5 minuter med Malins hjälp, hon gjorde allt själv och gick in och stängde 4 ggr, sedan gick jag in 2 ggr och stängde utan problem. Så det vara bara att visa vem som bestämde.

Sen red vi dem, Malin skulle prova storhäst för första gången på längre tror jag minsann. Men det såg fint ut i slutet, när hon fick loss han. Ami var jättefin att rida, lösgjord och trevlig, om lite trött bara. Så jag körde inte slut på henne utan bara red lite tempoväxlingar och övergångar.På kvällen nu red jag Agnes, men det tar jag i ett annat inlägg.. Suck...

Februari - Juli 2012

Ser ni hur mycket som har hänt bara på dessa månader? Han har ju till och med vuxit till sig i ansiktet. Är ju superbra att lägga bilderna såhär efter varann för man blir ju hemmablind. Jag kallar han min fantastiska treåring, för det tycker jag att han är. Men såklart tycker man så om sin egna, men han har något alldeles särskilt denna lilla häst...

Bilder från 20 februari till 15 juli, varav han stod/var konvalescent mellan 20 mars - 22 maj, innan det hade jag suttit på han och blivit ledd 1 gång. Så han har fått jobba ca 1½ månad nu! :)

Molles träning 18/7

Nu ska jag skriva lite om Molles pass, som ni vet använder jag denna blogg som riddagbok så jag skriver lite mer analyserande för min egen skull, vet att ni med egna unghästar också läser mina analyser hihi.

Red själv nästan direkt från start, känns inte nödvändigt att gå på lina längre från början då han lyssnar och litar på mig. I traven kände jag direkt att han var väldigt stadig och mjuk på bettet, sög liksom på bettet riktigt. När Molle blir trött eller letar stöd kan han krulla halsen lite i vänster varv, men inget sådant idag utan han sökte stöd längre fram och fick därmed en mer öppen, önskvärd form. Han går naturligt i en balanserad form eftersom han söker stöd och har bra bakbensaktivitet, det är inget jag "rider" fram utan han gör det väldigt naturligt i alla gångarter. Men det gäller istället då att försöka behålla den känsligheten av en mjuk mun och en vilja att arbeta.Så man får liksom leka sig fram, idag t ex gick jag några varv på en stor volt och det räckte att jag kramade med innerskänkeln och lade fram ytter lite och svängde han för ytterhjälperna så både ställde han sig i nacken och böjde sig i kroppen längs voltspåret. Tidigare har det liksom känts som att volten vore en åttkant, där man rider rakt, sen får man svänga lite, sen rakt, sen svänga lite. Nu spårade han på ett böjt spår! Nu är det inget som kommer komma fram varje gång utan han gör rätt idag men imorgon skulle han lika gärna inte fatta nånting vad hjälperna betyder. Men varje gång han gör rätt redan nu så får man bara vara stilla och berömma med hjälp av rösten. Det vi tränar på är ju bara att han ska gå fram för skänkel och det andra bara följer med som bonus.

Så idag när jag kunde styra med enbart sits och skänkel så kändes det som att jag på riktigt red honom, inte bara åkte med som en passagerare. Och han är så nöjd att få vara till lags! I galoppen så gick han också väldigt balanserat, även här har han en naturlig form han jobbar i, han arbetar lite automatiskt med ryggen och får därmed en bra balans med ryttare på. Vi red ganska många fattningar, för han tycker momentet från snabb trav till galopp är lite konstigt, och innan han lär sig galoppskänkel så lär han nog tycka det känns lite konstigt men han får vänja sig helt enkelt. Men nu ska han vila 2 dagar, löshoppas på lördag och på söndag tänkte jag be Malin att vi ska skritta ut i skogen en vända, sen rider jag ev en dag till på ridbana sen blir det sommarlov! Så när han släpps på bete så går det att börja göra en planering vecka för vecka inför hösten ända fram till jul, så roligt det ska bli!!


Hoppträningen

Nyss kommit hem från träningen med Ferrary, som idag kändes ungefär som en grävskopa som fastnat med skopan i marken. Tänk att försöka få en sån att röra sig framåt? Alltid bra att föreställa sig lite olika situationer. Blev iaf mycket fokus på att få han på rumpan, upp och lätta lite framtill och sen svara för skänkel.

Idag gick han inte fram ordentligt för skänkeln så assisterade med både spö och sporre. Har jag ingen framåtbjudning går det inte att reglera utan när jag då ville bromsa in så dog han bara. Men mot slutet när man ridit så man är blå i ansiktet så släpper det (såklart) och sista vändan kändes fin. Banan idag var lite böjda linjer och bara hitta galoppavstånden på några linjer. Han smasha in rejält i ett hinder, men det är behövligt ibland så han själv får stanna upp och tänka till lite.

Äsch bara att stryka ett streck över dagens. Men det är väl ändå rätt fantastiskt att han går med den där magen! Skulle behöva banta några hekto liksom...
Iväg

Nu börjar jag ränna inför kvällens äventyr. Skriver mer utförligt om Molles pass och hoppträningen jag ska på senare ikväll. Hörs!

I vintras.


Film

 

Lite mer galopp den här gången. 

Gårdagen

Igår höll jag lektion för Sofia och Tina i Hesse. De har 2 helt olika hästar, men fick göra samma övning vilket var fokus på övergångar på volt. Den ena fick göra det för att hästen skulle bli kvickare och få in bakbenen mer under sig, och den andra för att ryttaren måste ta kontroll över hästen och verkligen rida övergångarna för att stärka hästen som hade det lite jobbigt med det. Det var jättekul, om än lite ringrostigt men det kommer väl tillbaka ganska snabbt. Blev en ganska lugn lektion, men bägge ville träna mer så vi ska väl höja snäppet och kvaliten lite mer till nästa gång. Nu har jag sett hästarna en gång och har mer uppfattning om vad vi ska jobba på. Ikväll taggar jag istället för att rida hoppträning med Ferrary! Red han i söndags också, blev ett pass med fokus att lossa lite i nacken och sänka halsen till en lägre form men utan att hänga i handen. Nu ska jag fixa filmen från idag istället.

Bästa

Idag blev bästa passet på Molle. Han gick riktigt fint, jag kunde rida honom med skänklarna och vikten och han både ställde och böjde sig i innersidan. Han krullade inte ihop sig något som han kan när han blivit osäker utan gick istället i en mer öppen önskvärd "form" när han sökte stöd. Det hjälpte kanske att lyfta handen igår.. Men ni vet unghästar, ena dagen gör dem det som om de aldrig gjort annat och en annan verkar det som de inte fattar nååånting. :) Kommer iaf film snart! *lycklig*


Galopperat själv | Film

Idag red vi med Emma igen i ridhuset. Molle var lite pigg idag, alltså tvärtom från i söndags. Han var fin i traven, jättelätt att styra runt. I vänster varv där han gärna hänger på inner så lättade jag i innerhanden, och höjde sakta handen så han fick söka stöd högre upp och längre fram med nosen. För han söker hela tiden ett stöd, och det gäller att lite i taget länga ut så han följer med handen framåt för skänkeln. Det funkade jättebra att höja handen lite och låta han hitta stöd i en öppen form, och sedan smyga ner handen igen. 

Idag galopperade vi också, själva utan att prova med lina! Började i vänster varv, och fattade på långsidan. Först fattade han fel men det var bara att låta han galoppera några steg sedan bryta av och fatta igen. Det gick lugnt och fint. Sedan gick vi över till höger... Då blev han lite skrämd i fattningen (allting har varit lite läskigt för Molle första gångerna i höger varv, vet inte varför) och sprang lite fort i galoppen men jag bara bromsade och han stannade direkt jag tog i tygeln och jag vände in hans huvud lite mot ridhusväggen så fick han ta ett djupt andetag. Sedan bara fortsatte jag att rida som om inget hade hänt. 

Då tyckte Emma att vi skulle rida på volt i höger varv, sedan rida på ordentligt framåt så han nästan rullade över i galopp för hon tror att han blir lite osäker när farten ökas! Så vi red på volt och gjorde några "nästan-fattningar" och när han kom upp i steget att det nästan blev galopp bara lugnade vi ner traven och gjorde om det några gånger. Sedan rullade vi in i en lugn och trevlig galopp som om han hade gjort det tusen gånger... Så himla bra att ha Emma som har lösningar på allt vi stöter på! Är helt underbart. Hon säger att det syns att när han blir skraj så checkar han av hur jag känner mig, hon säger att det syns att han litar till 100% på mig och om jag inte gör någon stor deal av det så blir han cool direkt igen.Förresten, jäklar vilken trav vi fick efter vi hade galopperat! Jättemaffig känsla! Men måste komma till den traven vi har innan vi ska fatta galopp redan i vanliga ridningen, för då tar han för sig på ett helt annat sätt och han kliver på ordentligt. Men under inridningen kan man väl inte krama ur allt ur dem såklart, men jag vet iaf att vi ska jobba mest med framåtbjudning under hösten. Året de är 3 ska de bara vänja sig att vara ridhästar egentligen, kunna gå i alla gångarter och bli trygg med ryttare.Intressant film

 

Hoppträning Lotta Schultz 16/7

Ikväll har vi tränat för Lotta Schultz, träningen började med årets värsta hagelskur i ca 10 minuter. Alla ponnyer stod med rumpan mot ovädret, vi blev blöta in på trosorna och det kom så hårt att man fick ont i ryggen och låren av haglet. Banan blev helt geggig och blöt med stora pölar, men när det gick över till "vanligt spöregn" så började vi träningen. Alla hästar gick på bra utan några som helst problem, det visar vilka duktiga hästar som var med på träningen tycker jag! Då vet vi att vi kan rida i spöregn på tävling också.

Vi höll oss till mycket basic grejer, men såklart är det vad man måste träna på. Agnes hoppade fint och gick bra, lite trött mot slutet efter att ha lyft på benen i lervällingen. Jag är helnöjd, men önskar att jag kan hålla mig kall och väntandes även när hon börjar bli trött, jag får inte jaga henne bara för att hon blir lite tröttare, måste låta henne ta hand om situationen ändå annars lär hon sig aldrig att ta tag i saker själv.

En sak som är kul att se på bilderna är att Agnes i princip före VARENDA språng har öronen framåt och ser ut att tycka det är riktigt roligt! När hon börjar gå mer "rätt", blir det lättare och antagligen roligare att hoppa för henne!

Mamma lyckades inte ta en enda bild när vi är över hindret, så blir bara massa "nästan" bilder. Hoppas det förgyller inlägget lite åtminstone.
Dagens pass

Jag är väldigt stolt över Molles pass idag. Han var trevlig att göra iordning och att promenera till ridbanan. Även fast hästarna i hagen bredvid bråkade så struttande han vidare på ridbanan. Han var lite trött, säkert pga alla nya intryck och då blir de unga hästarna lite trötta i huvudet vilket smittar av sig på benen. Men man får helt enkelt lyssna på dem och avsluta och inte köra på bara för att man själv vill rida mer.

När vi kom tillbaka var han väldigt nöjd och stod och vilade på ett ben och underläppen hängde. Passade på att prova tunna ur manen med min mankniv, trodde inte att den fungerade för jag har inte kunnat skruva ut själva bladet mer men den tog massor precis som den redan var inställd. Så jag får ta lite varje dag så kommer manen bli lite tunnare och lättare att hantera.

Idag var Malin med och hjälpte oss. Malin har inte varit med på ganska länge och hon tyckte att han var jätteduktig och bar upp ryttare väl, vilket såklart är kul att höra! Synd bara att han var lite trött men det måste man vara ibland också, var så varmt och kvavt. Alla säger nu att Molle ser så stor ut, så jag måste väl mäta honom någon dag. Tror han har växt lite på höjden, hela han växer nog lite i taget. Som sagt, kul att se om ett år!


Ridning på Molle

Lite bilder från när jag red Molle hemma på närmaste ridbanan! Vi promenerade dit, mötte massvis med bilar så blev ordentlig miljöträning. Han brydde sig inte ett dugg för dessa, och när vi kom till ridbanan på nytt ställe så sköter han sig utomordentligt! Var avslappnad, uppmärksam på allt runtomkring men inge hoppig eller skraj. Känns så coolt att jag bara kan hoppa upp och rida min häst! Vad tycker ni om bilderna? Inge retuscherade eller så.


I behov av nytt

Jag och Malin är bägge två inne i en "köpa nya grejer"-period. Den kommer titt som tätt, men nu var det länge sen den hälsade på. Sist var när Agnes blev ridhäst, för hon kunde inte ha grejerna som förra ponnyn hade. Jag tittade tillbaka på bilderna från mina första foderhästar och förundrades över hur snygga grejer jag hade!Allting gick i brunt och blått, med små detaljer. Jag hade inga utstickande grejer utan mest diskreta och stilren utrustning. Men vad hände om inte färg-bomben som alla drogs med i! Plötsligt sålde jag av alla "tråkiga" grejer och köpte oranget, rött, rosa, grönt o.s.v. Vad tänkte man med!

Idag vill jag ju ha tillbaka mina stilrena grejer, får trösta mig med att allt var i ponnystorlekar. Men har skrivit en liten shoppinglista med grejer jag "måste" ha.

- Mörkbrunt & mörkblått schabrak (alltså 2st)
- Matchande benlindor
- Regntäcke
- Fleece/svettäcken
- Dressyrskydd & hoppskydd
- Nya ridstrumpor
- Långärmad pike eller ridväst
- Handskar
- Nya tyglar
- Sadel

Är en del grejer med andra ord, får beta av någon i taget annars blir man väl ruinerad. Hur enkelt är det att gå runt på jobbet hela dan tror ni?!Sambo på besök

Idag har jag bara varit upp och myst med hästarna, tog in bägge två och borstade samt kliade och rengjorde Agnes små sår och hade på nytt flugmedel. De verkar uppskatta att få komma in en liten stund och få en paus från flygfäna som jagar dem i hagen. Min sambo följde med ut vilket inte händer ofta!

Han har aldrig träffat Molle, bara sett honom genom rutan på bilen när han har hämtat mig någon gång. Men han är lite rädd för hästarna, men han verkade tycka om Molle för han vågade stå i boxen med honom och klia på han. Han ser ju att jag kan röra mig hur jag vill kring Molle utan att det händer något, så då törs väl han åtminstone klappa honom i pannan.

Jag kan inte riktigt sätta mig in i hur det känns att vara rädd för hästar, det är ju himla enkelt för mig att säga till min sambo att han ska skärpa till sig och våga gå förbi hästen på stallgången, men samtidigt vet jag hur skraj jag själv blir inför min största rädsla. Jag har nämligen fobi för fjärilar, och kommer det in en i lägenheten ligger jag under täcket och gråter. JAG VET haha skitroligt. Men det är sanningen, och Oskar känner kanske inte så stark rädsla för hästarna, men då får man verkligen en bild av hur olika vi människor är. Men det var hursomhelst väldigt mysigt att ha honom ute i stallet så han får dela min glädje till hästarna litegrann, han tyckte det syntes att jag tycker om mina hästar.


Vanliga problem

Här tar jag upp några av de vanligaste problemen för oss ryttare med vår handställning, och lite vad du kan göra för att träna bort dina olater. 

Framåttippad hand:
När man har en bra vinkel på armbågen men när man kommer till handen är den vikt framåt i handleden. Den vanligaste orsaken är en för kort tygel! Kortar man tygeln får man fram handen lite för är den för lång kan man lägga till med olaten att "tippa" fram handen helt enkelt.

Omkullagd hand:
Hopphanden, när man inte har tummen som högsta punkt utan har vält handen så knogarna är översta punkten. I denna handställning blir man väldigt stark utan att märka det. Kan tränas bort genom att lägga ett spö under tummarna på bägge händer så man tvingas att hålla upp dem.

Låg hand:
Man lägger ner handen antingen på låren, eller nere på manken på hästen. Handen ska bäras själv, med en vinkel i armbågen. Antagligen rider du med detta problem även med för raka armar. Träna på att få armbågarna intill kroppen, möjligtvis med ett spö bakom ryggen som du håller fast med armbågarna och på så sätt måste böja dem för att hålla kvar spöet.

Gör ni något av detta? Jag gör nog lite av varje hela tiden, måste verkligen fokusera på att slappna av hela vägen från axlarna och låta armarna följa kroppen så handen får stöd att vara helt stilla och korrekt. Som ni ser på bilderna så tenderar jag gärna att ha för raka armar och en låg handställning, jag har inte kommit tillrätta med att böja ordentligt på handen och bära den själv ännu. Måste förövrigt bli bättre på att korta tygeln och rida med hästen framför mig för skänkeln och inte ha handen i knät.

Vilodag

Idag ska Agnes vila igen, då har hon fått två vilodagar denna vecka. Hon har gått rätt hårt sista tiden, extra kul är det att Malin kommit igång och rider så pass mycket som hon gör nu! För er som inte vet så hade jag Agnes på heltid under tiden Malin var gravid med sin son Hugo, och en tid efter han fötts också. Men nu är tanken att vi delar på henne, jag rider hoppningen och Malin dressyren så samsas vi lite därimellan. Med andra ord ett kanonläge för mig att få rida en bra häst och jag har ju lärt mig så mycket på vägen! 

Kan känna att jag saknar tiden när Agnes var 4 år och jag hade henne själv, för då fick jag rida massvis med dressyr och inte bara hoppning vilket gjorde underverk med min sits och ridning. Men nu snart får jag ju göra samma resa med Molle, så jag vet att man både kan utbilda en häst och samtidigt lära sig rida bättre på samma gång! 


Film

 
Här är lite film från gårdagens ridpass. Han är lite trött på klippet då det är mot slutet, men han struttar på åtminstone. Hoppas ni uppskattar dessa små klipp!

Bilder från Dalaskogen

Bjuder på lite bilder som min mor fotat, hon följde med oss på vår uteritt idag. Visst är hon jätteduktig att ta kort?! Vår fina dalaskog som består av ängar, björkskog OCH barrskog, eller vad man kallar dem. :)
Fredag 13/7


Fredriksbergs Agnes <3

Agnes var jättetrevlig att rida idag, lösgjord och lydig utan invändningar. Nu ska jag duscha sen ska vi åka och kolla på SM för islandshästar, är en maskeradtölt nu på kvällen. 

Nytt!

Dessa fick vi in på jobbet idag! Snygga va! Vi säljer dem för 220:-! Gissa vilken färg jag har lagt undan? Var skitsvårt att välja bara en. Igår kom färgade järnstigbyglar i olika glänsande färger, men gillar nog dessa med detaljen bättre. Vad tycker ni om dessa?


Nästa häst

Nu ska jag åka ut och rida fröken svart, Agnes alltså. Ska rida lite bara checka av att allting fungerar och få henne lösgjord sen vilar hon nog lördagen och på söndag dressyr och på måndag blir det hoppträning för Lotta Schultz. Ni som läste tidigare vet att jag tränade för henne förra året med Utvecklingsteam Dalarna. Var givande lektioner och jag hoppas Agnes är som hon varit de senaste gångerna, explosiv och reglerbar med massor av energi!

Tänkte försöka rida lite i skogen idag, det blåser så det kan ju inte vara alltför mycket knott och mygg tycker man. Agnes är extremt utsatt i år, hon kliar upp sår efter sår stackarn. Det som har fungerat bäst för att torka ur såren och stilla klådan är blåspray! Så där har ni ett tips.Finaste ponnyn!

Ridning med Molle

Har ridit min fantastiska häst idag, han gör mig så glad och inspirerad! Är en otrolig känsla att sitta på honom. Idag har han stått i en vecka pga hoven och sådär, men det var bara att hoppa upp och fortsätta där man slutade. Idag har vi travat massor och vänt snett igenom, ridit stora volter och bytt varv mycket och sådär. Han orkar inte så mycket så vi tog ingen galopp idag, då han blev så trött av traven. 

Han har lättare för att ta stöd i vänster tygel, så höger varv är han stadigare i. I vänster varv vill han ta stöd på innertygeln, så här får man lätta och gå på med innerskänkel så han redan här lär sig innerskänkel till yttertygel, allt under direktiv av Emma såklart. Gäller att man jobbar redan från början med att de gör rätt och blir liksidiga. 

Hans trav idag var väldigt härlig, den var taktfast och han vilade liksom på steget, Emma såg stor skillnad sa hon. Samt att han blivit rundare i kroppen, speciellt över rumpan tyckte hon. Bra när någon som inte ser han i hagen varje dag kan berätta vad som händer haha. Själv blir man ju så hemmablind. Ska försöka rida imorgon och på söndag, och sedan stå måndag/tisdag kanske sen rida igen. Ska kunna rida i galopp sen rida ut en sväng sen blir det bete. 


Saknar

Saknar redan att rida Molle. Hur ska det kännas när han vilar massor? Var ut nu och han var inte öm längre i hoven, så nu blir det nog att rida två dagar framöver. Han står vid grinden och väntar på att bli hämtad och få göra nåt, älskar att bli kliad och borstad så det känns ju roligt! Skulle vilja rida lite på utebanan innan han går på bete också, vi har ju bara ridit ute framtills vi kom igång ordentligt. Vill ju att han ska va trygg med det. Jaja. Nu blir det jobb!


Börjar hålla träningar igenKommer snart igång med lite träningar igen, det ska bli så roligt! Har lagt det på hyllan ett längre tag då jag jobbade så mycket och på Kupolen, vilket innebar arbete varje vardagskväll och då är det nästan omöjligt att hinna hålla några träningar. Men till nästa vecka är det lite inplanerat, och veckan därpå startar vi upp med ponnylagen från klubben. Jag är lagledare åt både dressyr och hopplagen iår och det ska bli så roligt att åka på tävlingar med tjejerna och killen. 

Till hösten kommer det nog flyta på lite bättre då jag ändrar min vardag litegrann, än vill jag inte berätta så mycket mer än att det kommer bli bra, och jag är otroligt tacksam för livets pussel som fått varje bit att ramla på rätt ställe, det känns kanonroligt att möta hösten med en lite ny utmaning..


Mitt jobb

Som ni vet så jobbar jag numera i en ridsportsbutik, och det är SKITKUL! Jättebra kollegor, man känner sig som en i gänget direkt. Till hösten kommer vi börja med e-handel och därmed kunna nå ut till hela Sverige, vilket är bra för er då vi faktiskt har lägre priser på det mesta om man jämför med de större hästshoparna på nätet just nu. Ni hittar hemsidan här och den är som sagt inte klar ännu men så småningom kommer det starta upp. Emelyne uppdaterar redan nu om lite erbjudanden och grejer, så har ni vägarna förbi så finns det alltid lite fynd att göra, och mycket att klämma och känna på! Det måste nästan vara en av Sveriges största privata hästbutiker, är väldigt rymligt och härligt. Är ett jobb som jag känner att jag lär mig något nytt på varje dag, man utmanas lite hela tiden och får hitta lösningar istället för att se problem. Är mycket olika saker man möter helt enkelt, precis som det ska vara om man ska känna sig stimulerad. 

Ni ska bara veta hur skönt det är att slippa ha ångest över att gå till jobbet, utan istället få längta till att börja på dagarna. På tal om roligt på jobbet, var faktiskt en tjej in förra helgen som berättade att hon läste min blogg, och tyckte att Molle var fin. Det gjorde mig så glad, och lite förvånad såklart. Det är svårt att förstå att det faktiskt är människor bakom statistiken på bloggen, men så kul att hon (Karin) sa hej! :) Imorgon ska jag kolla Molle innan jobbet och se om han har slutat ömma i hoven, hoppas på det! :)

Tävling 11/7 - Ferrary

Idag har jag jobbat, fick sluta en kvart tidigare för jag kände att det kunde blivit stressigt att hinna iväg. Vi var ju på kvällstävling idag med Ferrary! Vi red 80cm och 90cm på gräs. Var lite orolig över underlaget med tanke på den mängd regn som har fallit de senaste dygnen men det var väldigt fast och trevligt att rida på, Ferrary trivs bra på gräs. 

När vi red fram så var han ungefär som en sten att rida, blockerade ut mig och var spänd och nervös antar jag, han har ju ingen rutin på detta, man glömmer så lätt bort att han bara är 5 år också iochmed att han är så cool hemma. Så han flög i luften när andra red förbi, blev rädd för spegeln och läktaren så jag red ut på utebanan och bara försökte lossa han lite i trav. När han kändes OK skrittade jag bort till tävlingsbanan och när han hade fått andats in stämningen så slappnade han av, och vi kunde hoppa fram i ridhuset och det gick lugnt och bra. 

Väl ute på gräsbanan var det tydligen lattjolajbans för han var stark och framåt, men det var ridbart! Inte alls samma som hemma på träning, men det tar många tävlingar innan man får till det på tävling med en häst som stänger av lite som Ferrary gör. Till andra klassen skrittade jag honom avsuttet bara. Sen i andra var han lite trött, och gick på fart istället för styrka. Vi tog med oss 2 bommar ner och jag lade två volter, fick bli en skolnings-runda med andra ord. När han river blir han lite frustrerad, lägger öronen bakåt och drar iväg lite. Bra att han inte vill riva, men inte bra att han tar saken i egna 'hovar' och brallar iväg. Men gjorde en halt mitt i banan, bara för att tydliggöra mina hjälper, sedan gick resten av banan OK och felfritt. 

Är allt som allt helnöjd med hans prestation, att han kunde slappna av på nytt ställe med massa hästar och kunna göra det man ber om. Nu blir det ut på lite mer grejer för att få lite rutin helt enkelt!


Trimmat min Ferrary

Nu har jag varit och ridit Ferrary lite inför morgondagens tävling. Startlistor kommer ut om en timme, så ska vi planera dagen efter det. Fokuserade på att han skulle ta stöd i bägge tyglar idag samt gå undan för skänkel, och såklart svara fram och bak. Var lite småregnigt men det gjorde inget tycker jag.


Trökigt

Molle ömmade pyttelite på hoven som hade sprickan. Anna fick ta ganska mycket på den så han ömmar väl några dagar nu framöver, så det blev ingen ridning idag tyvärr. Men det blev ju lastträning åtminstone! Han uppförde sig väldigt bra med tränsning och med grimman idag, perfekt och få träna lite annat!


Hopphästens rygg på amatörnivå

Nu ska jag kasta ut ett påstående till er och se om ni har tänkt likadant någon gång.

Hästar helt inriktade på hoppning har dåligt musklade ryggar?


Detta gäller inte elitens hästar, de som rider internationellt m.m. då dessa visar runda fina ryggfiléer och jobbas definitivt i rätt arbetsform m.m. Men jag pratar om lokal, regional och ibland nationell nivå här i Sverige.

Jag tycker att jag ser mycket ponnyer och hästar som har en svag rygg som liksom sluttar, och ofta är "skidbacke" på var sida om ryggraden, samt mycket omusklade kring manken. Det syns ibland även när sadel är på, men mest när de är utan. Håller ni med?

Beror det på:
A: Hoppryttare är inte lika duktiga med dressyrträning
B: Duktiga hopphästar har den exteriören
C: Andra orsaker såsom sämre muskeluppbyggnad hos vissa hästar, brist på kunskap m.m.

Jag tror absolut att det finns många musklade och fina hästar med ryttare som lägger ner massvis med dressyrträning, jag hoppas bli en av dem. Men jag tror det finns minst lika många som kanske bara kan hoppning eller inte vill träna dressyr. Tyvärr kanske om man ser från hästens sida. Många byter nog ut dressyrjobbet mot olika bett, och vissa funkar det jättebra att tävla hög hoppning på utan att träna dressyr och hästen lyssnar ändå! Men jag tycker det är många hästar som ser svaga ut i ryggen, och jag tycker det ibland är mer såna än välmusklade, iaf på lägre nivåer.

Inget regn inatt

Kollade vädret nyss och det ska inte regna inatt iaf, skönt det! Har regnat på våra stackars hästar hela dagen, men när jag släppte ut dem imorse efter skoningen gick de direkt längst bort och började äta. Inte hänger dem vid grinden och vill in inte. Men skönt för dem att de slipper stå blöta inatt, tacksamt nog torkar de så fort när de får gå och äta dessutom. Imorgon bitti är det dags för ridning igen så då blir det till att åka ut lite extra tidigt ändå och plocka in och göra iordning, och kanske värma lite extra med ett fleecetäcke i boxen så muskulaturen värms upp lite för det hinner inte komma någon sol innan vi åker iväg.

Jag föredrar faktiskt att rida på morgonen/förmiddagen. När hästarna står inne på nätterna så märker jag faktiskt skillnad i deras humör om jag rider på förmiddagen mot att jag rider vid ca 16:00. Det känns som om de är lite småtrötta och bara glada att komma ut på förmiddagen jämfört med på eftermiddagen då de börjat ha lite tråkigt i hagen och vill hitta på bus så fort man ska göra något med dem. Men det kanske bara är i mitt huvud, eller har ni också märkt någon sådan skillnad? Men nu när de går ute dygnet runt är de väldigt jämna och harmoniska att ha och göra med, men ändå pigga och glada att rida.

Foto: Veronica Johansson


Gillar att jag kan säga att jag "rider" min häst.


Tömkörning

En riktigt rolig dag på jobbet till ända, och direkt efter det ut till Ferrary och trimma lite päls. Klippte hovskägget och kronranden, det är dem detaljerna som ger en bättre helhetseffekt. Det blir riktigt snyggt, dock brukar jag låta bli under våren och hösten om det är lerigt i hagarna, då det faktiskt fyller en funktion att hålla smuts borta från karlederna. Jag klipper inte känselhåren på hästarna heller, då vissa reagerar med att sluta äta osv. Dessutom har jag inget emot "morrhår".

Efter det tömkörde jag honom i rundkorallen. Han har inte blivit tömkörd sen han blev inriden men kom snabbt i kläderna. Han var riktigt fin till vänster, i höger fick jag lossa honom genom att ställa utåt och få stöd sedan ställa om och tänka fram. Fick repetera några gånger innan han lossnade även där. Riktigt längesen jag tömkörde mer "på riktigt" och jag har faktiskt saknat det! Jag hade en ganska bra känsla för det där med min förra häst, när man har känslan inne kan man ju göra så mycket roligt med hästarna, och få träna upp en kvick, lätt hand och se vad alla eftergifter gör och lämnar för resultat... Ja jag kan prata om den känslan länge, men man kan bara förstå det efter massor med träning själv. För det är svårt! Det tyckte jag att det var idag, svårt.


Hoven var OK!

Hoven gick att ordna, orsaken var grus vid lamellranden och att de hunnit bli lite långa, så jag ska vara noga med att kratsa bort allt det mjuka vid randen på insidan när han släpps på bete. Men hon tyckte inte att han behövde skor, skulle det bli nåt nytt så kommer hon och slår på men annars var det bara att fortsätta rida. Så skönt att Molle är snäll med hovslagaren, det enda läskiga är hennes vagn haha. :)


Godmorgon

Regnet det bara öser ner utanför fönstret. Ska åka ut till stallet strax, tänkte hämta frukost på mammas bageri innan till mig och hovslagaren. Hoppas att Molles hov går att ordna till nu!

Ikväll efter jobbet ska jag till Ferrary och duscha honom samt promenera lite. Självklart har han tappat en sko och hans hovslagare kunde inte komma förrän tisdag. Så får rida igenom honom på tisdag till tävlingen på onsdag helt enkelt. Men innan det ska jag jobba heldag på butiken, kommer sova gott inatt kan jag lova.


Hööks

Jag gillar verkligen Hööks höstkollektion. Kommer försöka handla mycket därifrån då de faller mig i smaken både färgmässigt och stilmässigt. Västen jag lade upp tidigare från Mountain Horse har de gjort en kopia på, antagligen billigare än 900 kr, samt de snygga JH-kollektionens schabrak som jag inte hann köpa förra gången. Känns skittöntigt att säga men jag längtar tills de kommer ut! Går i mörkblått, brunt och beiget, precis de färger jag vill ha.


Söndag

Ytterligare en jobbdag till ända, och nästa vecka jobbar jag alla sju dagar. På onsdag ska jag åka på en pay and jump med Ferrary, funderar om jag ska åka med Agnes också men det kan bli lite körigt, då måste jag ha mer folk med mig som kan hjälpa till, vet inte om det funkar riktigt med framridningen då jag vill hoppa samma höjder med bägge hästarna. Kanske får invänta en lokal med Agnes helt enkelt, i-landsproblem.

Imorgon kommer hovslagaren ut till Molle, han har fått en spricka i hoven och vi får se om det går att göra något åt direkt och kanske slå på skor fram eller om det blir vila... Hoppas på det första såklart! Pratade nyss med Emma och isåfall rider vi på tisdag igen, ska hålla igång den här veckan också sen blir det ev någon skogstur innan han släpps helt och hållet. Hoppas att det inte blir någe tok med sprickan nu!


Känns som om det var länge sen vi red såhär!

Agnes hoppträning 4/7

Film från träningen i onsdags. Är ju bara 4:e gången vi tränar sen hon var konvalescent, helt sjukt vad fort tiden går. Måste dock komma igång och försöka hinna med markarbete hemma mellan träningarna, men hur svårt är det inte när man ska hinna rida mellan alla träningar och tävlingar?

En vecka ser ut ungefär såhär:
Mån Uteritt
Tisdag Dressyr
Onsdag Hoppträning
Torsdag Vila
Fredag Dressyr ute
Lördag Tävling/uteritt
Söndag Tävling/träning/uteritt

Det blir liksom inga dagar över, vi vill ju att Agnes ska få gå utomhus så mycket som möjligt. Dressyren kan vi rida på en äng ibland, och visst jag kan hoppa stockar i skogen men vill få in markarbete, massa bommar, styrkejobb o.s.v. Vill inte att det ska bli bana jämt. Bäst vore väl om man hade en gräsbana att variera med, och kunna ha bommar och hinder på. Då känns det inte samma som en "paddock".

Har hänt mycket på 3 träningar iaf tycker jag.

 

Galopperar

Tack så hemskt mycket för alla tips om hur jag vände filmen, då har jag ganska många mer filmer att vända om och kanske klippa ihop så småningom. Tänkte lägga upp en film med klipp från hur inridningen har gått och utvecklats sen. Även om det mesta har hänt senaste 2 veckorna så kan det vara kul att se lite från början.

 
Här tar vi galopp-oskulden! Haha stiligt va (skämt). Om ni undrar vad det var som lät hemskt under hela filmen var det höfläkten som gick hela tiden i stallet som ligger i anslutning till ridhuset.

Kvalmigt

Att rida Ami gick jättebra, Emma har gjort ett bra dressyrjobb. Hon går för egen motor och hon kändes lösgjord redan från början, jag fick lossa lite med vänsterbogen bara. Jobbade henne på kvartslinjerna så jag fick träna på att rama in henne, sedan lade jag stora volter på kortsidan och red på diagonalen och bytte varv. Rullade egentligen på så och red lite tempoväxlingar framåt emellanåt, samt några övergångar. Hon var som sagt trevlig från början så red inte särskilt länge, joggade i trav kanske 20 minuter och det rann svett från hästen.

Här hos oss är det riktigt kvalmigt och det känns som man går runt i en plastpåse ungefär. Hos Molle och Agnes var det lugnt, tog in Molle och bytte grimma samt satte på ny flyveil. Han såg trött ut, bra att han vilar en sån här dag. Det känns som alla kläder fastnar på kroppen! Skitäckligt! Nu ska jag sluta klaga. Lägger upp galoppfilmen strax, men vänta er inga underverk nu, vi galopperade bara några språng för att det inte ska byggas upp några brall eller bus som det kan bli om man väntar för länge, det berätta min chef för mig hehe.

Äntligen

Nu fungerar appen igen! Förbered er på bättre uppdatering. Nu har jag precis kommit till stallet efter en heldag på jobbet. Är i ami och Ferrarys stall och ska motionera fuxfröken litegrann. Sen vidare till Molle, men först lär jag bli klar här.


Film 6/7
Här är film från traven, lyckas inte vända filmen på galoppen, den ligger på sidan! Ska jag lägga upp den ändå också eller har ni något tips på hur man roterar filmer utan några dyra program eller apple pro?

Jag märker mycket skillnader på Molle sedan vi kommit igång med inridningen. Han får otroligt mycket självförtroende av ridningen och detta visar sig även i att han inte är ängslig över att vara själv på stallgången, han reagerar inte över alla småsaker som händer runtom honom. Är kul att se honom när han verkar nöjd över sig själv, och att han litar på mig och lyssnar på mig. Händer det något eller han tittar till så saktar han bara av, han gör inga kast eller hopp. 

Nu ska vi köra nästa vecka också med att befästa ridningen lite till sen släpps han på vila, vilket han förtjänar efter denna lilla ridperiod. Kommer sakna att rida honom, men till hösten är det bara att ta upp där vi slutade, och börja träna upp kondition och vänja honom med lite kommandon. Spännande!

Galopp

Tagit de första galoppsprången idag, det gick jättebra. Gjorde två fattningar på volt i slutet av ridpasset. Var jättekul att rida idag! Berättar mer och kan visa galoppfilm när jag kommit hem. 

Förmiddagen

Nu har jag varit på lite äventyr under morgonen. Var i Ornäs och hjälpte en vän att träna sin medryttarhäst, det gick jättebra för dem och han gick riktigt bra. De hoppade lite 5½:an vilket var jätteroligt sa Devil, hästen. Sen har jag varit på möte på ridskolan, om vad kan jag inte säga just nu. Laddar om med en dusch för nu tänkte jag åka och jobba!Har många val att göra till hösten, med jobb. Får ta en riktig funderare framöver...


Presterat bra träningarVar så roligt att hoppträna idag! Även fast jag var lite sjuk så bestämde jag mig för att köra på, och det gick. Jag kunde kanske inte rida helt ut, men jag gjorde en bra insats och kanske var det bra att jag bara åkte med lite emellanåt. Ferrary först ut, vi red serier idag och tränade styrka såhär i pausen i tävlingssäsongen. Studs, serier, kombinationer, hinder på volt och tillslut allting i en liten bana. Idag höjde Anna upp hindrena både åt Ferrary och Agnes, blev höjdrekord för Ferrary idag vilket han strök över som en katt. 120cm blev det på hinder idag!

Agnes var också väldigt fin, väldigt "på" och taktade lite i början mot hindren. Men sen gav det sig och jag kunde rida som vanligt, hon fick till riktigt bra språng och Anna sa att det var kul att se henne hoppa, att det börjar bli riktigt bra. Red bana på metern, hinder i serie lite högre. Hon har ett helt annat tryck i sig, och det går att reglera henne på ett helt annat sätt. Ska be Malin skicka filmer på bägge hästar så kan jag lägga upp dem.

Med andra ord en riktigt lyckad kväll!

Träningar

Ikväll är det hoppträning med både Ferrary och Agnes, längtar! Har saknat Ferrary lite under tiden jag rider in Molle, han har liksom hamnat i andra hand. Men jag fick höra att Emma ridit honom de två senaste dagarna så räknar med att han är fin, Agnes var iaf kanonfin iförrgår så hoppas på trevliga hästar! Vilken lyx va!

Nu ska jag bege mig på ärende innan jobbet. Vi hörs ikväll!


ByxornaHär är byxorna jag köpte. De är i en typ, gråbeige färg. Tror de blir fina till mörkblått, vitt, svart och brunt. 

Någon som har erfarenhet av kvaliten på detta märke?

Vad är intressant i en blogg

Har en fundering över mina inlägg. Tycker ni att det är tråkigt att läsa om vad jag gör när jag rider? Och se filmer och bilder? För det är inte så stor respons på dem, vet inte om ni vill läsa eller se bilder överhuvudtaget, för då är det ju ingen ide jag skriver så ingående för er, utan håller det för mig själv. Kanske några av er har egna unghästar och tycker det är intressant, om inte så behöver jag inte lägga ner tid att skriva dem inläggen alls.

Jag själv tycker att det som är intressant i era bloggar är:
- Se en utveckling
Hur möter andra framgång/motgång? Hur hanterar dem dessa?

- Lära känna en person
Älskar när jag kan känna att genom att läsa regelbundet på en blogg att människan är ärlig och lätt att relatera till, så känns det som om jag får lära känna en sida av denna person. Blir mycket roligare att läsa bloggen då

- Bilder och filmer
Älskar själv att se andras hästar svart på vitt, kan vara svårt att föreställa sig enbart genom text.

- Tankar och analyser av pass/situationerSkön kväll

Var ut till ridskolan och kollade på lite hunting, de hoppade lite på ridbanan sen ut i några hagar och i en dunge, var kul att se ridskolehästarna vakna till liv lite. Fick tårta också (säsongsavslutning) sen åkte jag ut till mina hästar igen, var ju där tidigt imorse och tänkte att deras vatten säkert behövdes fyllas på. Mycket riktigt, halva baljan hade de druckit. Ville inte åka direkt så satte igång och smorde våran utrustning. Smorde Malins sadel för jag lånar den till Molle. Den blev så fin, gillade att arbeta med Curium-balsamet. Det var lätt att smörja in och kändes inte för äckligt utan gick ganska bra in i lädret. Återstår och se imorgon om grejerna är kladdiga då eller om det sugit åt sig.

Förhandstitt

Det kommer ganska mycket säljare till mitt jobb och visar upp kommande kollektioner, nu senast har vi haft Mountain Horse, Källquist och Equality Line på besök. Det är väldigt spännande att få en förhandstitt på produkterna för 2013, då vet man vilka färger som håller i sig och vad som uppdateras. Igår när Eq var på besök fick vi lite produkter så vi kan testa hemma och kunna rekommendera, är ju superbra! Jag fick ett läderbalsam från Veredus, så får väl ta och testa det så jag får en åsikt om det.


Kan väl säga att det kommer så grymt snygga grejer till nästa vår, och de (de största leverantörerna) utvecklar ridbyxan ännu ett steg från det som varit populärt så länge nu, så man får väl hänga på beställningslistan sen när det ska beställas in. Ååh jag trivs verkligen på mitt jobb!

Film 3/7

 
Dagens pass. Runt, runt runt. Kanske inte så roligt att titta på men lägger upp ändå.


Ett steg i taget

Vilken morgon! Ännu ett lyckat pass på Molle att lägga till samlingen. Det brukar väl vara såhär i början att allt man gör är så roligt att hästarna inte ifrågasätter, är väl när han närmar sig fyra år som han kommer börja trotsa lite. Men såhär i inridningen brukar det gå framåt för varje gång.Idag tänkte jag extra mycket på det jag analyserade igår, och det gav resultat direkt! Red mycket mer framåt, och kunde rida på rakare spår så han fick ta i med bägge sidor, sen när han går igenom hörnet så blir han lite obalanserad så där får man dra ner på tempot lite och försöka rida som en mjuk böj. För att ta det från början så hade jag idag ingen grimma på utan vi hade longerlinan i ett delta på bettringarna. Han är inte så van vid att jag longerar direkt i bettringarna då jag tyckt att han verkar finna det lite obehagligt, även så idag. Han var märkbart irriterad när vi skulle börja rida så då kopplade vi loss och så red jag själv istället, det gick lika bra det! 

Han var framåt och fin idag trots att det var varmt inne i ridhuset. Red med framåttänk men behöll fortfarande stödet, om jag släpper tygeln så blir han mer osäker så han behöver stöd från mig därifrån. Jag red lite övergångar och tänkte där på att göra kanske 4-5 halvhalter på rad istället för att kräva broms direkt, och då blev övergången mycket mjukare. Han lyssnar jättebra på förhållning, (än så länge hahaha) vilket är skönt. Idag red jag snett igenom och bytte varv en gång, det gick bra!

Vilken goding till häst jag hittat, min lillasyster som följde med sa att jag inte kunde hittat en bättre häst, för hon tycker så mycket om hans personlighet och att han är så snäll.

Vill någon se film från dagen?Dagens pass - analys

Idag red jag igen efter tre dagars vila, och snacka om att de gjort gott! Han var väldigt avslappnad och fin från början, longerade bara några varv men han var så lugn och avrastad så det behövdes inget mer. Tror att utegången tar lite på hans krafter, men det är bara bra om han är lite trött nu under inridningen så han inte använder nån energi till att hitta på bus. 
 
Börjar som vanligt efter uppsittningen att göra lite halter och igångsättningar. Han svarade jätteväl för skänkeln idag, och var bra framåt av sig självt. Idag fick jag göra halt och korta stiglädren uppifrån ryggen, gick utan problem. Efter lite lättridning i skritten så kunde vi trava åt bägge håll, gjorde någon övergång men mest försökte jag få framåtbjudning i traven. Idag kunde jag rida längs fyrkantsspåret, jag red ca 2 meter innanför och Emma släppte ut på full lina så jag fick styra själv utan något som hämmade. Han var jätteduktig men jag skulle vilja rida på ännu mer framåt, märks att han blir trött av att gå i det mer lugna tempot för han har så mycket bakben inunder sig så det blir "dressyrtrav" eller vad man ska säga. Efter en stund kopplade vi loss linan och jag skulle prova rida själv. Började i skritt med halter och igångsättningar, sen gick jag över till trav, han svarade jättefint på skänkeln till trav också och så red jag runt och styrde, försökte rida rakt på långsidorna vilket han gjorde mycket bättre denna gång jämfört med förra passet.

Efter några avsaktningar så avslutade jag och gissa om Molle var mallig! Han sträckte på sig och när jag kliade honom på halsen så sträckte han ut sig som om han var den ståtligaste hästen i stan. Haha vilken sköning! Han tycker det är så roligt, och nu när vi börjat trava så har han så mycket framåtbjudning, precis som att han vet om att han snart ska få springa på lite. Hans trav är jättetrevlig att rida i, den är taktfast och kommer nog bli ganska lätt att reglera i framtiden.

Punkter till imorgon:
- Rida mer framåt i traven, släppa "stödet" i tygeln så han får balansera sig själv längre fram
- Försöka utöka ridningen längs fyrkantsspåret
- Låta avsaktningen ta tid och bara sätta mig ner och sitta emot rörelserna utan att ta så mycket i tygeln

När man har en helt oförstörd häst så gäller det att tänka till hela tiden och lära han rätt från början, t ex med vikthjälperna. Jag ser från filmerna att när jag bryter av så vill jag ha det så direkt och kramar mer i tygeln vilket inte är behövligt eftersom han är så känslig i munnen, då är det bättre jag redan från början försöker sätta mig djupt, sitta emot hans trav och låta det ta fler steg så jag inte drar han i munnen för då sänker han bara huvudet när jag tar mer i tygeln.

Det är ju också därför jag har valt i planeringen att under hösten försöka rida så mycket jag kan i skogen och få framåtbjudning, inte nöta form eller gå på tygeln på banan utan låta det komma naturligt med muskler och när han kan bära sig själv i lodrät form, och få fram mulen till handen. Annars blir det lätt att de får en muskelsamling längst upp vid nacken och inga emot manken för att de går i en form där de bara har dragit in mulen och inte burit sig själva. Men jag är så glad att han är så duktig, och gör såna framsteg! Vi har tänkt ut en plan nu också, vi fortsätter i vår lugna takt och jag tror det ger bäst resultat i slutändan.

Tränsjakten

Jag funderar på om Molle ska få detta träns istället för Continental. Detta är också fodrat i både nosgrimma och nacke, men är lite mer allround än Continental som ser ut mer som ett dressyrträns. Detta har flätat läder i pannband och på nosgrimman, som dekoration. Men jag undrar om han skulle bli att se lite ond ut i detta träns? Haha det kändes så svart, och lite hårt på nåt vis. Men hans lilla fölhuvud kanske behöver just det. Gillar att nosgrimman är så bred som den är, gör att hans huvud ger illusionen av att se lite bredare ut också. Lade undan det direkt när det kom till butiken, billigt och väldigt mjukt läder! Köper nog det idag.Så kan man byta ut pannbandet till något lite finare så småningom.

Häftigt

Det är häftigt att man kan känna sig så hemma på en hästrygg man suttit på 12 gånger. Idag har jag ridit utan ledare i skritt och trav, är så nöjd och Molle har nog aldrig varit så mallig och nöjd efteråt som idag. Kommer längre inlägg strax. :)

Sjuk

Har varit sjuk sedan i torsdags, har inte alls mycket ork över så just nu är det tur att hästarna går ute på natten. Igår kollade Malin till Molle och idag har jag varit ut och gett han lite mat och borstat på honom, imorgon ska jag rida igen. Skulle egentligen gjort det idag men tror inte det skadar med en extra vilodag, vill inte vara för sjuk när jag tränar honom då man måste vara extra fokuserad och ha koll på hur han reagerar hela tiden.

Hoppas ni mår bättre än vad jag gör just nu, så hörs vi igen imorgon, orkar inte sitta vid datorn direkt heller. Bjuder på en ridbild som mamma fotade förra gången jag red.


RSS 2.0