drömmer. fortfarande....Kolla över erat hö!

I det konstiga vintervädret (25 november och 6 plusgrader ute) som skiftar mellan varmt och kallt, fryser på och värms upp igen så blir höet väldigt dåligt, och lätt mögligt. Bakterierna som hästarna får i sig är för hårda för tarmfloran och hästarna blir magsjuka, får kolik och många avlivas. När jag hörde om det igår ville jag inte skriva om det för det kändes osäkert, men nu kom det på första sidan i våran tidning.

Bilen som kör kadaver hann inte ens lämna den senaste kroppen innan det ringde om nya. Så hemskt! Så kolla igenom höet noga innan ni utfodrar hästarna, det har varit alldeles för mycket dödsfall senaste tiden. Norra Sverige var värst drabbat, är väl här det är mest skillnad på varmt och kallt.

Se upp hörrni! :)

Samlar dom på hög...

Ja idag red vi ännu en superbra hoppträning, känns som vi håvar in dom en efter en just nu! :)
Idag fokuserade vi igen på att ha yttersidan med sig, och vi fick hoppa lite raka linjer, göra halt efter en serie medmera samt mycket övergångar. Tur vi har tränat så hårt på det, inga problem med lilla ponnypållan!

Sen fick vi rida på ganska mycket höga hinder idag, i kombination och serier med studs t ex. Det var så kul! Red på breda oxrar på 110 och Agnes hoppade mig ur sadeln idag igen! Var ovanför hennes rygg i språnget, tappade stigbygeln och med lite tur så höll jag mig kvar! Ända sen vi kom över den den där osäkerheten med att hon lägger in ett extra språng och istället tar för sig så har ryggen kommit med, vi får bara rena språng, Anna tyckte hon hade många kvalitetssprång idag, och bra framåtbjudning. 

I kombinationen som låg på 1 meter bara sög hon tag i första räcket och fick så fina språng på oxern efter, jag blir så glad av att sitta ovanpå när hon är i såhär bra form! Den 3:e är det som sagt sista tävlingen, sen kommer vi ställa av henne ca 3 veckor för vintervila. Förtjänar hon efter en sån här bra senhöst.

Orsaken till att vi inte kan filma är för att vi har med oss Malins bebis på träningarna för hans pappa hinner inte hem från jobbet, och han är ganska krävande och gnällig när han får lov att sitta still hela tiden. :) Men förhoppningsvis ska vi kunna få film från nästa gång, vill verkligen visa upp henne! Otäckt

Har ni läst om instruktören som blev dömd för våldtäkt och övergrepp på barn för några år sen? En väldigt omtyckt tränare, bra utbildad och skicklig ryttare, men ingen visste vad han höll på med mot sina ridskoleelever. Nu har han kommit ut ur fängelset och har en verksamhet i Västmanland sen 2 år ungefär tillsammans med en annan tjej. Det är sååååå sjukt lätt att lista ut vem han är, han har bytt namn nu men det är ändå lätt.

Jag vill inte skriva ut det här men kan säga att hans gamla namn finns reggat som ägare till hästarna han tävlar på equipe.
Hans nya stall har initialerna från hans namn i stall-namnet.
Han bedriver inridning och utbildning av häst å ryttare, samt rider för samma klubb som innan.

Usch jag blir så äcklad av sånt här! Tänk att det är 3 tjejer som stigit fram, undra hut många som inte vågat komma fram med anklagelser? Svårt att gå emot en såpass känd person. :(


Typiskt.

Bara för att jag skrev att det börjar bli hårt i backen, så står tempen på 8 grader plus och det regnar hejvilt här i Dalarna. Så kommer väl vara bra underlag några dagar till antar jag! Synd att jag inte kan rida just nu (sjuk) men till nästa vecka blir det lite uteritt och hoppträning igen.

Hur är eran plan när marken blir hård?En lång höstNu börjar det bli hårt i backen, nu kan väl snön likaväl dingla ner?

Äntligen fått hem honom!

Berättade jag att jag har köpt en svart pålle, hälften hingst hälften valack med riktig pondus, tryck i baken men super-supersnäll! 5 år och utb LA dressyr och hoppar allt man styr på med riktigt scoop och båge. När jag var i ridhuset och visade honom för min tränare så skulle jag bara gå och kissa på dasset och när jag kom tillbaka hade en annan tjej (kompis till min kompis) hoppat upp och hon förstörde honom och hans välridenhet totalt! Blev så jäkla förbannad och jag och min tränare stod och skällde ut henne!

Hehe detta var alltså vad jag drömde häromnatten. Att jag köpt en häst som var 50% hingst och 50% valack, som att det vore en ras eller nåt. Haha åh vad jag skrattade dagen efter! Höll ni på att gå på det?


Lånad bild.

Foton

Hittade några bilder jag inte såg tidigare när jag blev fotograferad på stubbåkern av mamma, som verkligen visar hur fin och maffig ponny vi har! Bilderna är från när jag travar av henne lite men inte vill lägga ner henne helt för det är lite nice att "åka" runt på lite räkmacka i slutet innan man lägger ner dom. :) Älskar hästskrället så mycket! <3Har många fler men sparar nog på dom lite...

Exalterad någon?

Lång analys av min fantastiska hoppträning kommer nu!

Vi red en bana där vi skulle träna på raka linjer och få hästarna raka snabbt ur sväng. Det som varit svårigheter med Agnes är:
- Vi flyter ut i svängar och kommer därmed in snett
- Vi har ej haft bra galopp genom sväng så vi kommer fel på hinder och avstånd
- Hon har varit lite loj med benen och hoppar på sin fart
- Jag har ej litat på framåtbjudningen då hon inte varit framme i handen

Men nu har jag börjat få henne starkare i hoppformen, lägger ner mycket trimm på att ha henne på yttersidan, och försöker vara galet konsekvent på att hon tar skänkeln i alla lägen. Vi började med att hoppa fram på linjerna sen red vi banor då vi red en långsida, volt över galoppbom, diagonal, volt med galoppbom, diagonal och sedan andra långsidan. På diagonalerna var ena linjen en galoppbock sedan oxer. Den andra var en kombination med räcke - oxer. 

Första vändan var bra, jag hade tryck ur alla svängar och hörn och jag kom r ä t t på varje hinder! Ni som följt oss vet att vårat stora problem har varit att Agnes trampar om och kommer nära och inte tog för sig. Det känns som bortblåst!

Inför sista vändan så red jag galopp - halt - galopp och jag märker hur Agnes stretar lite i början men sen får jag loss henne och fortsätter rida lite galoppövergångar och när jag sedan ska rida banan så är Agnes så kvick, pigg och med på noterna så hon går av sig själv, bara sitta och bestämma lite däruppe! Hon är högt upp med benen, hoppar med scoop så jag får hålla i manen för att hålla mig kvar och har ett sug mot hindren så jag bara tackar och tar emot däruppe! 

När jag har detta sug och kontakt i handen så rider jag helt annorlunda. Både Malin och Anna ser det direkt, jag litar på Agnes och då kommer min "känsla" in. Jag vet redan långt innan var jag hoppar av och jag håller in/driver på så vi kommer perfekt på hinder och jag blir så fruktansvärt beslutsam, det är så jag alltid vill rida.

Nu har vi hittat upplägget som funkar med Agnes, hon har hittat en glöd i hoppningen och nu vet jag vad hon kommer kunna prestera i framtiden, det som jag såg förra året när vi hoppade in henne kommer fram nu, hon har gått över en jobbig tid och gått 2 steg framåt. Självklart kommer fler svackor och säkerligen trotsperioder, men nu vet jag vad vi kan. Vi kan hoppa hus! :)

Shit!

Imorgon kommer jag skriva utförligare om träningen men kan säga att Agnes är som ny i hoppningen! Inte bara följsam och lättstyrd utan även kvick med benen, försiktig och framme i handen. Allt detta tillsammans gör att vi fungerar som en, vi kommer perfekt på varje hinder, kommer starka ur korta svängar, får språng med så mycket rygg att jag fått hålla mig i manen för att vara kvar! Jag visste att det fanns i henne, visste det redan förra året men svårigheten har legat i att hon behövt styrkan och stödet, hon är ingen som hoppar på fart utan ju mer kontroll och kvickhet man tränar upp desto lättare får hon att komma fram.

Detta känns så sjukt bra! Berättar mer imorgon, iPhone är så drygt att blogga från.


Shit!

Imorgon kommer jag skriva utförligare om träningen men kan säga att Agnes är som ny i hoppningen! Inte bara följsam och lättstyrd utan även kvick med benen, försiktig och framme i handen. Allt detta tillsammans gör att vi fungerar som en, vi kommer perfekt på varje hinder, kommer starka ur korta svängar, får språng med så mycket rygg att jag fått hålla mig i manen för att vara kvar! Jag visste att det fanns i henne, visste det redan förra året men svårigheten har legat i att hon behövt styrkan och stödet, hon är ingen som hoppar på fart utan ju mer kontroll och kvickhet man tränar upp desto lättare får hon att komma fram.

Detta känns så sjukt bra! Berättar mer imorgon, iPhone är så drygt att blogga från.


I form!

Idag är det hoppträning på schemat. Just nu är Agnes i superform, känns så jäkla kul och jag tänkte rida en klubbtävling den 3 december och då ska jag satsa på att göra årets runda. ;) 

När vi har träningsperiod med Agnes ser en vanlig vecka ut som följande: rider 1 hoppträning, 1 seriös dressyrträning och sedan vilar hon 2 dagar, de andra dagarna rider vi ute i skogen och då "tränar" vi alltid genom att rida i både lägre och högre form, tempoväxlingar, sidvärtes, fattningar, helt enkelt får henne genomriden. Hon bjuder så mycket framåt utomhus så de svåra grejerna som att samla kraftigt eller rida skolor i galopp blir ganska lätta ute, då det kommer gratis med energin. Och det stärker ju henne för "inomhusjobbet" om man säger så.

Det är svårt att få in träningarna när man har tävlingssäsong, så då justerar vi träningen för om hon ska gå hopp eller dressyrtävling på helgen, så man får välja vilket upplägg man vill ha.

Häst i köket

Rider en miniatyrhäst i köket hos en kompis!! (en showhäst som är van med mkt ljud, människor och utrymmen) söt va?


Konferens

Denna helg är jag på konferens med distriktsförbundet och vi har idag haft besök samt genomgång och uppdatering av Anders Mellberg som är svenska ridsportsförbundets ordförande. Jag hade turen att få han som bordsherre vid middagen och vi snackade om allt från konditionsträning med häst till appar för iphonen. Han var så rar och rolig helt enkelt! Och fn sjukt duktig, engagerad och driftig chef.

Det händer mycket inom förbundet nu, och förändringar sker på många plan, var spännande att höra han berätta. Nu ska jag åka och hämta sambo på krogen, hörs kanske imon! :)

Agnes är nyklippt och hon var blåsvart i skinnet, riktigt snygg blev hon!! :)


Glömde bort hästen

Haha vet ni vad som hände häromdagen? Jag och Malin hade kommit överens om att jag skulle ha Agnes på fredagen för jag var ledig. Jag var borta hela dagen och när jag kom hem hade jag fått feberfrossa och låg bara i sängen, så jag glömde helt och hållet bort att jag skulle ta Agnes!!

Så Agnes och hennes hagkompis Angola hade blivit kvar ute hela natten, för de som var sist i stallet antog att nån av oss skulle komma ut eftersom det inte var mockat hos Agnes och lämnade dom ute. Haha stackarna! Var vaken vid 2 på natten och då var det 11 plusgrader ute, och de hade båda täcke och fri tillgång på mat så det gjorde dom ingenting, men det var lite småroligt måste jag säga. Man är ju bara människa...

Man glömmer bort att hästarna mår som bäst av att vara ute så mycket som möjligt, när man har dom inne varje natt året runt blir det liksom att de ska vara inne, men de mår lika bra ute året runt om de har mat/täcken/hagförutsättningen för det.


Angola, Agnes hagkompis

Slut i huvudet...

Snart ger jag upp hästjakten för i år och fortsätter till våren istället. Det kommer förmodligen att finnas fler intressanta hästar ute till våren, och jag har ingen lust att åka och provrida eller ev hämta hem hästar när det blir kallare och snö ute. 

Annars hade jag och Agnes en spännande tur tidigare ikväll, träffade en älg i skogen när det var kolsvart, såg typ bara en skugga och hörde klampandet, var inte så populärt hos Agnes kan jag berätta. ;)Magi och krympning

Nu har ju jag letat häst väldigt intensivt de senaste veckorna, och många hästar på annons känner jag igen väldigt väl med tanke på att jag är inne en gång om dagen och kollar de nyaste. En lite knäpp grej jag märkte är att det är mycket som händer med hästarna på loppet av bara någon vecka. ;)

- Exempelvis har en av annonshästarna gått från att vara 170 i mankhöjd till 165...
- En har gått från att ha en lös benbit som de ej vill operera bort till att den inte längre nämns..
- Hästarna sänks i pris från 75 till 40 tusen...
- En har gått från att vara "insutten i våras" till att vara "grundriden i våras" men avställd efter bete...

Att man droppar i pris på hästarna har jag full förståelse för, men att man t ex skriver ut fel mankhöjd blir ju heltokigt om man som jag: inte vill ha en häst på 170 men kan tänka sig 165. Eller att man ena dagen skriver att hästen är insutten på lina i våras, till att den är grundriden i våras är ju lurendrejeri! Det är ändå lite skillnad på att man har en häst grundriden och insutten!

Finns ju massor med lite tokiga annonser därute, har ni märkt nå roligt nån gång?

Hoppträning - Lotta Schultz

Igår var vi och tränade för Lotta Schultz för andra gången. Och Agnes var helt OTROLIG! Vi red fram utan stigläder och fick rida en svår övning:

Vi red små 6 metersvolter över bommarna på ena långsidan, sedan en 10metersvolt runt ett räcke på andra sidan, och så red vi i bägge varven i både trav och galopp. Vikten låg på att hästarna skulle gå stadigt på tygeln och svänga på yttertygeln, så vi fick med oss hela hästen runt i de små volterna. Måste jag berätta att man fick rida arslet av sig? 

Agnes blev hur fin som helst efter den uppvärmningen, hon landade i rätt galopp hela tiden och det var bara att låta henne flyta fram under sadeln, hur mjuk i sidorna som helst, hon var helt loss och jag kunde göra p r e c i s vad som helst där uppifrån. Kunde styra hur snävt eller stort jag ville, hon följde mina hjälper som om hon var i min hjärna och läste mina tankar, förstår ni känslan!?!Vi red sedan in på räcke, 4 språng till räcke, volt över oxer, räcke 4 galoppsprång ut.

Hade inga som helst problem med avhopp, galopp, korta/länga, svänga. Efter denna övning fick vi ta stigbyglarna igen, och avslutade med att rida på rak linje med 3 räcken, 4 galoppsprång emellan. Perfekt, hon hoppade upp sig så väl, visste exakt var jag hade henne, balans in, balans efter första och balans ut. Har aldrig fått den känslan på NÅN häst tidigare. Lotta var så nöjd med henne också!

Detta gav mig kicken jag behövde, vi tog oss över väggen vi har kommit fram till och ett steg till tror jag! Fick så mycket nya insikter om hur jag kommer lägga upp träningen framöver, och nu är jag mer peppad än någonsin! Hoppas Agnes håller med om att det var enklare och roligare att hoppa när vi samarbetade helt och hållet. Dessutom var det kul att hon var den yngsta men förmodligen mest välridna hästen på plats, så kul att veta att man har varit med och tagit fram en sån här fin ponny.

RSS 2.0