Agnes 2008 - 2011________________TRE ÅR SENARE________________


Känner ni igen henne på de första två bilderna?
Ska bli kul att ta nya bilder i höst och se om det hunnit hända ännu mer tills dess!

Varför läser ni bloggen?

Foto: Yohanna Karlsson

Bra att man kan vara efterklok - skulle ha längt stiglädren ca 3 hål och kortat tyglarna 2 dec

Godmorgon! Idag tänkte jag försöka gå ut på promenad relativt tidigt med Molle, med tanke på att det smäller ganska mycket sista april går de nog in några timmar tidigare. De blir lugnare när hela flocken är samlad tillsammans och alla har tillgång till mat hela natten. 

______________________________________________________________

Vad tycker ni om att läsa om här på min blogg? Ni har blivit många som läser, men får ingen respons och har ingen aning om vilka ni är förutom några stycken. Går ni in för att ni är nyfikna eller gillar ni någon särskild sorts inlägg: åsikter / träning / utrustning / foton / unghäst?

Jag brukar inte heller kommentera hos folk jag inte känner, men några av er kommenterar flitigt och då får vi trevliga dialoger tycker jag. Skulle vara kul att veta bara. Säger ni inget får jag väl fortsätta skriva det jag känner för helt enkelt. Placering och skogspromenad

Jag och Ferrary placerade oss på en femteplats idag, men när jag kom hem och fick slutresultatet på mail verkade det som att vi hade fått orättvist många straffpoäng så jag frågade hon som annordnar om jag förstått rätt hur man räknar, och det verkar som vi faktiskt kom på en andraplats totalt i tävlingen alltså! Det är ju såklart oväsentligt men rätt kan ju ändå få vara rätt, jag är nöjd att vi kom till start bägge dagarna av denna tränings-fälttävlan och gjorde så bra ifrån oss efter våra förutsättningar!

Nu på kvällen var jag och Malin ut i skogen med våra små konvalescenter, Agnes skrittas ju uppsuttet och Molle avsuttet. Idag fick Molle vara den trygga, Agnes skärrar mer upp sig än vad han gör när vi möter läskiga personer och annat man kan tänkas flyga i luften för. Men han var lite busig på hemvägen, lade in något travsteg här och där samt ryckte på halsen sådär busigt som bara hästar kan vet ni.Fick ett MMS imorse av Veronica i stallet som hade fotat Molle sovandes i hagen! :) Sånt gör en glad!

Foton

Ja det är en snygg räcerhäst jag fick äran att visa upp iaf! Som ni ser av bilderna att döma så travade jag mellan hindrena pga att han var stark, inte hade hoppat på länge och för att ha mer kontroll helt enkelt. Alla bilder är tagna av Caroline!


Hoppmoment


Foto: Caroline Lindman

Idag har vi ridit hoppmomentet på tävlingen som först var 5 språng på bana sedan galopperade man ut från banan och påbörjade en terrängbana på 6 språng sedan galopperade man tillbaka och red ett sista hinder på banan igen. Det var så jäkla nervöst innan för Ferrary var som en räcerbil och hade brallat lite på framhoppningen, inte av själva hoppningen men att de andra galopperade omkring honom. Men jag är jättenöjd med hoppmomentet, vi fick ett stopp pga att han rusade efter hindrena och det var en linje med 5 galoppsprång så vi hann inte se hindret, men resten och terrängen var felfri!Framridningsbilder


Dressyrtävling 28/4 2012

Dagens tävlingsdag gick väl helt OK! Vi kom som sagt på en andraplats men det hade inte spelat någon roll egentligen, bara en bonus! Tänkte berätta i lite korta i drag för jag vet hur tråkigt det är att läsa andras analyser av ridpass.

Framridningen:
Red i skritt och trav för det var på gräs och vi hade ingen brodd, vi halkade lite redan i traven så ville inte galoppera. Visste att han skulle bli stark i galoppen på banan då men det fick bli så helt enkelt. Först var han spänd och hård men red och ställde ut/in vartannat så han lossnade lite och sen red jag bara små krumelurer och han blev jättefin!

Programridningen: Blev spänd och hård på banan, fick inte igenom insidorna nånting och därför kunde jag inte hålla ut volterna eller hörnen, detta tycker jag är jättejobbigt då jag annars är en väldigt noggrann "stil-ryttare" och det vet de andra om, så jag tyckte rundan kändes slarvig!

Blev mycket stora hjälper just för att han stängde av mig lite, och på den punkten är jag faktiskt nöjd, för jag rider hellre fulridning och verkligen försöker göra något åt situationen än att bara sitta stilla och prydligt och låta det passera liksom. Galoppen var hemsk, han var stark och kunde inte reglera den något så den stryker jag ett streck över.


Dressyrmomentet

Vi kom tvåa idag så det är ju bra inför morgondagen! Tänkte lägga upp filmen när jag kommer hem..


Filmklipp: Ferrary

Lägger upp klippet som blev filmat här. Har aldrig fått några elaka kommentarer av er men kan väl berätta att det är första riktiga passet jag rider Ferrary, har suttit upp på honom vid två tillfällen innan och "ridit av" honom. Han fick idag hoppa för första gången sedan i höstas, så det tyckte han var kul! Det är en stilig häst, var hingst ganska länge och det kan komma fram ibland men han är i stora drag en väldigt cool och trevlig häst. Ska bli kul att se hur han uppför sig under helgen, eftersom det är en fälttävlan är dressyrprogrammet inte nå avancerat, men galopp från trav kan bli lite "hoppig" då han laddar ordentligt, men får försöka rida ur honom lite på framridningen helt enkelt. Fulltecknad agenda

Idag har jag ridit och hoppat hästen som jag ska tävla på i helgen. Det får bli vad det blir känner jag, rider mest för att hästen ska få komma ut och tränas lite. Han hade inte hoppat sen i höstas tydligen, och det märktes. Första sprången hoppade han hus om man säger så, långt innan, högt och landade långt bakom. Tur jag höll mig kvar! Laddar upp ett filmklipp åt er ikväll om ni skulle vilja se?

Nu har jag haft ett trevligt möte och det är dags att byta om och fara till ridbanan där jag ska trimma en C-ponny i dressyr sedan bygga dressyrbana till morgondagens tävlingar. Hoppas ni också har fullt upp med roliga saker!Pissregn och promenad

Var och tittade på klubbens hoppträningar nu på kvällen, första gruppen fick jag leda första halvtimmen då instruktören inte dök upp. Hon hade tagit fel på tiden tydligen, men vi såg iaf till att de kunde hoppa fram hästarna lite på linjer. Sen stod jag bredvid och frös och tittade på 2 timmars träning. Det regnade och man blev sådär kall och rå ända in på kroppen, utan att för den delen vara blöt. Åkte sedan till stallet och då visade det sig att Malin skulle rida ut, så jag och Molle promenerade med.

När jag hade borstat fick han ett fleecetäcke på sig, det var uppehåll och han såg sådär ynkligt kall ut efter en dag av regn så det fick värma honom lite extra under promenaden. Han skötte sig verkligen jättebra, och jag blir mer och mer glad att jag fått tag i en sån trevlig häst, ren tur! Nu är jag mer tillfreds med att den första hästen inte gick igenom besiktningen, för det var nog Molle jag skulle ha till slut. Såklart menar jag inte att jag önskar den andra hästen att vara skadad...

Såhär såg han ut första dagen hos mig!

Allt runtomkring

Vi har varit iväg och fyllt upp vårat spånförråd idag. Vi fick ihop 25 säckar och vi betalade ungefär lika mycket som jag hade fått ge för 2,5 spånbal på affären. Känns bra! Dessutom får vi mer finkornigt spån som är lättare att mocka i och håller sig renare längre. Passade på att fylla upp mina foderlådor också, jag har de stapelbara från IKEA som jag snarast ska köpa fler av! Perfekta att ha benskydd, reflexer, borstar och stallapotek i då de inte tar någon plats.Lådorna och Green Power (lusernet) är mitt. Smarta lådor va?Även hängt upp en täckeshängare som jag fått upp schabrak på, så de slipper ligga på hyllplanet på golvet, katterna låg och sov på dem och de blir så smutsiga när de ligger på golvhöjd. Har inte så många schabrak kvar efter Dahlina och mina tidigare ponnyer försvann, då Agnes är lite för stor för ponnyschabrak. 

Är det inte roligt att allt det här omkring hästarna (hämta hö, spån, foder och utrustning) tar så mycket tid kring vårat intresse? Vi får rida ca 1 timme om dagen men det andra känns som det är dygnet runt-göra! :) Men man gör det ändå med ett leende för man vet vad det ger.Bästa stallkompisarna

Jag trivs väldigt bra i vårat stall. Titta vad jag fick förra veckan t ex. Hihi bara såna saker som att få överraskad mockningshjälp är kul!

Hjälps ni åt i era stall?


Layout

Vad tycker ni om den nya designen? Tryck Uppdatera/F5 om ni inte ser den. Gillar det rosa, vita och svarta tillsammans. Vit text på svart bakgrund ger känslan av en dymo, ni vet en sån som skriver ut smala klisterlappar för adresser och liknande. Hoppas ni gillar den lite mer våriga stilen!Vem är ledare?

Om din häst biter/sparkar dig, vad gör du då?

Om man studerar hästen som det vilda djur det en gång varit, så är hästen ett flockdjur som håller ihop, tillsammans vakar över varandra och håller utkik efter rovdjur. Hästen är även ett flyktdjur, som alltid väljer flykt som första utväg vid en situation där den känner sig hotad. 

Denna stora flock måste ha en ledare, en alfahane/hona som leder gruppen och tar kommando, samt uppfostrar de yngre hästarna så de vet sin plats i rangordningen. Hästar som inte har en ledare är osäkra, och kan i människors sällskap bli väldigt farliga. En häst som ifrågasätter ledarhästen får först en varning, kan vara en blick eller bakåtstrukna öron. Om den fortsätter ifrågasätta ledaren kan den få sig en rejäl kyss av en bakhov eller ett kraftigt bett, det är helt enkelt så hästar gör upp om ledaransvaret. Alla hästar är inte dominanta, alltså utmanar om ledarskap, men vissa hästar är helt enkelt så av dess natur.

Det är viktigt att ta med sig det till den hantering vi har av hästar idag. Det är inga vilda djur, men hästens instinkter sitter så djupt att dessa hundra år som vi har använt den till ridsport har inte rubbat dessa instinkter alls. När vi hanterar våran häst måste det vara vi som är ledaren. Om inte hästen får en ledare blir den osäker, och hästen kan uttrycka den osäkerheten hotfullt och det uppkommer farliga situationer. Det betyder att du måste ta ledaransvaret över din häst, och hur gör man det?

Att kunna leda sin häst och bestämma fart, riktning och förändring av dessa två är såklart väldigt grundläggande. Om din häst motsätter sig detta är det bara att prompta på ditt ledarskap. Har du sagt en sak, får inte hästen göra en annan. Visa att du aldrig ger dig, får hästen vinna en kamp så kommer den fortsätta med större kraft nästa gång. Detta handlar nu inte om att du ska aga din häst till respekt, det är inte det jag menar. Men om jag har en häst som är dominant mot mig, och som kanske inte gillade att jag tog kommandot över honom vid ett tillfälle och hästen gör ett utfall mot mig, då smäller det. Att rappa till hästen med grimskaftet t ex kan ha en stor påverkan för situationen, men hästen tar inte fysisk smärta av det. Jag menar, om ledarhästen i hagen kan smälla på två bakhovar i bogen kan nog din häst ta en snärt med grimskaftet om det skulle behövas.

Vissa brukar säga att det är djurplågeri att vara såhär bestämd med sin häst, att den inte får ha en egen vilja och man måste visa varandra respekt och så vidare. Självklart ska man visa sin häst respekt, det gäller att bägge individer gör det. Alltså får inte hästen gå över gränsen för vad jag tycker är respektlöst, och detsamma gäller för mig mot hästen. Det handlar alltså om att visa hästen var gränsen går! Och alla hästar svarar olika för som jag sa tidigare så är inte alla hästar dominanta eller av ledar-typ, och därför kan vissa hästar förstå att de gått för långt när matte lyfter ett finger i luften, medan andra hästar inte stannar för något alls. Det gäller att träna ledarskap så hästen vet när den gjort fel, och sedan får beröm när den gör rätt. Hästar är påhittiga, och precis som små barn så kommer de testa gränserna och se vad de kommer undan med eller inte.

Jag kan märka att många personer förmänskligar sina hästar. De tror inte på ledarskap utan man ska fungera tillsammans i harmoni och respekt, man får inte lyfta ett finger till sina hästar m.m. En häst förstår inte att du säger till den "så här får du inte göra". Du måste använda ditt kroppspråk, och svarar inte hästen för en blick eller går undan när du ber den göra det, då tror jag att man måste bli större i sitt kroppsspråk.
Jag tror att det är det som är att fungera i harmoni, vad är mer harmoniskt än att stimulera en tusenårig instinkt och tanke som finns i våra hästars sinne?

Så vad gör du om din häst biter/sparkar dig? Diskutera gärna!Avslutar med att säga att det finns tillfällen då hästen biter/sparkar dig utan att utmana om ledarskapet, den kanske bara är irriterad på dig och visar att DU gått över gränsen men ibland kan det bara vara pga bus, överskottsenergi eller andra yttre påverkningar.

Ami - Dressyr

Igår red jag Ami och det hade gått ungefär 6 dagar sen hon reds sist. Hoppade upp utan att longera och skrittade ut med Carro. När vi kom tillbaka jobbade vi lite på banan och tack vare påskjutet jag fick av framåtbjudningen var hon väldigt duktig att trampa in under sig. Hon börjar runda sig i skritten men igår fick jag även till traven rätt OK, tänkte hela tiden på att hon skulle spåra och vara följsam. Galopperade i bägge varv, blev två fattningar åt bägge håll. Hon har så dålig kondis, önskar det fanns bättre ridvägar ute så vi kunde rida ut och galoppera igång henne, hon behöver få upp ett flås.

Nästa vecka ska vi åka och träna henne på en träning inför treårskvaliten, kan vara bra att komma iväg och se något annat och bli riden i ridhus. Blir iaf en till ridtur i helgen, vill rida ut då så får se om någon kan följa med.Spännande!

Jag ska tävla i helgen! Var inte planerat, men nu blev det så ändå. På storhäst! Kan ni gissa vem?Blev lite nervös nu. Bra att ta en häst jag ridit lite sporadiskt och som inte blivit hoppad sen i julas. Men javisst, varför inte. :P Nu ska jag börja jobba med en ny design till bloggen, håll utkik!Bloggar

Tänkte skriva ett inlägg om vad jag tycker om storbloggarna i kategorin
hästbloggar, vore det intressant att läsa?


Idag har jag och Molle återigen varit ute i skogen vilket han tycker mycket om. Är inte tittig eller spänd, utan går på och lyfter fint på fötterna och går rakt igenom ris och smågranar. Modig och framåt, precis som jag hoppats på! Vi var ute i ca 35 minuter och sen fick han gå ut i hagen igen för att käka lite. Känns så bra med Molle, ska bli kul att se hur han är när han är "normal" i huvudet när han får röra på sig så mycket som de bör när de är 3 år. Han är inte påstridig eller dryg när man går med han heller, utan följer mest med som en hund liksom. Känns skönt att skogen verkar vara avslappnande för honom, då jag vill att mina hästar ska gå att rida ut på eftersom det är där jag vill lägga min mesta träning, speciellt i unga år.B-ponnyskola?

Tänk om man kunde få ta hem 4-5 små B-C ponnyer på utbildning eller inridning, vad rolig sommaren skulle bli! Det vore verkligen en utmaning, och ett nöje. Det är ju en fördel jag har att jag kan rida på en B ponny utan att den tar skada, då det ibland behövs en vuxen för att rida igenom de små busfröna. Det kallar jag ett ordenligt sommarjobb!Jag på C - ponny


Jag på B - ponny


Jag på storhäst, ca 165cm


Så skicka hit era ponnyer om ni vill ha dom ridna av liten vuxen! :D

Skogspromenad

Igår gick jag med Molle som vanligt och han var snäll och lugn så jag provade gå ut i skogen och det var mot min förväntan okomplicerat och avslappnande för honom. Har inte velat mig ut under konvalescensen ifall han skulle få något ryck och jag tappar honom mitt i ingenstans! Men det gick så bra så jag gick två kortare vändor så det blev sammanlagt 30 minuter. Han blev nog lite trött mentalt av det också då han fick se mycket nytt och skuttade lite över rötterna som var ivägen, min lilla hopphäst!

Måste åka och raspa tänder också, råkade ringa för sent idag på telefontiden men hoppas få det gjort snarast. Blir att gå mer i skogen idag så han får se sig lite omkring, vad har ni för planer för dagen?


Strunta i läktarproffsen och välj rätt väg

Något som många tycker är väldigt jobbigt inom häst- och ridsport är att man i princip alltid är bevakad och iakttagen. "Varför gör hon sådär, hon kan ju inte rida, han går ju med nosen i vädret, för smal, för långa hovar, för stor för sin ponny" är exempel på vad man kan få höra. Ridmässigt gör detta att många (alldeles för många) bryr sig för mycket om hur det ser ut i andras ögon och vad de kan tycka om oss.

För vissa går detta till en högre nivå där själva rädslan för vad andra ska tro och tycka är större än viljan att klara sig igenom problemet man har med sin häst, man hittar helt enkelt på snabba lösningar som gör att problemets symptom försvinner. Men när man bedövar symptomen så gror problemet fortfarande där under allting, och kommer garanterat visa sig igen och då kanske med fler problem som utvecklats av quickfixet?

Exempel: Min häst är svår att rida i form
Quickfix: Jag använder graman, och tar lite i den så den ska ta ner huvudet
Resultat: Din häst går fortfarande inte i form, men har genom hävstångsmekanismen fått lov att sänka huvudet neråt/bakåt. Antagligen går den bakom lod, den släpar bakbenen 2 meter bakom sig, den kommer definitivt att bli svårare att hitta en riktig form på då du uppmuntrar den till att bara kröka på nacken och den behöver inte jobba sig lösgjord. Hästen kommer tappa sina ryggmuskler då de inte arbetas på rätt sätt och du har fortfarande problemet kvar: vad gör du när gramanen är av?

Jag tycker de som vågar inse själva att man som ekipage har ett problem har kommit längre redan där. För tror ni inte att alla har något som inte funkar 100% jämt? Våga fulrida, ta hjälp och utveckla din egen ridning för det är ju ryttarens uppgift att se till att hästen gör rätt. Hästen gör inte fel, till 98% av gångerna är det ryttarfel när hästen inte gjort rätt.

Vet du inte vad du ska göra när hästen inte vill gå i form, kanske slänger upp huvudet i övergångar eller är stark i handen etc, etc? Ta hjälp av en tränare som vill göra din ridning bättre snarare än att sätta på en hjälptygel. Det tjänar du på i längden, även om du måste offra mycket tid framför läktarproffsen som tycker att vägen till din förbättrade ridning ser ut som nybörjar-trams, låt dom tro det. Du ska ju visa dem sen, att du valde rätt väg. Låt inte den rädslan stå i vägen, det är ju bara du som har med din ridning att göra!

Och om du fortfarande tycker det är jobbigt att "fulrida" när andra ska se på och börja snacka,
så var i ridhuset kl 6 på morgonen så kommer ingen sitta på läktaren hehe. ;)Sen kan det vara så att du gillar quickfix och tänker att ingen ska lägga sig i din ridning och ditt tankesätt, och då är det så, men på denna bloggen hittar du inget användbart på den fronten.För att inte få någon "jamen är du perfekt själv"-kommentar kan jag visa med denna bilden att jag absolut inte tycker jag rider flawless på något vis, men jag tycker att jag har kloka tankar, och en vilja att hela tiden förbättras. Inlägget var inte skrivet ur en "jag vet bäst"-syn utan mer ett konstaterande.

Skriver

Sitter och skriver ett inlägg om hur man som ryttare kan rannsaka sig själv och sin egen ridning och inte influeras av vad andra tycker och tänker. Men datorn hänger sig hela tiden så hinner inte skriva klart! Men håll ut.


Operation MAN

Igår ryckte jag lite på Molles man, något jag absolut inte fått göra på något av mina ston, men killen verkade inte brydd. Efter gårdagens spring i hagen blev han svettig under all sin man, så jag tänkte ta tag i den tidigare än planerat och tunna ur den samt klippa den kort. Jag ska försöka fota före och efter så jag kan visa!


Exteriör

Våren 2012Molle *2009
162 cm i mankhöjd
(Konvalescent i 5 veckor vid tillfället)


Glad häst

Gissa vad vi har gjort idag?

Vi har rastat Molle i en större hage nu på kvällen! Han fick bara vara där i 10 minuter för det var full kareta och bocksprång och flashig trav så det hette duga! Hjärtat i halsgropen säger jag bara. Men så kom jag på att det inte var någon fara, för han hade ju kunnat vara i en stor hage redan från början och under hela konvalescenstiden, men leden läker snabbare om han inte rör sig så mycket de första veckorna. Så det är alltså ingen skada som kan "gå upp". Men nu har det gått 5 veckor sedan han opererades och han ska bara få rasta av sig lite såhär i början, sedan kommer han börja gå i stor hage dagligen kanske framåt nästa vecka och efter de första dagarna så kommer nog överskottet vara avsprunget. 

Längtar tills han får gå med Agnes igen, vi väntar de 4 veckorna Agnes ska stå och då är det nog dags att släppa dem i sommarhagen hoppas jag. Vill att de ska ha plats så de kan springa ifrån varandra om det skulle bli lite känsligt mellan dem. Men det kommer bli skönt när han har en annan häst att leka med, och som sätter han på plats lite. Jag har varit rejält bortskämd under denna konvalescens med en snäll häst, men nu börjar energin ta överhanden och han har lagt till med en olat t ex, han ska inte ha nån grimma på sig. Bara en finurlig grej han har börjat med på morgonen. Men det försvinner med regelbunden motion och utegång sen. Just nu har han nerverna på utsidan kan man säga, hoppar till för minsta lilla rörelse eller smäll.

Bara att ha tålamod... :)Agnes

Jag och Agnes för 1½ år sedan. Längtar tills hon blir bra i sitt ben igen!Helgens bestyr

Under helgen har jag ansvarat för och haft lektioner på en kurs i föreningsteknik. Deltagarna har varit barn och ungdomar mellan 11-18 år och det har varit väldigt roligt och givande, jag lär mig lika mycket som barnen som kommer på kursen lär sig, men då olika saker såklart. Bara att stå framför 20 barn och prata om dagordningar, planeringsstruktur eller mötesteknik kräver ändå lite mod, engagemang och såklart lite inlevelse! Jag lär mig som sagt massor när jag får göra dessa saker.

Helgen har även bjudit på mysiga morgnar i stallet. Att vara där på morgonen och höra hästarnas dova gnägg, det smälter även det kallaste hjärtat. Jag är så glad att jag hästarna, de är min kraft- och inspirationskälla! Min prins. Tur att vinterpälsen fallit av för länge sen... :)

Unghästen - Uteritt, de första gångerna

Igår red jag ut Ami tillsammans med 2 medryttare från stallet. Vi var ute i ca 30 min och höll oss i skritt och trav. Ami är väldigt tuff och framåt, går först fast hon bara har ridits ut 2 ggr innan. Och så var hon även idag, trots att det var över en månad sen hon reds i skogen. När hon blåser upp sig och tittar på saker så lägger jag absolut ingen energi på detta, utan lutar mig lite bakåt och blir tyngre i sadeln och driver på rakt framåt. Jag ger inte uppmärksamhet till hennes rädsla för om jag bara ignorerar den och rider på rakt fram så har jag belönat beteendet att lyssna på ryttaren istället för att vi ska bråka om att man måste nosa på postlådan/soptunnan vad det nu kan vara.

Att hon tågar på framåt är något jag tycker är bra. Vissa skulle sitta och bromsa för hon skrittar på så friskt men då är det bättre att man lägger in några halter emellanåt istället för att sitta med handbromsen i hela tiden. Man ska uppmuntra ett självsäkert och nyfiket sinne, hästen måste ju våga lita på sig själv och inte bara få stöd av ryttaren hela tiden. 

När hon har fått gå några slingor i skogen blir hon snabbt trött. Att hålla reda på fötterna bland rötter och nedfallna träd tar mycket på psyket, och hon blir mentalt trött snabbare än vad hon blir fysiskt. Det är det som är kanske det viktigaste i jobbet med unghästar, man måste låta grejerna smälta in pö om pö. Låta hästen få dagar då den bara tänker efter, och nästa gång man provar verkar det som att hästen tagit den nya informationen till sig. Det gäller att inte trötta ut huvudet på dem vid träningstillfällena, då blir jobbet inte roligt utan bara krävande. Läget just nu

I helgen håller DUS kurs för ungdomssektionerna i länet, jag ska hålla ganska många pass och 2 nya invalda i våran styrelse kommer gå med för att se lite hur det går till. Det blir roligt! Jag behöver något annat att tänka på för tillfället, är mycket i huvudet just nu.

Idag ska jag på möte med en jobbcoach, hon är också min kusin vilket gör det flera gånger trevligare. Hon är inspirerande och alltid glad och varm. Hälsa på i sjukhagenVet inte vad jag ska göra med den där tjocka manen, inte nog med att den är lååång, den är tjock också!

Kvällen

Ikväll promenerade vi lite längre än vi gjort innan, något Molle uppskattade. Han är avslappnad och nöjd när han får skritta en tur, ser ut som han känner sig frisk med tanke på de krumsprång han börjat lägga av i hagen nu... ;) Tur man får stå bredvid. Nu är det bara 1,5 vecka kvar hehe... Räknar ner dagarna! Ska försöka gå 20-30 minuter med honom nu så kanske han kan gå ut i större hage några dagar tidigare till och med, har varit extra försiktig med allt och han får "egentligen" gå ut från och med nästa vecka men ni vet hur man är, hönsmamma...


Det är precis ute på "spetsen" av insidan på knät han har det nya såret. Ska försöka ta en bild rakt framifrån så ni kan se bättre. Nu ska han bara röra på sig i skritt nästan så mycket det går eftersom det blir lite "galligt" av att ha varit lindat länge och sen stillastående. En stilla led är en sjuk led, som Malin uttryckte det igår när vi pratade om hur bra knäet har blivit.

Akademisk ridkonst

Provade som sagt på Akademisk ridkonst i söndags. Det var inte något jag själv föreslog utan i stallet där jag rider Ami (fyraåringen som jag rider igång) tar de hem en sådan tränare och då tyckte ägaren att jag kunde passa på att prova rida henne eftersom den tränaren har arbetat Ami från marken tidigare. Så jag tänkte att jag lika gärna kunde göra det eftersom jag skulle rida ändå.

Hon började med att sätta på Ami en kapson, så hon kunde styra huvudet med en longerlina. Sen skulle vi gå på en volt kring henne och jag skulle flytta ut hennes bog och när hon hade innerbakben längst bak skulle jag lägga mot skänkeln och tänka att jag bad henne flytta innerbenet långt in under sig. Detta för att få henne att spåra såklart. 

Tygeln hade jag lång och glapp, när hästen sökte sig lång och låg berömde hon henne jättemycket och tygeln skulle vara slapp. När hon tittade på annat skulle jag ruska om innertygeln så hon ställde sig inåt/neråt igen och sen ge efter. Yttertygeln fick jag inte ta på annat än om hon böjde sig överdrivet mycket inåt.

Likadant i trav, och vi var på denna lilla volt i ca 30 minuter. Hon skulle gå i kort trav, samlat och bära sig själv genom att flytta ut bogen och gå på innerbakben varje gång det var längst bak.

Grejen är att Ami är riden lika mycket som en treåring på vårkanten, hon tar skänkeln framåt och broms bakåt, hon förstår inte sidförande vilket gjorde det svårt för henne att förstå vad jag menade, tränaren fick hela tiden lägga an ett spö på bogen för att få henne att flytta lite undan. Sen tycker jag att det är för mycket begärt av en sån otränad och ung häst att samla sig så mycket, i traven skulle hon också bära sig själv i en samlad trav, när jag rider vill jag ha framåtbjudning innan jag kan samla, finns liksom inget att samla annars! 

Att samla en häst från början för att stärka den (vilket man ber hästen göra i akademiskt) tycker jag är fel ände. Jag jämför det med att jag skulle börja lyfta för tunga vikter otränad, vad händer? Musklerna blir överansträngda, jag är inte redo. Jag föredrar den ridningen där man tränar upp hästen lite i taget tills den är redo, muskulärt och styrkemässigt. Att rida samling på en fyraårig häst som inte ens är framåt för skänkeln är totalt fel enligt mig!

Som jag sa förut rider jag enligt de tyska grundprinciperna, och samling är som ni kanske vet det sista steget man tar på skalan. Att börja med de samlande övningarna för att stärka hästen är enligt mig samtidigt som att bryta ner den. Men såklart tänker vi alla olika. I grund och botten är det ju samma sak vi vill åt, hästen ska trampa under sig, komma till att bära sig själv. 

Vad tänker ni kring akademiskt? Det passar inte mig, jag vill inte rida mina hästar dit på det sättet.Måndag

Vi fick snöoväder och över 1dm snö föll från igårnatt tills på förmiddagen, snacka om helomvändning jämfört med de tidigare dagarna. Jag tror Molle använt sin energi idag till att hålla värmen (han har täcke på sig) för idag när vi skulle gå promenad så var han sitt vanliga jag, lugn och trevlig! Han gick med sänkt hals hela tiden och var avslappnad. Jag tänkte jag skulle träna på att gå genom vattenpölar men det behövde jag inte, han bara plaskade på utan att ens titta. Skillnad på valacker och ston börjar jag märka haha, jag har ju bara haft att göra med ston innan. Kanske har att göra med individen såklart också. Han kanske kan lämpa sig för fälttävlan ändå, när vi gick runt så kom vi bakom knuten mot våran ridstig in i skogen och han bara fortsatte fram in dit. Fast matte vill inte att han går i skogen ännu, först ska leden läka ordentligt!

Var i alla fall skönt att han var så härlig att ha och göra med idag. På tal om dagen så har Agnes varit till veterinären och blivit röntgad. Hon har en benhinneinflammation som orsakats av att hon slagit på sig själv på griffelbenet, så hon ska stå i sjukhage i fyra veckor, och ridas 30 min om dagen i skritt. Skönt att få veta vad det var. Veterinären tyckte att Agnes ska ha senskydd på sig i hagen, för att hon verkar ha lätt för att slå på sig själv. 2 ggr har det hänt, på 4 år...
Molle verkar nöjd med att Agnes står bredvid honom numera, han har hängt på staketet emellan dom ser det ut som. Busted!


Akademiskt

Idag har jag provat akademisk ridning, tänkte skriva ett inlägg om det senare. Något ni provat på?


Puppy eyes

Hej på er! Min morgon började ute i stallet för de fick inte på Molle grimman idag. Jag åkte ut och släppte ut honom, inga problem. Hans sår såg fina ut! Det sydda från ledskadan har läkt ihop jättebra, kan säkert växa lite vita hårstrån där som det kan göra när de får ärr men det är verkligen superfint! Det andra såret är också bra, svullnaden är inte längre koncentrerad till en liten hård knöl utan är mer "diffus" kan man säga. Får se efter medicindagarna om den försvinner eller inte. 

Idag stod jag i hagen och kliade honom. Han älskar att bli kliad! Han står och sträcker ut mulen mot skyarna och om jag slutar tittar han på mig med sina puppy-eyes. Sen smorde jag in svansroten med helosan då han var torr där (?) och har kliat sig lite tidigare. Han älskar att bli ompysslad, så länge jag inte trycker fingrarna i nåt sår på hans ben, det har han tröttnat på!Molles puppy-eyes!

Ami

Här kommer lite dagsfärska bilder. Jag tänkte även skriva lite om vad jag gjort, hur jag tänker och hur jag planerar göra med unghästens träning.Idag red jag Ami. Koncentrerade mig på att rida övergångar mellan skritt och trav, för att befästa hjälperna gas och broms samt automatiskt få henne lite lugnare på steget. När hon får ett bra steg och blir avslappnad men ändå inte seg så lättar hon lite i handen. Annars är lätt unghästen lite tung i handen eftersom den lägger mest vikt på framdelen. Genom att rida övergångarna får man hästen att sätta benen mer under sig, vilket i sin tur gör att den lägger mer vikt på rumpan istället och därmed lättar fram. 

Sen gäller det att rida med ett stöd i handen och hon ska fortfarande tänka framåt. Så varje gång hon lättar så måste jag vara jättesnabb och lätta tillbaka så hon lär sig att det är trevligt och trivsamt att börja jobba i form. Men som sagt, det händer jättemycket varje gång man rider, och jag kände att genom att rida övergångarna blev hon även lydigare vilket underlättade styrningen väldigt mycket på samma gång. Coolt hur allt hänger ihop!

Jag rider efter tyska dressyrskalans principer. Gick igenom dem på min förra blogg, kanske är något jag ska skriva igen på denna blogg då den var väldigt uppskattad förra gången. Så vet ni lite hur jag lärt mig tänka och prioritera med hästarnas träning.

Hästkorv

Jag är inte på topp med hästarna måste jag säga. Allt är ju jobbigt såklart, men jag måste faktiskt sluta oroa mig att han ska bli mer skadad nu utan bara konstatera att såhär är läget, och hoppas han är bra lagom tills sommarbetet. Måste verkligen sluta "oroa" mig, man mår inte bra av det. Idag började vi med medicinen, så hoppas svullnaden går ner kring det nya såret snart.

Sen måste jag berätta att han börjar bli nipprig. Haha nu börjar energin ta överhanden, vilket jag måste ha i minne när jag försöker borsta honom och sådär. Han tar tillfällena i akt och blir rädd för saker, hoppar till och vandrar lite på gången. Men jag vet ju att det är överskottsenergi, han börjar väl känna sig pigg och kry och får inte göra av med det på något sätt, det fungerar ju så. Har en himla tur att han är snäll att leda till och från hagen fortfarande, då det är fler än jag som gör det i och med utsläpp/insläpp.

Ville bara säga att han är en skitdryg korv emellanåt! Hehe jag räknar ner dagarna tills jag får släppa han i större hage, åh den lyckan! Tänkte börja i en mellanstor hage så han inte får upp så hög fart och brallar loss utan bara kan "jogga" av sig till en början. (hör ni hur höga förväntningar jag har, att han bara ska "jogga av sig" efter 5 veckors vila) :P

image description

Kan pusta ut ett tag

Molles nya sår var bara extra svullet pga att han varit lindad de senaste tre veckorna, och behövdes alltså inte tömmas på var eller något utan bara rengöras varje dag sen skulle han få antiinflammatorisk medicin så det skulle försvinna fortare. Tack och lov säger jag bara! Så nu är vi bara tillbaka till att vänta ut veckorna tills Molle får gå i riktig hage och därmed kan börja jobbas. (Det blir antagligen 1 maj...) Hade inte mått nå bra om det vore något allvarligt. Har det inte så lätt med någonting just nu kan jag säga. 

Men efter regn kommer solsken! Hoppas ni har krya kusar och mår bra, tack för att ni stöttar och kommenterar här på bloggen.Molle, numera utan bandage.

Inte igen!

Suck... Jag ville egentligen bara berätta att idag har Molle fått av sig bandaget och att han har promenerats lite men nu på kvällen har han fått ett nytt sår på insidan och har svullnat kring det, ser ut som ett ytligt sår men vi ringde veterinären. Det verkade inte akut, kan bero på att han slagit sig bara eller så beror det på att trycket från att han varit lindad i 3 veckor och nu fick bort det har framanat en svullnad eller så har han en vätskeansamling som måste dräneras eller något..

Jag ORKAR inte mer skador! Veterinären kommer ut imorgon efter kl 17 så jag får väl veta mer då. Han är ohalt, och jag tror inte att det har med några leder att göra denna gång. Men drygt ändå att det alltid ska vara något!Bli frisk nu din lilla skit!

Fortsättning på dagen

Mitt på dagen åkte vi och kollade Agnes i ridhuset, fortfarande samma.. Vi tror vi kan veta vad det beror på nu. Så hoppas hon blir bra snart igen, vill rida min fina prinsessa! Hon tycker inte hagen är roligt längre, hon är ju en arbetsmyra och en kelig häst, hon vill vara med och få komma ut på saker. Vi får helt enkelt nöja oss med borstning ett tag till.

Molles bandage fick vi ta av idag också, men jag väntar en dag till bara för att. Det gäller att vara hönsmamma lite extra när det är ens egna häst, haha. Sen ska han promeneras och jag tror det kommer gå bra. Det är som sagt en snäll häst jag har fått tag på, men lite överskottsenergi och yttre omständigheter kan säkert liva upp honom lite, men den dagen den sorgen eller? Haha blir i alla fall hjälm på!

Sen var jag och red Ami på kvällen, ska fortsätta med det ett par veckor till. Det är alltid kul att känna sig efterfrågad och uppskattad, samt att man får jobba med något man tycker om! Ska tänka igenom hur jag ska rida henne nu ett par veckor framöver, och på onsdag ska Håkan i stallet fotografera oss lite så kan jag visa hur fröken ser ut. Det märks iaf att hon vill och lär sig, händer grejer för varje gång man ridit.Molle i vintras!

Ponny eller storhäst

Äntligen hemma! Denna dag har gått i ett verkligen, men har haft väldigt trevligt också. Har idag haft 2 uppdragshästar och sen har jag även hunnit med lite annat, men berättar lite i taget om min dag.Började morgonen med att rida Balder, en C-ponny jag brukar rida ibland och även träna han och ryttarinnan i hoppning och dressyr. Han har haft ryggproblem och nu ville de ha hjälp att bygga upp honom igen. Han var väldigt trevlig att rida, lade han i en väldigt låg form för att han skulle få upp ryggen och överlinjen, sen red jag mycket raka linjer och lite tempoväxlingar. Red lätt hela tiden för att underlätta ryggen, sen i galoppen rullade jag på i lätt sits och bara fokuserade på att få igenom han i sidorna och hålla han låg. 

Han blev väldigt stadig i formen och mot slutet red jag längningar och shit vad han blev rörlig i bogarna, man såg uppifrån ryggen hur han var loss och tog i med hela kroppen för att länga sig, så kul att rida när det är så! Skulle vilja filma nästa gång men känns ju pinsamt att be dom filma när jag rider, inte ens min häst liksom. Men han är otroligt välriden i grunden, men kan försöka komma undan ganska mycket. Sen pratade vi lite om hur de ska lägga upp träningen framöver, och vad de kan göra för att bygga upp honom igen. Det tar ju sån tid när man ska bygga muskler, men det är kul att se förändringen efter man lagt ner hårt jobb!

Hoppade även upp på deras B-ponny, en russhingst som innan de köpte honom bara gått som travponny. De har gjort ett riktigt bra jobb med honom, han var mjuk och fin i munnen och gick i en jättetrevlig form! Han var otroligt ambitiös att rida, när de får ihop galoppen på honom kommer han bli maffig även där! Jättekul att se, hon är så ung ägarinnan så hon är duktig som orkar med alla hästar hon har. Jag på en annan B-ponny


Jag får vara glad att jag är liten och nätt, som har möjlighet att rida så små ponnyer men ändå ha styrkan och tänket att kunna rida stora också såklart. Jag ser det bara som en bra sak. 

Kan ni rida ponny? Vad är roligast, ponny eller storhäst?
Söndagsuppdrag

Idag har jag varit och hjälpt en vän att tömköra sin ponny. Det hela gick väldigt bra och okomplicerat, och jag tror att vi kan få ut precis det vi vill från träningen. Ponnyn behöver komma till en lägre form där hon kan få upp överlinjen och jobba med ryggmusklerna samt bli lite mer liksidig. Pga lite sadelproblem så blir det svårt att göra det från ryggen just nu, så tömkörningen är ju ett jättebra sätt att få upp mer muskler och jobba hästen samtidigt som man får den "välriden" utan att faktiskt rida den. Ponnyn förstod på en gång och jobbade väldigt trevligt, kan bli riktigt kul att se vad den visar framöver. Kommer inte skriva så ingående om det då det inte är min häst.

Ikväll har jag lånat ponnysarna från stallet igen, ska rida ut tillsammans med min kusin. Det är som sagt perfekt och väldigt tacksamt att man har tillgång till andras hästar när ens egna inte är ridbara, det vill jag tacka för. Men innan det ska vi till klubben och röja ridbanan och bära bort allt inför hinderhuset som ska byggas upp snart. Kommer bli riktigt bra det här! Ska ta före och efter-bilder så ni får se.


Bella, en häst jag hade på foder förut. Det hände hur mycket som helst med den här ponnyn, tack vare att jag fick träna dressyr för Malin och hade ett konsekvent tänk under ridning.


En ordentlig ryktNu har jag varit ute hos min fina häst. Ni ska se hans man, det är en riktig travarman nu som går snart ner till bogarna! Har försökt hålla fingarna i styr för jag vill klippa av den den dagen jag får rida honom igen, som ett tecken på att han då faktiskt ska bli ridhäst! Tog en ordentlig rykt ute i solskenet, kammade igenom svans och man med pälsglans och gjorde lite extra fin helt enkelt. Har mest blivit bandagebyte sen har tålamodet tagit slut hos lille Molle. Ni ser ju att han är smalare än innan skadan, men han har börjat fått upp lite fett vid ryggen/korset, sen kommer han säkert bli lite bukig eftersom han får så mycket mat nu men han har ju ingen ärlig chans att använda magmusklerna i och med att han inte kan springa/gå omkring så det kommer bli så. Men hellre lite tjockis än smalis!

Han är ju blank och fin så bra måste han ju må? :)
Han har fått ett sår vid munnen också, tror han rivit sig när han bitit på plankor eller så, men det var jättefint och läkte redan så det var ju bra. Haha måste jag berätta att jag längtar <---- såhär ----> mycket tills han får gå ut i hage och springa och leka och bli balanserad i huvudet igen? Men kan nästan tycka han är dumsnäll för han sköter sig faktiskt hur bra som helst för att vara 3 år och stå på sjukhage och inte fått springa på 3 veckor!

Hoppas ni har en fin lördag!

Glad Påsk!

Idag vaknade jag sjuk och hängig, tråkigt för jag somnade arg också. Ingen bra start på dagen helt enkelt. Men det får väl bli lite lugnt idag, ingen ridning för mig med andra ord.

Nej nu ska jag sluta vara negativ, ingen trevlig ton i denna blogg. Kanske kommer massa åsiktsinlägg idag vem vet hahahah... Hur har ni det i påsk? Firar ni? Har ni pyntat?
Jag ska nu avnjuta min thekopp i förhoppning om att halsen ska lenas upp lite, sen kanske jag åker till min pappa en sväng och hälsar på. Ridning i solskenet

Även idag har jag fått min ridabstinens fixad tack vare fyraåringen jag skrev om tidigare, om ni minns? Annars så kan jag kort berätta att jag hjälpt till lite att rida en fyraåring som ev ska visas på kvalitén i år. När jag köpte Molle frånsa jag mig ansvaret att fortsätta då jag kände att tiden inte fanns, men nu har hon hittat en som kanske ska ha henne på utbildning men hon ville se henne ridas så jag ska visa henne på måndag, kände att jag behövde träna lite.

Ev ska jag rida igång henne under några veckor sen får hon åka till tränaren på utbildning 2 veckor, sen hem för att vila igen sen utbildas lite mer precis innan testet, så det kan bli roligt när Molle ändå är i sjukhagen.

Idag var första gången hon reds sen sist jag var där, så det var verkligen länge sen men hon var trevlig. Styrde runt i olika snirklar och gjorde igångsättningar och avsaktningar, ungefär det hon kan. Hon jobbar i en trevlig form av sig själv, trampar väl under sig. Hon tog galoppfattning i bägge varven på en gång, de är så lättlärda de unga hästarna!

Sen hoppade jag upp på Ferrary också, som min vän Håkan red samtidigt som jag red Ami, som fyraåringen heter. Men han har bara ridits ut på sen han kom hem från sin utbildning i vintras, och han börjar bråka lite när man kräver något så jag hoppade upp och fick rida av honom lite. Han är ju pigg, men ingen vågar rida på han lite. Han knäpper gärna av men jag krävde att han gick fram för skänkeln och tog stöd i handen och då fick vi bråka lite, men bara att gå på han så gav han sig igen. Trevligt med valacker... 

Sen kunde vi rida lite öppnor, skänkelvikningar, galoppfattningar och nån längning, i slutet lade jag ner honom jättelång, man kände verkligen ryggen höjas så det var kul att han lossnade. Han frustade och skummade i munnen, hoppas jag kan rida han lite mer också, det är verkligen en jättefin häst! Om inte Agnes är frisk tills våran klubb håller en tvådagarstävling med fälttävlans-inspiration kanske jag ska ta med Ferrary, han borde ju tycka det är lattjolajban! :)Ferrary e: Last LibertyAmi e: Highcruiser

Är verkligen tacksam att jag får rida så fina hästar, fast jag oftast får rida dem pga diverse problem eller att de är unghästar. Men jag är tacksam ändå att blir tillfrågad!

Långfredag

Igår opererade jag bort stygnen på Molles sår! Han ville inte hålla benet stilla så det slutade med att vi fick bremsa honom, Veronica höll i, mamma lyfte ett annat ben och jag kunde klippa ur dom. Det var lite äckligt, men mest roligt och intressant. Så nu ska det få läka ihop igen i en ny skorpa några dagar sedan kommer vi inte behöva ha bandage längre, och om 2 dagar får han börjas skritta i motionssyfte ca 20min om dagen, som vi ska öka successivt sedan.

image description

Molle ville ge er alla en PÅSKPUSS imorse,
så pusspuss och Glad Påsk!

Gårdagen

Igår blev det inget i stallet, mamma tog det för jag jobbade på ridskolan på kvällen. Är roligt att hålla lektioner så försöker träna så mycket det går, och får tacka för de timmar jag blir tillfrågad om.

Är så tråkigt att inte kunna göra något med sina egna hästar bara.. Men får hålla ut, och glädjas åt att molle står och lägger upp hullet i alla fall. Agnes ska vi kolla igen ikväll och se om hon är fräsch igen, hoppas på det! :)

Nu åter till jobbet...


Molle 1 år

Vilken sötnos!


Hållbarheten

Hållbara hästar. Det är något jag försöker sträva efter, det gör vi väl alla. Genom att lära oss mer om hästens fysik, muskeluppbyggnad och förutsättningar kan vi få hästarna att klara mer och samtidigt hålla längre. 

Ofta om man kanske har en unghäst som man börjat tävla i hoppning, och det går bra så vill man klättra i klasserna. Det kanske går lite fort fram, men hästen har ju energi och visar inga problem med höjden eller svårighetsgraden. De flesta hästar gör så mycket på vilja, de ställer ju upp för oss, och är de fräscha är det ju inget problem.

Men. Om man kanske går upp i klasserna väldigt fort under en tävlingssäsong så kan det hända att hästarna råkar ut för kotledsinflammationer, haslederna eller carpus blir inflammerade, ryggproblem o.s.v. Detta kan bero på att hästen får för mycket påfrestning på benen när den landar t ex, eller att man har ridit den för mycket på ett visst underlag utan någon variation. Det kan ha mycket olika anledningar, men något jag alltid tänkt på är att skynda långsamt, med allt man gör. Är hästen redo för en ny höjd kanske man provar en klass, men sedan går man tillbaka på det man är trygg på och tränar upp hästen och stärker den på lägre höjd, så höjer man förutsättningarna att klara av den högre nivån tills nästa säsong.

Nu kan man självklart lägga förarbetet väldigt väl och ändå råka ut för olyckor, och det är ju olyckligt! Men jag försöker att tänka på t ex att lägga 80% av hopparbetet på låga höjder och teknikslipning, och 20% kanske vi hoppar riktigt höga språng. Sedan vissa perioder hoppar man fler höga hinder, för att i lagom takt stärka hästarna inför det. Jag är själv ingen expert men det är såhär jag tänker.

Hur tänker ni kring det här med hållbarhet? Nu var detta inlägg mest inriktat mot hoppning.


Blir lite tryck på benen i landningen...

Storhäst

Jag hade sån ridabstinens idag eftersom Agnes fortfarande är ofräsch efter sträckningen. Skrev på facebook och fick lite hästar att rida, så åkte ut till Miccas stall och red Liptus. Sist jag red Liptus var för några år sen, då när han stod på stallgången stog han och försökte klämma fast dig mot väggen, man fick knappt kratsa hovarna och när man krävde något i ridningen bara studsade han och var elak. Micca har verkligen kommit igång och jobbat honom massor senaste åren! Var verkligen en annan häst nu, så nöjd och mer harmonisk, och framåt!

När jag red fram gick han lite på tre spår, och jag kände att jag inte räckte till riktigt med långa stigläder i hoppsadeln så jag satte mig ner ganska omgående, för att komma åt honom med vikthjälperna och kunna rida med sätet helt enkelt. Gick över till galopp, och jobbade på raka spår både längs fyrkanten och sen rakt upp från kortsidan mot speglarna. Lite extra hjälp att se till att han spårade! Fick tag i bägge sidor till slut och han satte mycket mer under sig (såklart -.-) när jag fick in benen rakt under han.

Red lite övergångar skritt trav och sedan red jag lite utåtställd för att sänka formen på han, blev ganska fin om jag får säga det själv. Sedan red jag skänkelvikningar på rak linje kortsida till kortsida, fyra steg åt vänster, fyra steg åt höger - och så växlade jag hela vägen upp. Så lösgjord han blev efter det, kunde rida lite längningar och han skjöt på med baken, fick stor trav så när jag travade av skjöts jag ur sadeln när jag skulle rida lätt. Inte enkelt när man är van med ponnysar!!

Hoppade några språng också, bara för att det stod hinder där. Bara plutthinder på 50cm, roligt med en ambitiös häst. Micca har problem med sin rygg, därför fick jag låna häst idag.
image description
Här är han Liptus. 168 i manken, läskig och stor! Skojja bara, är inte så rädd av mig.

Rapport om sjuklingen

Fick en rapport från mor min som varit ut till stallet, bandaget satt fortfarande kvar och det satt bra också! Tredje dagen alltså, från att ha lindat 1 gång om dagen innan. Jag måste ha kommit på det bästa knepet för sjukbandage över carpus!

På torsdag får vi ta bort stygnen, och i helgen får han börja gå promenader på 20 minuter om dagen. Sjukt vad fort det går egentligen! Känns som det var nyss jag hade hjärtat i halsgropen och trodde vi skulle få avliva honom...

Molles försäljningsbild

Molles uppfödare har skrivit till mig på facebook, roligt att få kontakt med henne, speciellt eftersom jag ska behålla Molle förhoppningsvis hela hans liv, då är det kul att kunna få information om allt han gjort som föl.

Bara lite åsikter...

Något jag och Malin alltid sagt och tror själva på är grundlig problemlösning. ;) Hehe det kan låta jäkligt simpelt men faktum är att många går för mycket på detaljer och symptom snarare än lösningar. Vi har t ex med "våra" ponnyer när vi kommit ut på tävling märkt att något inte fungerar som det ska, t ex att hästen inte går fram för skänkeln.

Då gör vi helt enkelt så att vi "offrar" några tävlingar till att koncentrera oss bara på att hästen ska gå framåt, spela roll om den river eller går i lite övertempo, då har vi fått igenom ett problem som tar oss vidare till vårat nästa mål.

Om vi på dressyrtävlingen har en häst som inte går framåt, men vi sitter och håller den lite i handen för att få den där höga tävlingsformen så kommer vi få en spänd häst som inte trampar under sig, inte ger något vidare helhetsuttryck, ja helt enkelt inte visar någon bjudning! Då hade jag valt att någon eller några tävlingar skita i formen, trycka på hästen framåt, fulrida om det behövdes, för att hästen ska förstå att den måste lyssna framåt även på tävlingsbanan.

Man måste helt enkelt ta igenom dessa saker lite i taget, man kan inte vänta sig att allting ska fungera från början när man är ett nytt ekipage, och offra att de på läktaren kommer undra hur fan man rider egentligen. Skit i dem, du har ju löst ett problem så småningom och då får man finrida och glänsa framöver.Pissdag

Bandaget satt kvar idag! Yeah! Något rätt har jag månne gjort. Annars har min dag varit rätt pissig måste jag säga, men att komma ut till Molle var verkligen höjdpunkten. Han är så gosig och fin, vi lär känna varann mer och mer för varje dag.OutfitMolle sa idag att han inte alls tyckte matte skulle vara rädd för att använda lite rosa sen när vi är igång och tränar. Han tyckte absolut att det vore fint att komma såhär till en dressyrträning i framtiden... ;)

Jag tycker även vitt och rosa är fint tillsammans!

Bandage och ridklubben

Molle är e x p e r t på att få ner bandaget.. Suck. Får prova nya metoder varje dag, men om en vecka behöver han inget mer bandage så bara att hålla ut. Vill verkligen inte få in nå skit igen! Men såret är jättefint, man ser det inte ens, man ser bara stygnen för det är en blå tråd. Ska ut nu och prova bandagera om med lite nya tips från facebook.

Annars så är det styrelsemöte ikväll, kul tycker jag. Roligt att träffas, snacka lite skit och sådär med tjejerna från klubben. Våran klubb är så familjär och trevlig, vi har kul tillsammans samtidigt som vi kan vara raka med varann och ifrågasätta och ställa krav på engagemang och liknande. Vi har fått nya grejer till våran "anläggning" också. Vi har ju inget ridhus och stall utan bara en stor ridbana, och nu har vi köpt in ett dass som är jättefint (så fina som dass kan vara) och ett hinderhus som ska husera våran stora hinderpark, så det kommer bli så snyggt på plats! Jag har gett som förslag att bygga ut en veranda till hinderhuset, som en början till ett klubbhus. Kommer sluta med att jag står där själv och snickrar... ;)Denna ridbana är det. Vi köpte staketet 2010 och det blev så himla snyggt! Dock pajade Dagmar lite av det under stormen i vintras så vi ska ha vår städddag nästa söndag, så då kommer vi snygga upp det. Kan ta lite före och efterbilder så kan man jämföra.

tävling

image description

Klicka på bilden för att komma till tävlingen.

Jag är med och tävlar om ett schabrak till mig och Molle hos Karin Warnmark, i samarbete med Hedmans häst. Kika in för att vara med ni också! :)

RSS 2.0