Sorry!

Hej! Förlåt att jag lämnade en cliffhanger åt er på bloggen, har jobbat hela helgen och inte haft tid med datorn just. Antar att ni är nyfikna på hästen? Kan ju börja med att säga att det inte kom hem någon häst i torsdags... Japp, lika snopna både jag och ägaren. Veterinären märkte att han inte sviktade lika väl på höger kota som på vänstra, böjde och han visade hälta i traven efter. Han trodde att det antagligen var en vrickning/stukning, att hon skulle slå på skor och komma tillbaka en månad senare. Det kändes supertrist!

Så vi får se hur det blir framöver, skulle det vara t ex lösa benbitar och inte en vrickning vill man ju inte vänta en månad och inte fortsätta kolla på andra hästar, så blir att leta lite till ändå.

När ska det vända? Men men, jag tror att allt händer av någon orsak. Så vi får se vad detta för med sig.Nu är boxen fylld...

...med spån. Hinken på sin plats och hö hämtar jag imorgon. Kan väl avslöja att jag besiktar en häst imorgon! Känns så bra och hoppfullt, och min långa kravlista känns faktiskt uppfylld. 

Jag vill inte berätta något om den, först ska vi skriva papper och när jag står som ägare får ni veta mer. Men först en besiktning som sagt. 

Hoppas ni uppskattar att jag öppnar mig för er och berättar sånt här. :)

Nya grejer och sånt

Igår fick jag chansen att fylla på sågspån, nästan helt gratis. Helt sjukt att en bal på Granngården kostar 149 kr numera! Helt stört ärligt talat. På Dalvik har vi kunnat få en bal för ca 55 kr, men jag väljer hellre att packa påsar själv om jag får dem nästintill gratis som sagt. Kan man köpa nåt täcke eller schabrak för de hundralappar man sparar.

Måste köpa ett regntäcke också. Men det får vänta tills jag köper häst så jag vet att det kommer till användning. Hade bara vintertäcket kvar av utomhustäckena... 
Visst måste man bara ha massa grejer till hästarna hela tiden? Gud vad de kostar. Har faktiskt inte köpt så mycket alls till Agnes sen i somras, vi har liksom varit nöjda med allt vi har, inget har gått sönder eller så. Det är sköna perioder! Sen vill man ju byta ut t ex sin tävlingsutrustning ibland, men det är ju frivilligt åtminstone.

Äter era hästar upp täcken, grimmor, tyglar mm?
Märker ni att ni köper nya saker hela tiden?Senaste dagarna

I lördags var jag i ridhuset och red ett trimmpass med Agnes. Travade över 4 bommar varav 2 var upphöjda så hon skulle få jobba med schvunget. Hade också en sockerbit längs med medellinjen och tänkte jobba med att byta galopp över hindret. I början gick det ganska bra, men jag kände att 1 gång är ingen gång och ville träna mer, då skulle hon såklart inte byta en endaste gång till. Fick jobba i en kvart i galopp innan jag fick till det bra igen. Suck...

Men när jag travade av var hon sådär loss och fin i kroppen, fick rida ganska mycket S-svängar så hon blev liksom igenomjobbad. Skönt med såna där pass när man får igenom allting genom att träna på något, som att få 2 flugor i en smäll på nåt sätt. :)

Idag däremot var vi ut på ridtur med Linda och hennes stora häst Filip. Vi pratade så mycket så det blev nästan bara skritt och lite trav, nästa gång måste vi få mer galopptid hehe. Båda våra hästar hade nog mått bra av att galoppera av sig lite energi, de var fjantiga bägge två hehe. Agnes var Ivan Överdrivarn idag. Hon går ju fram överallt när jag rider själv, men hon fjantar jättemycket när vi har sällskap. Antagligen lite bus. Intressanta hästar jag provridit

Jag har alltså kollat hästar mest på hästnet, lite på blocket och försökt kolla lite stuteriers hemsidor. Av alla de tusentals hästar som är tillsalu, har jag hittat 5 hästar och varit och kollat på 3 stycken.

Den första jag var intresserad av stod i Norrland, och verkade riktigt lovande på annonsen. Ringde ägaren och det visade sig att hästen hade nån form av patellaupphakning bak. Ville inte köpa mig ett "problem" så avböjde. Känns så konstigt att man inte skriver något sådant i annonsen, och ändå tar ett högt pris för hästen.

Den andra hästen var ett sto efter en hopphingst, uppfödd i Sverige på lösdrift. Hon var f 2007, men inriden i somras. När jag skulle provrida kom inte ägaren ut, utan jag fick hämta hästen och göra iordning själv, fick prova ut en sadel från de i stallet också själv. Hennes man berättade bara vilken häst det var, och att jag kunde vara på ridbanan. Egentligen skulle jag väl inte ha hoppat upp ens, men hästen var så lugn och trygg, men situationen var ju bara helknäpp!

Iaf så blev det inget intressant för hästen var otroligt trött på ridbanan och verkade väldigt okänslig för skänkeln.Den tredje hästen tyckte jag mycket, mycket om. Stor skimmel f 2008. Jag åkte långt för att prova honom, och han hade inte haft en ryttare sen maj men det gick kanonbra att komma upp. Skrittade och travade, han verkade väldigt cool och var otroligt trevlig att hålla på med. Men han var lite tyngre, inte grov men liksom inte så jättespänstig och sådär, hade bra galopp och hoppade väl, men inte med bästa tekniken. Och han var inte värd det priset hon ville ha kunde jag tycka, då mina tränare trodde att jag kunde få en "lättare" häst för det priset. Och jag kan inte köpa häst bara för att jag gillade hans coola och snälla sätt, det finns faktiskt duktigare hästar som också är snälla och trevliga. Så jag avböjde. Men jag har haft han i bakhuvudet ändå ibland, men inte ångrat mitt beslut.Sen tog jag ett uppehåll att leta, för jag trodde det skulle bli vinter. Men i årskiftet började jag leta väldigt aktivt igen, och ringde på lite hästar.

Hittade ett sto långt nere i landet, som var väldigt intressant. Hon var efter bra hingstar och hade trevliga gångarter, men sen fråga jag hur stor hon var. 135-140cm i mankhöjd fick jag då. Då blev jag osäker, och eftersom jag inte kunde åka o kolla utan bara ställa på lastbil så sa jag det. Då ringde hon dagen efter och då sa hon att hon var 150 i mankhöjden. Öhm.. Då blev det bara ännu skummare. Jag tror ju alltid på det folk säger, men jag har ju "juryn" här hemma som hjälpte mig att vara lite avvaktande mot det där skumma. En häst växer inte 10cm på en natt.. Då kändes det inte seriöst så jag avböjde.Nu började man ju undra om det fanns nå normala hästar kvar i landet??

Ringde på många hästar men de hade alla nåt litet som gör att man blir lite avvaktande, man lär sig faktiskt väldigt mycket på att ha haft en häst med lite krångel innan, man vet lite vad man frågar och hur man ställer frågorna så svaret inte kan skymmas över. 

Men sen har jag kollat på en till fåle. Och den vill jag inte berätta så mycket om än. Vi får väl se om den skulle kunna passa eller inte, hoppas! :)

Provridningar

Min blogg blev länkad från Cheval ridsportsshop idag med en liten bild och text.
Det var ju väldigt roligt! Kanske man får någon extra läsare.. ;)Funderar om ni läsare skulle tycka det vore kul att läsa lite om de hästar jag kollat på? Skulle isåfall inte skriva massvis eller all personlig info, men lite om dem och varför jag inte valt att köpa dem. Skulle det vara kul så skriv gärna ett ja eller nåt så skriver jag ett inlägg.Min box

Idag ringde jag och bokade en box i stallet, så jag är säker på att jag har en. I höstas när jag hade fått min nya tjänst och skulle börja leta fick jag veta att "min" box var uthyrd från veckan därpå! Snacka om att jag tyckte det var trist. Men som sagt, det tar ju ett tag att leta häst och ponnyn som stog där flyttade väldigt snabbt igen, hon hade 2 hästar i olika stall och det är väl inte så lätt att orka med hela tiden."Min" box. Snart full i sågspån hoppas jag!!

Knastrigt och krispigt

Denna dag påminner mig mycket om en dag förra året. Det var ca -18 grader den dagen och vi tog lite vinterbilder på hästarna. Idag har vi den kallaste dagen hittills denna vinter, -11 grader var det hos oss! Rätt fina bilder va? Knastriga! (Jag använder alltid hjälm när jag rider annars, och oftast när jag bara hanterar unghästarna också. Men denna dag hoppade jag upp utan för att få lite effektfulla bilder, hade mamma och en till tjej i stallet så vi var flera på plats.)Hästglädje

Ingen har väl missat Darios.se? Tyra Sjöstedts nya hästblogg! Hon har ju börjat med hästar igen, efter att nästan ha gått in i väggen med alla projekt och arbeten hon jobbar med... Och visst är det så, att hästar ger oss mening i livet? Det är ju för hästarna man går till jobbet hehe. ;)

Jag får iaf inspiration och glädje från hennes inlägg, hon känns så nyförälskad i hästeriet så det smittar på något vis av sig. Det är ju bara att tacka och ta emot helt enkelt. Längtar tills våren måste jag säga. Känns så positivt just nu!Fotad av mig.

Tävlar

Tävlar hos Carlssonpataket.se i samarbete med Cheval, klicka här för att komma till tävlingsinlägget.Klicka på bilden om du också vill tävla! Eller håll tummarna för mig. ;)
Tycker verkligen att priset var skitbra, väldigt häftig färg tycker jag. Passar bra till de flesta hästfärger, inte fux kanske. Men gillar verkligen grått och orange tillsammans.

Jag tänkte inte skriva om det men kan inte låta bli.

När blir ridsporten en sport?

Efter alla uttalanden om huruvida ridning är en sport, vem fan RGB är, bråken i kommentarsfälten m.m. så tycker jag att det känns som att vi lever på stenåldern. Hur kan människor, i alla åldrar och av bägge kön, säga att ridning inte är en sport? 

I fotbollen har jag träffat samma människor i mitt lag, 3 ggr i veckan i några år. Jag var helt okej duktig på fotboll. Vi har sprungit, sparkat, kastat, tränat styrka, blivit svettiga och nån gång har jag blivit trampad på tårna eller stukat foten på plan. Det är sportens urmoder.

I min andra och primära sport, (gullegullandet med gosedjuren), har jag träffat djuren och samma samt nya människor dag ut och dag in, tränat 7 dagar i veckan i alla år, jobbat i stallet med att mocka skit, bära vattenhinkar och hö, sopa stallgång och kratta stallplaner, plockat fram och tillbaka oändliga mängder hindermaterial, skött om hästen, ridit otaliga timmar, blivit svettig, gjort mig illa, blödit, grinat, skrattat, gjort illa ryggen, skadat handleden, fått hjärnskakning, blödning på njuren, byggt upp kroppen igen, skaffat snygga muskler, fått uthållighet, styrka och fruktansvärt imponerande kroppskontroll.Hur man kan säga att han inte är vald av folket för att flest ridsportare har röstat på RGB ska jag inte ens börja prata om... Vi tillhör tydligen inte folket alltså, nu börjar det likna kommentarer som påminner mig om en händelse i Tyskland i början på 1900talet då man också uteslöt vissa grupper från "folket"....

Tips

Läser att många tappar motivationen såhär års, januari är väl värst egentligen under året. Men snart blir det ljusare, kvällarna blir längre och energin tar inte slut kl fyra på eftermiddagen. Men jag ska bara säga en sak som stämmer:

Man måste göra det, för att vilja göra det mer.

Det betyder egentligen att ju mer du rider, desto mer kommer du vilja rida. Om du en vecka bara rider 2 ggr, kommer du säkerligen ha svårt att komma igång och rida varje dag veckan därpå. Samma med allt här i livet. ;)

Agnes idag

Idag blev det ett trimmpass med Agnes. Ena hagen i vårat stall är helt platt och har riktigt bra underlag, ingen häst går där så det finns bara ett täcke med snö, inte upptrampat eller isigt. Red lite grundläggande, bara att hon skulle vara kvick för hjälperna. Galoppfattningar på volt, övergångar i trav och lite boxturns i skritt. Hon var riktigt rolig att rida idag, men hon orkar inte bära sig själv så länge nu efter vilan, försöker hänga lite i handen emellanåt. Men det kommer nog mer och mer allteftersom vi får igång henne.Blev också lite smörjt och bara prat i stallet idag, mysigt!

RGB

Rolf Göran tog hem Jerringpriset! Grattis!Helgen...

I helgen har jag och Bella från DUS medverkat på en övernattning på ULK-kursen. Vi hade lite lekar och två tävlingar för att få dem att bli lite mer sammansvetsade och även lära känna lite nya ansikten för att rekrytera nya styrelsemedlemmar. Det var trevligt, många goa tjejer!Det blev ridning igår förmiddag, skrittade i skogen väldigt länge. Var jättemysigt och fint väder, var bara en sån där underbar hästdag.

FavoritEn av mina favoritbilder.

Lite utrustning

Ska ta ner och putsa upp lite av mina hästgrejor, måste se över vad som är kvar! Sålde ganska mycket ponnygrejer när min förra foderponny såldes för det fanns liksom ingen orsak att spara, har däremot mycket hästgrejer kvar för jag visste ju att jag nog ville ha ny häst i framtiden.

Mina favoritgrejer bland hästgrejerna är mina termostalltäcken från Horseware. Har ett 130 och ett 145, köpte till Dahlina och Agnes förrförra vintern och ett till Tia förra vintern. Älskar dem! De är så tjocka och varma, mjuka och sköna. Hästarna ser så inpackade och trygga ut i dem liksom.Det är fleece i kragen. Det i stl 130 är mörkbrunt! Skitsnygga bägge två.Det här täcket var skitbra, men blev jättelitet på Tia, då var hon ändå inte så grov. Det blev för litet över bogarna.Dom här skydden är också favoriter. Nu har både jag och Malin använt dom lite på Agnes så de är rätt skitiga, vill inte slita på dom så mycket men man lär väl maskintvätta dom ett antal gånger i framtiden ändå...Vintertäcket har fungerat riktigt bra, från Ullared 349:- Mörkblått med mörkbrun nedtill.Mitt underbara ridtäcke också. Favoriten! På andra plats kommer Malins röda som vi brukar använda.Träns är däremot något jag måste uppdatera. MEN hittar alltid något fel med de jag gillar, hittar inget komplett ELIN-träns liksom. Så Tia hade ett hop-plock till träns stackarn.. En bred nosgrimma (som här var på sne), ett v-ringat pannband med små stenar och metallrutor, sidostycken efter hennes första träns (som slaktades på en åker, kommer ni ihåg??) och ett vanligt tredelat bett.

Måste som sagt upp på skullen och sortera så man vet vad man har hemma! Just ja, lädergrimma måste jag ha. Bytte min svarta (som passade bäst på Agnes) mot Malins bruna för jag ville att Tia skulle ha den med sig till nya ägaren, så det är numera Malins...

Fail..

Undra varför det här klippet har mest visningar av mina klipp på sista tiden? Haha! ;)
Tycker den är rätt rolig själv om man får säga så.. Noll framåtbjudning, bara jag som skulle över hindret tydligen. ;)

Ny design

Lite fräschare och vårigare design, dock samma bilder då vi inte tagit några nya på hela vintern pga vilan m.m. Gillar ni?Idag har vi haft kallaste dagen den här vintern, hela 13 minusgrader. Är ju ingenting mot vad vi haft -10 och -09 egentligen! Ett tag hade vi ju minst -15 under typ 3 månader i sträck. Men ändå var man i stallet hela dagarna när man var ledig. Med rätt skor, mössa och täckbyxor klarade jag mig utmärkt, det är det viktigaste tycker jag. Varm om rumpan/magen, fötterna och huvudet. Håller ni med?

Nån gång....

Kanske kanske... hittar man en fyrklöver på en sprängfylld äng...Säger som jag sa tidigare; det är då mycket fuffens ute på marknaden bland saluhästarna. Skumma typer och magiska ting som händer med hästarna haha, och mycket konstig hästhantering. Men ibland kanske man hittar nåt guldkorn här och där, då vill man ju se tusen filmer och alla bilder som nånsin knäppts på den liksom. Kommer inte visa bilder eller info på bloggen om jag provrider någon häst, just för ägarens skull, samt så finns det andra orsaker också. Men när jag köper häst, då får ni väl veta lite mer.

MankhöjdHär är en film när jag tränade V's förra häst Bellatrix, som hon tyvärr fick lov att ta bort efter en olycka i hagen, jättehemskt. :( Jag har inte tränat så mycket storhästar i hoppning, bara några stycken innan, annars har det mest varit ponnyer. Däremot har storhästarna jag har ridit varit på ca 170+ i mankhöjd, men Bella på 161cm passar mig perfekt. På väg framåtFrån noll till hundra, känner att jag vågar prova igen. 


Ridpass nr 3

Idag red jag Agnes för andra gången sen igångsättningen. (malin red i tisdags) Hon var riktigt rolig idag. Snäll att skritta fram, ganska lugn och så. Red lite tempoväxlingar i trav, hon ville gärna öka farten hela tiden men försökte bara hålla tillbaka henne med takten jag red lätt i. Galoppen var hon ganska fin i, flyttade lite på volt ut till yttersidan.

Högervarvet var inga problem idag, jobbade henne lika där. I slutet red jag tempoväxlingar i galopp, när jag reste mig skulle hon öka rejält och när jag rätade upp mig sakta av. Lika bra att träna på saker från början av igångsättningen, vill ha henne igång på riktigt inom kort!

Mamma fotograferade oss lite men kameran är helknäpp så får inte in bilderna. Kanske imorgon!Häståret 2011 - Resume

Tänkte göra en årsresume av året 2011, som var ett otroligt händelserikt år för mig. Och ett enormt wakeupcall på många sätt och vis. Beredda?
Januari 2011
Det var i januari som Tia (min förra häst) hade lagt på sig lite ryggmuskler efter all (j*vla) tömkörning och jag kunde börja ridträna henne mera. Eftersom hon kom till mig feltränad så lade jag ner all tid under hösten på att stärka henne och lära henne att komma ner i formen. På töm gick det jättbra, men under ryttare var hon alltid stressad. Kunde dock rida i alla gångarter, men många gånger kändes hon blockerad på något sätt.
Februari 2011
Jag fortsatte ridträna Tia. Gick bra på stallplan och bana vissa dagar när hon var avslappnad. Ute i skogen hade hon inte ett uns av fokus och sprang bara ifrån mig. Det var egentligen bara för att jag inte var rädd för henne som jag red, hade aldrig idag frivilligt ridit en häst som inte lyssnade ute i skogen sådär som jag gjorde. Men på stallplan när hon var avslappnad började jag träna start och broms, samt att hon skulle ta stöd på tygeln. Med Agnes började vi hoppträna för Anna Stenberg, eftersom jag hade 4 jobb för att ha råd med hästarna hann jag aldrig träna med grupperna utan fick rida 8-9 på mornarna.
Mars 2011
Eftersom Tia fortfarande stressade under ryttare men inte på töm, fick jag ut min pojkvän att longera mig hemma. Utan ryttare, toppen. Med ryttare på longerlina, ganska bra. Men utan lina så märkte jag att något var fel. Men bara träna vidare tänkte jag! Visade inga tecken på att ha ont någonstans, bara stressad i huvudet.
Tänkte göra en årsresume av häståret 2011, som var ett otroligt händelserikt år för mig. Och ett enormt wakeupcall på många sätt och vis. Beredda?

Januari 2011
Det var i januari som Tia (min förra häst) hade lagt på sig lite ryggmuskler efter all (j*vla) tömkörning och jag kunde börja ridträna henne mera. Eftersom hon kom till mig feltränad så lade jag ner all tid under hösten på att stärka henne och lära henne att komma ner i formen. På töm gick det jättbra, men under ryttare var hon alltid stressad. Kunde dock rida i alla gångarter, men många gånger kändes hon blockerad på något sätt.Februari 2011
Jag fortsatte ridträna Tia. Gick bra på stallplan och bana vissa dagar när hon var avslappnad. Ute i skogen hade hon inte ett uns av fokus och sprang bara ifrån mig. Det var egentligen bara för att jag inte var rädd för henne som jag red, hade aldrig idag frivilligt ridit en häst som inte lyssnade ute i skogen sådär som jag gjorde. Men på stallplan när hon var avslappnad började jag träna start och broms, samt att hon skulle ta stöd på tygeln.

Med Agnes började vi hoppträna för Anna Stenberg, eftersom jag hade 4 jobb för att ha råd med hästarna hann jag aldrig träna med grupperna utan fick rida 8-9 på mornarna.

Mars 2011
Eftersom Tia fortfarande stressade under ryttare men inte på töm, fick jag ut min pojkvän att longera mig hemma. Utan ryttare, toppen. Med ryttare på longerlina, ganska bra. Men utan lina så märkte jag att något var fel. Men bara träna vidare tänkte jag!April 2011
Jag och Agnes debuterade lokalt med en avramling på 3e hindret. 2 veckor senare red vi igen 2 klasser, och det gick ganska bra med ett stopp och några bommar ner. Hon tänkte inte ett dugg framåt och jag bara försökte driva hej vilt.Med Tia hade jag hittat en sadel som satt bra, och vi kom igång med ridningen även i galopp. De dagar vi var hemma och hon var lugn gick det jättebra vissa gånger, men i perioder kunde hon vara hemsk. Vägrade lyssna på bettet och tog inte förhållningar, men på töm gick hon som en klocka, en ängel verkligen. Började träna henne mycket i galopp. Fick klickerträna in sadeln, för den var ett stort stressmoment för henne. Började ana hur man behandlat henne i Holland..

Vi gjorde våran första hoppträning som gick sådär. När hon fick trava och galoppera gick det jättebra, kunde styra på rätt hinder och övningar, och hon hoppade riktigt bra och tog sig an bommar väldigt bra. Men bromsen fungerade inte, och varje gång vi skulle ta en paus reste hon sig på bakbenen för hon blev sur att jag bad henne stå still. Reste sig riktigt högt några gånger, och efter vi hade hoppat lite och jag fick nog av hennes skuttande sa jag till på skarpen att vi skulle stå still och då reste hon sig och nästan gick över. Min mamma blev så skrämd att hon började gråta och lämnade platsen. Jag hoppade av och var förbannad. Dagen efter provade vi hoppa hemma för att se hennes beteende, samma där. Vägrade stå stilla eller skritta, bara trav och helst galopp.

Maj 2011
Ridningen hemma gick sådär. När man inte ställer krav utan bara rider runt på olika spår och tempon så gick det väl. Tränade för min vän Emma och hon fick mig på bra humör, men märkte att Tias huvud inte var det bästa. Hon var ju dominant det visste vi, men hur dominerande hon visade sig vara trodde man kanske inte...

Kände att något var fel. Visste inte vad då varken jag eller tränare tyckte att det skulle vara nån skillnad på henne när man longera utan ryttare eller när jag på 48kg satt ovanpå.

När man ställde krav reste hon sig på bakbenen, men jag red ju alltid vidare och avslutade när hon hade lytt mig. Men efter några uteritter med resningar på lång tygel och helt oprovocerade nästan överfall började jag tänka om. Var det värt att utsätta sig för det här? Hon stegrade så mycket en gång när jag och Malin var ute och red att jag nästan fick henne över mig och då hade hon stegrat kanske 8 ggr innan det. Jag gick på henne allt jag kunde, satt kvar och fortsatte rida ut m.m men det kändes inte bra alls.
Jag började skuldsätta mig själv, såklart man var besviken men jag visste samtidigt att jag hade tagit åt mig en stor uppgift när jag köpte henne. Men att hon var så dominant och stenhård i huvudet var såklart inget som en försäljare berättar, eller en ung tjej som förälskat sig i en stam och en häst tänker på. Men jag fick ta mitt förnuft tillfånga, jag har större ambitioner än att bara kunna rida hemma i en hage och tömköra min häst, så jag började vänja henne för vagn i tanken om att sälja henne.

Hon hade antagligen varit med om mycket hemska saker under sin inridning, som satte sina ärr. (Importer från Holland och spec KWPN är ofta stenhårda i huvve och lättare att ta sig an om man har dom från att dom är bäbisar.) Sedan lämnats utan ledare eller trygghet i 2 år innan jag fick henne, då sitter det mycket fast i huvudet som kan vara svårt att sudda bort. Jag kom långt, hon litade knappt på människor när hon kom, var stressad jämt och bossig mot alla. Med mig var hon världens gosigaste, gick med henne och hon följde mina steg, framåt, bakåt, sakta, snabbt o.s.v. Väldigt lugn och trevlig att hantera blev hon, men ridningen ville sig inte. Jag ville heller inte riskera att bryga ryggen av ett överfall varje gång man skulle rida..

Juni 2011
Så senare i juni såldes Tia vidare som avelshäst till ett stuteri, där man även skulle köra in henne helt. Hon har det superbra, och stallet var helt nybyggt och hennes box är 17kvm stor! Har jättebra kontakt med nya ägaren, och ska ner i juni och hälsa på henne igen. Gråter lite över henne fortfarande.

Mådde väldigt dåligt hela sommaren pga att jag sålde hästen. Höll på att gå in i väggen för att jag hade klistrat ihop hela 4 olika jobb för att ha råd med  bägge hästarna. Sade upp mig från 3 av dom i juni och sökte nytt som jag fick! Sade upp mig från mitt sista deltidsjobb och avslutade juni med P&L och utbildningen på mitt nya jobb som var en halvtid på New Yorker.


Tia i sitt nya stall. Kolla vad glansig hon är och trivselfläckarna! Hon var en helt annan häst, och det ska jag banne mig ta med mig till framtiden, att jag lyckades med det...

Lite skillnad från när jag köpte henne. Åh min fina fina häst.. om du ändå hade varit gjord för ridning...Juli 2011
Jag och min pojkvän köpte lägenhet och blev sambos. Jag mådde väldigt bra just här, men hästintresset låg på is. Red de dagar jag hade Agnes men orkade mentalt inget mera. Kände inget sug att åka till stallet överhuvudtaget. Mådde så dåligt över att ha gjort mig av med Tia.

Augusti 2011
Sommaren flöt på och jag försökte göra roliga saker som att åka båt, bada med hästarna och tänka på sånt som jag mådde bra av.

September 2011
Jag och Agnes började komma igång igen med träningarna och hon var riktigt fin hela hösten! Vi hoppade i Hedemora och det gick riktigt bra, kände att jag ville hoppa högre med henne. Vi nollade första klassen i Insjön och sedan blev det inte så jättemycket tävlingar pga jobbet.Tränade terräng med henne och det gick väldigt bra, tränaren sa att Agnes verkade ha gjort det här i 15 år vilket är väldigt bra beröm för att vara debuten.


Oktober 2011
Nu började vi göra skitbra träningar på rad. Efter varje träning växte bägges självförtroende, och vi lade ner mycket träningstid som gav resultat. Äntligen var mitt hästintresse tillbaka igen! Började leta storhäst igen och denna gång var jag på jakt efter svenskfött, antingen att rida in själv eller ha dokumenterad inridning på.
Gick upp på större tjänst på jobbet och allt flöt på bra i oktober helt enkelt!November 2011
Agnes gick om möjligt ännu bättre och vi tränade för Lotta Schultz vilket gav mig en till kick! Längtade efter att få åka och träna mera men däremot lade jag ner hästjakten. Kände att jag inte ville sitta i december och hämta hem häst så jag lade det på is tills vårkanten.

Däremot gick min mamma och blev väldigt sjuk den här tiden så det var jobbigt med familjen. Psykiska sjukdomar blandat med hjärtfel är inte att leka med, det syns liksom inte på utsidan så det fanns inget bra stöd att få, många vänner förstod inte alls att det berörde ens egna liv så mycket utan trodde att man bara kunde köra på som vanligt, och bita ihop. Det är just det man har gjort jämt, som får en att gå in i väggen! Denna månad var jag lycklig för att jag valde att säga upp mig från alla deltidsjobb jag haft under våren, jag hade garanterat kraschat om jag inte tagit mig ur när jag gjorde det.

December 2011
Jag och Agnes red en tävling på 90cm som gick skitbra och vi kom på fjärdeplats. Kände att det var den bästa avslutningen på året jag kunde få, och en vecka senare ställde vi av henne.
Ett händelserikt år som sagt, med jobbiga saker och roliga saker. Hoppas på ett bra år 2012!

Aj...

Agnes var ju stel i högersidan igår, vilket gjorde att jag fick ta igenom det genom att hela tiden vända in framdelen osv på högervolten. När man börjar ta ledande tygeltag på henne när hon är så så känns det som att dra i ett rep som är fastmejslat i ett berg. Ungefär. Stenhårt! Hon är inte hård i munnen bara bitit tag. Men igår när hon var så vild så tog min högeraxel stryk av det. Jag spänner nämligen armen så mycket då, ända upp till axeln att den idag har varit svullen och öm, min sambo kunde inte ens klia mig försiktigt på ryggen utan att jag skrek. Så får försöka vara lugn med den nu någon dag, var jättesvårt på jobbet att ens larma av kundernas kläder. 

Får hoppas hon är lugnare på torsdag, idag hade hon varit lika vild så Malin fick ledas och longeras, hihi lilla krutdonnan. Älskar Agnes, hon är så himla frän och fräsig! :D

Bilder från förra året när vi satte igång Agnes efter höstvilan. Då tyckte jag hon var pigg, den här gången var hon tusen gånger värre. Konstigt sammanträffande men jag valde att använda exakt detta schabrak igår! Haha jag tog det från skåpet så det satt inte på sadeln. Hihi lite roligt.

Ponnyridning, film

Jag red även ett dressyrpass igår på Balder, en c-ponny som är jättetrevlig att rida. Men han utnyttjar ibland sin lilla ryttare och hänger i handen på henne och lägger till med små olater. Kan räcka att jag hoppar upp ibland och tar igenom några saker så sköter han sig igen. Igår när jag fick jag ta igenom:

- att han hänger sig i handen
vilket gör att E får bära runt på honom och han tappar ryggen
- att han inte sätter höger bak under sig
vilket medför att han är svår att ställa till höger, fatta höger galopp, flytta m.m.


Jag började med att rida fram i trav, och se till att han lyssnade framåt och gick att samla med vikthjälperna. På det sättet får man honom att lyssna på vikten och därmed inte ha något behov av att hålla i tygeln för annat än stöd. Varje gång han försökte hänga i handen lättade jag och gick på framåt med skänkeln. Sedan red jag några trav-skritt övergångar och i högervarv fick jag rida utåtställd, sedan halvhalt och forma runt innerskänkeln. Flyttade honom i skänkelvikning för högerskänkeln för att han skulle gå undan med höger bak, och därmed sätta den mer under sig vilket gjorde att jag fick honom på yttertygeln och mjuk och rundad i innersidan. Det krävdes mycket ben måste jag säga!

Sedan gick jag över till galopp, jobbade med att samla och länga galoppen. Sedan red jag längs fyrkantsspåret och red honom helt rakriktad mellan hjälperna. I höger varv försöker han som sagt att skjuta in baken för att slippa sätta under sig, vi hade våra tvister måste jag säga. Red några galopp-skritt-galopp övergångar och sedan serpentinbågar med enkla byten på varje rakriktning. Sedan gjorde jag några galoppombyten bara för skojs skull, haha Balder sparkade bakut nästan varje gång. Men han var lite lat, bytte fram bara några gånger istället för att byta helt. Men men, sånt där måste man träna ihållande för att det ska sitta. Galoppfattningarna gick finemang efter att jag ridit lite skänkelvikningar in i fattningen. Kunde sen rida rakt fram på medellinjen och göra halter och sen byta galopp varannan gång.

Han blev rätt slut efter vårat pass, men i slutet kunde jag vara hur lätt som helst i handen, han bar sig själv och i lite högre form. Kände mig nöjd, har faktiskt inte ridit ett dressyrpass sedan i somras då jag tränade för Malin. Sen har det bara blivit markarbetet på hoppträningarna som jag tränat, och uteridningarna. Sen hade jag inte ridit alls på 3 veckor, så lite nöjd med de kraven får man vara.Rider fram, ser inte så bra ut. Det såg bättre ut när vi red i slutet haha, konstigt va. Han var lite motig i början, men när jag hade galopperat så skrittade vi och då kissade han, så han var nog bara kissnödig för det släppte sen. Stackars ponny.. :P

Vildhästen!

Idag satte jag igång Agnes. Hon började ladda redan på stallgången, när skydden och sadeln var på plats blev hon lite studsig, fick ryta i lite för hon skulle inte stå still när jag tränsade. Men en tillsägelse så var hon ängeln hon vanligtvis är igen.

Hoppade upp efter lite studs vid pallen, kändes bra. Hon hoppade lite när jag gnessa med foten för att komma i stigbygeln men annars lugn. Så när jag skulle rida av stallplanen in i skogen så var ju passagen mellan småponnyernas hage och höförrådet väldigt otäckt. (är alltid läskigt men går an när man är igång) Dessvärre hjälpte inte de andra hästarna till utan när Agnes börja hoppa i sidled och backa och jag blev tuff på henne sprang de omkring och bockade och körde race, varpå Agnes raceade lite på stallplan. Snacka om att man får ha tålamod med henne ibland. Såg till att hon gick fram för skänkeln några steg, sen vände jag över stallplan och tänkte rida i sommarhagen istället, för min egen säkerhets skull. 

Hon var på tårna verkligen, svängde jag höger tryckte hon åt vänster, la jag mot skänkeln liite så var det galopp, mest på bakbenen och huvudet nära mitt. Fick jobba med att bara trava och inte hålla i handen och bromsa, då blir det bara värre. Kände verkligen hur hon kokade under sadeln, hon är nedrigt kvick också att åla in rumpan under sig när hon laddar för galopp. Blev lite bock och hopp, sedan gick jag över till att rulla i galopp. Hon var lugnare då än i traven så jag galopperade ihållande ungefär 15 minuter. Då var hon lugnare, frustade och kom ner i en låg form (krävde inget annat) och jag bara satt med. 

Nu kunde jag skrittjobba henne. Öppna, sluta, skänkelvikningar och hon blev sådär mjuk som hon är vanligtvis. Gick över i trav och red tempoväxlingar och övergångar, sedan galopperade jag och red tempoväxlingar. Kändes helt okej i båda varv, lite stelare i högersidan som vi alltid jobbar med. Och hon drog sig lite utåt och sådär, men nu är hon ju 6 år, och det är det trotsigaste året kvar innan de blir vuxna, vad kan man begära efter vildhästliv i 3 veckor? När jag var klar i sommarhagen red jag genom passagen till skogen där hon trixade, fram och tillbaka 4 gånger.

Är nöjd med passet. Just ja, red ut en halvtimme i skogen efter "dressyr"-passet. Där var hon också laddad men det gick bra faktiskt. Blev allt som allt 1,5h ridning idag, och hon var faktiskt snäll med hovslagaren efteråt, iaf de 2 första hovarna. ;)

Imorgon blir det ridhuset med Malin, sedan vila onsdag och torsdag rider jag ut igen. Sen till helgen tar jag ett pass i ridhuset och även lite uteridning. Ingen tid att vila när man vill komma igång igen! :D Satsar på Louise Haaga träningar i februari.

Gott nytt år!

Första dagen på detta år, och jag har städat hus efter våran stora nyårsfest. Men morgondagen blir mycket bättre då jag ska sätta igång Agnes efter vintervilan hon har haft 3 veckor. Kan bli spännande som sagt, ska försöka rida henne trött då hovslagaren kommer kl ett också.

Sen ska jag även iväg på eftermiddagen och rida en c-ponny åt en tjej som brukar träna för mig. Det ska bli kul, har lite planer för vad jag ska försöka få igenom. Blir en hård start för mig med andra ord! Men har kommit igång och styrketränar hemma mer regelbundet, vi har en såhär stång i dörren man kan dra sig upp i, perfekt träning för hela kroppen, älskar att utmana mig själv att hela tiden klara en till för varje gång!

Gott nytt år på er! :)


RSS 2.0