Hej

Blir inte så mycket blogga just nu. Känner att jag gör så mycket för annat folk just nu, efter höstens lagtävlingar kommer jag fokusera endast på mig, mina jobb och hästar. Det är det som är mina prioteringar. Vill inte skynda runt och vara andra till lags just nu känner jag. Måste lära mig att säga nej. :)


Ingen idé

Red Ferrary igår, var ett riktigt bra pass men antar att ni inte orkar läsa om jag analyserar. Red en häst idag med, Kalle, men vill inte skriva om det heller för det är ingen som läser mina analyser. :P

Nästan helt klart

Hagen är klar med staket och tråd, nu ska vi bara köpa riktiga lås till trådarna så vi inte bara knyter dem för att strömmen ska gå runt. Kändes riktigt skönt att ha det värsta klart, och de i stallet tycker också att hagen ser rejäl och ordentlig ut, kul!

Är ändå skönt att hästarna inte är igång och rids just nu då det knappt hade hunnits med under den här flytten. Jag vill dock lägga mycket tid på min häst i höst, men räknade lite på hur "mycket" han kommer ridas och det är roligt om man tänker att man ska rida två dagar sen vila två dagar så blir det ungefär 4 ggr i veckan, det är 4 timmar på 7 dagar(= 168 timmar) vilket ser SKITLITE ut när man skriver det såhär! Men det visar hur mycket tid unghästarna behöver för att få smälta nya saker och bygga muskler o.s.v. Sen kommer jag vissa veckor att tömköra eller löshoppa emellanåt också, och vissa veckor kommer han få stå helt. Det kan inte vara bestämt till punkt och pricka utan man måste lyssna på hästen.


Fortsätter bygget

Vi ska sätta i isolatorer och fixa tråd i våran nya hage idag, vi ska också fixa upp handtagen till grinden som kommer bli både tråd och plankor som man skjuter i en slana ungefär. När de ska gå ute dygnet runt även vid snö och oväder vill man ha ett maffigt staket som ser ordentligt ut både för hästarna och för oss så man inte ska oroa sig om strömmen blir lite sämre på vintern. Förhoppningsvis ska vi få in lite stockar och trädgrenar i hagen så de har att pyssla med så de inte blir att försöka bita i staketet, distansisolatorerna hjälper mot det också såklart.

Om några dagar måste vi även gräva ur hinderhuset och flytta det till vår hage, men hästarna som stått i hagarna nu har ätit ganska mycket på den så vi lär väl byta ut några sidoväggar. Men skönt att inte behöva bygga upp det på nytt igen. Men efter det är det nog ganska färdigt att flytta hästarna. Ska bli spännande att packa ner och packa upp alla grejer på nytt ställe, få lite mer ordning på sakerna eftersom vi ska samsas med fler personer och i vårt nuvarande stall är det lite familjärt och det kan vara ganska mycket slarv och oordning men det stör ingen. Men nu i nya stallet lär vi skärpa till oss och ha det ordning och reda hehe.Det här är stallets ridbana, man ser inte mycket men den är lagom stor och stallet är jättefint. Ska fotografera lite någon dag så ni får se. 

Variation i vardagen

Hemma och äter lite lunch mellan jobben. Har ridit Bonnie idag, en ponny jag ridit varje dag sedan jag började då hon är under igångsättning efter en vila. Vi har just precis börjat galoppera och hon är fin och framåt. Jag fokuserar mest på att hon ska länga sig, avslappnat ta längre steg och få en rund form där hon söker stöd långt fram. På lektionerna har hon varit mycket trippig med en hög ostadig form men nu under igångsättningen rider jag på rakbanorna vid travet, och bara rakt fram och få henne jämn på bägge tyglarna. Just idag var hon jättetrevlig, så det är kul att känna skillnad från första dagen.

En tacosallad senare sitter jag i soffan redo att klä på mig och promenera till butiken. Vilken tur att jag har 2 min till andra jobbet, är så himla bekvämt!Bonnie, som förövrigt var brun idag. Men hon blev ren och jag skitig så allt var som det ska tillslut! ;)

Bygge

Igår byggde vi en hage till hästarna. Det tog ungefär tio timmar, men vi byggde bara aktivt i två timmar ungefär pga strul med borr, spöregn, fel skruvar, materialshopping hehe. Har man rätt grejer så går allting fortare! Men det blev ett plankstaket för vi har fått en lösdrift i ett stall som ligger i samma by som vi har i nu, så vi ska alltså flytta!

Vi flyttar bara några hundra meter till ett större stall med egen ridbana, större förvaringsutrymme men med lösdrift till Molle och Agnes. De kommer få en stor fin lada som blir full av halm, såg riktigt mysigt ut igår när vi halmade upp den.

Förhoppningsvis ska hästarna trivas med att fortsätta gå ute dygnet runt även under hösten och vintern, de blir så trevliga och harmoniska att hålla på med. Känns bra tycker jag iaf!


Ponnyallsvenskan

Idag är vi i Malung på dressyrtävling med ponnylaget. Två har ridit klassen innan och gick båda två på exakt samma poäng, 62,22%! Jätteduktiga och avslappnade ritter. Nu är det fikapaus innan lagklassen.


"Mina" fina hästar

Med risk för att låta upprepande så är jag så otroligt tacksam att jag får rida såna fina och trevliga hästar. Här är några bilder från förra tävlingen och en hoppträning med Ferrary, en av två unghästar jag rider åt en hobbyuppfödare. Är väldigt kul att få förtroendet att vara med och träna dem.

Ferrary f. 2007
e: Last Liberty

En rejäl häst som är svår för mig att rida ihop, men jag får väldigt bra känsla med honom när det klickar. Han vill alltid göra sitt bästa, och kan bli het eller lite stark, men när man får honom att balansera upp sig och flytta vikten på bakdelen kan han vara riktigt fin. 

Saknat min häst

Det var jätteskönt att komma hem och få rykta på min egna häst! Var förbi på jobbet och handlade nya foderhinkar, borstar, benskydd och lite krokar innan så fick han inviga en ny "kam". Slutade med att jag kliade/masserade han på rumpan med den och vad han njöt! Trodde han skulle vara lite vandrare på gången idag men han var så lugn och snäll. Och skorna verkar han trivas med, de sitter iaf kvar fortfarande.

Blir alltid väldigt inspirerad när jag kommer tillbaka från Strömsholm där allting alltid är så välstädat, putsat och ryktat. Man blir mer motiverad om man har rena och fina grejer och en snygg häst till vardagstrimmet faktiskt, så ska vara noga med att hålla ordning på alla grejer under hösten. Provade rycka lite man på Molle och han verkade inte ha något emot det, så ska försöka ge mig på den där manen någon dag...I vintras!

Kvällsmat

Nu är vi och äter pizza! Har löshoppat 2 fantastiska hästar idag och läst om fodermedel, väldigt intressant!!


Högskolan

Nu åker jag på kurs igen, var en lång dag på jobbet igår så jag fick kliva upp tidigt idag för att packa allt. Tänkte försöka blogga lite mer denna gång, om jag hinner med, lektionerna är rätt intensiva.

Har nyheter till er efter helgen...


Handskar

Idag har jag köpt nya handskar till stallet. Tycker om Tegeras handskar för de har så många olika grepp att välja på, samt att de är anpassade för att tåla mycket slitage och så är det jättebra priser på dem. Finns även fryståliga inför vintern sen. Jag köpte ett par grövre med mycket bra fäste för stalljobbet såsom mockning, höpackning o.s.v. Sen köpte jag även lite tunnare som jag kan ha hela tiden bara för att "spara" på händer och naglar, kanske också rida i. Jag brukar inte rida med handskar för att inte bli för okänslig i handen, men ibland måste jag det beroende på vad tyglarna är för material.

Jag köper mina på sambons jobb, Swedol. Men de finns på lite järnvaruhandlar, sen säljer vi även någon enstaka modell på jobbet också, Norells Hästsport. Jag rekommenderar dig att prova. :)


Inspirerad

Idag har jag och mamma varit med Ferrary till en av Faluns ridanläggningar så har Emma tränat dressyr med honom. Är väldigt inspirerande att se henne rida, och hur hon väljer att lägga upp ett pass, suger åt mig så mycket bra idéer. Så roligt när hon svarar på min fråga var hon har lärt sig rida; själv.

Hon har jobbat i ett inridningsstall men fick endast rida unghästar så hon har tränat upp sin balans där, och chefen var aldrig nöjd och gjorde hon fel fick hon höra det flera gånger. Sen har hon lärt sig att alltid vilja utvecklas och inte vara nöjd med lagom, och filmat sig själv mycket så hon kan jämföra känslan gentemot med hur det ser ut. Ja, iaf väldigt inspirerande att lyssna och se på henne rida, hon har sagt att det inte är försent att göra en dressyrryttare av mig med, men jag ska syssla med både och ett tag till iaf haha! :)

Bilder från sista gången jag red Agnes innan hältan... Ingen bra känsla men hon har visserligen höjt sin lägstanivå...

 


Inte långt kvar nu

Nu har Molle vilat i fyra veckor, vilket betyder att jag snart ska börja rida igen. Eftersom han "bara" var igång intensivt i 8 veckor så har jag känt att han inte behöver de 3 månaderna man brukar ge treåringarna på sommaren. Han är nu fin i hullet, han är inte en rullande tunna men inte heller för smal, och hans kropp börjar se lite mer jämn ut i proportionerna. Han har fått ridfötter idag och han behöver lite uppgifter att tänka på så han blir trevlig i huvudet också.

Jag har tänkt att han om två veckor ungefär får börja ha sadel och träns igen, och vi ska börja promenera i skogen. När det känns bra sitter jag upp och tar vid där vi slutade, på lina i skritt och trav tills det känns OK sen kör jag lite intensivt med schemat jobb 2 dagar - vila 2 dagar o.s.v. Så att man kommer igång och kan fortsätta träna honom där man slutade. Helt sjukt vad man saknar att jobba med sin EGNA häst, fast man får rida så mycket andras om dagarna.Duktig häst

Molles hovar var inte så illa däran som jag befarat, haha... Däremot fick han för första gången på sig ett par skor framtill, vilken duktig kille han var som stod helt stilla och var tillfreds med det. Lite stolt blev jag allt, har faktiskt tränat att slå på en sko när jag har kratsat och det har väl hjälpt, sen har jag en lugn och bra hovslagare som är duktig på att läsa av hästarna. Är så skönt att veta att verkning och skoning går bra så man slipper ha ångest för dem stunderna!


Tandläkaren

Glömde berätta att tandläkaren var ut i fredags, skulle kolla upp en tand som Emma (hon jag tränat med) trodde kunde ligga fel. Jag läste att hörntänderna på nedre käken tappades vid 4,5 års ålder så jag trodde det var fallet, och det var det också. Allt såg normalt ut, han hade lite sårrispor längre upp för han är rätt smal i munnen, men inget vid lanerna eller vid bettet. Raspade lite men det behövdes egentligen inte tror jag, men hellre ta lite nu så kan man vänta ett halvår till innan man kollar honom igen. 

Är intressant att vara med och titta in i munnarna på hästen, går alltid att lära sig något genom att analyser varför det ser ut som det gör, och vad det påverkar. Munnar och betsling är ju ändå något vi gärna mixtrar med, vi ridfolk. Eller ja, några av "oss". Vi har ut en jätteduktig veterinär som är utbildad inom tandvård för häst. Man kan ju även raspa hos en vanlig veterinär, men det känns tryggt att hon har alla utbildningar. 

Har ni några munproblem hos era hästar? Hur löser ni dem? 
Upp å ner

Denna dag är både bra och jobbig. Molles hovar ser ut som SKIT! När han bara har gått på gräs så sliter dem sig inte naturligt som dem har gjort tidigare, utan de ser förjävliga ut helt enkelt! Så nu har jag bestämt att han måste få på skor, så han får hjälp att hålla formen på dem helt enkelt. Och hovisen kunde lyckligtvis komma ikväll, sedan har jag bestämt att han ska nog verkas var 5-6:e vecka lite framöver, sen han kom till mig har allting växt så fort på honom, hovar, päls, osv. Han åt inte så mycket innan tror jag, men här får han nog i sig lite mer näring och protein. Sen var han värsta skithästen att hålla på med idag, en riktig skitunge är han förtillfället. 3 dagar i hagen och hästen förvildas.

En bra sak är att Agnes är kollad och det är en vrickning på hennes kota, och hon har överansträngt den för hon har väl gått på ändå trots vrickningen men hon skulle nog vara bra efter 14 dgr, så det hoppas vi på och tackar för. Men nu är det sjukhage under den tiden, så då blir hon sådär pigg och rolig igen. Men vi tänkte ändå ha dem ute på nätterna, men de är flyttade till sina vinterhagar där vi har en färdig sjukhage redan så de kan stå tillsammans ändå.

Men annars är väl dagen bra, hovslagaren kommer, vi ska åka och lastträna en pålle ikväll och ev bygga om lite i en hage. Men det är så jobbigt att se hästen med så fula hovar och inte kunna göra något själv, varför ska det alltid gå över tiden och när det precis på gränsen går över så blir det fullt KAOS med hovarna meddetsamma!

Nej nu ska jag börja boka in nästa besök tidigare och vid samma tillfälle som vi skor, annars glömmer man lätt att höra av sig i tid. Stackars häst, vilken oansvarig matte han har just nu... :( Däremot är han väldigt fin i kroppen nu, rund och har ett fint hull!


19 augusti

Ja då är man äldre och klokare då. Funkar det så? Hihi. Har iaf haft en jättebra dag på jobbet där vi påbörjat en stor omflytt för lite hemliga nyheter inom sortimentet och samt för att få det mer sammanhängande. Sen på kvällen har mina föräldrar och svärföräldrar varit här och fikat, och av världens bästa sambo har jag fått ett schabrak och 2 pikéer från JH kollektionen! Molle kommer se så lyxig ut i det! Blev verkligen så glad och överraskad. :)


Jobbhelg

Den här helgen jobbar jag för fullt och idag fyller jag år! Så vi hörs när det lugnar ner sig ikväll, har nyheter... :)


Jag undrar vad som är "normalt"

Okej nu är jag lite irriterad. Men bara lite. :) Inlägget är inte riktat mot en person, utan "tänket" som förmedlas.
Vi har en facebookgrupp som kallas Hästfolk i Dalarna och där delar människor med sig av bilder, filmer, åsikter och det diskuteras. Igår lade en tjej upp en film med tillhörande text som antydde en önskan om att hennes ridgymnasium borde lära ut mer av det hon visar på filmen så skulle säkert fler vara lockade att börja där. Hon berättar också att hon är nybörjare på "det" men att hon åtminstone inte drar hästen i munnen. Filmen visar en tjej i en hatt som rider en tinker(?) barbacka med en ring runt halsen. Hon börjar i skritt sedan lite trav och går över till galopp, då glider hon fram lite på halsen och hästen saktar av igen. Sen är filmen slut.

Sånt här får mig att reagera, lite. Jag undrar först och främst, VAD är det hon önskar att ridgymnasiet ska lära ut? Att rida utan tyglar? Utan sadel? Utan hjälm??
"Jag drar åtminstone inte henne i munnen". Nej, det gör inte jag heller fast jag har både tyglar och bett. Är den traditionella ridskolan så pass dålig på att informera att man kan använda vikthjälper att det anses som ett trick när det väl fungerar?

Att dra i tygeln för att stanna hästen är en reflex, väl inarbetad från tidig ridskoleålder. Vi vill stanna, vi för handen bakåt. Det tar jättelång tid att bryta en reflex, och det kräver jättemycket träning. Fast du vet att du inte ska dra handen bakåt, så gör du det ändå automatiskt. När jag har blivit longerad utan att ens hålla i tygeln har jag fört handen bakåt när det är dags att byta gångart. Så fungerar vi bara! 

Jag önskar att man kunde lära ut tidigare att man kan göra halt/övergång/tempoväxling utan att ta i tygeln, genom att bara använda vikthjälperna och höften. I Tyskland på de större ridskolorna blir man longerad ända tills man har så pass bra balans att man får röra tygeln, och missköter man sin hand blir det återigen longering.

För det andra då. Är det önskvärt att "offra" att kunna rida utan tygel/sadel/hjälm (vad det nu var) när man inte rider hästen i rätt form? Man vill ju att hästen ska kliva under sig och höja ryggen, då måste man få till en överlinje. Man kanske ska gå från andra hållet, och börja rida den på tygel och släppa ut den allteftersom man får upp formen och styrkan, så hästen kan bära sig på en lång tygel innan man rider utan, för då kan man säkert rida den i form utan tygel också.

För det tredje... Är det en konst? Är det häftigt att rida runt i en repgrimma eller halsring och styra runt? Är det egentligen sån skillnad från när du rider "vanligt"? Båda ponnyerna (Agnes och Dahlina) har jag kunnat rida i grimma, både med och utan grimskaft, fast jag rider "vanligt". Jag tycker det hör till en väl utbildad häst att kunna svara för hjälperna utan ett bett också, men jag föredrar att rida med då jag måste det för att kunna träna och tävla med dem ambitionerna jag har. Jaja, jag ska inte sväva iväg nu, men jag tycker folk hittar på så mycket olika konster och ridformer som makes no sense! Är jag för hård nu eller vad tycker ni?


ÄLGSAFARI

Idag när vi skulle kolla om Agnes var halt skulle Malin rida på stallplan. Agnes var jättespänd och vi trodde hon tittade på en av igelkottarna som gick intill hagarna. När vi var klara så såg vi en jättebamsing till älgtjur ute på åkern, bortanför sommarhagen! Den var sjukt stor, och sen sprang en älgko ut från skogen och följde efter tjuren! Jag hade helst velat springa in i stallet och stänga dörrarna men Malin springer in med Agnes och sen kastar vi oss allihopa i Malins jeep (mamma, syster och Veronica var också med) så jagar vi dem!

Malin kör helgalet ute på åkervägarna i gropar och vattensamlingar så hela bilen flyger och vi skrattar så vi kiknar! Med kameran hängandes utanför fönstret jagar vi den stackars tjuren och kon och försöker knäppa så mycket bilder vi bara kan. De gick över till galopp och försvann mot skogsbrynet på andra sidan åkrarna, de var säkert på "date".

Tur vi inte fick dem i hästarnas sommarhage säger jag bara... Och Agnes var ofräsch fortfarande så vi ska röntga igen.. Nu är denna säsong helt borta. SÅ SURT! Vi som har lagt ner sjukt mycket tid och pengar på att träna, Malin har verkligen tagit tag i saken och ridit för Anna 2 ggr i veckan och hoppningen har släppt så jäkla mycket, så blir det såhär för att Agnes briljarderar när hon går. :(

Malin du får rida på Molle i höst när han är igång, lovar. ;)


Strax ut till hästarna

Ska snart ut till mina älskade pållar och pussa på dem! Molle ska nog ryktas och fixas till lite, han tycker om att få komma in och pysslas med. Men inte för länge, man har inte så bra tålamod när man är tre förstår ni. Snart är det ju dags att stalla in hästarna.. Ska skicka in höet på analys så jag får exakta värden och kommer fodra efter det, men har inte tänkt fodra så mycket kraftfoder så han blir nå "stallmodig" utan så han kan lägga på sig utan att det far till huvvet.

Jag kommer läsa om foder och hur man räknar foderstater och analyser så det kommer såklart underlätta i framtiden. Har lärt mig hur man räknar en gång på min första ridskola, men det var så många år sen så det minns jag inte! Men som de säger med allting, man måste även fodra med ögat för alla hästar är individer med olika behov.


Dröm

Just nu, i just detta nu så har jag hamnat så rätt.

På morgonen får jag jobba utomhus i ett stall, jag rider på arbetstid och andas häst. Efter lunch jobbar jag i en ridsportsbutik 2 min hemifrån, slutar aldrig senare än kl 18 så jag hinner rida och träna min häst. Jag får ihop timmar till en heltid genom att kombinera dessa två, och det gör mig så glad att jag har möjligheten! Tacksam för att jag känner mig behövd, och det inspirerar mig till att hugga i och göra det så bra jag bara kan. Varje dag! :) Tacksam att min sambo har förståelse för hur mycket tid min egen häst tar, och han låter mig få den tiden. Jag har hamnat rätt, just i detta nu, är jag på rätt ställen. :)


Långdag..

Jobbat 9-21 idag med en paus där mitt på dan, ridit tre hästar varav sista mellan 21:15-22:10. Men Ferrary är då go att rida så det gör inget att det är sent, mörkt och myggigt.

Idag har jag haft mina elever, och det har gått bra. Förhoppningsvis ska vi kunna sätta ihop en plan för terminen och hinna med allt vi vill träna på.

Men nu måste jag sova, lång dag imorgon också! :)


Har ringt och pratat med vår höbonde idag, och vi har fått klartecken om att fortsätta köpa till hösten och vintern också, riktigt skönt med tanke på hö-hysterin som pågår här i Dalarna. Det har ju regnat bort det mesta denna sommar, så vissa bönder tar 5kr/kg iår! Jämfört med normalpris som ligger kring 1,50kr/kg. Men det var iaf skönt att han hade åt oss, så slipper vi åka land och rike för att få hem hö till hästarna.

Ger ni hästarna hö eller ensilage/hösilage?
Fördelar, nackdelar?
Svara gärna i en kommentar.

Våra hästar använder ju gärna höet och inreder "golvet" med kring höhuset också...

Jobbar

Har de senaste 2 dagarna bara skött om hästarna och sett till att dem har det bra, Agnes är halt och vi vet inte om det är en sträckning eller om det är samma som i våras. Vi ska avvakta några dagar och se helt enkelt, känns SKIT! Nu när vi var på gång ordentligt och i riktigt bra form, man blir helt bedrövad att vi blir stoppade av en spark på benet (om det nu är det, vi "hoppas" på en sträckning). Men men, bara fokusera på annat.

Som jobb t ex, just nu går jag dubbelt på ridskolan och direkt efteråt butiken. Jag har verkligen kommit in i butikens sortiment och leverantörer m.m. så jag är jättejätteglad att jag ska få fortsätta jobba efter mitt sommarvikariat. Just nu har vi massor med rea på t ex Kingsland, Pikeur, HV Polo, Mountain Horse m. fl. så kika gärna in någon dag! :)
Har börjat kolla lite efter sadlar och letar lite efter någon med cutback för då finns det plats för Molles manke. Tror han behöver en normal vidd, vet att jag provade Agnes hoppsadel som var för vid så den åkte liksom ner för ortspetsarna tog inte i förrän den åkte långt ner så den låg på manken och han gjorde flera krumsprång och sprang med ryggen böjd som en ostkrok! :P

Urk

Nä vet ni vad, idag är jag lite trött på folk som vräker ur sig dumma saker och som inte vet vad de pratar om. Är också trött på att bli ryckt i från alla håll.. Tur jag blivit bättre på att säga nej numera. Hihi ibland blir man såhär, går över till imorgon igen. ;)


"Kunskap du läst i en bok gör ingen som helst nytta innan du kan använda dem i praktiken"


Ridskolan

Första dan idag. Har precis tagit in hästarna så ska vi rida några ponnyer strax. Sen fortsätter jag jobba på butiken sen, roligt med blandad jobbdag! :)


Betet snart slut

Snart är det slut på utegång för våra hästar. Betet räcker ju inte föralltid och vi kommer nog stalla in dem lagom tills september. Är "bara" 5 veckor kvar tills jag tänkt komma igång med Molle igen, trodde det hade gått längre tid faktiskt hehe. Men tills dess ska vi börja kolla på sadel till honom, vill ha en egen. Men ingen ide att prova innan jag börjat rida honom igen, för jag vill ju provsitta också såklart. Men kommer ju antagligen få byta sadel mot nästa år så ingen ide jag provar ut någon dyr som ska passa oss båda utan bara den ligger väl på honom så kan jag rida i vadsomhelst.

Är riktigt taggad, funderar varje dag på vad vi ska träna och hur vi ska träna det. Får lov att skriva ner vissa saker för jag får inspiration lite överallt, gäller att plocka det bästa från alla inriktningar.


Agnes 11/8

Jag och Agnes tog en tur igår, hon var faktiskt jättefin att rida. Hon hade blivit illa biten mellan ganascherna så hon har kliat av sig pälsen, såg ut som hon var skinnflådd så jag lät bli att rida med nosgrimma utan smörjde in henne där och lät det vara, så jag gick in för att vara extra extra fin på handen för jag visste att bettet är lite för litet samt att jag inte hade någon nosgrimma på som kunde sluta om och hålla det på plats. Och det kanske var bra? För hon gick väldigt trevligt. 

Ställde och böjde henne efter hur vägarna slingrade sig, när jag kom ut på flygrakan galopperade jag och ställde lite lite i nacken varannan höger, varannan vänster men fortfarande rak i kroppen. Är väldigt stärkande för galoppen om inte annat. Sedan travade jag på asfalt och ville ha en lägre form, och då kunde jag bara göra halvhalt sedan sänka knät så följde kroppen med i ställningarna. Vill gärna tro att det var min ridning som gjorde henne så trevlig, att jag var så kvick med eftergifterna efter varje tygelkramning att det inte fanns något att protestera mot. Det var det enda mantra som gick i huvudet på mig iaf, sen kan man alltid diskutera hur det fungerar med ens egen kroppskommunikation ut till fingrarna! :)


Duktig!

Molle var så duktig idag! Flätade och knoppade hans man, så söt blev han. Sen fick han stå utan grimma och så när jag skulle släppa ut han så kom han till dörren och tryckte huvudet i grimman - Kanon! Han har vägrat innan och bara backat och höjt huvudet. Lilla hästen blir vuxen... :)

Eftersom jag var borta två dagar såg jag nu hur stor han är, och att han faktiskt är rätt musklad över ben och rumpa.


"Skötselkväll"

Ikväll efter jobbet tänkte jag köpa en godispåse sen åka ut till hästarna och ge dem en riktig skötselkväll. Ska rykta dem, rengöra dem ordentligt och sköta om alla utsatta områden, borsta igenom man och svans, kanske prova linda Molles ben, prova göra en knopp m.m. Tänkte även gå en sväng med Molle om det inte är för myggigt, kan vara skönt för honom att få se något annat än hagen en stund. Agnes ska ridas också, blir att hitta rätt känsla igen då hon har trotsat lite de senaste dagarna. Hon ska även få ett större bett då hon vuxit ur det gamla, så kommer veterinären och raspar dem nästa fredag så de är kollade inför höstterminen.

Förresten så har Molle varit himla trotsig senaste veckan, testar var gränserna går för vad man får och inte får göra. Är ännu mer taggad efter första kursdelen då vi gick in på hästens beteende och inlärning och hur man bäst uppnår resultat. Jag litar på hur jag vill göra och det är väl egentligen klassisk betingning, att uppmuntra ett gott uppförande så att hästen får positiv återkoppling när den gör rätt. Men han testar ju att "göra fel" också, t ex så försöker han dra ur hoven ur min hand när jag kratsar framhovarna, men då knackar jag till lite på bogen och när han sedan håller still så klappar och berömmer jag. Sen gäller det bara att kräva lika hela tiden, varje gång. Så att man inte gör hästen förvirrad. 


Inspirerad

Kom hem från kursen på eftermiddagen. Det har självklart varit väldigt inspirerande och miljön är fantastisk, vaknade kl 7 och tittade ut genom fönstret och min utsikt bestod av deras stora hoppbana och några ekipage som morgontrimmade. Hovklapper utanför dörren och harvning av alla ridbanor var i full gång. Har redan lärt mig massor och det har varit intensiva lektioner, mycket som ska hinnas med på samma gång eftersom det är en distanskurs. Men OM jag blir sugen att komma tillbaka ett helt år, om några veckor har jag alla behörigheter att kunna söka SRL 1. Får se hur mitt liv ser ut om ett år alltså... :)


Mot strömsholm

Nu ska jag duscha och fixa det sista innan jag åker mot Strömsholm och börjar kursen jag ska läsa. Tråkigt att missa jobbet två dagar men det får det ju vara värt, blir ju bara borta en natt.

Får se hur mycket ni hör från mig, de visar sig. :)


Analys av dressyrbedömningen

Gick igenom mina dressyrprogram från tävlingen sist, toppen att ha två olika hästar och jämföra vad poängen säger. Fått 7:or på min sits och hållning på bägge hästarna vilket jag är stolt över! Blir då ännu mer peppad av sitsträning eftersom 1 träning innan faktiskt gav såna resultat. Fick även 7:or på programmets korrekthet vilket också var kul, eftersom jag försöker att rida noggrannt hela tiden! Sen fick jag sexor på resten.

I övrigt var programmen väldigt jämna, på Agnes del mycket sjuor blandat med flest sexor och en åtta. I Ferrarys program fick jag sexor på allt utom skritten då jag fick några taktinslag som drog ner den till en trea, snacka om jämn ritt! Hon satte dock huvudet på spiken med kommentarer till bägge hästarna, vilket var väldigt kul. Hon skrev även hur jag skulle rida för att nå högre poäng.

Uppskattar när domaren är noggrann och skriver positivt vad man ska förbättra, snarare än de som negativt påpekar alla fel, det blir lättare att ta till sig och vilja göra bättre på det sättet tycker jag. Men för mig är inte placeringar allt. Ibland ger inte min bästa prestation en vinst, det beror ju alltid på prestationerna från dem jag möter. Jag kan vara askass och ändå komma trea för dem jag mötte var ännu sämre. Eller så kan jag ha en riktigt bra ritt och komma sist för alla andra var bättre. Men i långa loppet så ger hård träning och bra prestationer ett jämnare resultat.

Brukar ni analysera eran ridning lika mycket som jag gör? :P


Hästarna ikväll

Ferrary var supertrevlig att rida, red lite skänkelvikningar och galoppfattningar på rakt spår ute längs grusvägarna. Han var jättefin och lyhörd så jag tränade på min egna sits. Inte klokt vad man lär sig bara av att se på andra! Jag är lite inspirerad av Emma (hon som hjälpt mig med Molle) och försöker träna min sits för man vill ju rida som dem bästa gör! Måste slappna av och släppa ner axeln och sen låta armen vila mot kroppen så jag inte använder handleden, armbågen ända upp till axeln utan vid armbågen är det stopp. Jag får såna problem med axlar och nacke annars. Var iaf mysigt att pussa lite på Ferrary...

Sen till vårat stall så red jag Candelia, ett halvblod som inte blivit riden på typ 2 år pga sjukdomar, sadelbrist och andra orsaker. Men nu är ägaren på gång igen, och ville ha en testpilot för att se hur hon reagerade. Men hon var så glad, framåt och lycklig över att bli riden igen. Hon sträckte på sig och var riktigt mallig efteråt, ska rida henne igen imorgon och då ska även ägaren rida lite, kul att kunna hjälpa henne upp i sadeln efter dessa år.


Candelia.

Hemma igen

Ja, Kingslands grejer var jättefina, kommer ut nästa vår/sommar och var rätt genomtänkta med materialval och nya emblem. Beställde en tröja till mig själv till och med, jag som inte använder KL hahaha... :P Så det kan gå. Blev bjudna på både fika och mat så man kände sig lagom trött när man skulle sitta still i bilen hela vägen hem också.

Nu ska jag laga kvällsmat iallafall och sen åka och rida Ferrary tänkte jag. Tänkte rida ut med musik i lurarna, bara känna lugnet och trimma lite längs grusvägarna. Jag använder ordet trimma rätt ofta när jag beskriver mina pass, det är dem passen jag rider mellan träningar. Ni vet när man bara checkar att allting fungerar, får dem lösgjorda eller jobbar mycket intervaller, jag tränar ingenting nytt men ser till att de dansar undan skänklarna, svarar framåt och bakåt samt gör tusentals tempoväxlingar, vardagsstyrka som gör dem hållbara.Saknat grabben! :)

Kingsland

Är på väg till Uppsala med jobbet för att kolla lite på Kingslands kollektion! Kanske kan ta nån bild om man får, hörs!


Väst

Vill gärna ha en ny väst att rida i, en mer klassisk då jag hittills bara haft större dunvästar när jag tränat. Men vill ha en mer dressyrig, klassisk väst som sagt. Frågan är om jag ska spara lite och köpa en Ashley från Mountain Horse eller om jag ska köpa Hööks kopia för mycket mindre pengar? Jag tycker den är tillräckligt stilren för att jag inte ska tröttna på den så det kanske är värt att lägga några extra lappar. Eller så kanske den kommer på rea snart. Hur skulle ni ha gjort?


Hööks väst.


Mountain Horse väst.

Mumma...

Övertygad om att Molle skulle vara superfin i dessa grejer, speciellt det khakigröna schabraket. Men jag är så rädd för färgen grön! Men nu har jag ju köpt mig äppelgröna lindor för jag skulle få mod att köpa ett äppelgrönt schabrak, så jag lär väl ta tag i saken så småningom. Kanske. Det sista schabraket var ju i allafall klockrent med färgen, så jag får önska mig det i present, fyller om 2 veckor! Vi fick även in stilrena schabrak i mörkblått, grått och mörkgrönt idag på jobbet, ska titta närmare på dem imorgon tror jag. För övrigt tyckte jag att översta hästen var lik Molle, han kommer säkert se ut sådär om något år, smäcker men musklad med kort rygg och ädelt huvud.


Alla bilder från Hööks.se.

Höjdhopp och avramling

Ni får allt i en och samma film, eller ja, det blev inte så många klipp filmade, Malin tyckte det var för höga hinder! :P Men ni får ju se några språng iaf, gillar de hon gör i serien över oxern, alltså det i mitten, högt och snabbt över! :) Det kanske ser hemskt ut att jag lägger an spöet mot den stora oxern men det är inget hårt slag utan en påminnelse, för att hon ska få stödet att gå av istället för att trampa om. Det gäller att hjälpa denna ponnyn med sitt självförtroende. Och så min avramling då... :P Det gick mycket fortare på filmen än när det hände, kändes som jag satt på halsen en halv evighet ungefär.

 

Rykta liten pålle

Molle fick sig en rejäl rykt idag, pälsglanset var fortfarande kvar men sprayade ändå i lite till och kammade igenom både man och svans. Han tycker det är lite obehagligt när jag rycker i manen för hela halsen gungar ju, han tycker inte om när jag "skakar" mankammen heller så det hör väl ihop, det måste jag göra oftare med andra ord. Hans mugg ser fin ut, men nu regnar det (IGEN) så den lär väl vara kvar ett tag till. Den ska bara hållas torr, skorvorna ska inte bort utan det måste vara torrt och då läker det inifrån och ut, det har redan blivit mindre på dessa få torra dagar. Kanon!

Är rätt coolt ändå att en understimulerad, vilande treåring kan stå och hänga med läppen och vila på ett ben på stallgången? Tack vare hagvistelsen dygnet runt, skulle så gärna ha honom på lösdrift året runt...


Bildbevis

Fantastiska ponny! Hennes teknik blir ju tusen gånger bättre när hindren höjs, tycker inte om att hoppa lågt med henne just för att hon inte är så ambitiös då, men det börjar ge med sig det också, så nu suger hon tag även i de små hindren. Blir så peppad när jag ser filmerna från träningen, avramlingen var också med, ska jag lägga upp??


Glömde

Men just ja! Jag ramlade av igår! Hade jag helt glömt bort! Vi kom perfekt på ett plank och Agnes skulle ha hoppat av men istället försökte hon klämma in ett till galoppsprång som hon gjorde förut och då var jag redan påväg över så jag hamnade långt fram på halsen, och trodde jag kunde komma tillbaka upp men det gick inte så jag fick slänga över ena benet och hoppa av, hela tiden ståendes så det var väl ingen "vanlig" avramling men jag hade helt glömt bort det. Hoppade bara upp direkt och red på igen. Haha så kan man också göra! :P

Kursstart

Nu har jag förberett lite inför kursstarten på torsdag. Ska som jag berättade tidigare läsa en distanskurs på Ridskolan Strömsholm, så har packat iordning lite böcker och fixat några program på datorn som jag måste ha. Ska bli kul, både att få andas lite Strömsholm, få inspiration men också att träffa nytt hästfolk, dem man inte träffar dagligen här i stan.

Ska fortsätta imorgon med att tvätta lite toppar och nån jacka så det inte behöver lukta häst innan jag åker ner. Det var en tjej från grannkommunen som mailade mig och sett mig i deltagarlistan så vi kanske ska samåka ner, roligt när folk tar lite initiativ!


Pälsglans

I fredags inhandlade jag nytt pälsglans. Ville prova ett ganska efterfrågat märke på jobbet, nämligen Cowboy Magic. Flaskan kostar 179 kr hos oss och det är ca 1 liter i den. Jag provade den på Molle som jag bara brukat spraya i glans i svansen men inte borstat igenom för jag har hela tiden tänkt att jag ska gå igenom den ordentligt någon dag när jag verkligen har tid, för en svans som "är på bete" är inte så rolig att kamma igenom. Men jag sprayade i lagom i svansen, sen sprayade jag i manen också. Sen började jag borsta svansen och på den korta minuten hade det redan gett verkan och jag kunde borsta svansen hela vägen. Jag borstade då även igenom manen och är helnöjd med resultatet! Den luktade också gott. Jag ska se nu bara om det efter några dagar blir sådär kladdigt som det kan bli, då svansen nästan klibbar ihop igen istället för rätas ut. Men det stod på flaskan att det inte skulle bli så för den var inte oljebaserad som många andra glanssprayer är, så vi får se då, fortsättning följer.

Köpte även lite nya bandageunderlägg från Mias Ridsport, lite tunnare för ridbandage för jag har sen innan lite tjockare för stallbandage. Det blev vita såna om ni undrade. 


Hoppträning

Denna veckas träning var flyttad till söndag istället, vilket passar bra då vi tävlar på onsdag eftermiddag. Vi red ganska basic med en serie med kryss - oxer - räcke och en långsida med 5 galoppsprång mellan två enkelhinder. Sen några räcken på diagonalen och så blev det en liten bana av detta. I framhoppningen red vi på serien och Anna höjde och höjde, tillslut red vi ur serien på 120 och hon gjorde jättefina språng även om jag på sista vändan inte riktigt hängde med själv, men ponnyn gör det galant själv!

Sen fick vi även hoppa höga enkelhinder på andra långsidan, Anna tycker att vi har kommit förbi våran första svårighet med att Agnes ska gå av egen motor hela tiden och nu är det dags att börja känna på lite högre hinder, språngkurvorna där och hjälpa henne att få till en bra båge. Därför får jag assistera henne med en påminnelse med spöet emellanåt för att hon ska ta för sig och hoppa av på dessa större hinder, hon måste hoppa dem ett tag innan hon själv känner hur pass mycket hon ska ta i o.s.v.

Men det kändes skitbra, var inte alls läskigt att rida upp mot dessa hinder, även på slutet när vi red bana när Agnes hade mjölksyra så litar jag på henne och hon gör ju aldrig något dumt, bara lite missförstånd här och där men gör om gör rätt helt enkelt. Känns bra att få erfarenhet på högre hinder, även för kommande tävlingsklasser och för framtiden med Molle.

Annas träningar ger verkligen valuta för pengarna, om du är villig att lyssna och ta till dig av hennes instruktioner. Så glad att jag har möjlighet att träna för henne!Denna rollkür

Antar att ni har sett Patrik Kittels nya "rollkur" bilder från OS. Vet inte om det är ögonblicksbilder eller om han har ridit honom i den formen, men reglerna säger att han faktiskt FÅR rida hästen med nosen inne i bringan, bara det inte har skett med våld, att man aggressivt har dragit in nosen. Jag tror ju inte dessa hästar är särskilt hårda i munnen så att man måste ta i så mycket för att dem ska lyda och dra in mulen, men men. Ska väl inte uttala mig när jag inte vet vart han vill med den ridningen, de säger att det bara är ett par minuter av en timmes ridning.

Så om jag bara slår min häst några gånger på en dag så är jag ändå en snäll ryttare?

Rollkür rider man för att bromsa syreflödet för att hästen ska bli lugnare att rida, man gör dem helt enkelt lite "groggy". Det är så mycket blod i dem, så mycket häst. Men jag kan inte säga att jag ser upp till någon som rider så. Inte alls.


Kunskap, medel m.m...

Hemma hos mamma på lunchrasten och äter lite så passar på att sitta lite vid datorn, nörd som man är. Idag har jag haft en sån där jobbdag där jag lär mig mycket, jag har hjälpt kunder med saker jag inte vet vad det är för något och då lär man sig. Och jag har fått lite nya insikter i olika liniment och grejer, man är aldrig fullärd! Jag använder mig inte av några medel egentligen, lite mjukgörande salva och flugmedel bara för att jag tycker jag klarar mig utan det mesta andra, men egentligen kanske man skulle kolla upp sådant ordentligt.

Min förra hästen var lite stel diagonalt över ryggen fram till bogen, och jag brukade smörja på ett liniment som lade sig bara ytligt och värmde innan vi tränade. Märkte skillnad på henne då hon från början kunde vara mjuk och avslappnad, istället för annars då hon behövde en rejäl uppvärmning först. Och Agnes kan ju vara lite gallig, och även om det försvinner när vi rider så kan det vara bra att smörja in henne för att hjälpa henne den övriga tiden. Även när man rider ansträngande pass på djupa eller hårdare underlag kan man ju hjälpa dem genom kylbalsam och dylikt i förebyggande syfte. Men ibland känns det som att ju mer grejer man använder desto mer problem får man... Men det är väl bara för att jag är okunnig i ämnet.

Vad säger ni om liniment, arnika, kylbalsam etc?

Höst

Här är det dimmigt, mörkt och den mysiga känslan av oktober ute. Vi fick inte sommar i år, men jag gillar hösten också! Helst en frisk solig höstdag när löven färgats och man tagit sig ett pass på stubbåkern! Hösten ger så mycket inspiration och kick-startar en träningsperiod för mig, blir alltid mer motiverad på den tiden av året. Nu ska jag jobba, hörs!


Känslan

Jag glömmer bort att jag faktiskt har ridit in honom själv! När han bara hänger i hagen glömmer man bort att han ens är en ridhäst. Men när jag ser oss på filmerna så kommer jag ihåg känslan, hans följsamhet och ridbarheten som finns där naturligt. Vill rida NU!

 


Mysig kväll

Jag och Malin red ut tillsammans nu på kvällen, jag lånade en B-ponny i stallet. Det blev en lite busig tur med lite hoppning och mycket galopp, men det var verkligen behövligt. Så roligt att bara rida för att komma ut och snacka med en vän och inte bara rida för att träna - träna - träna! Han jag red på var så himla pigg och framåt, gick bara som tåget så höll i mig i manen och lät han gå på mest.

Vår skog är så mysig, vi började turen över öppna vidder och oändliga åkrar, till att rida upp för en allé in i skogen och in på djupa sandstigar med barrskog runtomkring. Fortsatte ner till en sjö med alldeles vit sand, är en gammal större sjö med bred sandstrand, tyvärr är inte allt vatten kvar utan det har växt igen men sanden finns kvar. En galopp runt "sjön" och sedan upp för branta backar och rida hemåt på en ny stig med små hinder och rötter... 

Perfekt för att hästarna får gå på olika underlag och får variation i styrkearbetet. Men dagens tur var mest bara mysig. Längtar tills vi kan rida ut på bägge våra egna hästar, kanske senare i höst när Molle är igång.


Huvudvärk

Har haft lite huvudvärk senaste kvällarna så har inte haft ork att skriva något här. Idag har jag ridit Agnes en vända i skogen, blev mycket trevlig ridning och fick fram samma känsla som på tävlingen emellanåt. Känns riktigt bra och längtar tills tävling! Hoppas allt är bra med er, återkommer med roligare inlägg när jag mår bättre. Bjuder på en bild som Emma Åsberg tagit, så duktig.


RSS 2.0