Dagens träning

Molle idag!


Haha kolla miljöträningen i taket!

Tisdag

Ikväll blir det banhoppning för Louise i Hedenslund. Längtar! Har varit igång hela dagen med stallgöra så förtjänar lite roligt. Vi har packat spån och fixat i höhuset idag, tog ju hela förmiddagen och ikväll efter träningen blir det att hämta hö.. Lika bra att göra allt på sin lediga dag hehe.

Satt och solade i tshirt när jag var klar... Mmm livskvalitet! 

 


Att börja andra veckan tillsammansMolle och jag tränar på att stå fastbunden i gången. Det går bra! Men börjar med att ha grimskaft på ena sidan, han tycker det är obehagligt när de rasslar när han rör på huvudet så börjar lite lättare, så får han vänja sig i lagom takt. En dag snart kan vi nog ha kedjorna på bägge sidorna. 

Jag lyfter alla hovar och sådär, slår med hovkratsen på hoven, utanpå och försöker väsnas lite för att vänja honom extra inför hovslagaren. Sen står jag också på pall på bägge sidor och lägger armarna över ryggen och klappar på andra sidan, lutar mig fram över honom och sådär. Försöker liksom böka lite uppifrån så han ska vänja sig att det kommer vara nån där bakom öronen.

Annars tycker jag han sköter sig väldigt bra för att vara inne på sin andra vecka här hos mig. Det enda dryga med honom är att gör sån jäkla oreda i boxen! Usch för valacker, tar säkert 12-15 minuter att mocka. Brukar mocka på hälften. Han bajsar och går runt det överallt.. Men det är inte så jobbigt med stallgöra tycker jag. Man gör det ju för sin älskling. :)Att vara ensam i stallet var väl en baggis sa Molle, stora killen! ;)

Mätintyget

Agnes åkte och fick nytt mätintyg i förra veckan. Hon hade inte växt något på höjden och var 148cm som hon var sist också. Förut kunde man få ner hästar som var 152 (ibland även större) att bli ponny, då man kunde ta hem mätmän och välja gubbe själv. Nu mäter man på klinik med veterinärer och mätmän, på speciella datum. Det kostar det dubbla och blir dubbelt kontrollerat, och dessutom har man rejäl publik då man är flera stycken där samtidigt. Det går med andra ord inte att fuska (iaf inte lika lätt). Vet ändå att det är flera som vägrar tro att man har ponny. Vi har ett mätintyg och det gäller, och det går inte att fuska fram det. Att Agnes är högrest, lägger sin vikt på bakbenen, har ett luftigt och lätt steg samt jobbar i uppförsbacke är några av anledningarna till att hon kan upplevas som högre, men de kvaliteérna vill man självklart ha hos sin ponny! 

Bilden till vänster ser hon stor ut på, bilden till höger tycker jag hon ser liten ut på!Men ändå finns det dem som vill lägga sin energi på att vara irriterade
och missunsamma, men det tycker jag är helt OK, är ju upp till dem. :)

Bildbomb - Agnes

Igår gick det skitbra att rida! Kände att jag hade henne i en sån himla bra ram, och jag var så stilla i handen så jag hade kunnat rida på sytråd kändes det som. Hon gick riktigt bra, mamma fotade lite och jag tycker det syns på bilderna också faktiskt. Jag red igenom henne rejält, red efter tänket vi hade på Lotta Schultz-träningen då hon följde min minsta vink när vi var klara. Ville ha henne så eftersom vi ska på lite viktiga träningar mån-tisdag.

Underbara Agnes. Det är så bra att ha en såpass duktig och ridbar häst att rida nu när vi ska rida in Molle. Det är ju inte så himla mycket finridning än på några år liksom. Är tacksam att jag får chansen att ha Agnes såhär, rena drömmen!
Haha kolla tjockismagen...Hoppas jag kunde förmedla lite av känslan ut i bilderna iaf.

Saker jag (nog) aldrig kommer använda igen

Hakar på och skriver en lista om hästsaker jag aldrig vill se/använda igen! Hittade den hos Birgitta. Vore kul om ni skrev listan också och kommentera här nere då så jag kan gå in och läsa den, vi kommer säkert hitta lite liknande grejer hos varandra. Tänk tillbaka bara 10 år, hur annorlunda såg det då inte ut på träning/tävling utrustningsmässigt?

1. VOJLOCK!
Alltså, vi tyckte det var snyggt? Schabrak var något konstigt på den tiden man var liten.

2. Grönt
Allting var grönt, typ skogsgrönt. Visst man kan matcha det fint men jag har faktiskt en inre spärr mot grönt på hästar, vojlockarna var gröna, alla täcken, alla jackor och västar, alla ridbyxor..

3. Ribbade ridbyxor i glansigt material
Oj oj, jag hade typ HORKA ridbyxor som var ribbade i tunt material, GRÖNA dessutom.. Tack för att ni inte finns längre!

4. Flughuvor med långa bomullsnören
...som man lindade runt käkremmen hela vägen runt för att de skulle sitta kvar. Hehe, nu sitter de fast under nackstycket.

5. JOFA hjälmen
Fanns inte så mycket mer att välja på helt enkelt..

6. Helosansalva
Vi använde salvan direkt på sår.. Det gör man inte idag!

7. Ridstövlar i konstläder
Krävdes ca 3 pers att få av dem efter en svettig lektion.

8. Rutiga ridstrumpor
Nu förtiden finns det ju lite roligare strumpor än de rutiga diamantmönstret...

9. Svettäcke

Täcket som hade så stora hål, man förstod egentligen inte funktionen..

10. Gula ridbyxor på tävling
Nej nej!

Vad hamnar på eran lista? Kommentera gärna om ni skriver en, vore så kul att läsa!Jag för 11 år sen... I en grön jacka, JOFAhjälm, vinterridstövlar (som jag använde ända tills förra året) och termoridbyxorna på. Hästen hette Zorina och var min värld. :)


Helg!

Har gått bra med hästarna de senaste dagarna. Idag fick jag åka ut och ta ut hästarna, Molle kan bli lite ängslig på morgonen när de går in i boxen. Jag gav Sonja ett tips som funkar för mig, istället för att gå emot han med grimman ställer jag mig i dörröppningen med ryggen till, då kommer han med huvudet själv till grimman. Han blir lite ängslig när de går emot han med grimman lyft.

Idag var det snorhalt ute på stallplanen, fick smyga oss fram. Annars är det sol och lite blåst, jättefin dag. Ska ut sen igen för att rida Agnes och borsta på Molle. Igårkväll fick han lite bra miljöträning, Maria och hennes dotter + kompis var i stallet och ville träffa Molle på gången. Han var hur lugn och cool som helst och de fick stå nära och dra i manen och klappa, trodde han skulle känna sig lite trängd men tvärtemot, njöt av uppmärksamheten och pussade så glatt på dem. Han var verkligen varsam, precis som han förstod att de var små och ömtåliga.Ska boka veterinären till nästa vecka förhoppningsvis! :)

Dagens tankar...

Igår hade allt gått bra när de tagit in hästarna, Veronica hade myst lite med Molle. Skönt att veta att han inte är rädd för alla hehe. Idag blir det stallet efter jobbet, det vill säga vid halv nio.. Känns lite tråkigt men samtidigt får jag ta in hästarna och det är alltid så mysigt! Antar att han är lite blöt efter att ha stått ute hela dagen då så jag kan borsta lite och kanske torka honom lite. Kan prova några av mina täcken, får jag se om alla är lika stora som det första jag provat. 

Blir att köpa ett regntäcke åt honom i rätt storlek, som han kan ha när det är underkylt regn. Ringde precis Sonja i stallet, allt hade gått jättebra imorse också och han skötte sig så bra och duktigt sa hon, jättetrevlig häst. Vilket alltid är kul att höra förstås! Då blir man glad. Vi ska också få nya katter till stallet eftersom Guldus som vi hade har vi fått lov att ta bort, han var så gammal och blev sjuk ofta. :( Men nu ska vi få två råttfångare, mössen vet ju direkt när det är en katt i stallet eller inte. De byggde ju bo i ett av våra ridtäcken... Riktigt äckligt!


Inte kul när mössen tuggar sönder täcken och utrustning...

Morgon i stallet

Underbar morgon i stallet. Tog ut hästarna, mockade sen stod jag ute i hagen med Molle och kliade honom. Han vill klia tillbaka, men jag får berätta att han inte behöver klia på mig, utan bara stå och njuta. Hittade en punkt under hans tjocka man där han fäller lite päls och när jag kliade där åkte överläppen ut, ni vet ju hur roliga dom ser ut när dom njuter för fullt! Hästarna bjuder på så mycket glädje och skratt. Så mycket att man glömmer dom dagar man nästan grinar och bryter ihop för inget funkar... Ni vet säkert vad jag menar.Goseprinsen. Vill få han tjock NU! Har börjat med lite lusern nu så han lägger på sig mera, men man måste ta det väldigt lugnt med foder då han inte blivit fodrad så mycket förut. Men han tömmer krubban och slickar den ren varje dag, så aptiten finns nog där.Finaste AgnesIdag var Agnes väldigt fin att rida! Vi red ett dressyrpass på en äng i skogen, min stackars syster som var med fick stå och vänta så länge för jag ville inte sluta rida... (Hon är hemma på sportlov, bor annars i Örebro så jag tvingar med henne till stallet så vi får umgås när hon är hemma :P)

Jag red fram och tänkte då mest rakriktning, samt att jag hela tiden höll koll på takten och tempot. Sedan red jag stora serpentinbågar, och i huvudet upprepade jag "händerna stilla" och bara styrde med skänkeln, ställde henne genom att använda benen och sådär. Hon blev väldigt följsam och fick med yttersidan utan att hon trängde åt något håll. Hon har så bra framåtbjudning, man behöver inte "rida igång" henne med massor av övergångar utan hon trampar på väldigt bra från början. 

Eftersom det var ganska djup snö så red jag inte alltför länge, vill inte att hon drar på sig en överansträngning nu innan viktiga träningveckor. I galoppen tänkte jag samma, rakriktning och att jag bestämde tempot varje språng. Kändes helt enkelt riktigt bra! Bärig och fin, och jag red nog ganska bra också minsann! Stilla händer iaf. ;)


Inför framtida träning


Äntligen får jag in systemkamerans bilder på datorn!

Om några dagar har jag haft Molle i en vecka. Under den här lilla tiden har jag lärt mig mycket om honom och börjat tänka ut vad vi ska träna extra på framöver. Jag vill ju att han blir trygg på hemmaplan ordentligt innan jag börjar med longering och tömkörningen, så jag tänkte jag nu skulle träna han från marken med att följa mig, göra halter, backa och flytta i sidled på mina kommandon. 

Han är inte så mycket hanterad, utan har gått i unghästflock. Antagligen ganska låg i rang, då han redan nu visar att han tar "den" platsen. Men han är lite rädd för haggrinden, när man håller på vid öronen och för stora/hastiga rörelser. Så vi ska börja miljöträna mycket! Är viktigt att han litar på mig som flockledare och säger jag att det läskiga är OK så är det så. 

Är era hästar rädda för något? Märker ni skillnad om de är rädda eller bara fjantiga?

Ett stort äventyr


Äventyret med Agnes - från inriden fyraåring till tävlingshäst

3-årstest 2009, fotad av Mia Spange


Sommaren 2010, 4 år och under inhoppning


2010, hoppträningFörsta tävlingen, 4 år


Placerade som nr 2!


Började träna dressyr, ordentligt!


Agnes fick vila några veckor, sen satte vi igång på en åker för att släppa på energin!


Släpper loss energin!


Full fart, fullt förtroende..


Tränade mycket, hösten 4 år...


Ställde upp i vår första dressyrtävling, Agnes 4 år


Red ihop 61,11% och kom 6:a, två utanför placering!


Vintern spenderade vi helst på öppna fält, eller kramandes!


Mycket snö gav oss en chans att sätta mer muskler..


Bästa vännen..


Red ihop oss under vintern och laddade för tävlingssäsongen som 5-åring


Tävlingssäsongen var igång!


Vi hann även med bus och bad mellan tävlingarna...


Vi tränade med stora framsteg


Hösten kom och vi var i toppform!


Topptrimmad på senhösten!


Det var våra framsteg från inriden fyraåring till tränings- och tävlingshäst!

Äventyret med Agnes som jag varit sån stor del utav betyder mycket för mig, inte bara erfarenhetsmässigt utan även känslomässigt. Bandet man knyter till hästen, känslan när man vågar släppa hästen på ett fält i full galopp, det är en frihetskänsla som jag inte hittat någon annanstans. Den finns inte på en sandstrand i ett soligt land, den finns när man öppnat sina sinnen och blir bemött med samma sårbarhet hos en så stor, godhjärtad varelse med egen vilja, som väljer att samarbeta med dig.

Tack för att du läste om vårat äventyr!

Ska tävla!

Jag tänkte vara med i en tävling på Tyras.se, där första priset är en systemkamera, närmare bestämt en Canon EOS 600D. Med andra ord ett fantastiskt pris! Tävlingen går ut på att berätta om ett äventyr man har varit med om, eller drömmer om! Jag tänkte, vilket tillfälle att berätta om äventyret med svarta ponnyn från att hon blev inriden till dit vi är idag, via bilder! Det om något är ju ett otroligt äventyr, som jag är så glad att vi har dokumenterat. Tänk vad kul det vore med en bättre kamera nu när jag har en till häst att fånga på bild i vårt nya äventyr... Bara att hålla tummarna!

En fin söndag

Idag har jag varit ut till stallet två gånger. Imorse ville jag vara där och släppa ut och träna med grinden igen. Passade då på att mocka och göra klart stallet. Sen åkte jag ut igen efter jobbet och red Agnes en sväng. Hon var riktigt rolig, bar sig själv och var lätt i kroppen liksom! Sen tog jag in Molle och borstade honom. Han har så mycket päls så han ser inte ens borstad ut efteråt...

Idag var det blåsigt och livat hos hästarna, men han skötte sig bra ändå tycker jag. Gick fram ett steg två gånger när jag borstade men annars står han still. Snäll att lyfta alla fötter på, jag slår med hovkratsen på hovarna en stund innan jag sätter ner hoven igen, alltid bra att träna. Såfort han börjar kännas trygg med sitt nya hem vill jag börja jobba med honom, lära in tömkörningen och dedär, bra om han kan svänga och bromsa/gasa innan man sitter upp. ;) Kul att man kan ha något att längta till! Ska skriva upp en plan för hur jag ska lära in allting och lite viktiga "att tänka"-på under tiden. Kan vara bra att följa en plan, då har man delmål att nå och uppfylla.


Längtar..

.. Jag längtar till att få åka ut till Molle varje dag. Han är så härlig att hålla på med. Idag har vi tränat med grinden till hagen och sen har jag provat täcken och schabrak. Fick han till och med att äta morot idag! Han åt inte det när han kom, flemade när jag höll upp den men idag tog han små tuggor av den. Knasig häst.. ;)


Molle

Min nya häst heter då Molle, och är en brun valack född 2009, alltså 2½ år i dagsläget. Han har tre vita kotor, inga andra tecken men utstrålning och charm så det räcker till. Han är (än så länge) en ganska lugn och snäll häst, men vaken och försiktig, precis som man ska vara när man inte är så stor. Han är 161 i manken ungefär, kommer inte växa så mycket på höjden utan bara bredda sig och växa i sin kropp. Han är ett Svenskt halvblod.

Han är av sportmodell med långa ben och kort, stark rygg. Han verkar inte ha det minsta ont i sig, och njuter av uppmärksamhet. Varje gång jag gått in i hagen har han kommit direkt och mött mig. Tanken med honom är att lära känna, rida in och ev träna inför treårstest. Vi får se om vi är mogna då helt enkelt. Först och främst ska vi lära oss tömkörning så man kan styra innan man sitter upp. I framtiden har jag tänkt ha honom till både hoppning och dressyr. Han är hoppstammad och har kroppen för det, så jag har tänkt att jobba extra mycket med dressyren så jag får de där runda musklerna och så han får det lätt inför bägge disciplinerna. Men vi får se vad framtiden utvisar, ska verkligen göra mitt bästa och ta hjälp av alla duktiga omkring mig. Min dag

Oj vad nyfikna läsare ni är! Skulle jag också varit såklart.. Orsaken till att jag inte berättade var att förra hästen jag besiktade för köp inte gick igenom, och det var såklart jobbigt. Nu ville jag inte bygga upp förväntningarna för mycket. Men nog fanns det en mening med det också, annars hade jag inte hittat Molle!

Jag ska ta ett inlägg imorgon när ni får veta mer om honom, så kika in då. Jag kan väl säga att hittills så verkar han vara en väldigt go häst, han stod som ett ljus hela vägen hem, blev iaf 6,5 timmar i transporten. Trampade om då och då men inget bråk. (det var han väl för trött för hehe)

Han tyckte det var jättemysigt i hagen, har stått och ätit hela dagen och hälsat på grannen och travat runt lite. Men mest stod han och åt, inte så brydd över att ha flyttat. Nu på kvällen när alla fått mat tog jag ut han på gången och borstade/pysslade om honom, väldigt trevlig häst och verkade uppskatta uppmärksamheten. Nu ska jag lägga mig och sova! Skriver mer imorgon.


Transporterat värdefullt gods...

Här är vad som följde med hem på resan igår. :)

Roadtrip.. ;)

Nu har vi varit på roadtrip hela vägen ner till Småland. Är så himla trött så nu blir det sängen omgående! Upp tidigt och släppa ut hästarna imorgon bitti. Har så ont i ryggen efter att ha kört Malins bil, den är liksom inte gjord för långresor. Fick fylla tanken 4 gånger också, hehe....

Uppdaterar mer imorgon! ;)Tisdag

Nu har jag gjort en ny layout, gjorde ett kollegieblock-inspirerat och känner mig rätt nöjd, ljusa färger och lättsmält. Var så mörkt här inne med den andra!

Idag har jag varit i stallet och storstädat och donat, mockade åt Veronica idag också för hon har hjälpt oss så mycket med mockning. :)FerrariHåkan och Ferrari som jag träffade för andra gången idag, och provred lite. En jättego, lite valpig häst med mycket utstrålning! Han är till salu om ni letar talang inom både hoppning och dressyr, 5år...

Nu ska jag hålla grönt kort-kurs! Hej svejs.

Alla gånger...

Kommer ihåg alla "första gånger" med min förra häst... Hoppas jag kommer få njuta av fler i framtiden, med min nya häst. :)

Grön häst

Igår var jag med min jobbarkompis Håkan ut till hans stall igen. Vi skulle rida ut, och ägaren undrade om jag ville rida hennes unghäst. Hon är en jättefin stor fux efter Highcruiser, som har stått i ett år för att hennes ena hov blev förstörd när hon stod på lösdrift. Hon är 3½ år nu, och blev alltså inriden innan treårstestet förra året. Det var första gången idag som hon skulle ridas utanför ridbanan.

Började med att longera henne på ridbanan, hon lyssnade bra på röstkommando. Hoppade upp och hon taktade lite i början, svarade inte för förhållningar så fick säga till på skarpen ett par gånger. När vi skrittade iväg så var hon på och framåt, och varje gång hon ökade takten utan att jag bett henne gjorde jag en halt, sen stod vi stilla så pass länge att hon fick tänka efter lite. Fortsatte så väldigt konsekvent och sen slutade hon öka farten och gick där hon skulle, väldigt trevlig häst. Fortsatte att göra halter ungefär var 50m vi red, och hon svarade jättefint, fick stanna och stå kvar fast de andra 2 hästarna skrittade vidare. Hon var rätt tuff, hög i rang och ville helst gå först så det fick hon göra. En riktig tuffing med andra ord!

Hon är bara riden i alla gångarter på banan och inget ute, men man får tillbaka känslan av att rida så gröna hästar, hur varje sak man gör lär dom något. Bara det att jag gjorde halter ganska intensivt gjorde att hon svarade för minismå hjälper i slutet, behövde bara sitta tillbaka henne i halten. Och nu var denna häst byggd för dressyr för när jag jobbade halter efteråt på ridbanan utan att ta i munnne på henne så kom bakbenen in under henne och hon sökte sig naturligt ner till handen. Så ska det vara!

Det är fantastiskt att rida unghästar, de lär sig så snabbt! Akta bara för att de lär sig lika snabbt fel saker. Klart det händer misstag och missförstånd med unghästarna som de inte får men för livet av, men det är alltid bra med ögon från marken när man ska rida unghästar på banan t ex, så man är dubbelt försäkrad om att hästen förstått uppgiften rätt.


Agnes fick vara med på bild

Festkväll med Sv Ridsportsförbundet!

Igår var vi på en mingelkväll som innehöll tre föreläsningar, eller man kanske ska kalla det lektioner, och med mat och tårta på Fornby. Allting var gratis och vem som helst från en klubb fick komma. Det var hur intressant som helst, och jag blev sjukt inspirerad att börja jobba med sponsorer, journalister och politiker via deras arbetssätt. Det handlade gemensamt om hur vi får ridsporten att synas på bästa sätt, hur vi gör för att hela tiden vara lite bättre än andra idrotter medialt sätt.

Som sagt, sjukt inspirerad och jag har som vanligt tusen nya idéer som spottas ut på papper. Nu blir det klä på sig och dra till stallet med Håkan!


Irish sporthorse

Kollat på häst idag! Det var en treårig hingst, väldigt fin och trevligt psyke, snäll helt enkelt. De som sålde höll på mycket med importering från Irland (den jag kollade var ett svenskföddt halvblod). Kul att se så stort engagemang och gud vad de prisade de irländska hästarna! Lite annat än vad man själv letar efter. Även om jag också är lite "ponnyfrälst" och gärna tittar lite extra på de ponnyliknande hästarna så vill man ju ha lite längre ben, kompaktare, lätt sportkropp och nätta huvuden. Ett typiskt modernt halvblod med andra ord. 

Deras irländska hästar var jättefina, och typiska för sitt ursprung: grövre, stora hovar och tjocka ben, stora huvuden och runda rumpor. Dock kvicka, alltså inte tunga eller så, bara grövre med lika långa ben som kropp liksom. Gillar att de ser lite ut som ponnyer eller connemaror många av dom. (förstår att alla irländska hästar och korsningar inte ser exakt likadana ut, många har mycket fullblod och är små och nättare också, menar bara på ett generellt sätt) Många hade lite skarpa huvuden, men de red på så hög nivå så jag förstår att de måste ha de, för att hästarna ska våga ta sig an de högsta hindren i hög fart och sådär. Kul att se en annan synvinkel och höra deras varma prat om sina hästar hur som helst.

image description

image description

Bilder från google.Smygkik till ikväll...

Fin va??


Rida i tröja-väder tack!

Längtar tills man kan vara på ridbanan och rida och träna själv, även om snön är härlig att rida i så vore det skönt att kunna röra sig i sadeln utan alla dessa jackor och långkalsonger. Jag rider helt ärligt inte i ridbyxor förutom på träning under vintern! Långkalsong, mjukisbyxa och sen täckbyxor på, jämt. Inte utan mina täckisar helt enkelt. Önskar man kunde rida i ridbyxor och skjorta som på bilden! 


Hoppa galen häst... Nej då hoppa kunde hon :)

Storhäst

Idag har jag varit och ridit Doris, storhästen jag red i höstas vetni? Haft lite vila pga ägaren fick lite komplikationer under graviditeten som gjorde att bara jag kunde rida, så hon hölls inte igång helt enkelt. Men nu är hon på G igen. Vilan har nog varit positiv, Doris var mycket trevlig att rida, positiv och inställsam samt lite bättre i huvudet upplevde jag. Tog tillrättavisningar mycket bra. 

Tränade lite övergångar mellan skritt och trav precis som med Agnes, att hon ska svara snabbt framåt till trav och även sakta av utan att sträcka ut mulen/streta med bettet. Hon var väldigt trevlig att rida som sagt, kändes roligt. Vill ju hålla igång och rida större hästar innan jag får hem min egna i framtiden. Just nu känns det ju inte så hoppfullt måste jag säga.. Jag tror det är lättare när man bestämmer sig för att ta en "hästletar-paus" emellanåt så man inte sitter på hästnet och tillslut "nöjer" sig med något man egentligen inte tänkt köpa. För hittar jag inte en häst som jag verkligen gillar, då blir det ingen häst. (just nu alltså)


Agnes och jag igår.

Dagens motion

Idag red jag barbacka, i 22 minus var det enda stilen som lockade faktiskt. Hon verkade inte ha något problem med kylan, red inte länge eller så ansträngande, bara i motionssyfte faktiskt. Ville inte få henne svettig, känns inte kul att ställa ut i hagen efteråt oavsett om man har fler täcken på, hade inte tid/ork att vänta på att hon skulle torka i boxen eller så heller.

Det gick iaf bra att rida, hon var helt normalt pigg vilket var skönt. Hon har ju de senaste veckorna varit väldigt laddad, men börjar återkomma till den normala rytmen nu på ridpass och energinivå.
Tappade balansen lite innan galoppfattningen.. Åh behöver verkligen träna dressyr/min sits, får ju skämmas. Men allt kan inte se perfekt ut jämt. Trevlig kväll!

4 februari 2012


Snart dags för årsmöten!

Snart drar alla årsmöten igång för året, då har man möjlighet att få mer ingående fakta om vad som hänt i föreningen under det gångna året, och vad dom kommer hända under nästa. Det är också ett bra tillfälle att se fler från klubben och lära känna nya medlemmar.

Är ni aktiva i sektioner och föreningar? Varför/varför inte? Tänkte skriva ett inlägg om vad jag är inblandad i senare ikväll.

Här har ni en bild på underbara DUS i Dalarna!


Folk i "Norrland"

Funderar lite över varför folk i södra Sverige får panik när det blir kallt och lite snö som förstör ridningen? De vet nog inte hur det är uppåt i Sverige, att det är stenhårt i backen från nov-april, och att snö är vårat normala ridunderlag? Att vi får träna i skritt endast vissa dagar och inte kan räkna med att alltid kunna göra det vi vill?

Vi får ju se till att hela tiden köra fram och tillbaka till ridhus för att hålla igång, man kan aldrig räkna med att kunna vara ute i paddocken under vinterhalvåret. Att det dessutom kan vara -26 dag som natt i flera veckors tid är nog också okänt för dem. Vet att när jag nu letat häst har många av de skånska hästarna haft 3 täcken på och det är -10 hihi... 

Vad tror ni om detta? Är folk från norra Sverige lite tåligare eller är södra delen lite bortskämd med bra väder bara? Skulle gärna ha lite varmare, men det går ju att klä sig. Däremot är det inte bra att träna hårt i den värsta kylan, inte så bra för hästarnas lungor.

Träningar

Agnes och jag har hunnit med några pass, känns så himla kul att rida och träna just nu! Jag är målmedveten och vet var jag vill ha Agnes för att få henne redo för tävling igen. Vi hopptränade för första gången i år förra torsdagen, alltså samma dag som jag besiktade häst. Det gick bra, men hon var rätt pigg och laddade för hindrena så jag fick så långa språng, vi hoppade bara serie med 5-6 hinder så det blev problem med att vi kom nära på hindret efter i början. Men samtidigt fick hon då se till att vara himla kvick för att hinna upp, så det var ju bra träning i sig!

Jobbade med att hon ska svara för mina hjälper snabbt, hitta den där energigaloppen oavsett om jag får en långsida på mig eller bara en kortsida innan hindren. Det är psykisk träning, att rida upp på hinder med kort ansats på det sättet. Sen fick vi träna avsaktningar och igångsättningar utan att hon drar fram mulen och försöker komma ifrån "bågen". Hon ska liksom bara vara mjuk i munnen och sakta av, inte streta emot. Det vi gjorde då var att trava på volt, sen förbereda avsaktning genom att sitta tillbaka ordentligt, och skulle hon börja streta eller bli hårdare i munnen inför avsaktningen så får hon inte sakta av utan fortsätta trava ganska samlat, och så spände jag bågen så hon förstår att om hon gör rätt så blir jag mjukare. Hon är otroligt lättlärd, på gott och ont såklart, men mest gynnar det oss.

Red ett pass hemma på "banan" i måndags (stallets platta stora hage) och red även då med samma tänk, hon var så fin! Var ett jätteroligt pass, och hon var bra från början för jag var på henne ganska mycket och bestämt från början, konsekvent helt enkelt. På G!RSS 2.0