2012: summering!Ja det bästa som hände mig under året 2012 var investeringen (hihi) i Mordillo! Och allting därtill såsom inridning, träning och erfarenhet!

Inridningen av Mordillo - del 2

När Molle accepterade mig på ryggen och vi skrittade och travade något steg hemma på volt så bestämde jag mig för att ta hjälp av en tränare. Det för att min medhjälpare och vän Malin inte hade all tid som behövdes, och jag hade kommit i kontakt med min numera tränare och vän Emma som gärna ställde upp.


Jag tog honom till ridhus där vi började precis som alla andra gånger innan, longering först för att rasta av, uppsittning och miljöträning från ryggen, bara för att han skulle känna igen alla rutiner, för att skapa trygghet. Redan första gången fick vi trava, och Molle skötte det väldigt lugnt och snyggt. Vi fortsatte och red 2 dagar på rad sedan vila några dagar, tills vi hade börjat rida själva och i alla gångarter. Varierade också med att rida på utebana, han var ju insutten utomhus så det har aldrig varit några problem att lämna "inhängnaden". 

När han kändes avslappnad med alla gångarter och jag kunde manövrera honom i styrningen OK så ställde jag av honom på bete i 8 veckor. Eftersom Molle redan låg efter de andra treåringarna fick han "bara" 2 månaders sommarlov, och sedan satte jag igång igen med att bara longera av honom och hoppa upp, som om han hade blivit riden varje dag hela sommaren. Sen började vi direkt att rida ut i skogen, utan problem.


Andra dagen jag rider efter sommarbetet, första gången på uteritt.

Som ni redan räknat ut är Molle ganska lätt att ha och göra med. De svårigheter vi hade i början var att han var otroligt känslig och nervig, men det tränade jag genom att intensivt upprepa det som var läskigt, det är enda sättet. Om jag hade fortsatt rida honom i början med 3 dagar emellan hade det blivit som att börja om från början varje gång, istället fick jag rida 10 minuter några dagar på rad så han hade chansen att vänja sig, och detta har jag fått dra nytta av under hösten också när han har haft svårigheter med något, då har jag kört på lite intensivt flera dagar på rad för att sedan låta han vila, har det gått in i hjärnan på honom!

Fortsättning följer i del 3!

Diss

Nej jag tycker då att de nya "omtalade" tränsen från PS of sweden är skitfula! Nej de ser för bläffiga och onaturliga ut, jag är nog mer traditionell i den svängen. Jag gillar också att ha kvar käkremmen på mina träns, av tradition och utseendemässigt. 
Vad tycker du?

Reflektioner över heta hästar

Några av hästarna jag rider har tendens till att bli lite heta, känslan av att hästen "eldar på" kanske många känner igen. Jag möter många ryttare i ridhuset som också har hästar som är lite springiga, ligger på och ser lite "dryga" ut. Det största felet jag tror man gör då är att man gärna vill ta i dom och ligga i undertempo, mota springigheten med att hela tiden bromsa.

Så red i alla fall jag förut. Jag bromsade, för självklart, om hästen eldar på så vill jag ta kontrollen genom att bromsa. Men på senare tid har jag lärt mig nya sätt att få hästen att lyssna, få den att vänta in mig som ryttare. Jag tänkte dela med mig av tips och ni får gärna komma med förslag om hur ni gör.

För det första, om hästen ligger på som ett ånglok kan man fråga sig varför. Är den pigg, är den uppjagad, vill den inte lyssna. Det är din uppgift som ryttare att hjälpa hästen att komma till balans och ett lugn, för dit vill alla hästar. Om Agnes är pigg brukar ett trick Malin lärt mig fungera. Jag rider på en volt, ökar på rejält framåt ett halvt varv, andra halvan joggar jag i ett så lågt tempo jag bara kan. Efter några varv brukar Agnes rent ut sagt tröttna på att vara springig och hitta ett bättre tempo. Sen jobbar jag såklart vidare med mer tempoväxlingar och sånt för att hitta min arbetstrav-takt, men för att få bort den överdrivna springigheten är detta ett bra trick.

Ett tips jag fick lära mig från Fredrik Wahlert var att rida på fyrkantsspåret, rida på ordentligt i mellantrav en kortsida+långsida, sen ska man på kortsidan fånga upp hästens balans i en stor halvhalt, och ta ner den i arbetstrav genom att bara räta på sig och rida lätt i ett lugnare tempo (som man alltid gör vid en tempoväxling :P). Iaf så berättade han att vi red så för att fånga energin i hästarna, de tycker inte om att få springa på i mellantrav utan balans, vi ska komma till den biten då hästarna själva vill tillbaka till arbetstraven för att känna balansen och rytmen. 

Detta är ju snarlikt Agnes-trickset, men där brukar jag också ha henne i form. Fredriks övning kan man göra utan att ha hästen på tygeln, om man kanske har en unghäst eller en häst som tar lite tid att få avslappnad, få takt och få att gå i en bra form. Fredriks övning fungerar bra i galopp också. Man ska succesivt få ihop den stora övergången till en mer kvick.

Jag ser alltför många i ridhuset som sitter på heta hästar och håller, håller och håller. De kanske tycker att hästen är osamarbetsvillig, bara hänger i handen med mera, men jag tror att man får inse att ibland kanske man måste låta hästen få ur sig den där explosiviteten, lägg in ett övertempo några varv och låt hästen sträcka ut benen och frusta ur sig den där energin som den lägger på att vara "dryg". Man måste nog som ryttare acceptera att det ser lite fult ut några varv, för efter det kanske du och hästen har rätt energi att lägga på samarbetet. 

Man ska aldrig skapa bråk med hästen, oftast är det missförstånd som gör att man upplever att hästen är "bråkig". Med förståelse för hur hästen tänker och handlar, kan man som ryttare få ut mer harmoni ur sina ridpass. Blir hästen "bråkig" samarbetar ni inte, då får ryttaren lägga ner kraven. Uppstår missförstånd, då får ryttaren renodla sina hjälper för hästens responser är oftast (alltid) en reflektion av hur ryttaren rider.


Igår

Igår gick hästarna bra! Får vi igenom första steget på utbildningsskalan så kommer de andra som på räls. Avslappning är första steget, och både Ami och Ferrary spänner sig lite fortfarande när de är själva ute på "nya" stallet. Det tar väl lite tid innan dem är helt avslappnade med allt kan jag förstå.

Jag började träna lite bakdelsvändningar med Ami, hon är ganska lättlärd men har en stor kropp som måste med hela vägen. Men tar man det stegvis så förstår hon vad man vill. Hon blev då väldigt "på bakdelen" så fortsatte sedan med galoppfattningar, och hon var helt OK i handen. I galoppen blir hon lätt lite framtung, men upprepar man lite fattningar så sätter hon sig mer och mer.

Ferrary såg rund och härlig ut med Malin på ryggen. Hon har äntligen kommit igång med ridningen och nu kan vi tillsammans träna och motivera varandra vilket vi båda triggar igång oss på. Längtar tills vi åker till ridhuset med bägge hästarna och tränar tillsammans, det är alltid kul att ha någon med sig i vardagsträningen som man kan diskutera och resonera med. Att jag och Malin kan vara helt rättframma mot varandra är en stor fördel! Många tar illa upp om man säger precis hur det ser ut och vad man kanske ska försöka förbättra.

Molle är fin och stor, han har börjat fylla ut sig fram i bogen, och helt plötsligt är det som att han har växt över natten och täcket är för litet både i längd och över bogen.. Det går så fort och man hinner knappt med unghästarna! Dags att börja kolla på en storlek större i täcken, tur jag har kvar dem sen min förra häst.
Ponnytiden ♥

Jag är glad att jag är så driven av mig själv, som tog mig ganska långt utan att ha tillgång till egen häst förräns jag hade eget jobb. Men ibland undrar man såklart hur långt man hade kommit redan på ponnytiden med egen ponny, tillgång till tränare o.s.v. Men jag är glad att jag blivit "formad" som jag blivit inom ridningen, jag är nog fortfarande ganska ödmjuk och vill hela tiden lära mig mer, ser kunskap och erfarenhet som rikedom. Men bjuder på några gamla ponnybilder, söta va!


Inridningen av Mordillo - del 1

Nu tänkte jag i ganska korta drag beskriva hur inridningen gick till med min häst Mordillo, mer kallad Molle i bloggen. Kommer ev gå mer specifikt på vissa situationer, som kan vara kul för er att veta och ta del av.

Jag hämtade Molle i februari, efter en lång resa fick han första 2 veckorna bara acklimatisera sig hos oss, jag borstade lite på honom när alla hästarna hade kommit in på kvällarna, tränade på att lyfta hovar och stå uppbunden i stallgången. Lade på sadel och lät han ha den på sig en stund på kvällarna, men hanterade honom mest i grimma. Bettet var han van vid men han var väldigt rädd om huvudet, så tränsningen var alltid en liten utmaning.

Började leda honom från marken med tyglar i bettet, gick bredvid och hade händerna under huvudet på honom och så småningom gick jag med händerna ovanför manken. Han var väldigt lättlärd. Började i stallgången stå på pall och luta mig över ryggen på honom och borsta och klappa honom på andra sidan. Sedan åkte vi till ridhuset och det var dags att hänga på honom. Efter lite intensiv upprepning kom jag snart upp på ryggen och kunde åka med i skritt. Sedan skadade han sig pga en broddspark från Agnes och var bara i hagen ca 10-12 veckor. 

Tog det väldigt lugnt igång efter det, men snart var vi uppe på ryggen igen och blev longerade på volt. Broms och styrning funkade bra men han var känslig för när jag rörde mig på ryggen. Han blev skrämd första gången vi provade trava så då fick vi backa några steg, och därefter började vi med grov miljöträning.

Miljöträningen: stod bredvid och gjorde typ krysshopp och kastade stiglädren upp och ner, fladdrade med sadelkåporna, stod på pall och drog med benet över rumpan lite oförsiktigt, vande han att det kan komma en fot på rumpan när man hoppade upp o.s.v. Från ryggen tränade jag att rida lätt i skritten, dunsade lite i sadeln och även lutade mig fram och kliade han på öronen, klappade han på halsen med stora armrörelser och efter intensiv träning började han bli ganska cool med allt. 

Efter denna spärr släppte kunde vi börja ordentligt med själva inridningen, mer om det i del 2.
Senaste dagarna

Mycket ridning senaste dagarna. Var ut dagen före julafton på en tidig morgontur med vår hovslagare i stallet. En jättemysig tur i perfekt väder, jag tycker hästarna är så lugna och trevliga att rida på morgonen också. Julafton fick dem vila, Malin red Agnes en vända. Sen på juldagen fick jag med mig en liten hästskötare som red med oss ut på Agnes, och hon fick galoppera för första gången på väldigt länge! (Agnes alltså) Glada hästar och glada ryttare, var en riktigt härlig tur i skogen! 

Efter några uteritter får man vara på banan och trimma hihi, så onsdag blev en ridbanedag med bägge hästarna som jag bara red igenom lite. Ami var superfin efter 2 kämpiga dagar med hennes spänningar, men igår var hon avslappnad och så lätt att rida! Ferrary var bra, men absolut inte där han ska vara, en bit kvar. Vill dock hoppa lite med honom för att lösgöra bakdelen lite mer, studs och galoppbommar på volt? Hoppabstinensen kokar snart över!

På tal om abstinens tänkte jag sätta igång Molle försiktigt med lite promenader och tömkörning ute i skogen mot helgen. Tänkte aktivera hjärnan på han innan det blir dags för uppsutten träning, han står vid grinden varje dag och tjatar om att vi ska hitta på något kul! Skulle så gärna vilja visa er hur charmig och personlig han är i verkligheten, han är verkligen en speciell fåle.Hur har era juldagar varit?


OBS! Igår red jag i ridbyxor, ridstövlar och tröja med endast väst över! 0-gradigt och man får passa på att ge termobyxorna semester, så härligt var det!


Julklapp

Fått en ny träning och tävlingshjälm av mamma, en Charles owen Wellington classic! Den jag haft innan är en John Whitaker, lite mer hoppinriktad men denna är mer allround. Jättefin, ska vara superrädd om den, fick en tjock hjälmväska med också som den ska få bo i mellan ridpassen.

Av mig fick jag paddar till benlindor då jag använt de förra till massa annat, samt ridstrumpor. Av hon som äger ami och Ferrary fick Molle ett dressyrschabrak, Hansbo marin med gul passpoal. Ett jättefint schabrak som vi ska vårda väl för vi har mest allroundschabrak, inte så många dressyr. Även fått min del av värmebaljan till hagen betald av min kära mor i julklapp! :)


G O D J U LMolle ville önska er alla en riktigt god jul med många morötter
och kramar. De andra i stallet hälsar också, ha en mysig dag nu så hörs vi nog senare!
Nästa år

Blir så taggad när jag tänker på allt jag kommer få göra nästa år, när vi kör igång med träningen igen. Jag kommer få hoppa med Molle, hoppa in min häst och börja träna med bommar och terränghinder! Ska bli så sjukt roligt! Jag ska rida ut, klättra, intervallträna, kunna ha ett schema och följa det m.m. Är så otroligt taggad!


Status

Vi har jobbat på med hästarna, Molle har fått longeras litegrann och de andra blir ridna i skogen och på bana. Ferrary börjar släppa rejält nu och blivit fin att rida, Ami har lite avslappningsproblem när storebror inte är med utan spänner sig och går och ropar, hoppas på att hon ska bli ännu mer självständig snart.

Imorgon är det jul och lite lugnt på hästfronten, men på juldagen kör vi igen och rider. Malin har lagt beslag på Ferrary men jag hoppas kunna hoppa lite på honom framöver, idag tränade jag min lätta sits och jisses vad mina vader och lår blev möra! Så kul att känna att man lever haha.


Dagarna

Dagarna rullar på, då vi har några hästar att rida glömmer jag bort att Molle vilar. Hans svullnad på benet var nog bara pga såret, han var inte halt nånstans när jag kollade honom under longering. Dessa dagar har jag tänkt ge lite betfor och motion då vi är i ett höbyte, och jag vill utesluta riskerna för kolik. Och Erika undrade om våra går på fri tillgång: ja det gör dem. De har ett höhus i hagen, en eluppvärmd vattenhink och en stor halmad ligglada. :)


Vår höbonde är ju bara bäst. Han servar oss när vi ringer, vardag som söndagskväll. Idag kör han hem stora hösilagebalar, så vi ska slippa rulla dem själva. Ska bli skönt med större balar nu i detta väder, så vi bara behöver hämta varannan vecka, just nu blir det var 6:e dag. Hästarna äter ca 13-16kg var per dag, men med nytt hösilage kanske det blir lite mer, nyhetens behag vet ni.


Film, galopp

 

Bjuder på lite film. Kan se den om och om igen. Jag tycker vi är duktiga! Jag kanske kan låta stor på mig själv men jag tycker han är helt fantastisk att rida, och jag ska till nästa år våga sträcka på mig och se till att vi faktiskt tar för oss lite.

Pyssel

Allt var klart ute hos hästarna och jag hade kunnat ha stallfri dag, men det är så svårt att slita sig. Visste också att Molle hade vintertäcket på, och det har precis gått från -15 till 0grader så jag bestämde mig för att åka ut och byta täcke. Passade på att visitera och rykta honom, tunnade ur manen, sprayade pälsglans och konstaterade att svullnaden på bakbenet pga såret var borta, däremot nytt sår på ett framben som hade en liten svullnad mitt på. Kul med unghästar och broddar, japp...

Iaf så mådde han bra och tyckte det var kul att komma in. Fodrade honom och släppte ut, sedan blev Ami nya offret för kniven. Både Ami och Ferrary är i nöd av frisering men orkade bara ta en, och Amis tunna man är lättast så gjorde hennes man, den är fortfarande "lång" för min hoppryttarsmak, men i dressyr-aspekt så blev den väldigt lagom tycker jag! Framhäver halsen precis så mycket som behövs.Önskelista till jul


Arbetsbandage


Svarta ridbyxor med silverdragkedjor


Långärmad tävling- och träningsstopp


Vita benskydd


Roeckl handskar


Och såklart ganska mycket till.. Vad önskar ni er i julklapp?

Tiden...

...går så snabbt! Dagarna rasar iväg och om ett par veckor sätter vi igång för vårens träning! Det kommer trappas upp och jag ska träna Molle ca 4 dagar i veckan. Träningen kommer bli fortsatt varierad för att behålla arbetsglädjen och för att man ska få en allsidig sorts träning, ett gemensamt uppsatt mål är att en fyraåring ska tränas så att den skulle kunna rida en fälttävlan, alltså måste dressyren, uteridningen och små hinderbanor fungera nästa år. Jag har dock redan börjat fila på en plan och vad jag vill ha med i vår träning.

Våren 2013
- Jag kommer börja konditionsträna med kortare intervaller ute i skogen.

- Tömkörning ute i skogen, för att han ska bygga på sitt självförtroende att vara själv och för att få lyfta på tassarna utan ryttare.

- Longering över bommar och småhinder innan uppsutten hoppning. Väldigt bra effekt från det under hösten.

- Dressyrträning för Emma varannan vecka.

- Uteridning med sällskap för framåtbjudning och varierande underlag.

- Markarbetsträningar varannan vecka framåt våren. 

- När snön försvunnit vill jag introducera terränghindren.

- Åka på tävling och vara med på framridning, utan krav, bara samla erfarenheten.

Vill sätta igång nu! Har sneglat på tävlingsterminen och sett en tävling i mitten av april i närheten med bra framridningsmöjligheter och kanske man kan åka dit, lasta ur och rida lite på framridningen, sedan lasta och åka hem igen. Hur det blir med tävlingar diskuterar jag med mina tränare, vad de tycker vi är redo för och utefter hur Molle känns. Detta år är inget tävlingsår, utan bara en möjlighet att samla erfarenheter och miljöträna.


Dags å börja trimma

Igår red vi lite på banan. Jag red Ami (fuxstoet) först och hon var fin, tränade fattningar från skritt och fick hjälpa henne genom att flytta lite undan skänkeln så hon fick in bakbenen under sig, sedan fatta. Hon förstod ganska snabbt så man kunde minska skänkelhjälpen lite för varje gång. Det hjälpte henne dessutom att bli lätt i handen i galoppen, iochmed att hon satte fart på bakbenen. Hon behöver ganska mycket grundläggande jobb, men också att bli lite mer befäst i skänkelvikning och fattningar m.m.

Sedan bytte vi och jag red Ferrary istället. Det var som att rida en sten, med tygeln som ett fastsvetsat rep i ena änden. Jag började i skritt och flyttade honom undan skänkeln på volt. I höger varv vill han bara hänga i yttertygeln så jag flyttade inåt, i vänster varv hänger han på samma (innertygeln alltså) och då flyttade jag utåt mot yttertygeln. Fortsatte i trav och direkt han försökte hänga på handen flyttade jag honom undan skänkeln, så man aldrig hann få någon dragkamp. I hörnen fick jag sakta av till skritt så han orkade bära sig själv rundad, och fortsatte så hela tiden, lösgjorde utan att ta för mycket i tygeln helt enkelt. Blev ganska mycket öppna på långsidorna, och övergångar mellan skritt och trav i öppnan så han fick sätta in bakbenen under sig. Han släppte ganska fort och blev fin, man känner direkt för när han travar med motorn bak så blir det ett rejält påskjut i sätet
Tänkte rida honom idag med, och önskar få samma känsla från början, för det här måste vi råda bot på! 5 år och så stel, han kan ju vara riktigt fin så jag hoppas att med lite kontinuerlig dressyrridning så släpper det. 

 

Lucia

Idag är det lucia, men klubbens firande blir inte förrän på söndag. Vi fick nya arbetskläder på jobbet idag, kläder från Marthas Ridewear! Tack Em! Skitsnygga byxor i olika utföranden, passar lika bra med högklackat som med ridstöveln. Kommer in i butik till våren... :)


Tränset sneakpeak...

Här ser ni lite av tränset jag köpte till Molle. Vilken lyckligt lottad häst som får ett "helt" träns va! Eftersom det svarta hopplocket har fungerat har jag inte sett någon anledning att köpa något nytt, men nu hade nosgrimman börjat gå sönder så beställde ett via mitt jobb, Norells hästsport. Jag lägger hellre pengar på t ex träningar men detta kostar kring 400:- så det är ju ett bra pris.


Uteritten

Idag red vi ut på de två nya och det gick över förväntan! De har inte ridits ut på sen augusti ungefär men de var superlugna och trevliga, lättjobbade och de verkade verkligen uppskatta miljön. Vi var både i skogen med snö som ramlade ner från trädgrenar och ute på öppna fält i skoterspår i full galopp! När vi kom fram i galopp över ett fält gick solen precis över horisonten och man blev påmind om hut vackert vi har det, och vilken fantastisk ridterräng vi har.

Imorgon ska vi trimma lite på banan med bommar och små hinder, ska bli SKITKUL! Har sån hoppabstinens, hoppryttare som jag är (var) haha. :)


Resultat

Redan igår fick jag resultat av ledarträningen med fuxstoet. Hon tog flera steg framåt och var riktigt trevlig att hantera, faktiskt. Molle hade fått ett sår på benet, men det hade Malin och Emma upptäckt och även tagit in och rengjort det. Jätteskönt med så hjälpsamma vänner i stallet! Nu när jag och Malin har fyra hästar tillsammans gäller det att kunna ta och ge lite.

Två jobbdagar har flugit förbi, Molle har börjat varva ner för vilan och kommer stå helt och hållet framöver. Idag kom mitt nya träns, eller ja, Molles! Han har fått ett "helt" med vadderat nackstycke och fodrad nosgrimma. Bytte ut pannbandet till ett lika guldfärgat som han har på det svarta, men nu i brunt läder. Det svarta han har är ett gammalt hopplock, inte något kommer från samma träns på det haha! Gårdagen

Igår följde jag och molle med Malin ut i skogen, hennes premiärtur på Agnes. Hon är jätteduktig och snäll, bara på stallgången hon steppar runt för hon vet vad som väntar. På kvällen red jag, så fin häst! Hon blev väldigt läcker att sitta på, röda faran.

Fuxstoet tog igår först tre steg framåt gällande hanteringen, sedan två steg tillbaka när hon blev lämnad av sin storebror på stallgången.

Det är en otroligt osäker häst, pga felaktig hantering. När människan inte kan ta ledarrollen åt sin häst, blir den otrygg och detta kommer ibland ut i en lite mer aggressiv och dominant häst. Just denna häst har lagt all trygghet i sin box/hag-granne och inte i mig som människa. Hon är dock fyra år och det är verkligen på tiden att börja lära sig vara ensam och kunna ha förtroende för att jag som ledare tar beslut och tar ansvar över situationen.

Det kan till synes bli lite hårda tag, men en häst på 165 cm och 700kg får aldrig meja ner mig bara för att boxgrannen lämnar stallgången, det går inte att acceptera att en häst bara springer rakt över mig, det blir livsfarligt. Just nu hanteras hon med kedjegrimskaft, och vi tränar på att stanna, backa och gå framåt i mitt tempo. Det måste vi träna varje gång vi leder. Varje meter provar vi om hon lyssnar, annars kommer vi inte få igenom detta. När hon börjar lyssna minskar man på det, blir hon otrygg igen går man tillbaka till att träna på det, precis som att sänka kraven och gå tillbaka till det grundläggande.

Från den grunden bygger vi upp all hantering. Konsekvent, varje dag, varje gång vi hanterar henne. En häst ljuger aldrig och vi måste prata samma språk, om vi säger till första gången hon gör fel men inte nästa dag, då förstår hästen att vi inte är sanna i det vi menar och gör, och man tappar respekten.

Jag tycker att man alltid ska uppmuntra rätt beteende, jag tycker också att man kan ryta ifrån när det är fel. En häst kan skilja på hela 200 ord och ljud från oss, vid rätt användande kan man få hästen att enkelt förstå vad vi menar.

Just med denna häst handlar det om att hon måste kunna trösta sig själv, utsätta henne för situationer där hon vill fly men låta henne märka att det inte händer något om hon blir kvar. Vi vill vända trenden, göra henne trygg i sig själv så hon inte bryter ihop vid de tillfällena. Här är det lätt att lura sig, man kan tro att hon är jäkligt självsäker för hon lägger öronen bakåt och visar andra att banne mig hålla sig borta eller ur vägen, det är just så en otrygg häst visar sig, väldigt ofta precis som oss människor. Men vi får jobba på, jag uppdaterar er lite om hur det går, hittills bara framsteg iaf!


NykomlingarNu är stallet fullt! Hämtade nykomlingarna nu på eftermiddagen, jag och Malin tog oss en tur på dem i paddocken. Ringrostigt och ouppfostrat kombinerat är väl sisådär, vi titta på varann och bara: nu har vi nåt att jobba med haha! Men vi fick bägge två igenom hästarna väl och min röda fröken släppte och blev sådär underbart härlig och rida som bara hon kan bli! Enda fuxstoet jag kan tänka mig att ha, även om hon var helt rabiat på stallgången... Nu är jag tacksam att jag har passat på medan Molle är liten att åka runt till nya ställen och öva på miljöträningen! 

Ska be någon filma när jag rider lite, så ni får se lite annat än en treårig häst rida runt runt. Kan bli kul omväxling!

En rolig resa

Jag har tänkt att jag ska skriva ett inlägg där jag både ytligt och grundligt går igenom hur inridningen av Molle skett,  och hur jag har tänkt och handlat efter diverse situationer som uppstått. Men ville veta om det vore uppskattat eller om ni tycker ni fått tillräcklig information från när jag skrev "dagens ridpass"-inlägg under den tiden? Jag själv tycker nog sånt är roligt att läsa, men dela gärna en tanke om det här i kommentarerna. Eftersom det är mycket att skriva kan det vara kul att veta om det är uppskattat eller inte först.

Att se tillbaka och jämföra hur vi rider idag med första gången jag hängde på hans rygg är rolig, och jag har lärt mig massor och fått så mycket nya erfarenheter. Har även fått så många av mina egna teorier bekräftade, samt nya metoder och tillvägagångssätt att använda. En rolig resa, som jag är sugen att göra igen nån dag. Men nu blir det att fokusera på bara en egen häst, vilket ska bli så skönt och ROLIGT!

Uteritt

Varit ute och ridit Molle en vända med sällskap från en i stallet. Blev ganska mycket trav och galopp, men mest skritt och lugna pauser. Molle tyckte det var jätteroligt och gick med spetsade öron. Var ute ca en timme. Perfekt underlag tackvare att det bara varit minusgrader, snön är lätt och luftig!

Sen red jag Agnes en halvtimme, hon var pigg och så glad! :)


Till slut

Till slut har även Molle fått skor med brodd å sulor, på alla fyra hovar! Han skötte sig jättebra och stod uppbunden hela tiden, bekvämt och skönt att han är så pass enkel.

Imorgon ska vi rida ut en sväng, hoppas Molle känner greppet under dojjorna då.


GG CROWN
Hjälp vilket snyggt schabrak! Detta vill jag ha! Har dock svårt att bestämma mig för vilket som var snyggast, det i endast guld eller det med lite sverige-stuk. Lutar mot det guldiga... Vad tycker ni? Finns matchande lindor men det kan nog bli lite mycket hehe.Träningen

Igår på träningen var han väldigt fin från start, han hade förstått lite mer vad den lägre formen innebar och var väldigt jämn fram på bägge tyglarna, lätt att lägga ner. Fick jobba lite övergångar sedan i vänster varv för att få honom lite rundare fick jag bara tänka öppna ner längs långsidan. Eftersom han är så känslig svarade han på att jag bara lade vikten på inner sittben, och fick igenom vänstersidan direkt. Sedan rakrikta såklart, bara "leka" för att det ska hända något och inte bara rida rakt fram, runt runt. I höger varv fick jag istället ställa lite utåt och bara föra bak ytterskänkeln, och han är lika känslig där så han blev otroligt lösgjord bara av att man "tänker" skolorna.

Jättekul att bara vara där och nosa, sen gå ur. Det visar även mig hur viktigt det är med min position jämt för att behålla honom såhär känslig, att jag alltid sitter med min kropp där jag ska, så att säga. Känner att jag blir mer och mer medveten om hur jag ska rida honom för att han ska hitta takt, hur jag ska hjälpa honom att ta stöd på bägge tyglar och komma lägre. Galoppen är riktigt bra, jag brukar ha svårt för att rida i galopp då jag blir spänd och tycker det svårt att inverka, men på Molle är det lika lätt som i traven. Tror att vi litar på varandra, och det gör det hela väldigt bra.

Är iaf otroligt nöjd med Molle, och nu ska vi få på vinterskor runtom så tar vi några lugna skogsturer sedan blir det vila!

Hej

Har varit lite lugnt i veckan, jobbat mycket och haft annat för mig helt enkelt. Igår var vi på Emma-träning, Molle var helt fantastisk, känner mig så "hemma" på honom, riktigt läcker att rida är han. Men efteråt var det lite jobbigt att köra hem, då vi fastnade i en lång backe! Men vi fick hjälp, så det hela var snabbt över, SÅ tacksam till Marie och hennes kille vi mötte som hjälpte oss utanför Vika ridhus! Molle halkade dock på rampen så han fick 2 små sår på frambenet, men han verkade då inte så berörd av det.

Glömde berätta att vi har -20 och 2 decimeter snö! Slog till i torsdags och ska hålla i ganska lång tid framöver, minst 1½ vecka till! Är ca -13 - -17 om dagarna och ner till -25 på nätterna, men det är till hästarnas fördel tack å lov "torr kyla".


RSS 2.0